Teraz jest niedziela, 18 maja 2025, 15:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 17 września 2014, 09:20 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich,
jestem nowy na forum i na razie dużo wnikliwie czytam, ale... trochę to wszystko jest dla mnie skomplikowane
Postanowiłem zatem coś napisać licząc, że ktoś to przeczyta i odpowie :)
Chciałbym zacząć "uprawiać" kilka krzewów (mam miejsce na 8-10 sztuk) w moim przydomowym ogrodzie
Na razie mam 2 krzewy tzw. po dziadku...stare, duże i przerośnięte, nie mam pojęcia jakich odmian: zielone i ciemne (niezbyt duże jagody, dość soczyste i właściwie nie wymagają prowadzenia, choć przycinam regularnie po zimie. Oczywiście też nie chorują )
ale nie o tym...
Zastanawiam się czy może znacie kogoś kto jest na forum i mieszka w okolicach Poznania ???
Chciałbym po prostu móc podjechać, porozmawiać i skorzystać z doświadczeń w wyborze odmian, które sprawdzają się na naszym terenie i oczywiście żeby były smaczne :)
Myślę o kilku krzewach zielonych 1-2 ciemne i 1 różowe ???
Pozdrawiam
Filip

-- środa, 17 września 2014, 10:20 --

I jeszcze jedno , pomimo, że nie myślę o winnicy to chciałbym po prostu moją przydomową uprawę poprowadzić w sposób prawidłowy, a nie tak jak to często obserwujemy "u sąsiadów" :)
Nie da się tego zrobić bez Waszej pomocy !
PS. Może chociaż ktoś poleciłby mi / podesłał jakąś dobrą książkę ?
Pozdrawiam
Filip

PostNapisane: środa, 17 września 2014, 09:25 
Ekspert
Ekspert

Witaj na forum! W Wielkopolsce daje się fajnie uprawiać winorośl, potrzeba tylko nasłonecznionych stanowisk, niekwaśnej gleby i trochę zapału do pracy i nauki (na forum masz dostępną wiedzę). Na początek warto poczytać książkę o uprawie winorośli, link tutaj: http://www.roman-mysliwiec.pl/uw-plantpress.pdf

PostNapisane: środa, 17 września 2014, 21:18 
przedszkolak
przedszkolak

Witam nie wiem w której części Poznania mieszkasz ale w Swarzędzu jest taki miły pan co sprzedaje sadzonki i doradzi . Winnica nad Cybiną poszukaj w necie jest na tej stronie też informacja jakie posiada w sprzedaży sadzonki.

PostNapisane: czwartek, 18 września 2014, 19:01 
nowicjusz
nowicjusz

marko761 napisał(a):
Witam nie wiem w której części Poznania mieszkasz ale w Swarzędzu jest taki miły pan co sprzedaje sadzonki i doradzi . Winnica nad Cybiną poszukaj w necie jest na tej stronie też informacja jakie posiada w sprzedaży sadzonki.

Marko,
dziękuję za odpowiedź, mieszkam 15 km od Swarzędza, także na pewno tam podjadę i porozmawiam

Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 18 września 2014, 20:05 
Ekspert
Ekspert

marko761 napisał(a):

To prawda Pan Jankowski właściciel szkółki jest przemiłym gościem, ale sadzonki, które sprzedaje. Jak by to napisać? Kupił bym gdzie indziej. Z jego sadzonkami masz rok do tyłu. Wiem bo kupowałem w różnych miejscach także u niego.

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 08:47 
przedszkolak
przedszkolak

Masz rację pierwszy raz u niego kupowałem parę lat temu a potem u pana Piątka to jest różnica .Najlepiej jak by sobie kupił na e-sadzonka .

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 11:11 
mistrz
mistrz

Witam.
Być może miałem pecha, ale powiem tak. Jeżeli chodzi o e-sadzonkę to szału nie ma. Niby rosną sobie,(jedna nie wystartowała) ale tak jakoś bez przekonania. Nijak się mają do sadzonek od Zawiszy,(szczepione) czy od @alkora z winnicy Sfinks.

pozdrawiam.

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 12:57 
Ekspert
Ekspert

P. Mariusz Chryk (Winnica Zawisza) ma rzeczywiście dobre sadzonki. Mam od niego Johannitera. Rośnie bardzo dobrze. Natomiast z e-sadzonka mam Rondo. I też nie jestem za bardzo zadowolony. Krzewy jakoś tak rosnąć nie chcą plonują słabo. A są na tej samej podkładce co Johanniter.
Mam je już 10 lat i żadnego roku nie byłem w pełni usatysfakcjonowany. W tamtą bezśnieżną zimę wypadło mi kilka kilkuletnich krzewów.

