maiki95 napisał(a):
Mam obecnie trawe w miedzyrzedziach. Trawa taka ze 4 lata (wczesniej bylo to pole orne-uprawiane). Ziemia II klasy. Ciezka, gliniasta. Jak to teraz przeorac, zeby mozna bylo posadzic jakies motylki itp. Czy zwykla glebogryzarka to zedrze, czy trzebaby najpierw naruszyc jakim plugiem. Tak to jest jak czlowiek najpierw podadzi a pozniej pomysli. Teraz juz tam ciagnik nie wlezie.
Glebogryzarka na mokro potnie darń, później regularnie stosowany kultywator załatwia 95 procent trawy i chwastów (no powiedzmy około 95 żeby nikt się nie "czepiał " jak to wyliczyłem)
Co do rośliny w międzyrzędziach można spróbować koniczynę perską. Roślina motylkowa, łatwa w koszeniu, odrasta 2-3 razy w sezonie a w zimie "kaput" i na wiosnę mamy czarny ugór. Plus "ujemny" tego rozwiązania to możliwość wejścia w zimie gryzoni na pozostałości roślin, po prostu w jesieni trzeba zrobić "wiosenne porządki".
Trzeba wziąć również pod uwagę że czarny ugór na wiosnę jest plusem i zarazem minusem.
Minus - przyspiesza nagrzewanie podłoża i wegetację - na pewno w lokalizacji z przeciągami i późnymi wiosennymi przymrozkami nie wskazany. Paradoksalnie jednak czarny ugór deszczowany zapewnia większą pojemność cieplną i lepszą ochronę przed przymrozkami.

I bądź tu mądry
Jeśli jednak mamy zraszacze to czego się tu obawiać?
Drugi plus braku darni to zapotrzebowanie na azot winorośli - największe maj - czerwiec kiedy trawa jest już po "drugim śniadaniu"(czytaj koszeniu) i zżarła to co daliśmy na wiosnę. Niby nic a potem się zastanawiamy dlaczego mamy problemy z fermentacją

i dlaczego śmierdzi jajkami

skoro jagody nie były wcale tej wielkości

Reasumując pewnie niewiele rozjaśniłem sytuację bo i tak każdy powyższe musi odnieść do swojej lokalizacji i przekalkulować plusy dodatnie i ujemne.

P.S.
Mam w jednym szpalerze na brzegu łupane piaskowce, ładnie wygląda dobrze nagrzewa, ale kamienie są na tyle duże że jesienne porządki i wybieranie liści skutecznie mnie do tego zniechęcają. Drobniejsza frakcja zdecydowanie ułatwia sprawę. I znowu plusy +-