Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 19:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 21:17 
Kiper
Kiper

Domyślam się że każda odmiana jest inna i dobrze wiedzieć że wszystkie sadzonki danej odmiany rozwijały się tak samo w porównywalnych warunkach. jak nawoziłeś swieżo ukorzenione sztobry? do lipca azot a potem tylko potas??
nie pomijając magnezu dolistnie o ile stosowałeś.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 21:37 
Ekspert
Ekspert

[quote="Radekk"]Domyślam się że każda odmiana jest inna i dobrze wiedzieć że wszystkie sadzonki danej odmiany rozwijały się tak samo w porównywalnych warunkach. jak nawoziłeś swieżo ukorzenione sztobry? do lipca azot a potem tylko potas??

Tylko dolistnie Ekolist i Florowit

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 listopada 2009, 22:29 
Kiper
Kiper

[quote="kapitan"][quote="Radekk"]Domyślam się że każda odmiana jest inna i dobrze wiedzieć że wszystkie sadzonki danej odmiany rozwijały się tak samo w porównywalnych warunkach. jak nawoziłeś swieżo ukorzenione sztobry? do lipca azot a potem tylko potas??

Tylko dolistnie Ekolist i Florowit
florovit bardzo popularny nawóz w butelkach litrowych. 1 nakrętka na 5l chyba się stosuje. zastanawia mnie jak często pryskałeś i czy robiłeś to w powiązaniu z ochroną fungicydami lub pestycydami.
Co do ekolistu - nie stosowałem ale wiem że był w postaci proszku do rozpuszczania w wodzie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 01:32 
przedszkolak
przedszkolak

Przypomniał mi się taki dramatyczny głas młodego jak ja ogrodnika, który prosił o poradę na jakimś forum ogrodniczm.

Co może zrobić żeby uratować drzewka, bo pomylił nawóz z roundupem :wink: .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 01:45 
Kiper
Kiper

[quote="lestan"]Przypomniał mi się taki dramatyczny głas młodego jak ja ogrodnika, który prosił o poradę na jakimś forum ogrodniczm.

Co może zrobić żeby uratować drzewka, bo pomylił nawóz z roundupem :wink: .

Można czekać aż wybije dziczek z podkładki :lol:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 09:18 
czeladnik
czeladnik

[quote="kapitan"][quote="Space99"]Hmm zastanawiam się nad dokładnym skopiowaniem sposobu.
Za pozwoleniem ? :>
A mianowicie ukorzeniarka, i do tunelu. Tylko czy jest sens skoro odrazu mogą u mnie trafić na stałe miejsce (uprawa polowa).
Rozumiem że bardziej wyrosną w tunelu ale znowu na jesień przesadzanie, a to szok dla rośliny, skrócone korzenie itp.

Ukorzenianie (bo to jest ukorzenianie) w miejscu docelowego sadzenia????? Ogromny błąd.Sadzonka w okresie ukorzeniania w gruncie powinna być posadzona jak najpłycej. Jak to się ma do sadzenia w miejscu docelowym-sam sobie odpowiedz.

Witam.
Muszę się podzielić moim skromnym doświadczeniem.
Pod koniec marca 2008 rozpocząłem ukorzenianie sposobem DarkaRz , w połowie kwietnia sztobry z kalusem trafiły do petów a te do niskiego namiotu foliowego .W połowie maja sadzonkę z 30-40cm przyrostem posadziłem na miejsce stałe.Przyszedł wrzesień i sadzonka wyglądała tak
Obrazek
Ta z prawej ,z lewej strony okazało się że to Iza została zutylizowana .
Sadzonkę oczywiście nie przyciąłem na dwa oczka , zostawiłem cały przyrost.Na wiosnę 2009 roślina pięknie ruszyła,zakwitła , zredukowałem część kwiatostanów .Na jesieni krzew wyglądał tak.
Obrazek
Jagody jak na talizmana nie były duże
Obrazek
Pomysł sadzenia na miejsce stałe podsunął R.P. z Zawady.Wiem że system korzeniowy jest płytko ale przy 60 krzakach myślę że poradzę sobie z ochroną korzeni przed przemarznięciem.
W mojej lokalizacji sadzenie na głębokość 40cm mija się z celem.

wieja

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 11:17 
Kiper
Kiper

[quote="wieja"]
Pomysł sadzenia na miejsce stałe podsunął R.P. z Zawady.Wiem że system korzeniowy jest płytko ale przy 60 krzakach myślę że poradzę sobie z ochroną korzeni przed przemarznięciem.
W mojej lokalizacji sadzenie na głębokość 40cm mija się z celem.

wieja

Jeżeli chodzi o przemarzanie korzeni zimą to ja nie widzę tego problemu u siebie.Korzeni podpowierzchniowych nie usuwam,rosną jak chcą.Pierwsze sadzonki były sadzone płytko,systemu korzeniowego nie ochraniałam i nie zauważyłam żeby mroz im coś zrobił,krzewy rosły dobrze.Mam ciężką glebę i może to jest powodem że nie mam z tym problemu.Na piaskach może jest inaczej.
Mróz u mnie potrafi wyskoczyć do -25*C,czasem -26*C zależy jaki rok.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 16:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zuzanna"]
Mróz u mnie potrafi wyskoczyć do -25*C,czasem -26*C zależy jaki rok.

