Teraz jest niedziela, 31 sierpnia 2025, 13:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 16:52 
nowicjusz
nowicjusz

Witam!

Czy próbowaliście ukorzeniania w sierpniu ?

Rośliny są już po przyrostach i drewnieja na zimę, ja w sierpniu rozmanzam wszystko wegetatywnie ( wszystko czyli to co się rozmnaża wegetatywnie )

Pytam się fachowców bo chciałbym sobie zrobić kilka sadzonek

Dzięki za odpowiedzi Karol

PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 18:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="Karol1978"]Witam!

Czy próbowaliście ukorzeniania w sierpniu ?

Zielone tak zdrewniałe nie.
Ale dopisz w profilu skąd jesteś bo może u Ciebie już faktycznie winorośl o tej porze jest już zdrewniała :lol:

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 20:45 
nowicjusz
nowicjusz

Oj nie nie

jeszcze nie drewnieje ale w sierpniu już będą oznaki, oglądałem pędy i wierzchołki są miękkie i soczyście zielone a to oznacza przyrost. W sierpniu będzie już lepiej i pęd będzie baradziej sztywny z oznakami drewnienia, oczywiście do ukorzeniania nie będę brał materiału z wierzchołka.

Karol

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 21:12 
Kiper
Kiper

Raz zrobiłem ten błąd - z niewiedzy. Na wiosnę następnego roku zrobiłem już fachowo normalną sadzonkę, która przerosła tą z lata ubiegłego roku. Różnica bez porównania - może jest sposób aby zrobić to lepiej, ale wydaje mi się, że zdrewniałe sztobry na wiosnę mają jakby "większą wolę rozwoju" ;-)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 21:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="Karol1978"]Oj nie nie

jeszcze nie drewnieje ale w sierpniu już będą oznaki, oglądałem pędy i wierzchołki są miękkie i soczyście zielone a to oznacza przyrost. W sierpniu będzie już lepiej i pęd będzie baradziej sztywny z oznakami drewnienia, oczywiście do ukorzeniania nie będę brał materiału z wierzchołka.

Karol

Czarno to widzę. Zakładam, że uda Ci się wytworzyć system korzeniowy, a co z "górą". Napisz jak planujesz technicznie wykonać to ukorzenianie, bo chyba jeszcze nikt nie próbował ukorzeniać takich sztobrów :) .
A jednak ktoś próbował.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 21:28 
Ekspert
Ekspert

Można, nawet w lipcu, przez sadzonki zielne! :D
Robiłem coś takiego z pasierbami w zeszłym roku i kilka takich dziwolągów przetrwało w szklarni zimę. Tylko teraz nie mam co z tym chabaziem zrobić. Materiał nasadzeniowy z tego żaden :lol:
Ale jak komuś zależy na jakiejś super-extra odmianie to można spróbować. Sam bym przyjął pasierby kilku odmian, skoro mają i tak do kompostu trafić :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 21:48 
nowicjusz
nowicjusz

Ukorzeniam w przekompostowanych trocinach (trociny mają 15 lat) w tunelu foliowym i tam też zimują. Roślina w sierpniu jest najmocniejsza i ma najwięcej " sił witalnych " Postanowiłem ze zrobię część sadzonek teraz a część zostawię na wiosnę.

Karol

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 22:11 
przedszkolak
przedszkolak

Jednak najwięcej sił witalnych to roślinki mają na wiosnę.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 21:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="Karol1978"]Ukorzeniam w przekompostowanych trocinach (trociny mają 15 lat) w tunelu foliowym i tam też zimują. Roślina w sierpniu jest najmocniejsza i ma najwięcej " sił witalnych " Postanowiłem ze zrobię część sadzonek teraz a część zostawię na wiosnę.

Karol

Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Ukorzenianie winorośli z tzw sztobrów tj zdrewniałej latorośli polega na tym, że materiał wyjściowy wytwarza na dole system korzeniowy i prawie równolegle rozwija się u góry pąk (pąki), z których wyrasta coś co nazywamy latoroślą. Ta latorośl, żeby sadzonka mogła po posadzeniu wiosną następnego roku właściwie się rozwijać musi przed zimą przyzwoicie zdrewnieć. Problem polega na tym, ze nie widzę szans by Twoje sierpniowe sadzonki ( o ile w ogóle wytworzą system korzeniowy) wytworzyły również odpowiednio zdrewniałą latorośl. Wybacz ale Twoja teoria, że cyt. "roślina w sierpniu jest najmocniejsza i ma najwięcej " sił witalnych " w odniesieniu do ukorzeniania winorośli ze sztobrów w ogóle nie trzyma się kupy. Wybacz szczerość, ale ten eksperyment nie może się zakończyć niczym innym jak 100% porażką.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 21:24 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję Kapitan właśnie o tego typu krytykę mi chodziło.

