Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 09:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2007, 08:29 
Ekspert
Ekspert

Ze względu na odbudowywanie kilku krzewów po przemarznięciu, w czerwcu trzeba będzie przeprowadzić selekcję latorośli , a te zbędne można by było zagospodarować. W związku z tym mam następujące pytania:
- Jakie jest Wasze doświadczenie w robieniu sadzonek zielnych , tzn. czy jest to metoda w miarę skuteczna , czy szkoda czasu ?
- Czy robiliście sadzonki tylko z wierzchołkowej części pędu , czy również z jej środkowego odcinka ?
- Czy dolne liście obrywacie , czy przycinacie do powiedzmy 1/3 powierzchni ?
- Jak głęboko umieszczacie ukorzeniany pęd w podłożu ?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2007, 08:34 
Kiper
Kiper

Witam

Kiedyś była dyskusja, że nie wychodzi za bardzo. Lepiej ze zdrewniałych.

Ja nie robiłem, ale czasem jak wyłamie mi się pęd to chciałbym go zagospodarować.

Jacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2007, 09:40 
Ekspert
Ekspert

Robilem i z wierzcholkowych i srodkowych-ze srodkowych nawet lepiej wychodzi.
Zostawiam tylko 2 najwyzsze liscie-reszte obcinam.
Ukozenialem tak tylko w wodzie w niezacieplym miejscu i niezbyt naslonecznionym.
Pojemnik na wode nieprzezroczysty,dodawalem troche(naprawde malutko) nadmanganianu potasu i to wszystko.
Poziom wody ok 3-4cm.
Po ok 3-4 tygodniach byly kozenie-sporo.
Wode zmienialem co ok tydzien.
Wychodza slabe i srednie sadzonki-cudow nie ma.
Jak chcesz miec lepsze sadzonki to jakis odklad do peta albo doniczki-wyjdzie lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2007, 12:39 
Kiper
Kiper

Witam
Trenowałem zielne w ubiegłym roku , najlepsze wyniki miałem z grubych latorośli ciętych na 2 w pełni wykształcone listki , do ukorzeniacza i do doniczek ( torf odkwaszony z piaskiem) pod plastikową butelkę z otworami (na wietrzenie) i na ciepły parapet na słoneczko. Uzyskałem sadzonki Phoenixa , Muskata Odeskiego , Cabernet Dorsa. Ukorzeniać zacząłem w lipcu .
Wacek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2007, 23:52 
Ekspert
Ekspert

Sądząc po ilości odpowiedzi, metoda raczej mało popularna :cry: ... a może się przydać podczas wakacyjnych wojaży :twisted:

[quote="werojtek"]
Wychodza slabe i srednie sadzonki-cudow nie ma.

Prawdę mówiąc na cud nie liczę , ale może uda mi się uzyskać chociaż średnie :wink: Spróbuję również Twoim sposobem i porównam efekty.

[quote="Wacek"] najlepsze wyniki miałem z grubych latorośli ciętych na 2 w pełni wykształcone listki

Jeżeli dobrze zrozumiałem to pędy były dwuoczkowe :?: :roll: Czyli dolny węzeł po usunięciu liścia umieściłeś w podłożu ( jak głeboko?) a górny pozostał ( w całości , czy częściowo przycięty ?)
I jeszcze jedno , jeżeli przy górnym liściu ruszył pasierb, to wyciąć ten liść i niech się "żywi" poprzez młode listki pasierba , czy zostawić go w całości lub we fragmencie ?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 maja 2007, 05:52 
Kiper
Kiper

Witam
Pędy były 3 oczkowe , dolny liść usunięty a cięcie tak jak dla sztobrów. Potrzebne są conajmniej 2 juz wyrośniete liscie do karmienia sadzonki i dla wzrostu korzeni a po ich pojawieniu sie rusza pasierb z górnego pąka. Wszelkie pozostawione pasierby czy stozki wzrostu osłabiały układ i sadzonki gineły. J się tym bawiłem nawe we wrześniu więc sadzonki nie zdążyły zdrewnieć . Na zimę poszły do domu na parapet i miałem do wiosny zajecie walcząc z mączniakiem.
Wacek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 maja 2007, 08:48 
mistrz
mistrz

Właśnie jestem w trakcie eksperymentu z ukorzenianiem zielonego. Ze względu na groźbę przeciążenia krzewów, profilaktycznie musiałem oberwać część młodych latorośli. Jako że robiłem to z bolącym sercem bo "zielone szparagi" były silne i pełne wigoru, (o pięknych kwiatostanach nie wspomnę :? ), postanowiłem ukorzenić co nieco. Oberwałem wszystkie liście pozostawiając tylko młode, szczytowe, jeżeli latorośl była zbyt długa to dzieliłem ją na pół. Tak przygotowane pędy wsadziłem do pojemników z perlitem wymieszanym z torfem, a wszystko razem wstawiłem do cienia. Teraz, po dwóch tygodniach widzę, że większość sadzonek rozpoczęła nowe życie, szczytowe listki zaczynają się ładnie rozwijać, a na sadzonkach dzielonych zaczynają wybijać pędy z międzywęźli. Wygląda na to, że ta metoda ukorzeniania może być skuteczna, a szczególnie użyteczna w przypadku odmian rzadkich i cennych (z jednego oczka można uzyskać jedną lub nawet więcej sadzonek).

