Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 04:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2005, 00:27 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 czerwca 2005, 01:00
Posty: 5
[quote="Heniek"]No według mnie zrobisz 2 dobre pieczenie na jednym ogniu (wyjeździe). A że masz tak blisko do Zawady to Ci zazdroszczę.

Heniek

Hehe... nie całkiem blisko... no chyba że mówimy o Zawadach :D :D

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 26 czerwca 2005, 17:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 1 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 57
Lokalizacja: Pajęczno południowa część woj.łódzkiego
Zawady są w moim kierunku :) i o ile się orientuję to nie ma tam ,żadnej szkółki.W Gliwicach jest szkólka P.Kunickich.www.kuniccy.tytan.pl tylko nie wiem czy to bliżej od Zawady Piatka.
Ewa
PS.Do uprawy w tunelu posadziłam sobie:Kodriankę.Mołdowę,Arkadię,Frumse Albae i Reginę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2005, 12:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 1076
Lokalizacja: Puszcza Kozienicka - Garbatka Letnisko
[quote="pjodreg"] "różowa, wczesna, odporna" itp. Niemniej jednak kupiłem 4 sadzonki tego czegoś (bo mam tam taniej). :D.


Ja to bym tego pod szkłem nie sadził. Pachnie mi to jakąś lubruscą. A to pod osłony się nie nadaje bo starsznie silnie rośnie i byłby problem z corocznym cięciem.

Pozdrawiam

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2005, 16:10 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 23 czerwca 2005, 01:00
Posty: 5
[quote="tomekb1"]
Ja to bym tego pod szkłem nie sadził. Pachnie mi to jakąś lubruscą.
Pozdrawiam

Na razie zaryzykuje i posadzę - to tylko 4 sadzonki. Reszta winorośli będzie z pewnego źródła.

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2005, 17:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
[quote="Heniek"]
Dlatego przychylam się do wypowiedzi kolegów, że powinieneś szklarnię wykorzystać dla deserowców te są delikatniejsze (mniej mrozoodporne) ale efektowniejsze, no i za jedną kiść dobrego gatunku (a tu polecam rosyjskie odmiany Arkadia, Kesza-1, Łora, Atlant Zaporożskij i kilka jeszcze innych) możesz kupić flaszkę przeciętnego wina i dla nich warto poświęcić szklarnię.
Heniek


Czytam właśnie broszurkę Pliasunowa o uprawie w szklarni i wychodzi na to, że z kilkudziesięciu przetestowanych tam odmian sprawdziły się:
Arkadia, Łora, Prozracznyj, Bołgaria Ustojcziwaja i Piesnia ( OV-6-pk; Biełoe Cziudo).
Pozostałe nie sprawdziły się (nie pokazali siebia) w szklarni, a wśród nich Talisman (Kesza-1), Oryginał, Wostorg Idealnyj, King Rubi Ustojcziwyj, Timur, V 25/20, Mołdowa...
Jednak nie mają oni jak na razie większych doświadczeń w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

Zdzich

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 07:13 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Czy uprawa odmian przerobowych w szklarni na winna jakiściowe to zły pomysł?Przecież winna można dłużej przechowywać niż, świeże owoce a te są dostępne teraz przez cały rok.Poza tym często winna zyskują na wartości(smakowej) z wiekiem.Nie zawsze duże to dobre.To nie oczy jedzą.

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2005, 07:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="J_cek"]Czy uprawa odmian przerobowych w szklarni na winna jakiściowe to zły pomysł?

Ja jak bym miał szklarnie to bym takowe odmiany uprawiał. Na co mi cała szklarnia deserowców. Poświęcił bym na nie jakieś 10 - 20 % pow. na naprawde wartościowe odmiany o wyjątkowym smaku a które nie miałyby szans w gruncie. Reszta pow. przeznaczyłbym na przerobowe.
Ale byłoby winko :)

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 18:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
[quote="1stgreen"]
Ale byłoby winko :)


Jesteś pewien?
Wiesz może jaką zawartość cukru mogą osiągnąć owoce w szklarni?
Nie sądzę aby było to więcej niż w gruncie.
Do tego z podawanych gdzieniegdzie informacji plon w szklarni może być nawet trzykrotnie wyższy niż w gruncie. Większe owoce, wyższy plon przemawiają raczej za deserowcami.

Pozdrawiam

Zdzich

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 20:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="zdzicholo"]Wiesz może jaką zawartość cukru mogą osiągnąć owoce w szklarni?
Zdzich

Nie, no wiadomo, że nie ma co pakować do szklarni tego co uda się w gruncie. Ale takie co mają mniejszą mrozoodporność, w przypadku odm. wcześnie rozpoczynających wegetacje - wiosenne przymrozki, późny termin zbioru, SAT itp. Wtedy to ma sens. A że miejsca na ogół nie zawiele trzeba wybrać: własne, smaczne winogronka do jedzenia a dobre wino ze sklepu lub własne winko i winogronka "pastewne" z marketów.

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO