Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 06:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 21:30 
Ekspert
Ekspert

[quote="lantan"]Kapitanie masz rękę do sadzonek, ale ta królowa Seneka to jak się spodziewam, bez licytacji :lol: za cenę wskazaną przez Ciebie pójdzie na jesieni do mnie :wink: Co Ty na to, bo wiesz już co myślę o tej odmianie? Jeszcze jedno, ukorzenianie latorośli według Twojego pomysłu już mi się udało, ale teraz to w lecie stawiam namiot foliowy, bo widzę na zdjęciach konkretne wyniki. Jestem pod wrażeniem 8O Pozdrawiam lantan.

A pw czasami odbierasz? :):)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Licytacja to niezły pomysł , piszę się .Oczywiście na cele szlachetne , nie komercyjne . Może ktoś kto ma większą ilość i wyższy cel zorganizował coś takiego ? Zbyszek

Ostatnio edytowano sobota, 16 maja 2009, 22:08 przez zypsek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 maja 2009, 21:48 
Ekspert
Ekspert

Odbieram i owszem, ale nie spodziewałem się takiego rarytasu jak ta sadzonka, myślałem raczej o małej sadzonce z tegorocznej latorośli, tak jak na początku Cię prosiłem. Ale teraz to Full Wypas jest :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2009, 10:23 
Ekspert
Ekspert

Obrazek
Ta sadzonka Seneki, wykonana z ukorzeniania latorośli w ub roku, jako jedyna wytrzymała w doniczce 13x13x13 ponad 20 stopniowe mrozy i przetrwała. Bardzo ładnie odbudowała system korzeniowy i ostro zabrała się do rozwoju. Miała dwa przyrosty. Niższy już jej wyłamałem. Z doniczką ma ok 60 cm. Skoro tyle przeszła, to czy coś ją może zniszczyć? :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2009, 19:42 
Ekspert
Ekspert

Jestem pod wrażeniem :)
Widzę, że jednak nieco rozsądniej posadziłeś niż ja w tamtym roku. U mnie były 2 razy gęściej. Ale będzie dżungla !!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2009, 20:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Jestem pod wrażeniem :)
Widzę, że jednak nieco rozsądniej posadziłeś niż ja w tamtym roku. U mnie były 2 razy gęściej. Ale będzie dżungla !!!

Spoko, nie będzie tak źle. Już teraz ograniczam latorośla do jednej na sadzonce.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 maja 2009, 22:05 
Ekspert
Ekspert

I bardzo dobrze. Z moich obserwacji wynika, że te co miały zostawione po 2 urosły krótsze i słabsze, ale to przecież logiczne :)

Ale współczuje kopania dołów pod tak długie sadzonki...... pod korzenie trzeba jeszcze dać jakiegoś gnoja..... na to ciupkę ziemi... i dopiero sadzonka.
Ja w tym roku zrobiłam nieco krótsze , bo potem mi było ciężko zakopczykować te najdłuższe na zimę.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 18:00 
Ekspert
Ekspert

Jestem za słowem obornik zamiast gnoja , bo kojarzy mi się personalnie . Obornik można dać na górę dołka , ważne aby oddzielić od korzeni warstwą ziemi .Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 18:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Jestem za słowem obornik zamiast gnoja ... .Zbyszek

Pamiętam, że któryś z forumowiczów wyprowadzał taką formę krzewu :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2009, 19:50 
Ekspert
Ekspert

No dobra, będę poprawniejsza, by Ci się nie kojarzyło :) Do dołka dałam sporo kompostu na to obornik koński przefermentowany, lekko znów przysypałam kompostem i sadzonka :)
Wykarczowałam bezlitośnie 2 czteroletnie NN-y, które w tym roku nadal nie planowały owocowania, pozbawiając się tym samym szansy na pozostanie co najmniej do jesieni :oops: :roll: :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 19:03 
Ekspert
Ekspert

Zrobiłem dzisiaj remanent w namiocie. Straty wynoszą ok 14 % i już chyba nie powinny wzrosnąć. Nie wyciągałem jeszcze zaschniętych sztobrów ale sądzę że są to wyłącznie straty spowodowane niewytworzeniem systemu korzeniowego.Najgorzej wypadły: Wostorg 3 na 3,Talizman 5/6 ale klon owalny już lepiej -3/13, Muskat L -5/7, V68021-6/13,Dornfelder-4/9, Iza Z-4/10, Ajwaz-3/8. Najlepiej(100%): Aloszenkin-6, Chrupka zł-9Iliczewskij R-8, Jupiter-10,King Rubi-9, Kodrianka 218-9, Łora-10, Nadieżda Az.-11, skarb P-12,Seneka -8, Pinot N-24, Pinot G-21, Resling-11. Nie podaje tych, które mam w ilościach od 1-5 i n/n. Jak tak patrzę na to co zaschło to dochodzę do wniosku, że w tym roku będę bardziej starannie selekcjonował łozę na sztobry.
Obrazek
Fotka z namiotu.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 20:16 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"] Jak tak patrzę na to co zaschło to dochodzę do wniosku, że w tym roku będę bardziej starannie selekcjonował łozę na sztobry.

To jest ważne
Jeżeli chcesz mieć ukorzenione sadzonki tnij łozę na sztobry jesienią lub wczesną zimą przed mrozami. Cięta wiosną to bardzo niepewna sprawa i często bardzo zawodzi – szczególnie dotyczy to Vv (przepraszam za dywagację – Ty już jesteś przecież ekspertem)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 20:25 
Ekspert
Ekspert

Te z lewej to dopiero dorodne okazy :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 21:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Te z lewej to dopiero dorodne okazy :lol: :lol:

Altanowiec Vitis ogóras :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2009, 21:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbyszekB"]
To jest ważne
Jeżeli chcesz mieć ukorzenione sadzonki tnij łozę na sztobry jesienią lub wczesną zimą przed mrozami. Cięta wiosną to bardzo niepewna sprawa i często bardzo zawodzi – szczególnie dotyczy to Vv (przepraszam za dywagację – Ty już jesteś przecież ekspertem)

Pisząc o starannym selekcjonowaniu , nie termin pobierania łozy miałem na myśli lecz jej jakość . Skoro napisałem " w tym roku" to chyba dość jasno się wyraziłem kiedy zamierzam pobierać łozy na sztobry?

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 21:17 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1