W sierpniu ze skutecznością 99% rozmnażam z sadzonek zielnych jeżyny oraz krzewy ozdobne, wiosną ze zdrewniałych pędów skuteczność u jeżyn wynosi jak u mnie do 40%.

Dlatego pisałem o radę co do winorośli nie mniej jednak w sierpniu przygotuję kilka sadzonek i porównam z ukorzenianiem wiosennym.

Ps. Wiosną ukorzeniałem winobluszcz bezpośrednio w gruncie, oj ścinałem sztobry w marcu i kallusowałem w tunelu około miesiąca, później w grunt i skutecznosc przyjść 99%

Karol

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 12:47 
Kiper
Kiper

Karol, Twoja niska skuteczność wiosennego ukorzeniania może wynikać z pobierania materiału. Poprawanie robi się to w ten sposob, że sztobry ucinamy jesienią , nast przechowujemy w piachu/ziemi/zakopujemy/nie dopuszczamy do nadmiernego przemarzania pąków(i oczywiście wysychania). Wiosną sztobry ukorzeniamy, skuteczność dużo wyższa niż 40%. do tego dochodzi grubość sztobra, czy wyrósł u nasady łozy (lepiej) itd...

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 13:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="Karol1978"]Dziękuję Kapitan właśnie o tego typu krytykę mi chodziło.

W sierpniu ze skutecznością 99% rozmnażam z sadzonek zielnych jeżyny oraz krzewy ozdobne, wiosną ze zdrewniałych pędów skuteczność u jeżyn wynosi jak u mnie do 40%.

Dlatego pisałem o radę co do winorośli nie mniej jednak w sierpniu przygotuję kilka sadzonek i porównam z ukorzenianiem wiosennym.

Ps. Wiosną ukorzeniałem winobluszcz bezpośrednio w gruncie, oj ścinałem sztobry w marcu i kallusowałem w tunelu około miesiąca, później w grunt i skutecznosc przyjść 99%

Karol

Zobacz sobie tutaj, http://winnica.bloog.pl/gal,569692,titl ... index.html może coś Ci się przyda :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 19:03 
przedszkolak
przedszkolak

Ja, w tym roku pod koniec czerwca albo początkiem lipca ukorzeniałem tegoroczne latorośle Kristaly. Kilka z nich wsadziłem do butelki z wodą, a kilka, po potraktowaniu ukorzeniaczem, trafiły bezpośrednio do doniczek. Efekt? Sadzonki z wody zaczynają wypuszczać korzenie, zaś w drugim przypadku korzonki wyszły już spodem ok. 10cm doniczki. Jak będzie bliżej zimy? Zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Ukorzeniałem odcinki latorośli w okresie od maja do pierwszej połowy sierpnia.Najlepsze sadzonki były te z jak najwcześniejszego ukorzeniania.
Tegoroczne majowe sadzonki nadają się już do sadzenia w gruncie.
Praktycznie te jeszcze z pierwszej połowy lipca mają szanse przetrwać zimę w szklarni lub inspekcie (w dobrej kondycji)
Te sierpniowe mają już trudności w przetrwaniu zimy, bo system korzeniowy jest u nich słabo zdrewniały i często przemarza.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2009, 19:17 
Ekspert
Ekspert

Ja założyłem peta z ziemią na zdrewniały odcinek łozy Gołuboka pod koniec lipca. To był taki eksperyment bo na zielonych latoroślach metodą kapitana już ukorzeniałem skutecznie w zeszłym roku. Dlaczego to zrobiłem już tłumaczę. Miałem na pniu gołuboka takie zdrewniałe ramię poziome, które wyrastało za nisko do planowanej formy krzewu. Jakoś szkoda mi było tak rozrośniętą część krzewu odciąć i wyrzucić, więc założyłem peta z ziemią z nadzieją, że się ukorzeni i miałbym taką podstarzałą sadzonkę. Dzisiaj nie wytrzymałem i rozgarnąłem ziemię w pecie i miłe zaskoczenie są korzenie, ale nie na tyle duże, aby było je widać przy ściankach peta. Więc zagarnąłem spowrotem i lekko podlałem.
Ciekawe co z tego wyniknie bo grubość tego zdrewniałego odcinka to jakieś 1,5cm. Jak z tym dalej postapić. Może kapitan coś podpowie. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1