Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 listopada 2020, 19:46 
Ekspert
Ekspert

wensimu napisał(a):
Te krzewy dają grona 500-2000g i przepyszne jagody o masie od 10 do 25 g (Jupiter 5g).

Tak ciekawości. Ile takich gron dojrzewa na krzewie? Ile latorośli pracuje na takie grono?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2020, 22:15 
nowicjusz
nowicjusz

Zaspokoję ciekawość.
Na uzyskanie 1 kg grona z zawartością cukru ok. 20% należy na krzewie mieć powierzchnię liści ok. 0,6 m2 (wartość średnia).
Inaczej – latorośl o długości 1,8 m ma średnio 16 węzłów – czyli 16 liści plus 32 na pasierbach, co daje właśnie powierzchnię ok. 0,6m2.
Przy właściwej agrotechnice jedna taka latorośl może „wykarmić” 1 kg jagód.

PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2020, 23:04 
mistrz
mistrz

Tak mówi teoria i teoretycy :D
W polskich warunkach nie ma żadnego problemu aby wyhodować grona 1,5 a nawet ponad 2kg. Oczywiście przy spełnieniu kilku warunków (no i odrobinie szczęścia).
Z mojego marnego doświadczenia wydaje się że kluczowe.jest ODPOWIEDNIE posadzenie. Dopiero na dalszych miejscach wskazałbym stanowisko (mowa jest rzecz jasna o miejscu słonecznym) czy nawożenie. Właściwe posadzenie pozwala oszczędzić lata wzrostu i skutkować będzie właśnie dużym urodzajem, dobrym zimowaniem i zdrowotnością etc.
Przy tak spełnionych warunkach nie ma powodów aby w Polsce uzyskać 10 i więcej kilogramów owoców - oczywiscie na odpowiedniej odmianie. :)

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 05:45 
Ekspert
Ekspert

TatOR napisał(a):
...Właściwe posadzenie pozwala oszczędzić lata wzrostu i skutkować będzie właśnie dużym urodzajem, dobrym zimowaniem i zdrowotnością etc....

To napisz z łaski Twojej na czym to "właściwe posadzenie" polega :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 09:05 
Ekspert
Ekspert

Przyłączam się do prośby. Czy sadzenie wg ogólno zaakceptowanej metody z obornikiem na dole,jest właściwe?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 10:37 
Kiper
Kiper

Tak właściwe.
Wnioski z doświadczenia nie z teorii.

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 21:21 
przedszkolak
przedszkolak

Praktycznie, tak na serio "przygodę" z winoroślą, dopiero zaczynam, dlatego też moje pytania odpowiednie dla początkującego..
aczkolwiek właściwa uprawa jest moim najbliższym działkowym wyzwaniem, mam nadzieję że podołam i nagrodą za 2-3 lata
będą pyszne owoce :P . Zobaczymy.
Ilość miejsca mam ograniczoną a odmian jest bardzo dużo - staram się wyłuskać te najlepsze o ile to możliwe.

Spotkałem się z kilkoma metodami sadzenia, między innymi: z obornikiem,
popiołem, czarnoziemem pod korzeniami,
Z obornikiem nad korzeniami, rurą doprowadzającą nawozy sztuczne,
zakładam że wszystkie metody mają swoje plusy i minusy.

Sadziłem ostatnio: trochę obornika pod spód, przysypuję torfem odkwaszonym, sadzonka,
później na korzenie torf z ziemią + trochę wapna (kwaśna ziemia) i trochę mączki bazaltowej,
otwór średnica około 0,5m, głębokość dopasowana do sadzonki.
Czy właściwie.. ?

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 21:56 
Ekspert
Ekspert

Wg mnie to wszystko co dodajemy do dołka pod korzenie ma znaczenie na pierwsze lata. To taki "pakiet startowy". Jednak większe znaczenie ma to co jest obok dołka. Ja korzenie znajduję nawet wiele metrów dalej i niekoniecznie tam gdzie sobie niegdyś ubzdurałem :wink: :lol:

PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2020, 22:06 
przedszkolak
przedszkolak

Pakiet startowy, - świetne i myślę że właściwe określenie :)

PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 07:00 
Kiper
Kiper

Tzn. jak wykopiesz "dołek" to masz tylko pakiet startowy.

Na chwilę obecną mam jeden szpaler do którego przyłożyłem się przed sadzeniem i od 3 lat kondycja krzewów tzn. wzrost zdrowotność owocowanie i drewnienie latorośli nie stanowią żadnych kłopotów. Jeśli nie wystąpią jakieś niespodziewane majowe przymrozki to każda z odmian posadzonych w tym szpalerze "cieszy oko".
Jak nie przyłożyłem się 5 lat temu (tzn. dostały pakiet startowy czyli wiadro obornika pod korzeń) w pozostałej części uprawy to teraz niestety trzeba to nadrobić. Rośliny rosną słabo chimerycznie z małymi przyrostami z racji mojej 6 klasy ziemi i na pierwsze owocowanie trzeba czekać trochę dłużej.
Sukcesywnie w miarę możliwości w każdym szpalerze kopane jest po kilka "dołków" które przez miesiąc może dwa uzupełniane są rozmaitymi kompostowymi odpadkami i tego na sam spód oczywiście m.in. taczka obornika jak nie dwie.
Dobrze, że ma człowiek do dyspozycji "tanią" i chętną siłę roboczą...
Obrazek

PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 08:22 
Ekspert
Ekspert

Ja z róznych sadzeń wyciągnęłem takie winoski.

