Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 07:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 20:55 
Ekspert
Ekspert

Obrazek

Dzień trzeci. Turgor latorośli dobry.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 22:04 
czeladnik
czeladnik

Kapitan co to za odmiana?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 22:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Obrazek

Super!!! Brawo dla ciebie i dla sadzonki, że taka bojowa :wink:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 lipca 2008, 08:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="badyl"]Kapitan co to za odmiana?

A może by tak przeczytać kilka wcześniejszych postów? :) Chrupka Złota.
W sumie ukorzeniam tą metodą 28 odmian (ok 80 sadzonek). Będę miał co analizować, nie wiem tylko czy będę potrafił :). Liczę na Waszą pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 08:25 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"][quote="kapitan"]Obrazek

Super!!! Brawo dla ciebie i dla sadzonki, że taka bojowa :wink:

No i zostaliśmy (ja i sadzonka) przechwaleni. W piątym. dniu po przesadzeniu pojawiły się na liściach żółte plamy i zamarła koronka. Zastosowałem natychmiast chemię przeciwgrzybową ale plamy i tak się powiększały. Szczególnie na trzech liściach (zdjęcia poniżej). Teraz jakby nastąpiło zatrzymanie. Sądziłem początkowo, że to Mączniak rzekomy, mam jednak wątpliwości czy to robota grzybów? Co o tym sądzicie? Zamieszczam kilka zdjęć z dnia dzisiejszego. Pozdrawiam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hronologiczną dokumętację fotograficzną z życia tej sadzonki, z komentarzami zamieszczm tutaj http://winnica.bloog.pl/gal,398633,titl ... index.html

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 10:13 
Ekspert
Ekspert

Może to jednak jakieś fizjologiczne niedomaganie? :roll:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 10:16 
Ekspert
Ekspert

Wygląda jakby atak mączniaka rzekomego.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 10:50 
Ekspert
Ekspert

Też mi się wydaje z wyglądu liści, że to mączniak, ale ekspertem nie jestem. Natomiast popatrzcie na mojego cudaka :o Jest to zielna sadzonka primu zupełnie przypadkiem ukorzeniona w lipcu. Przy koszeniu trawy ciachnąłem przypadkiem sadzonkę primu i odpadł taki kawałek latorośli z trzema listkami. Bez wiary w sukces zanurzyłem go w ukorzeniaczu"AB" i do doniczki, w której już się ukorzeniała sadzonka ostrokrzewu. Po kilku dniach zauważyłem, że to żyje, a nawet wypuściło dwa młode czerwonawe listki. Więc zostawiłem i tak sobie stał przez lipiec. Dzisiaj kiedy chciałem przesadzić ostrokrzew do większej doniczki zauważyłem, że sadzonka primu ma 15cm korzonki, widoczne na zdjęciu. Więc w lekkim szoku przesadziłem ją do większej doniczki i poczekam co będzie dalej. Jeśli przeżyje to będzie dowód na to, że można zielne sadzonki winorośli ukorzeniać. A te korzonki są większe jak przy sztoberkowych sadzonkach ze szkółki.
Obrazek
Tak się prezentuje po przesadzeniu do większej doniczki i podlaniu.
Obrazek
Tu liche gronko fredoni
Obrazek
Tu moje przedszkolaki
Obrazek
Tu czteroletnie krzaczki przy tymczasowym rusztowaniu. Od lewej: Fredonia,Aurora.Iza i Schuyler. Jak widać na Aurorze i Izie pety z ziemią, według patentu Kapitana.
Obrazek
Jakie macie sugestie co do dalszego losu tej zielnej sadzonki, jeśli przeżyje, bo korzenie ma imponujące. Pozdrawiam lantan

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 12:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Też mi się wydaje z wyglądu liści, że to mączniak, ale ekspertem nie jestem. Natomiast popatrzcie na mojego cudaka :o Jest to zielna sadzonka primu zupełnie przypadkiem ukorzeniona w lipcu. Przy koszeniu trawy ciachnąłem przypadkiem sadzonkę primu i odpadł taki kawałek latorośli z trzema listkami. Bez wiary w sukces zanurzyłem go w ukorzeniaczu"AB" i do doniczki, w której już się ukorzeniała sadzonka ostrokrzewu. Po kilku dniach zauważyłem, że to żyje, a nawet wypuściło dwa młode czerwonawe listki. Więc zostawiłem i tak sobie stał przez lipiec. Dzisiaj kiedy chciałem przesadzić ostrokrzew do większej doniczki zauważyłem, że sadzonka primu ma 15cm korzonki, widoczne na zdjęciu. Więc w lekkim szoku przesadziłem ją do większej doniczki i poczekam co będzie dalej. Jeśli przeżyje to będzie dowód na to, że można zielne sadzonki winorośli ukorzeniać. A te korzonki są większe jak przy sztoberkowych sadzonkach ze szkółki.
Obrazek
Tak się prezentuje po przesadzeniu do większej doniczki i podlaniu.
Jakie macie sugestie co do dalszego losu tej zielnej sadzonki, jeśli przeżyje, bo korzenie ma imponujące. Pozdrawiam lantan