Zuzanna

Gdyby ten sam mróz utrzymywał się przez kilka dni, przy braku pokrywy śnieżnej, to jestem przekonany, że niewiele sadzonek posadzonych na głębokości 10-15 cm, miało by szansę przetrwania. Poza tym wieja i Zuzanna piszą o sadzeniu częściowo ukorzenionych sadzonek. Ja raczej odniosłem się do ukorzeniania w miejscu docelowym, bo tak zrozumiałem kolegę Spece99

Ostatnio edytowano wtorek, 1 grudnia 2009, 16:28 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 16:25 
Ekspert
Ekspert

Miejscami mam b. mokro . Jakbym o tym wiedział to sadziłbym na 15 cm i robił kopce . Wszystkiego od razu sie nie wie i płaci sie frycowe . Można tak zrobić ale na pewno nie w piasku .Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 18:52 
Kiper
Kiper

Mam nadzieję że Wieja nie bedzie miał nic przeciwko jak wpadnę do jego winnicy ze stadem szpaków i ocenimy jakość owoców.
Wieja, widzę że keszę docelowo prowadzisz na pergolę. Proponuję Ci posadzić koło niej wostorga villarda który jest dobrym zapylaczem a z drugiej strony tego wostorga wsadź wostorga nowego krasnego. Z tego co doczytałem ta trójka lubi wysokie prowadzenie.
Ja tak posadziłem w tym roku te 3 odmiany ale w szpalerze bo ściana południowa domu będzie ocieplana w przyszłym roku więc szkoda sadzonek. Docelowo na ścianę chcę dać jeszcze berlińskiego czarnego (razem 7-9 roślinek na 11m sciany)

Ja moje sadzonki sadziłem najgłębiej jak sie da czyli do miejsca w kórym wyrósł tegoroczny przyrost. W zalezności od sadzonek było to od 20 do 40cm. Co do wód gruntowych i opadowych - nie obawiam się bo gdy w tym roku odkopywałem fundamenty domu 10m obok miejsca gdzie sadzonki są widziałem tylko zapiaszczoną glinę różnej grubości a potem piach gruboziarnisty z wkładkami gliniastymi (nie mylić ze żwirem ) dokładnie taki jak nad morzem z którego babki sie robi.
Wód gruntowych ani śladu - są gdzieś na głębokości 3-4m, a fundamenty były na 1,80-2m odkopane (aż do ławy fund).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 19:28 
Ekspert
Ekspert

[quote="kapitan"]
Gdyby ten sam mróz utrzymywał się przez kilka dni, przy braku pokrywy śnieżnej, to jestem przekonany, że niewiele sadzonek posadzonych na głębokości 10-15 cm, miało by szansę przetrwania. Poza tym wieja i Zuzanna piszą o sadzeniu częściowo ukorzenionych sadzonek. Ja raczej odniosłem się do ukorzeniania w miejscu docelowym, bo tak zrozumiałem kolegę Spece99

Mnie bardziej chodziło o to że nie trzymałbym w tunelu do jesieni tylko po wstępnym ukorzenieniu na miejsce stałe(skróciłem myśl tą ukorzeniarką).
Czyli najpierw ukorzeniarka aby podgonić same korzenie a póżniej do doniczek i do ciepła a w czerwcu sprawdze korzenie i jak będą ok to sadzonki doniczkowe na miejsce stałe.
Ta szklarnia co wspomniałą Zuzanna może być właśnie takim ciepłym miejscem.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 21:31 
czeladnik
czeladnik

Witam
Chcę pokazać jak u mnie rosną winorośle głęboko sadzone.W 2008 roku oprócz Talizmana ukorzeniłem również Łorę , Kodriankę i Muskata Letniego .Z powodu nie przygotowanego miejsca do posadzenia pozostały w petach do wiosny.Sadzonki były z trzy oczkowej łozy.Na wiosnę w tym roku posadziłem na głębokość około 40cm.Sadzonki wystartowały bardzo późno i przyrosty tych trzech sadzonek były mizerne.
Obrazek
Dla porównania sadzonka "knotek"płytko sadzony , na jesieni .
Obrazek
Tak że u mnie sprawdza się płytkie sadzenie,tylko muszę kupić armatkę śnieżną aby w bezśnieżne zimy krzewy okryć poduchą .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 21:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="wieja"]
Tak że u mnie sprawdza się płytkie sadzenie,tylko muszę kupić armatkę śnieżną aby w bezśnieżne zimy krzewy okryć poduchą .

Winorośla startują jak przy korzeniu mają temperature powyżej pewnego progu przez kilka dni więc jak sadzisz głębiej to ziemia na wiosne musi się nagrzać głębiej (tak wyczytałem w którejś mądrej książce).
Czyli startują później i mogą rosnąc wolniej ale w naszym klimacie korzenie trzeba chronić przed mrozem (wytrzymują bodajrze do -12stopni) więc przydałoby się głębiej.
Więc w naszym klimacie możemy sadzić płycej ale kopczykować na zime .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 22:13 
Kiper
Kiper

Z tą armatką musisz uważac bo ostatnio u nas są takie zimy, że ze śniegu robi się powódź w 1 dzień a potem znowu sciagnie na 2 noce ( lub w dzień +2'C a w nocy -15'C)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 grudnia 2009, 22:20 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Space99"]w naszym klimacie korzenie trzeba chronić przed mrozem (wytrzymują bodajrze do -12stopni)

Gdzie to wyczytałeć?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1