Teraz jest środa, 21 maja 2025, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 czerwca 2004, 21:18 
Ekspert
Ekspert

W lekcji 3 Tamary Jaszczenko tutaj
http://semena.alt.ru/lesson3.php
znajduje się opis ukorzeniania zielonych pędów i jest tam zdanie, że roztwór w którym się ukorzenia trzeba m. innymi zaprawić "кристалликом марганцовки" tj nadmanganianem potasu ewentualnie innymi substancjami tj preparatami hormonalnymi czyli naszym ukorzeniaczem, albo miodem kwiatowym. Zastanawiam się jakie działanie ma nadmanganian potasu i ile tego trzeba dodać do roztworu? Może ktoś coś wie?

Heniek

PostNapisane: poniedziałek, 28 czerwca 2004, 08:41 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Nadmanganian potasu jest silnym utleniaczem i ma działanie dezynfekujące. Czy ma jeszcze jakieś szczególne dla winorośli - nie podejrzewam.
KMnO4 na organizmach żywych stosuje się zazwyczaj w postaci mocno rozcieńczonych roztworów - jasnoróżowej barwy, myślę gdzieś do 1%.
Roztwór trwały nie jest.

PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 19:46 
Kiper
Kiper

Próbuję Henryku ukorzeniać w wodzie z niewielką ilością nadmanganianu, (roztwór lekko różowy). Myślę, że chodzi tu o dezynfekcję i niedopuszczenie do gnicia. Czy się uda ? Już 10 dni i nic jeszcze nie widać. Czekam dalej.....

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 06:46 
Ekspert
Ekspert

Trochę zmienię kierunek dyskusji, choć ciągle będzie o ukorzenianiu zielonych. Często z korzenia lub szyjki korzeniowej odbija jakaś zbłąkana latorośl. Z reguły ma korzonki. Wystrczy ją oderwać i mamy ukorzeniony okaz. Do tej pory uszczykiwałem takie odrosty. Zmieniłem taktyke od kiedy przez przypadek wyrwałem latoroś z pokaźnymi korzeniami. Poszło do donniczki i już od jakiegoś miesiąca ładnie rośnie. Nawet liści nie obrywałem.
Ale czy to oby warto takie eksperymenta robić? Czy to zdrewnieje? Klasyczny przykład knotka.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 07:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="Pawel"]Ale czy to oby warto takie eksperymenta robić? Czy to zdrewnieje? Klasyczny przykład knotka.
Pozdrawiam,
Paweł

Zdrewnieje. I poczekaj jeszcze trochę, a za rok zobaczysz co z "knotka" urośnie.

Heniek

PostNapisane: niedziela, 12 września 2004, 14:12 
Kiper
Kiper

Jak już pisałem, za przykładem Heńka, postanowiłem spróbować ukorzenić pasierby w wodzie ze śladową ilością nadmanganianu potasu (woda ledwo zaróżowiona). Umieściłem w trzech butelkach po pasierbie z Bianci, Kristaly i Js-26-205, zostawiłem to na dworze i nic się długo nie działo, przeniosłem do domu, po tygodniu SUKCES, wszystkie pasierby mają korzenie jedne większe inne mniejsze (najmniejsze to 1cm). Brak jakichkolwiek śladów gnicia, woda jest bardzo klarowna. W międzyczasie podobne pasierby w samej wodzie zmarniały (woda mętna, pływają jakieś strzępki )

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 09:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zenek"]Jak już pisałem, za przykładem Heńka, postanowiłem spróbować ukorzenić pasierby w wodzie ze śladową ilością nadmanganianu potasu (woda ledwo zaróżowiona). Umieściłem w trzech butelkach po pasierbie z Bianci, Kristaly i Js-26-205, zostawiłem to na dworze i nic się długo nie działo, przeniosłem do domu, po tygodniu SUKCES, wszystkie pasierby mają korzenie jedne większe inne mniejsze (najmniejsze to 1cm). Brak jakichkolwiek śladów gnicia, woda jest bardzo klarowna. W międzyczasie podobne pasierby w samej wodzie zmarniały (woda mętna, pływają jakieś strzępki )

Gratulacje i dzięki za sprawdzenie sposobu bo mi się nie chciało po aptekach stać w kolejkach. Porób Zenku jakieś zdjęcia to może jakiś artykuł się napisze.