PostNapisane: piątek, 19 września 2014, 13:54 
Ekspert
Ekspert

Kupowałem w e-sadzonce Solarisa na różnych podkładkach, Seyvala, Regenta i Allegro. Ze wszystkich jestem zadowolony. Nie przyjęło się ok 1% (na 300 sadzonek). U @alkora (winnica Sfinks) też kupowałem i potwierdzam sadzonki jak najbardziej OK. Rosną wspaniale. U Zawiszy nie kupowałem.

PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 08:59 
mistrz
mistrz

Zodiak napisał(a):
Kupowałem w e-sadzonce Solarisa na różnych podkładkach, Seyvala, Regenta i Allegro. Ze wszystkich jestem zadowolony. Nie przyjęło się ok 1% (na 300 sadzonek). U @alkora (winnica Sfinks) też kupowałem i potwierdzam sadzonki jak najbardziej OK. Rosną wspaniale. U Zawiszy nie kupowałem.

Fakt, niezbyt szczęśliwie sformułowałem swój poprzedni post. Nie było moim zamysłem deprecjonować e-sadzonkę, są tu na forum wpisy zadowolonych klientów i pewnie jest tak źe u mnie jest to jakiś nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Faktem nie bez znaczenia jest też zapewne to, że sadzonki zakupiłem bardzo późno. Przyszły do mnie już z pąkami które ruszyły. Nie są też posadzone do gruntu, ale w duźe pojemniki z ziemią kwiatową z ogrodniczego. Może to jest przyczyną słabych przyrostów? Wizualnie sadzonki wyglądały nie najgorzej, Jubiliej Nowoczerkasska czy Super Ekstra były ukorzeniane na grubych sztobrach i miały dobrze rozwinięty system korzeniowy. Liwia i Garold (niestety,zeżarł mi go pies) były w mojej ocenie w stanie średnim. Przyrost Liwii w tej chwili to jakieś 50-60 cm. Zodiak z kolei, nie wystartował wogóle, patyk był cieniutki, dwa szparagi po 1cm już wegetowały.
To tyle z moich obserwacji i nikczemnego doświadczenia. :-) :-)

pozdrawiam.

PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 10:29 
Ekspert
Ekspert

Ja tak sobie myślę, że najlepsze sadzonki są u nas na forum. :D :wink: Ja 2-3szt. kupiłem na allegro i rosną słabo 3 rok i żaden nie owocował, kilka mam od kolegów z forum i mimo że od niektórych dostałem słabsze to w drugim roku poszły ostro. A moje własne (choć chyba też dlatego że wsadzam najmocniejszą sadzonkę z kilku danej odmiany) rosną jak głupie, te silnie rosnące odmiany już w drugim roku mają przyrosty nawet do 4-5 metrów (ale dołki też dobrze zaprawiam) i dobrze drewnieją mimo ostrzeżeń kolegów. Jedynie te co maja ewidentny cień lub wsadzone bliziutko starych krzewów rosną troszkę słabiej, ale to wiadomo dlaczego.
WNIOSEK: Forum ma swoje zalety, bo wyposaża w dobrą wiedzę co do ukorzeniania, sadzenia i uprawiania sadzonek w pierwszym roku oraz daje możliwość zdobycia taniego (nawet darmowego, bo koledzy są fascynatami) i dobrego materiału nasadzonego (dobrych sztobrów lub sadzonek)

PostNapisane: sobota, 20 września 2014, 12:36 
Ekspert
Ekspert

Najlepsze sadzonki jakie kupowałam, to niestety ale sadzonki niemieckie.
Kupowane przez sklep e-znany wszystkim.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2014, 08:22 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Najlepsze sadzonki jakie kupowałam, to niestety ale sadzonki niemieckie.
Kupowane przez sklep e-znany wszystkim.

Do tej pory też uważałam, że mają niezły materiał nasadzeniowy. Jednak ten rok zweryfikował moje zdanie. Na 28 sadzonek (zakupionych wiosną tego roku), 2 wogóle nie wystartowały a 2 rosną tak (a właściwie wegetują), że zimy raczej nie przeżyją.
Dobrze, że mam swoje na podmiankę. Bilans - 14% strat, stanowczo za dużo jak na tak renomowaną szkółkę.
Dla porównania dodam (żeby nie było, że to moje błędy w uprawie :D ), że sadzonki brane z innej szkółki od forumowego kolegi rosną wszystkie w 100%. Nawet takie wiotkie, małe sadzoneczki (bo i takie były) nabrały wigoru i porosły po 2-3 metry.

Strefa czasowa: UTC + 1