Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 03:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Całą zimę dumałem jaką metodą ukorzeniać w tym roku zgromadzone ok 500 szt sztobrów, które jeszcze są "zakopcowane w plastikowych beczkach zakopanych w ziemi. Ostatecznie postanowiłem że zrobię to w namiocie foliowym. Właśnie skończyłem budowę takiego namiotu. Ma wymiary 6x4 w najwyższym miejscu ponad 2,5 m- spory. Z wyliczeń wychodzi mi że jak zastosuję rozstaw rzędów dla sztobrów 20 cm i rozstaw w rzędach 15 cm to spokojnie zmieszczę całą kolekcję i jeszcze zostanie "plac manewrowy". Chcę spytać czy ktoś z Was już w ten sposób ukorzeniał i jakie są za i przeciw, a przede wszystkim proszę o praktyczne rady. Oczywiście początek będzie typowy, w ukorzeniarce przez ok 3 tyg.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 17:55 
Ekspert
Ekspert

Piotruś, to tobie chodzi nie o ukorzenianie, tylko dalszą produkcję sadzonek. Bo skoro wysadzisz je po 3 tygodniach w ukorzeniarce, to będą już ukorzenione :D

Myślę, że będzie dobrze, bo było już na forum, że dobrze jest (jeśli nie najlepiej) wynieść sadzonki po ukorzenianiu pod folię, gdzie rosną lepiej.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 19:40 
Ekspert
Ekspert

Ja swoje ukorzenione wynosiłam do foliaka, ale już trochę podrośnięte, bo ukorzeniałam wcześnie, kiedy na dworze było jeszcze zbyt zimno, nawet jak na tunel foliowy. W kwietniu wyniosłam sadzonki razem z pojemnikami i tak stały do końca maja.

PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 22:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]Całą zimę dumałem jaką metodą ukorzeniać w tym roku zgromadzone ok 500 szt sztobrów, które jeszcze są "zakopcowane w plastikowych beczkach zakopanych w ziemi. Ostatecznie postanowiłem że zrobię to w namiocie foliowym. Właśnie skończyłem budowę takiego namiotu. Ma wymiary 6x4 w najwyższym miejscu ponad 2,5 m- spory. Z wyliczeń wychodzi mi że jak zastosuję rozstaw rzędów dla sztobrów 20 cm i rozstaw w rzędach 15 cm to spokojnie zmieszczę całą kolekcję i jeszcze zostanie "plac manewrowy". Chcę spytać czy ktoś z Was już w ten sposób ukorzeniał i jakie są za i przeciw, a przede wszystkim proszę o praktyczne rady. Oczywiście początek będzie typowy, w ukorzeniarce przez ok 3 tyg.

Miałem foliak 3X6m wys.2m
W środku 2 niskie namioty 0,8m wys. ;1,2m szer.
W jednym z nich sadziłem sztobry winorośli w końcu marca lub początek kwietnia(łykent)- rozstaw sztobrów podobny jak u Ciebie
W drugim sadziłem (pikowałem) w połowie kwietnia pomidory i paprykę
Po 20tym maja wysadzałem pom. i papr. do gruntu.
Z tego niskiego gdzie były winorośla zdejmowałem folię po 15tym 05
Część sztobrów była w doniczkach a część bezpośrednio w gruncie.
Ziemia piaszczysta - dobrze się nagrzewała pod podwójną folią.
Ale to nie może być daleko , bo trzeba sprawdzać pogodę i czasami nawet wietrzyć.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 10:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="dominikams"]Piotruś, to tobie chodzi nie o ukorzenianie, tylko dalszą produkcję sadzonek. Bo skoro wysadzisz je po 3 tygodniach w ukorzeniarce, to będą już ukorzenione :D

Myślę, że będzie dobrze, bo było już na forum, że dobrze jest (jeśli nie najlepiej) wynieść sadzonki po ukorzenianiu pod folię, gdzie rosną lepiej.

Ja zamierzam ukorzeniać w gruncie pod folią. W moim mniemaniu proces ukorzeniania trwa o wiele dłużej niż pierwsze 3 tygodnie. Z doświadczenia wiem, że krytyczny moment jest właśnie po przesadzeniu sztobrów. Przychodzi mi do głowy pomysł z zastosowaniem w momencie przesadzania kąpieli części podziemnej np w roztworze np Funabenu. Czy ktoś robił już coś takiego?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 12:44 
Ekspert
Ekspert

Świeżo ukorzenione sztobry bardzo źle znoszą wahania temperatury. Niestety w kwietniu w foliaku nieogrzewanym temperatura skacze nierzadko w ciągu doby od 0 do 30 dwudziestu paru stopni. Moje doświadczenia w tej materii są złe. Natomiast sadzonki przetrzymane miesiąc na parapecie i wstawione do foliaka w maju radzą już sobie bardzo dobrze.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 12:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="Misza"]Świeżo ukorzenione sztobry bardzo źle znoszą wahania temperatury. Niestety w kwietniu w foliaku nieogrzewanym temperatura skacze nierzadko w ciągu doby od 0 do 30 dwudziestu paru stopni. Moje doświadczenia w tej materii są złe. Natomiast sadzonki przetrzymane miesiąc na parapecie i wstawione do foliaka w maju radzą już sobie bardzo dobrze.

