Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 18:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Ja założyłem peta z ziemią na zdrewniały odcinek łozy Gołuboka pod koniec lipca. To był taki eksperyment bo na zielonych latoroślach metodą kapitana już ukorzeniałem skutecznie w zeszłym roku. Dlaczego to zrobiłem już tłumaczę. Miałem na pniu gołuboka takie zdrewniałe ramię poziome, które wyrastało za nisko do planowanej formy krzewu. Jakoś szkoda mi było tak rozrośniętą część krzewu odciąć i wyrzucić, więc założyłem peta z ziemią z nadzieją, że się ukorzeni i miałbym taką podstarzałą sadzonkę. Dzisiaj nie wytrzymałem i rozgarnąłem ziemię w pecie i miłe zaskoczenie są korzenie, ale nie na tyle duże, aby było je widać przy ściankach peta. Więc zagarnąłem spowrotem i lekko podlałem.
Ciekawe co z tego wyniknie bo grubość tego zdrewniałego odcinka to jakieś 1,5cm. Jak z tym dalej postapić. Może kapitan coś podpowie. :wink:

Wytworzenie sadzonki poprzez ukorzenianie zdrewniałej ubiegłorocznej latorośli (łozy) polega na jednoczesnym wyprowadzeni z pąka latorośli i działanu zmierzającym do wytworzenia w okolicy tego pąka systemu korzeniowego. Z Twojego opisu wynika że masz na łozie korzenie, a co z latoroślą do nich.? Przy sadzonkach wytworzonych metodą Chinśkiego odkładu po odcięciu sadzonki, pozostaje tylko krótki odcinek łozy, który przy sadzeniu zakopuje się w ziemi wraz z systemem korzeniowym . Natomiast część nadziemną takiej sadzonki powinna stanowić latorośl. Nie bardzo rozumiem jak to jest u Ciebie? Jeżeli masz tylko kawałek łozy z korzeniami to trzeba to jakoś połączyć z najbliższą latoroślą na tej łozie. No nie wiem!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 19:08 
Ekspert
Ekspert

Jak pisałem wcześnie to nie było jakieś celowe działanie według już ustalonych zasad w ukorzenianiu tylko próba. Jak się nie uda trudno i tak to ramię zdrewniałe muszę wyciąć bo owoce z jego latorośli leżały w trawie na ziemi. Chodzi mi o to, aby wydłuzyć pionowy pień krzewu. Może teraz opiszę dokladniej. Otóż na tym poziomym ramieniu założyłem peta licząc, że się ukorzeni a wyrastające z niego latorośle(owocujące w tym roku) po opadnięciu liści przytnę na 2 oczka i wtedy odetnę to ramię od macierzystego pnia i posadzę jako samodzielną sadzonkę( :?: )
Nie wiem czy to ma prawo zadziałać, ale gdyby się udało to czy ta sadzonka nie będzie rok do przodu w porównaniu do sadzonek ze sztoberków(cietych jesienią lub wiosną) :?: Sam już nie wiem. Miałem raz podobny przypadek przy starej Becie, takiej nie ciętej o wielu splątanych zdrewniałych wieloletnich ramionach. Jedno z tych ramion dotykało ziemi i nawet przerosło trawą. Więc chciałem je podnieść oczyścić i kiedy podniosłem zobaczyłem korzenie na tym wieloletnim pniu. Wtedy nie wiedziałem, że to się nazywa odkład,(kilka dobrych lat temu), ale odciąłem to ramię na jesieni i skróciwszy jego górną część posadziłem w innym miejscu. O dziwo z wiosną następnego roku wystartowały z niego zielone latorośle i ten krzak rośnie do dziś za starą szopą u mamy. Zdjęcia mogę zrobić dopiero w niedzielę jak będę u mamy. Ale chyba to mnie zachęciło do takiego ukorzeniania wieloletniego ramienia na Gołuboku.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 20:26 
Ekspert
Ekspert

Ciekawy jestem tych doświadczeń bo sam zamierzam zrobić coś takiego. Forma na głowę z pojedynczą łozą będzie się do tego nadawać. Plusem jest i plon i sadzonka z każdej łozy na jesień.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 20:52 
Ekspert
Ekspert

Jescze jedna informacja w sprawie ukorzeniania tym razem zielonych latorosli, a może raczej pasierbów. Na osiem odmian deserowych ukorzeniło się i rosnie zdrowo cztery. Nasadzone były w lipcu teraz mają się dobrze. Tylko co z nimi dalej zrobić. W zeszłym roku tak ukorzeniłem Prima z kawałka zielonej latorośli, która mi się odłamała przy koszeniu trawy. Dzisiaj ma 1,5m przyrosty i rośnie zdrowo posadzona u mamy. Może to też jest sposób rozmnażania zielnych sadzonek, a nie tylko przez sztoberki :?:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 29 sierpnia 2009, 12:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]
Nie wiem czy to ma prawo zadziałać, ale gdyby się udało to czy ta sadzonka nie będzie rok do przodu w porównaniu do sadzonek ze sztoberków(cietych jesienią lub wiosną) :?: Sam już nie wiem.

Według mnie będzie z tego sadzonka. Nie wiem skąd wniosek, ża sadzonka będzie o rok do przodu. Będzie dokładnie taka sama jak tegoroczna ze sztobra. Będzie miała system korzeniowy (raczej słabszy jak wiosenna ze sztobra bo ukorzenianie rozpoczęło się jednak ze sporym opóźnieniem), będzie miała odcinek łozy, który jest odpowiednikiem sztobra i będzie miała odcinek latorośli ( raczej mocniejszy jak u tej ze sztobra, bo jego wzrost zasilał duży system korzeniowy rośliny macierzystej). Jeżeli przy sadzeniu uda się tak ją umieścić w dołku, żeby miejsce z którego wyrasta latorośl była nad powierzchnią przy zapewnieniu odpowiedniej głębokości dla korzeni to latorośl można przyciąć krótko. W przeciwnym razie latorośl w swojej dolnej części należy pozbawić pąków i przedłużyć za jej pomocą część podziemną trzonu sadzonki. Taka jest moja ocena tej sadzonki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1