Pozdrawiam
Kamil

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2007, 17:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="Boas"]....(...)... Ze względu na groźbę przeciążenia krzewów, profilaktycznie musiałem oberwać część młodych latorośli. ...
Pozdrawiam
Kamil

Skąd Ty taką wiedzę posiadłeś ??? 8O
Aby nie przeciążyć krzewu usuwa się zawiązki kwiatów a nie latorośle.
Właśnie teraz sobie bardziej osłabiłeś krzaczki. :mrgreen:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2007, 20:34 
Kiper
Kiper

tez mam taka wiedze :oops: ,ze usuwa sie latorośle bezołodne,ktore nie bede nam potrzebne w roku nastepnym,oraz te płodne,o które jest za duzo biorac pod uwagę planowane obciazenie krzewu,nasłonecznienie itd itp

Pozdrawiam Piotr

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2007, 21:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]tez mam taka wiedze :oops: ,ze usuwa sie latorośle bezołodne,ktore nie bede nam potrzebne w roku nastepnym,oraz te płodne,o które jest za duzo biorac pod uwagę planowane obciazenie krzewu,nasłonecznienie itd itp

Pozdrawiam Piotr

I tego się trzymaj - tak jest prawidłowo.
Posemu chodzi o samo nazewnictwo - przeciążyć można pozwalając na zbyt duże owocowanie.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 maja 2007, 21:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]tez mam taka wiedze :oops: ,ze usuwa sie latorośle bezołodne,ktore nie bede nam potrzebne w roku nastepnym,oraz te płodne,o które jest za duzo biorac pod uwagę planowane obciazenie krzewu,nasłonecznienie itd itp

Pozdrawiam Piotr

To co innego, to są normalne zbiegi które trzeba wykonywać aby utrzymać krzew w dobrej kondycji.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2007, 09:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"][quote="Boas"]....(...)... Ze względu na groźbę przeciążenia krzewów, profilaktycznie musiałem oberwać część młodych latorośli. ...
Pozdrawiam
Kamil

Wydaje mi się że Kamil po prostu właściwie ocenił sytuację. Zrobiłem dokładnie to samo na dwóch krzewach Muskata Oddeskiego. Nie dość ,że z każdego węzła wyrosły po dwie , a miejscami po trzy płodne latorośle 8O , to dodatkowo jeszcze z ziemi u nasady krzewu po kilka również płodnych. Wyobrazasz sobie Posy jakby wyglądały te krzewy po usunięciu tylko kwiatostanów :?: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2007, 10:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"] Zrobiłem dokładnie to samo na dwóch krzewach Muskata Oddeskiego. Nie dość ,że z każdego węzła wyrosły po dwie , a miejscami po trzy płodne latorośle 8O , to dodatkowo jeszcze z ziemi u nasady krzewu po kilka również płodnych.

Ja tak miałem na prawie wszystkich krzakach w szczególności na SeyvaluB. Zastanawiam się jak w praktyce ograniczyć plon tego Seyvala tak jak ktoś pisał do 1,5-2 kg z krzaka. Jak zrzucę za dużo kwiatostanów to z zielonego nie wyjdę - bo to rośnie jak chwast

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2007, 10:22 
Kiper
Kiper

Nie wiem co tak bardzo spodobało sie winoroslom latem i zimą,ale wyrażne cos jest na rzeczy.U mnie własciwie cokolwiek wyrośnie i nie ważne,czy z jednorocznej łozy czy z wieloletniego drewna to ma owoce,a taka aurora to ma po 4 dobrze rozwiniete kwiatostany na latorosli z jednego paka i jeszcze z 2 nastepne na latorosli wyrastającej z pąka zapasowego,no i tegoreczna norma po 3 latorosle z jednego oczka:)i wielgaśnie kwiatostany :D .

Pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2007, 11:12 
mistrz
mistrz

[quote="posy"][quote="Boas"]....(...)... Ze względu na groźbę przeciążenia krzewów, profilaktycznie musiałem oberwać część młodych latorośli. ...
Pozdrawiam
Kamil

Czytam w gwiazdach :lol: A tak na serio to chyba lepiej jest mieć na stosunkowo młodych krzewach 5-10 ( tylko przykład) dorodnych latorośli niż 15 albo 20 cieniutkich badyli wzajemnie się zacieniających 8O Co do usuwania nadmiaru kwiatostanów oczywiście masz rację, ale to już inny temat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1