Z moich doświadczeń wnioskuję, że przyczyną prawie wszystkich "padnięć" młodziutkich latorośli u sadzonek jest wcześniejsze obumarcie systemu korzeniowego . Mój zamysł był taki aby odpowiednio wcześnie przygotowany namiot foliowy zapewnił ogrzanie podłoża przed przeniesieniem sztobrów z ukorzeniarki do gruntu. Zgadzam się że wahania temperatury powietrza w namiocie na pewno będą znaczne, ale podłoża już raczej nie. Ciągle jakoś myślę, że kluczem do sukcesu jast zdrowy system korzeniowy i na tym się koncentruję.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 18:05 
Ekspert
Ekspert

Chciałbym opatentować sposób . Nie wiem czy go ktoś używa ,czy gdzieś o nim nieusłyszałem . Niestety w tym roku jestem po cięciu i nie będę mógł go sprawdzić . Wymyśliłem to tak ; na zeszłoroczną łozę z niskiego pnia lub głowy naciągnąc perforowany rękaw foliowy napełnić go mieszanką . Położyć na ziemi koło krzaka [ łozy oczywiscie nie odcinamy ]Nad oczkami porobić otwory i czasem podlać .Odcinać na wiosnę . Czy ktoś się spotkał z tym sposobem ? Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 18:38 
czeladnik
czeladnik

Ten sposób to tzw. odklad powietrzny.Stosowałem go przy ukorzenianiu roślin trudno ukorzeniających się,np. rózaneczników.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 18:42 
Ekspert
Ekspert

Z książki wiem o odkładzie powietrznym ale to nie do konca to . Prędzej odkład chinski modyfikowany , chociaż wolałbym być prekursorem .Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 18:47 
Ekspert
Ekspert

Mniej więcej podobny do odkładu Kapitana w petach . Chociaż różnice są .

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 18:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Z książki wiem o odkładzie powietrznym ale to nie do konca to . Prędzej odkład chinski modyfikowany , chociaż wolałbym być prekursorem .Zbyszek

To co proponujesz to jakaś modyfikacja „chińskiego odkładu” znana szkółkarzom.
Bardziej kłopotliwa (moim zdaniem)n niż typowy odkład ch.
Na zimę wymaga też solidniejszego okrycia.
A w efekcie otrzymamy sadzonki 1 oczkowe (b. krytykowane na tym Forum)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 marca 2009, 19:17 
Ekspert
Ekspert

Jednooczkowe ale z dwuletnim drewnem . Można wykorzystać wilki , no i pozatym to powinny być o wiele mocniejsze -krzak macięrzysty ,ew. mogą być pozostawione na następny sezon . Mam w większosci ił , gline , piasek no i chwasty -stąd ten pomysł . Nic się nie zmarnuje , nawet jeśli nie z każdego oczka bedzie łoza , roślina zużyje . Kupowałem tak nędzne sadzonki za tak ciężkie pieniądze , że moje powinny byc przyzwoite . Według mnie sadzonki powinny być szczepione , te traktowałbym dorażnie z braku finansów na przyzwoity materiał .Głównie jednak chodzi o prostote , procent ukorzenienia , jakość . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 20:42 
Ekspert
Ekspert

Robiłem w podobny sposób w ub roku Iliczewskiego R. Przeciąłem 5 l butlę po wodzie mineralnej, z uzyskanych połówek ułozyłem coś w rodzaju koryta, w którym ułożyłem łozę (nie latorośl) i okryłem ziemią. Jesienią uzyskałem piękne sadzonki, z każdego oczka. Wyrosłe z pąków latorośla ładnie zdrewniały i mogłem je przyciąć praktycznie na dowolną długość. Nie rozumię dlaczego piszecie że uzyska się sadzonki jednooczkowe? Na ten rok zostawiłem nisko łozy u kilkunastu odmian na tego typy sadzonki. W sobotę ustawiłem już około 20 butelek po wodzie mineralnej. Łozę przepuszczam przez butelkę, wyciętymi w górnej części butelki na przeciw siebie dwoma otworkami tak by wewnątrz butelki był jeden pąk. W okolicy pąka łozę kaleczę i smaruję rany ukorzeniaczem. Górna część butelki odcinam, butelkę napełniam ziemią ponad łozę i ponowie nakrywam górną częścią butelki aby słoneczko mogło lepiej ogrzać ziemię. Kapturki zabezpieczą również kontrolę nad wilgotnością ziemi na wypadek silnych opadów. Gdy wyrosną latorośle jakoś przetnę kapturki wzdłóż i wyprowadzę latorośla na zewnątrz przez wlewy :) butelek. Na jednej odpowiednio długiej łozie ustawiam od 2 do 4 takich butelek.Jak znajdę aparat(bo gdzieś mi się zawieruszył) to zrobię zdjęcia.
Znalazł się. Poniżej odkład z łozy Kodrianki 218.
Obrazek
Pomiędzy 1 i 2 oraz 2 i 3 butelką (licząc od lewej strony) oczka między butelkami wyciąłem. Zresztą wyciąłem wszystkie oczka poza butelkami. Łoza na zimę nie była okrywana. Jesienią po zdrewnieniu latorośl przycinam na dowolną długość sadzonki, a łozę przecinam między butelkami i sadzonka może wędrować w miejsce docelowe lub do przechowania zimowego ew do nowego szczęśliwego właściciela. Chyba jednak patent jest mój :)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 30 marca 2009, 21:23 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 21:20 
Ekspert
Ekspert

Piotr.
Nieźle kombinujesz, ale po co ???
Przecież, jak byś tę przygiętą łozę pociął na sztobry, to otrzymasz tyle samo, albo prawie tyle samo sadzonek i masz mniej roboty.

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1