Jak się sadzi w dołek wykopany w darni, trawie - to jest kaszana. Słaby wzrost, wolny rozrost korzeni. Zapewne jak dołek większy i na spodzie obornik, to pomaga na start.

Ale jak się sadzi w głęboko (i szeroko) uprawioną ziemię i regularnie ją uprawia i napowietrza - to jest wspaniały wzrost i masy zielonej i korzeni.

Przy kopaniu takiego dołka na 2 m głębokiego i napełnianiu go materią organiczną - obawiałbym się tego, ze po kilku latach objętość tej materii się zmniejszy np. o 50% i całość się bedzie zapadać...

PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 09:39 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Jak się sadzi w dołek wykopany w darni, trawie - to jest kaszana. Słaby wzrost, wolny rozrost korzeni. Zapewne jak dołek większy i na spodzie obornik, to pomaga na start.

Tak to potwierdzam. Nawet jak się uprawi wokół sadzonki na 50cm. to na niewiele to pomaga. Usunięcie darni + jak pisałeś "napowietrzanie" ziemi w samym szpalerze przynosi widoczne rezultaty w przeciągu nawet jednego sezonu.
I tym sposobem zostały mi tylko jeszcze dwa szpalery do właśnie "utylizacji" darni i poprawy "zawartości" gleby.

Co wielkości dołków.
Po przeanalizowani wschodnich forów także nie mogłem zrozumieć "kopania jam" na ich czarnoziemach. :shock:
Ale zimowe wieczory są długie a ilość filmików na YT dość mnoga pozostało jedynie przypomnieć sobie ze szkoły jedyny słuszny język.

Szkoda tylko, że jackblack przestał udzielać się na forum i umieszczać zdjęcia swojej uprawy.
Pomijając aspekty marketingowe koleś ma sporą wiedze i nietuzinkową kolekcje.
Jak do tego doszedł? Niestety nie chce się podzielić obraną ścieżką. A szkoda.
Najgorszy jest hurra optymizm wśród nowicjuszy. Kupić wsadzić i już... .
A potem rozczarowań nie brakuje.

PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 09:57 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
wolq napisał(a):
I tym sposobem zostały mi tylko jeszcze dwa szpalery do właśnie "utylizacji" darni i poprawy "zawartości" gleby.

Tą darń usuwasz czy zakopujesz tak głęboko by zgniła?

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 10:14 
Ekspert
Ekspert

Wielu z nas uprawiających odmiany przerobowe wkurza się na długości przyrostów i nie nadąża z cięciem letnim. Jakbyśmy kopali wielkie rowy to, ale by było.
Przy krzewach deserowych odmianach często żałowałem, że nie wykopałem więcej i nie zaprawiłem dołków większą ilością "dodatków" a przy przerobówkach żałuję, że dałem za dużo. Takie rozróżnienie bym dorzucił do tych rozważań.

PostNapisane: środa, 18 listopada 2020, 10:59 
Kiper
Kiper

fels napisał(a):
Tą darń usuwasz czy zakopujesz tak głęboko by zgniła?

Wzbogacanie gleby w moim przypadku idzie mocno w kierunku ekologi. W dołku ląduje wszystko co organiczne a mi "zawadza" w ogrodzie.
Trawa liście gałęzie nawet trociny głównie z liściastych drzew a także popiół z ich spalania tak jak w tej chwili.
Nie mam kompostownika albo jeżeli na to spojrzeć szerzej to taki dołek nim jest.

ZbyszekTW napisał(a):
Przy kopaniu takiego dołka na 2 m głębokiego i napełnianiu go materią organiczną - obawiałbym się tego, ze po kilku latach objętość tej materii się zmniejszy np. o 50% i całość się bedzie zapadać...

Na chwilę obecną po 2 latach nic się nie zapada z tego tytułu, że taki dołek użytkuję nawet i 3 miesiące wiec wszystko osiada samoczynnie pewnie poprzez przesypywanie warstwowo moją "złotą ziemią".

sajko71 napisał(a):
Przy krzewach deserowych odmianach często żałowałem, że nie wykopałem więcej i nie zaprawiłem dołków większą ilością "dodatków" a przy przerobówkach żałuję, że dałem za dużo. Takie rozróżnienie bym dorzucił do tych rozważań.

Żeby nie było nieporozumień.
Nikogo nie namawiam do wysiłku fizycznego gdyż z wiekiem wiem, że o wiele łatwiej jest uprawiać winorośl usilnie użytkując klawiaturę.
Tym niemniej większość osób która mnie odwiedza bo koniecznie chce zobaczyć jak w gruncie owocuje KM Weles jest przeze mnie od razu uprzedzana o pewnych "njuansach" przy uprawie.
Staram się dzielić tym co już wiem a co kto z tym zrobi... . 8)
Każdy z nas ma już jakąś wiedzę. Wiedza oparta na doświadczeniu i analizie pewnych zależności środowiskowych celem dostosowania uprawy do tego co chcemy osiągnąć.
Ja na chwile obecną idę w stronę odmian deserowych. Mam czas chęci zapał innymi słowy jeszcze mi się chce. Zamierzam poprzestać na obecnej setce odmian - trzeba mieć jakiś umiar zwłaszcza, że podchodzę do tego hobbystycznie nie marketingowo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1