Heniek

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 10:29 
Ekspert
Ekspert

Tak sobie czytam ten wątek, czytam i nasuwa mi się pytanie: po co?
Po co ukorzeniać pasierby? Oczywiście po za ciekawostkowym eksperymentowaniem.
Czy macie pomysł jak to przechowac przez zimę by miec z tego jakikolwiek pożytek?
Ciekaw jestem nie statystyki prób ukozrenienia, ale statystyki uzyskania z takich sadzonek wartościowego krzewu.
Janusz

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 10:59 
Kiper
Kiper

Szanowny Januszu, bardzo cenię sobie Twoje uwagi. Nie zapominaj jednak, że niektóre odmiany trudno jest ukorzenić ze sztobrów. Czasami jest też potrzeba takiego ukorzenienia, gdy dysponujemy tylko zielonym fragmentem interesującej nas rośliny. Dobrze jest więc mieć sprawdzony i niezawodny sposób postępowania w takiej sytuacji. A poza tym...... czyż nie chcemy wiedzieć, możliwie wszystkiego o winoroślach? Nie polecamy przecież takiego sposobu rozmnażania, jako podstawowego. Sadzimy i rozmnażamy jak wszyscy, nie możesz odmawiać prawa do eksperymentów.
Dodaję, że ukorzenione w ubiegłym roku pasierby, a wysadzone na wiosnę do gruntu, osiągnęły zależnie od odmiany, od 120 do 220cm, przy grubości 0,5 do 0,8 cm.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 września 2004, 11:34 przez Zenek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 11:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]Tak sobie czytam ten wątek, czytam i nasuwa mi się pytanie: po co?
Po co ukorzeniać pasierby? Oczywiście po za ciekawostkowym eksperymentowaniem.

Pomyśl sobie o jakiejś odmianie którą bardzo chciałeś mieć i nie mogłeś dostać na wiosnę sztobra, a możesz uciąć sobie tego lata gdzieś pasierba z niego. Nie utniesz?

[quote="Janusz"]Czy macie pomysł jak to przechowac przez zimę by miec z tego jakikolwiek pożytek?

Na doniczki znajdę miejsce w garażu

[quote="Janusz"]Ciekaw jestem nie statystyki prób ukozrenienia, ale statystyki uzyskania z takich sadzonek wartościowego krzewu.
Janusz

Powiem Ci za 3 lata :lol: bo w przyszłym roku jak taka sadzonka podrośnie na wiosnę to powędruje do gruntu, za 2 lata puszczę ją na 2 pędy, a owoce mam nadzieje zebrać za 3 lata.

Heniek

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 15:45 
przedszkolak
przedszkolak

A gdzie mogę dostać madmanganian potasu ? ( o ile pamiętam z chemi to chyba KMnO4 ). I jakie to są "niewielkie ilości" które trzeba dodać do wody - ile KMnO4, na ile wody?

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 15:56 
Ekspert
Ekspert

Apteka takie małe czarne tabletki.
Ile to mało? To jakbyś wyciągnął te tabletki i pozostały pył wsypał do wody. Do szklanki czy słoiczka (nalewa się 1-2cm wody) powinno wystarczyć. Roztwór jak pisał Zenek jest jasnofioletowy to jest bardzo dobry wskaźnik bo nadmanganian ma bardzo intensywny kolor.

Heniek

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 16:21 
Kiper
Kiper

woda zaróżowiona, tj na litr maleńki okruszek z tabletki, po pewnym czasie kolor znika

PostNapisane: poniedziałek, 13 września 2004, 22:56 
przedszkolak
przedszkolak

Czy to przypadkiem nie są takie małe tabletki do kąpieli niemowlaków? Bo jako świeży tatuś coś takiego posiadam

PostNapisane: wtorek, 14 września 2004, 09:04 
Kiper
Kiper

Kalium Hipermanganicum

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1