Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 22:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 06:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"]
Wychodzi na to, że korzenie są, ale sadzonka mając liście, jednak odchoruje odcięcie od karmiących je ciągle korzeni macierzystego krzewu. A zatem zgodnie z Twoją sugestią najlepiej jest odciąć i posadzić na docelowe miejsce zaraz po opadnięciu liści. Pewnie namiesza to trochę w procesie drewnienia, ale trudno, nie można mieć wszystkiego.
Albo można też poczekać do całkowitego zdrewnienia i wtedy odciąć. Ja wolę jednak by rozkorzeniły się dobrze jeszcze przed zimą. Zobaczę, zwykle takie dylematy rozwiązują się same.

Dzisiaj rano w drodze do auta sprawdziłem stan sadzonki- bardzo ładnie "podniosła uszka". Jest to niewątpliwy sygnał, ze szybko dostosowała się do nowych warunków i że system korzeniowy w odniesieniu do części nadziemnej jest już wystarczająco rozwinięty. Zdjęcie zrobię po powrocie z pracy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 07:46 
czeladnik
czeladnik

kapitanie-ile czasu potrzebuje latorośl na wytworzenie systemu korzeniowego zdolnego do samodzielnej egzystencji?Chodzi mi o metodę ukorzeniania w plastikowej butelce.Pytam,bo wykorzystałem ten patent do próby ukorzenienia dwóch swoich odmian.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 11:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"][quote="dominikams"]Piotrze, to że klapła, to wynik wegetacji w pełni i świeżo zasypanych korzonków (przy okazji sadzenia być może trochę uszkodzonych). Dlatego myślę, że bezpieczniej byłoby odciąć ją od krzewu macierzystego bez ruszania (odgrzebywania) korzeni. Pewnie wtedy by tak nie zwiędła.

Doskonale to rozumię. Jak wspomniałem jest to eksperyment, który ma odpowiedzieć na pytanie czy na tym etapie ukorzeniania można np odciąć sadzonkę i przenieść w miejsce docelowe. Chcę ją w przyszłości porównać z innymi Chrupkami, które do późnej jeśieni będą "przy cycku" :).Korzenie odkryłem, ponieważ musiałem wiedzieć jak rozwinął się system korzeniowy no i chciałem zrobić fotki.

A jakby odciąć tylko, bez przenoszenia? To by było bardziej miarodajne - chyba :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 08:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="JurekG"]kapitanie-ile czasu potrzebuje latorośl na wytworzenie systemu korzeniowego zdolnego do samodzielnej egzystencji?Chodzi mi o metodę ukorzeniania w plastikowej butelce.Pytam,bo wykorzystałem ten patent do próby ukorzenienia dwóch swoich odmian.

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Różnie dla poszczególnych odmian. Tak naprawde to nie mam wystarczającej wiedzy na ten temat. Na większa skalę ukorzeniam tą metodą pierwszy rok. Ukorzenianie prowadzę w petach po wodzie mineralnej. Takie rozwiazanie pozwala mi na bieżąco obserwować przyrost korzeni. Pierwsze korzenie pojawiają się przy ściankach peta po ok 1 m-cu. Ta odcieta sadzonka Chrupki ( na zdjęciu) ukorzeniała sie ok 2 m-cy. Odcięcie zielonej sadzonki traktuję jako eksperymen i raczej nie planuję tak postepować z innymi. Ukorzenianie w połączeniu z krzewem macierzystm będę prowadził do późnej jesieni tj do zaprzestania wegetacji i zdrewnienia latorośli. Dopiero wtedy odetnę sadzonki od krzewów i przytnę na długość zapewniającą odpowiednio głębokie posadzenie w miejscu docelowym. We ecześniejszych postach zamiesciłem zdjęcie systemu korzeniowego Seneki po takim dłuższum okresie ukorzeniania. Odradzam pośpiech przy odcinaniu. Myślę że w ogólnym rozrachunku nic się na tym nie zyska.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 08:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]
A jakby odciąć tylko, bez przenoszenia? To by było bardziej miarodajne - chyba :roll:

Pewnie tak. Chciałem jednak sprawdzić reakcję sadzonki właśnie na takie postępowanie. W myśl zasady " ...skoro można więcej, to można i mniej":)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 08:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="PawelL"]
...Albo można też poczekać do całkowitego zdrewnienia i wtedy odciąć.