Wychodzi na to, że Prim ma ma wyjątkowo żywotną latorośl, szczególnie w części wierzchołkowej, co nie oznacza że identycznie czy nawet podobnie jest u innych odmian . Nie pamiętam dokładnie kiedy to było, ale na pewno o wiele później niż w Twoim przypadku (jak ustalę to uzupełnie) ale jakos pod jesień ub roku przy koszeniu trawy odłamałem całą latorośl Prima od młodej sadzonki. Miała ok 0,5m długości. Przeciąłem ją na dwie części. Dolną cześć ze stopką włożyłem do doniczki z ziemią, a górną do podgrzewanego perlitu (ukorzeniałem wówczas iglaki- z zerowym skutkiem zresztą:)). Obie części latorośli się ukorzeniły przed zimą, ale przyszła zima, a zdrewnienie było zerowe. Postawiłem je w doniczkach w ciepłej kuchni i obserwowałem co z tego będzie. Sadzonka z dolnej części, w końcu padła. Sadzonka z części wierzchołkowej (podobnie jak Twoja) tej latorości całą zimę była zielona i w okresie zimy ypuściła kolejną latorośl (albo pasierb- sam nie wiem). Wiosną wsadziłem ją do gruntu i dzisiaj wygląda tak:
Obrazek

Sumując powyższy krzew nie miał ostatniej zimy "stanu spoczynku" i od momentu ukorzenienia jesienią ub roku jest w stanie wegetacji. Jeśli natomiast chodzi o sugestie na przyszłość to nie radzę Ci utrzywywać jej (tak jak ja to zrobiłem) przez cała zime zielona. Jeżeli tylko troszeczkę zdrewnieje trzeba ją na zimę wprowadzić w stan spoczynku. Ale jak pokazał mój "cudak" można i inaczej. :)Zastanawiam się czy mój cudak na najbliższą zimę "zasnie" :).

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 12:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]Wygląda jakby atak mączniaka rzekomego.

Jeżeli to mączniak to chemia którą zastosowałem musi go powstrzymać-zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 12:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]Może to jednak jakieś fizjologiczne niedomaganie? :roll:

Sadzonka po odcięciu i przesadzeniu stała w niskim tunelu foliowym, w którym (pomimo, że zakończenia tunelu były stale otwarte, a ona stała przy wylocie) temperatura była bardzo wysoka. Pomimo, że wygląd plam wskazuje na MRZ, nie wykluczam własnie tego, że jest to efekt zbyt wysokiej temperatury, przy zbyt słabym systemie korzeniowym. Chyba jednak się tego już nie dowiem bo natychmiast po stwierdzeniu objawów zabrałem sadzonke na świeże powietrze i opryskałem na MRZ. Razem z nią "po tyłku "pod tym tunelem dostały inne sadzonki, jednak ich uszkodzenia są bardziej typowe dla porażenia słonecznego. Więc to chyba jednak MRZ. Utrara koronki może być efektem porażenia słonecznego, bo inne sadzonki też straciły "czubki"

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2008, 13:07 
Ekspert
Ekspert

Kapitanie Twoja wygląda bardzo żywotnie i rozmiar też ok. więc ze zdrewnieniem przed zimą zdąży. Może nie zasnęła na zimę bo stała w domu. Miałem taki przypadek z kawałkiem jednooczkowej łozy ze sklepu-ktoś zbierając gronka sekatorem, ciachnął trocochę dalej. Wstawiłem to do doniczki i po ruszeniu pąka dostała listki i tak było przez zimę. Wiosną dałem do ziemi i rośnie już drugi sezon bez okrywania. Wygląda na zdrową, choć przyrosty ma niewielkie. Gronko przy którym ją znalazłem było białe z owalnymi, dużymi jagodami. Prawdopodobnie była to jedna z włoskich odmian deserowych. Patrzyłem po sklepach na skrzynki z włoskimi odmianami i znalazłem tabliczkę z opisem odmian sprowadzanych z Włoch. Były to: Italia, Vittoria, Palieri i Red Globe. W zależności od tego, która odmiana leżała w skrzynce odpowiednio do tego był ptaszek przy nazwie odmiany na tabliczce. Więc mam albo Italię albo Vittorię, bo Palieri jest fioletowe(coś jak Festivee), a Red Globe czerwone. Teraz w gruncie wygląda tak: koronka i dół latorośli ok. 1m wysokości. Ciekawe czy po 2 latach można się spodziewać jakiegoś gronka na niej bo już dwie zimy przeżyła?
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2008, 21:00 
Ekspert
Ekspert

