Teraz jest środa, 21 maja 2025, 15:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 16:41 
Ekspert
Ekspert

Źródła nie podam, bo kupowałam b.dawno. O takiej wielkości mówiłam.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 18:00 
Ekspert
Ekspert

Madziar napisał(a):
Cytuj:
P.S. Cannabis indica jakoś uprawiają w zamkniętych pomieszczeniach, odizolowanych od warunków zewnętrznych i oczu ludzkich ;)

Wszystko się zgadza, uprawiają ale prędzej czy później wpadają i to nie po dymku tylko po ... zużyciu prądu :D Jeśli kolega dużo nasadził i myśli długo trzymać to może jeszcze nie Mikołaj ale "6-ciu kruluw" go odwiedzi :lol:

Słuszna uwaga :D

Tanie źródło wysokich doniczek, to litrowe kartony po mleku (te kwadratowe w przekroju poprzecznym). Na miesiąc styknie. Całkiem zgrabnie wpasowują się do skrzynek po warzywach. Niestety, przy przesadzaniu trzeba obchodzić się z sadzonkami b. delikatnie - tak, jak Jola pisze.

PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 18:41 
Ekspert
Ekspert

Ja używam doniczki foliowe 2l, podobne jak np. tu (chociaż u nich nie kupowałem): https://www.progrower.eu/pl/doniczki-fo ... 0-szt.html

PostNapisane: piątek, 15 grudnia 2017, 21:28 
Ekspert
Ekspert

A ja chcę jeszcze o jednym przypomnieć:
Jak zamierzasz krótko trzymać w takich doniczkach to nie stosuj ich za dużych. Lepiej żeby korzenie zdążyły przerosnąć całą doniczkę, bo inaczej ziemia się rozsypuje przy próbie wyciągnięcia sadzonki z doniczki.
Te foliowe pod tym względem są o tyle lepsze, że można odciąć dno wsadzić do dołka i boki wysunąć do góry już po obsypaniu. Zagrożenie rozpadnięcia się ziemi jest wtedy znacznie mniejsze.

PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 08:26 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
A ja chcę jeszcze o jednym przypomnieć:
Jak zamierzasz krótko trzymać w takich doniczkach to nie stosuj ich za dużych. Lepiej żeby korzenie zdążyły przerosnąć całą doniczkę, bo inaczej ziemia się rozsypuje przy próbie wyciągnięcia sadzonki z doniczki.
Te foliowe pod tym względem są o tyle lepsze, że można odciąć dno wsadzić do dołka i boki wysunąć do góry już po obsypaniu. Zagrożenie rozpadnięcia się ziemi jest wtedy znacznie mniejsze.

Dziękuję. Słuszna uwaga i wiele wnosi. Zrobiłem tzw. businessplan i zaczynam ukorzeniać na przełomie marca/kwietnia a potem na chwilę do doniczek i wio do gruntu.

PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 10:41 
nowicjusz
nowicjusz

Ukorzenianie sztobrów w małej ilości wykonuje w doniczkach z PET-ów po wodzie mineralnej, a także w woreczkach foliowych śniadaniowych napełnionych mokrym substratem z ziemi, torfu i piasku. Jako ciekawostkę dodam, że do PET-ów i woreczków wkładam cienką tekturę (opakowania po pizzy), którą wykładam ścianki, korzonki jak wyrosną widoczne są na dole, ale także niekiedy przerastają ścianki tekturki. Wyjmowanie ukorzenionych sadzonek następuje przez rozcięcie PET-a lub woreczków wdłóż, z dwu przeciwległych stron. Przy wyjmowaniu substrakt się nie rozsypuje i razem z tekturą sadzę do gruntu gdzie tektura zgnije.

Ukorzenianie tej wiosny wyglądało trochu inaczej, bo część ukorzeniałem od marca w domu, klasycznie w ukorzeniarce a część na wale ziemnym, pod czarną agrowłókniną. Ogólnie jestem zadowolony z jednego, jak i drugiego sposobu ukorzeniania, dodam, że pod włókniną część sztobrów umieszczałem bezpośrednio w ziemi, a część była w PET-ach 1,5 l po wodzie mineralnej + tekturka, w PET-ch oczywiście powycinałem duże otwory odpływowe. PET-y od strony słonecznej obsypałem cienką warstwą ziemi. Patyczkom to nie robiło żadnej różnicy, czy były bezpośrednio w ziemi, czy w PET-ach, wystartowały w tym samym czasie i w połowie czerwca, te w PET - ach, już ukorzenione zostały wysadzone na docelowe miejsce, a pozostałe będą rosły do końca jesiennej wegetacji roślin i dopiero zostaną rozsadzane. Przy wyjmowaniu PET-ów z sadzonkami, widać wyrastające korzonki z okrycia tekturki i z otworów odpływowych.
Przy tego rodzaju ukorzeniania występuje problem z mrówkami, które zakładają gniazda w PET-ach, ale oprysk środkiem chemicznym przeciwko mrówkom, załatwia sprawę. Dodam, że do próby użyłem sztoberków już posiadanych odmian, bo na nowościach bał bym się robić takie eksperymenty. Ukorzenie na wale ziemnym wielce udane - 100%.

PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 11:32 
Ekspert
Ekspert

pol napisał(a):
Jako ciekawostkę dodam, że do PET-ów i woreczków wkładam cienką tekturę (opakowania po pizzy)

Ile średnio pizz zjadasz,żeby zaspokoić zapotrzebowanie na tekturę dla sadzonek? :lol: Rozumiem co chciałeś przekazać. Nawet fajny patent z tą tekturą,bo fakt. Czasem wyciąganie z opakowania obarczone jest ryzykiem obsypania ziemi.

PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 12:40 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Zrobiłem tzw. businessplan i zaczynam ukorzeniać na przełomie marca/kwietnia a potem na chwilę do doniczek i wio do gruntu.

Podzielisz się businessplanem?

Co do doniczek, najlepiej sprawdzały mi się kubki 0,5 l (plastikowe, do piwa) - widać w nich wzrost korzeni i łatwo można określić, która sadzonko już jest gotowa (niestety nierówno rosną).

PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 12:47 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
piotr85 napisał(a):
Zrobiłem tzw. businessplan i zaczynam ukorzeniać na przełomie marca/kwietnia a potem na chwilę do doniczek i wio do gruntu.

Podzielisz się businessplanem?

Co do doniczek, najlepiej sprawdzały mi się kubki 0,5 l (plastikowe, do piwa) - widać w nich wzrost korzeni i łatwo można określić, która sadzonko już jest gotowa (niestety nierówno rosną).

Jasne. Nie ma problemu.
1)Zrobiłem listę zakupów ... Kubki do/po piwie, świder fi 200mm, folia przezroczysta, agrowłóknina,słupki ogrodzeniowe - in progress
2) rozplanowałem co, kiedy, jak .
3) czekam cierpliwie wiosny,zdobywam doświadczenie z ukorzenianiem na nielicznych sztukach (niedobitkach z dołowania), szukam w literaturze.
Może coś poninąłem,ale oczywiście dopiszę. :D

PostNapisane: sobota, 16 grudnia 2017, 15:16 
Kiper
Kiper

Każdy ma jakiś "swój" sposób na sadzonki. Ja już przerabiałem Pet'y i kubki do piwa.
Najpraktyczniejsze w moim przypadku okazały się woreczki z foli bąbelkowej. Posiadają wszystkie cechy przydatne przy produkcji sadzonek a najważniejsze mają dodatkowa izolację. Cena też do przyjęcia zważywszy, że nie są to jednorazówki.

ObrazekObrazekObrazek

PostNapisane: niedziela, 17 grudnia 2017, 19:08 
Ekspert
Ekspert

A to mój patent na ukorzenianie: uprawa/ukorzenianie-2011-t6588-75.html#p102587
Recycling w pełni. Tanio, wygodnia i ekologicznie.

PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2017, 09:55 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
A to mój patent na ukorzenianie: uprawa/ukorzenianie-2011-t6588-75.html#p102587
Recycling w pełni. Tanio, wygodnia i ekologicznie.

Mam kartony po Łaciatym i zastanawiam się,czy będzie efekt taki sam :lol: . Pogratulować skuteczności. Tydzień i korzenie. Bardzo ładnie. Też bym tak chciał.

PostNapisane: poniedziałek, 18 grudnia 2017, 10:05 
Ekspert
Ekspert

Ja od lat używam doniczek foliowych. Takich jak te.
Sprawa groszowa są wielokrotnego użytku.

PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 08:38 
Ekspert
Ekspert

prohomovitis napisał(a):
ukorzenianie w grudniu, to jakaś aberracja !!!!

Aberracja,nieaberracja. Ale jak na razie ładnie rośnie.
Załącznik:
IMG_20180203_0820311111.jpg
IMG_20180203_0820311111.jpg [ 20.3 KiB | Przeglądane 606 razy ]

Załącznik:
IMG_20180203_082039111.jpg
IMG_20180203_082039111.jpg [ 15.03 KiB | Przeglądane 606 razy ]

PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 11:51 
Ekspert
Ekspert

Nagrałem niedawno filmik o ukorzenianiu bezpośrednio w pojemnikach bez wstępnego kalusowania. Jeżeli kogoś zainteresuje to zapraszam https://www.youtube.com/watch?v=nZe-WY2nmlA&t=2s

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1