Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 19:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 marca 2019, 17:11 
mistrz
mistrz

Toż to taki sam, jak nasz, polski Ukorzeniacz A, tylko cena unijna. Tak się wykańcza naszą produkcję :evil:

PostNapisane: sobota, 9 marca 2019, 17:21 
Ekspert
Ekspert

Zgadza się. Firmie Himal z Łodzi kilka lat temu zabroniono produkcji ukorzeniacza o podobnym składzie.

PostNapisane: sobota, 9 marca 2019, 20:17 
przedszkolak
przedszkolak

Czytałem kilka miesięcy temu na forum właśnie o tym ukorzeniaczu robionym z kory wierzby zawierajacym naturalne auksyny. Kilka tygodni temu przetestowałem na kilku sztobrach.
Pobrałem 4 sztobry z jednego krzewu. 2 szt były moczone w wywarze zrobionym z kory wierzby z dodatkiem odrobiny miodu przez ok 8 godzin, a kolejne w 2 szt były moczone w samej wodzie.
Potem trafiły do 2 oddzielnych butelek z perlitem na 2tyg. na nieogrzewany parapet.
Sztobry z wody - jeden miał niewielki kalus, drugi nie miał nic.
Sztobry z wody wierzbowej - jeden miał kilka korzonków długości 1-2 cm i ok. 3-4 razy wiekszy kalus niz ten z wody , drugi miał sredni kalus ok 2 raz wiekszy niz ten z wody.

Chociaż grupa porównawcza jest zbyt mała do wyciągania jednoznacznych wniosków to na pewno jeszcze w kwietniu potestuję na większej ilości patyków :).

PostNapisane: sobota, 9 marca 2019, 20:44 
Ekspert
Ekspert

gonzo2 napisał(a):
Czytałem kilka miesięcy temu na forum właśnie o tym ukorzeniaczu robionym z kory wierzby zawierajacym naturalne auksyny. Kilka tygodni temu przetestowałem na kilku sztobrach.
Pobrałem 4 sztobry z jednego krzewu. 2 szt były moczone w wywarze zrobionym z kory wierzby z dodatkiem odrobiny miodu przez ok 8 godzin, a kolejne w 2 szt były moczone w samej wodzie.
Potem trafiły do 2 oddzielnych butelek z perlitem na 2tyg. na nieogrzewany parapet.
Sztobry z wody - jeden miał niewielki kalus, drugi nie miał nic.
Sztobry z wody wierzbowej - jeden miał kilka korzonków długości 1-2 cm i ok. 3-4 razy wiekszy kalus niz ten z wody , drugi miał sredni kalus ok 2 raz wiekszy niz ten z wody.

Chociaż grupa porównawcza jest zbyt mała do wyciągania jednoznacznych wniosków to na pewno jeszcze w kwietniu potestuję na większej ilości patyków :).

I to jest coś co czyta się z przyjemnością i wyrazy uznania za ciekawe doświadczenie. Ponieważ wątek jest o ukorzenianiu w wodzie to mam dla Was takie spostrzeżenia. 15 lutego zrobiłem trzy sztobry w ten sposób że naszczepiłem odmianę X na odmianie Y (podkładka) i włożyłem do podwyższonego peta po wodzie mineralnej z odrobiną wody na dnie. Dół sztobra zarobiłem typowo jak do ukorzeniania, pozostałe paki z podkładki wyciąłem a na górę na omega czop z pąkiem, z odmiany X . Dzisiaj stan jest taki: Pąk odmiany naszczepianej rusza, zrost jest wyraźny i solidny, w miejscu wycięcia pąka środkowego z podkładki po obwodzie rany jest wyraźny kalus, a na dole w wodzie coś nieśmiało się zaczyna jawić jakby kalus. Pomóżcie wyciągnąć z tego wnioski.

Załączniki:
IMG_20190309_115335.jpg
IMG_20190309_115335.jpg [ 53.49 KiB | Przeglądane 733 razy ]
IMG_20190309_115153.jpg
IMG_20190309_115153.jpg [ 66.66 KiB | Przeglądane 733 razy ]
IMG_20190309_115138.jpg
IMG_20190309_115138.jpg [ 61.6 KiB | Przeglądane 733 razy ]

PostNapisane: czwartek, 2 maja 2019, 22:10 
czeladnik
czeladnik

Podzielę się swoim doświadczeniem z ukorzeniania w wodzie.
To był mój pierwszy raz i pewnie ta moja pisanina pomoże co najwyżej początkującym winoroślarzom.

14.03.2019 włożyłam do słoików z wodą 15 sztobrów pobranych z mojej winorośli i nabytej. Nazwy nie znane, sztobry cieniutkie.
25.03.2019 włożyłam do słoików z wodą 20 sztobrów od kolegi z forum, grube, odpowiednio przygotowane do ukorzeniania: Muscat Blue, Arkadia, Festivee, Venus, Zodiak, Nero.
02.04.2019 włożyłam do słoika z wodą 3 sztobry Leon Millot.
Do wszystkich słoików dodałam trochę węgla drzewnego, wody ok 2cm.

Słoiki stały początkowo na północnym parapecie, około 2 tyg. Później trafiły na południowe. Ogrzewanie centralne było już wyłączone, kiedy zaczęłam całą akcję, więc pod słoiki podłożyłam grubą złożoną ścierkę, żeby sztobrom nie było zimno w nogi. Temp pokojowa, wahająca się. Najniższa, myślę, około 17st, kiedy stały na północnym oknie.

Dzisiaj 02.05.2019 wszystkie sztobry mają kallus i korzenie. Większość miała liście po dwóch tyg od włożenia do wody, pierwsze korzenie po kolejnych dwóch. Najszybciej zaczęły współpracować sztobry profesjonalnie przygotowane przez Mariusza z forum. Moje cieniutkie patyczki, ucięte na chybił trafił później, mimo że trafiły do słoika z wodą 11 dni wcześniej.

28 sztobrów posadziłam dzisiaj do doniczek, resztę posadzę za kilka dni.

Ukorzenianie uznaję za udane, bo wszystko się ukorzeniło.
Domyślam się jednak, że bardziej profesjonalne metody dałyby efekt szybciej.

Podsumowując, ukorzenianie w wodzie jest możliwe, przynajmniej wyżej wymienionych odmian. Moją jeszcze muszę zidentyfikować. Jedną odmianę można uznać za dziką.
Warto przygotować sztobry do ukorzeniania, odpowiednio przyciąć.
Ukorzenianie odbywało się nierównomiernie. Niektóre odmiany ruszyły szybciej od innych.

Trochę się bałam, że może się nie udać, kiedy czytałam na forum wątki o ukorzenianiu. Na szczęście wszystko poszło dobrze.

Następnym razem spróbuję metody szmatki i lodówki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1