Dzisiaj zerknąłem na pety z ziemią założone na latoroślach Izy, Aurory i Schuylera. I oto wyniki tych oględzin. W pecie z Izą są porządne korzonki trochę grubsze i dłuższe niż miałem na zielnej sadzonce Primu. Zabawne było to jak się ich dopatrzyłem. Ponieważ od kilku dni słoneczko dość mocno operowało i ziemia w pecie trochę przeschła, więc chciałem podlać. Kiedy wlałem wodę do peta, to przy jego ściankach ukazały się pięknie ukształtowane, białe korzonki. Długość tak na oko to 10cm. Niestety nie mogę pokazać zdjęcia, bo aparacik został u mamy(pośpiech przy wyjeździe) i dopiero po niedzieli pokażę Wam zdjęcia, tak jak to robił Kapitan(zresztą prekursor tej metody ukorzeniania i tu szacuneczek dla Niego za ten pomysł). Na Schuylerze i Aurorze nie ma jeszcze widocznych korzonków, ale Iza była "zapetowana" początkiem lipca, a te dwie odmiany później, więc może już są małe korzenie, ale jezcze niewidoczne przy ściankach peta. Teraz wystarczy poczekać do jesieni i odciąć tę ukorzenioną latorośl od macierzy i mamy gotową sadzonkę i to dowolnie długą. Wnioski są więc proste:
1. Ukorzenianie sztoberków z użyciem ukorzeniarki(podgrzewanie i tym podobne zabiegi) na wiosnę.
2. Ukorzenianie sadzonek zielnych, ale tu praktyczna rada zauważona przy próbach ukorzeniania innych sadzonek zielnych, że bierzemy w miarę najkrótszy pęd wierzchołkowy, najlepiej z pasierba, a nie z czubka latorośli(bo tu jest tak zwana koronka) czyli wydłużony przyrost i bardzo delikatny), sadząc takie, mimo uzycia ukorzeniacza po kilku dniach takie długie sadzonki zielne najpierw omdlewają(klapią), a potem zasychają i jest po zabawie. Natomiast te krótkie i sztywniejsze w budowie(jak z pasierbów) i to nie większe jak trzy listkowe(sprawdzone w praktyce) mają się dobrze i po miesiącu dają takie korzenie jak pokazany wczesniej Prim. Sprawdziłem to na Aurorze i Schuylerze. Wszystkie sadzonki zielne mające więcej listków niż 4 padły. Nie wiem czym to jest spowodowane(nie jestem absolwentem Akademi Rolniczej, ale Uniwersytetu), ale przypuszczam, że chodzi o tzw. transpirację(czyli czynne parowanie wody z nadziemnych częsci roślin), dokonującą się w liściach. Analogiczny przypadek zauważyłem w ukorzenianiu cytrusów, gdzie przed posadzeniem sadzonki, przycina się liście o połowę. Jak gdzieś przeczytałem ma to zapobiec nadmiernemu parowaniu wody z ukorzenianej sadzonki(to by wyjaśniało zasychanie liści i klapnięcie sadzonki). Może tu jest podobnie? Nie wiem, ale dzielę się moimi praktycznymi spostrzeżeniami z Wami, aby propagować ukorzenianie zielonego, bo jest możliwe, tylko trochę kłopotliwe w przypadku winorośli(chodzi o dalsze losy takiej sadzonki).
3. Ukorzenianie latorośli(pomysł Kapitana), według moich doświadczeń to najłatwiejszy sposób rozmnażania Waszych cennych odmian(tego nigdy za dużo), bo nie trzeba stosować ogrzewanych stołów, czy podgrzewanych ukorzeniarek do sztobrów, a sadzonki mają korzenie pokaźne i są długie(chodzi o głębokie posadzenie). Przy Izie pokaleczyłem trochę przed zastosowaniem ukorzeniacza całe międzywęźle, i efekt jest oczywisty, korzenie wyrastają z różnych miejsc na łozie, w róźnych poziomach, czyli sadzonka przystosowana do głębokiego posadzenia. Przepraszam za przydługi wywód, ale to takie belfrofskie przyzwyczajenie. Jednym słowem preferuję metodę ukorzeniania latorośli, choć spróbuję też na wiosnę ze sztobrami, zwłaszcza z V68021, bo ta ma latorośle, jak to ktoś określił na forum jak kij od szczotki. Pozdrawiam wszystkich lantan.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2008, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Ad 2.
Też mi się serce kraje jak muszę wywalać pasierby cennych odmian do kompostu i tak wtykam je do doniczek zostawiając po 2-3 liście z których przeżywa często tylko jeden listek. Sadzę tak do jednej doniczki po kilkanaście pasierbów jednej odmiany i zawsze kilka się ukorzeni.
Tylko czy warto się w to bawić i co począć z takimi sadzonkami?(nie to że chcę się ich pozbyć) Po ilu latach dogonią one sadzonkę ze sztobra?
Sfinks, Sierafimowski, Kostia, Nowy Podarek Zaporoża, Błagowiest i wiele innych.

A-1704 od najniższego korzonka do czubka listka 15cm :wink:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2008, 17:15 
Ekspert
Ekspert

Tak wygląda dzisiaj system korzeniowy ukorzenianej latorośli Chrupki Złotej, którą od czasu do czasu sprawdzam
Obrazek

Tutaj http://winnica.bloog.pl/foto,6742676,ga ... .html#next jest zamieszczone zdjęcie tej samej latorośli zrobione miesiąc temu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1