Uważam, że takie rozwiązanie jest najlepsze.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 08:53 
Ekspert
Ekspert

No i jak się czuje sadzonka?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 09:04 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]No i jak się czuje sadzonka?

:) Dziękuje, ma się dobrze. Obiecane zdjęcie zamieszczę dzisiaj.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 09:22 
Ekspert
Ekspert

No to czekamy :)

Ja spróbuję twój patent z PETem zastosować do borówki amerykańskiej. Mam taka jedną super odmianę, której nigdzie już nie dostanę, a strasznie bym chciała mieć przynajmniej jeszcze jeden krzew. Przygiąć sie niestety nie da, za bardzo zdrewniały te dolne pędy. Tylko chyba taki cały PET to za długi, pomysle jak to zmodyfikować trochę.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 11:02 
czeladnik
czeladnik

[quote="dominikams"]No to czekamy :)

Ja spróbuję twój patent z PETem zastosować do borówki amerykańskiej. Mam taka jedną super odmianę, której nigdzie już nie dostanę, a strasznie bym chciała mieć przynajmniej jeszcze jeden krzew. Przygiąć sie niestety nie da, za bardzo zdrewniały te dolne pędy. Tylko chyba taki cały PET to za długi, pomysle jak to zmodyfikować trochę.

A jaka to odmiana,której nie możesz zdobyć?
Próbowałem w zeszłym roku ukorzenić borówke przez odkład,zakopałem pęd na wiosnę 2007,w tym roku odkopałem i cóż.....kocia dupka :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 11:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]No to czekamy :)

Ja to robię w ten sposób:
1.Odcinam górną część PETA na 2/3 jego wysokości
2.Górę wyrzucam, a w dolnej części PETA wykonuję pionowe nacięcie prawie do samej podstawy.
3. Na zakończeniu nacięcia wycinam kółeczko o śr ok 15-20 mm przez które wprowadzam ukorzenianą latorośl.
4. Dzięki nacięci latorośl bardzo łatwo wprowadzam do środka peta.
5. Część latorośli w PECIE pozbawiam liści i obsypuje ziemia. Wcześniej nacięcie na PECIE sklejam w dwóch miejscach taśmą przylepną
6. Myślę ze przed wsypaniem ziemi dobrze jest lekko pokaleczyć łodygę i obsypać ukorzeniaczem
7. Od czasu do czasu zwilżam ziemię w pecie.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 11:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]
6. Myślę ze przed wsypaniem ziemi dobrze jest lekko pokaleczyć łodygę i obsypać ukorzeniaczem.

O żesz.... :evil:
Mogłam na to też wpaść.
Ale nic to. Mam nadzieję, że się ukorzeni. ZaPETowałam latorośl pod koniec czerwca idąc za Twoim "przewodnikiem obrazkowym". Do jesieni jest jeszcze sporo czasu. :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 11:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="kuneg"][quote="kapitan"]
6. Myślę ze przed wsypaniem ziemi dobrze jest lekko pokaleczyć łodygę i obsypać ukorzeniaczem.

O żesz.... :evil:
Mogłam na to też wpaść.
Ale nic to. Mam nadzieję, że się ukorzeni. ZaPETowałam latorośl pod koniec czerwca idąc za Twoim "przewodnikiem obrazkowym". Do jesieni jest jeszcze sporo czasu. :)
Na pewno będą korzonki - ziomalko :):)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 13:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="JurekG"]A jaka to odmiana,której nie możesz zdobyć?
Próbowałem w zeszłym roku ukorzenić borówke przez odkład,zakopałem pęd na wiosnę 2007,w tym roku odkopałem i cóż.....kocia dupka :wink:

Bluetta.

Kurczę, czyli wcale się nie musi udać? :cry:

No nic, spróbuję według wskazówek Potra, co mi szkodzi :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 13:45 
Ekspert
Ekspert

Probowalem ukozeniac kilak borowek przez odklady(z miejsca do doniczek) i nic z tego-ukozenia sie bardzo ciezko.
Borowke rozmnaza sie przez sadzonki zielne(z koncowek pedow) w podgrzewanym podlozu i duzej wilgotnosci powietrza-proces dlugotrwaly...
Wystarczy poszukac w archiwalnych ..."HASŁO OGRODNICZE"
Nie pamietam w ktorym-ale wyszukiwarka na stronie tego wydawnictwa dzisla dobrze :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1