Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 23:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 13:42 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Żeby nie było tak dobrze, to w połowie marca grzałem koło trzydziestki patyków pozyskanych od kolegów. Tu niestety skuteczność 15%, na tych co się nie ukorzeniły pąki też nie ruszyły. Procedura przechowywania, przygotowania identyczna, warunki grzania takie same. Coś z nimi było nie teges, może poczta przesuszyła :?

U mnie to norma, to na czym mi najbardziej zależy to nie wystartuje lub padnie. Ale teraz nie wywalam, czekam do sierpnia. Może jeszcze ruszą tak jak Twoje Mietku cerkiewne dzwony w zeszłym roku. Ponad 3 miesiące w doniczce bez oznak życia :D
Odsetek przyjęć z moich własnych sztobrów też zapowiada się niezły, trzeba jeszcze poczekać by się przekonać jak zniosły przeprowadzkę na folię.
A przyciąłem sadzonki Black Granda, Gałachada, Aksinię itp. ale trochę szkoda było mi wywalać te słomki, to wdzióbnąłem byle jak w doniczki p6 i rosną knotki :lol:

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 14:20 
Kiper
Kiper

Ja mam pytanie do tych co ukorzeniali na czarnej folii - jak często trzeba podlewać wał ziemi, aby sadzonki nie przesychały ? Mam kilkadziesiąt sztobrów w ukorzeniarce około 10 dni i zamierzam w weekend przesadzić na czarną folię.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 14:34 
Ekspert
Ekspert

Wcale się nie podlewa.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 16:02 
Kiper
Kiper

Dzięki - to chyba pójdą na folię zamiast do doniczek.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: wtorek, 8 maja 2012, 22:58 
Kiper
Kiper

Troszeczkę do pomysłu.
Zmodernizowałem wasze pomysły napełniłem 3l czarne plast.doniczki ziemia do kwiatów,
odwróciłem je i po 2 sztorby tam wsadziłem co z tego wyrośnie nie wiem to tylko eksperyment.

PostNapisane: środa, 9 maja 2012, 14:57 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Wcale się nie podlewa.

Nie no Mietku - co tak radykalnie? Owszem podlewa się jeśli zaobserwuje się na sadzonkach oznaki przesuszenie - czyli kąt pomiedzy blaszką liściową a ogonkiem liścia zaczyna tworzyć kąt wyraźnie ostry a nie prosty lub rozwarty. Z tym, że taka sytuacja to właściwie zachodzi tylko w przypadku ewidentnej suszy. Wystarczy porządnie zmoczyć ziemię po bokach wału nakrytego folią. Mnie osobiście zdarzyło się raz na ok. 5 pędzeń w szkółce na folii - i to tylko dlatego, że mam bardzo przepuszczalną glebę.

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 11:27 
Kiper
Kiper

Ja w tym roku zabawiłem się również w ukorzenianie na czarnej folii.
Wiosną uzyskałem 22 sztobry (30-40 centymetrowe, 3-oczkowe) z łóz Leona Milot, który przetrwał ostatnią zimę bez szwanku (podwójny Guyot na podwójnym pniu, BEZ OKRYWANIA :shock: )
Zawoskowałem górne pąki.
Przekopałem rządek o długości kilku metrów mieszając go z zakupionym odkwaszonym torfem i dodając popiołu z drewna liściastego (pozostałość po paleniu w kominku zimą). Glebę mam piaszczystą!
Usypałem wał ok 20cm wysoki, przykryłem czarną folią "budowlaną" i wykonałem środkiem wgłębienie celem zbierania się wody (za radą któregoś z kolegów z forum we wcześniejszych postach)
Ponakłuwałem folię nożem, powtykałem sztobry pod kątem 45' (które w dolnej części ponacinałem i umazałem w ukorzeniaczu) i podlałem. Powyżej folii wystawały tylko górne pąki (kilka cm) Nie UKORZENIAŁEM!
Sztoberki puściły listki.
Podlewałem raz na 2 - 4 tygodnie - 10l wody (1 wiaderko) do wgłębienia w czarnej folii - woda wsączała się pod wał w miejscach przekłucia - tu gdzie były sztobry.
Wczoraj wykopałem 20 ładnych sadzonek - tylko 2 szt nie wypuściły korzonków. Korzenie wyszły na całej długości zakopanego sztobra - nie tylko na "stopce". Pozostawiłem korzenie na stopce, pozostałe powycinałem, a następnie sadzonki umieściłem w dole na głębokości 50 cm i je zasypałem.
Wiosną będę wsadzał w miejsca docelowe.

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
beny napisał. Przekopałem rządek o długości kilku metrów mieszając go z zakupionym odkwaszonym torfem i dodając popiołu z drewna liściastego (pozostałość po paleniu w kominku zimą). Glebę mam piaszczystą!

To napisz jeszcze w jakim celu i dlaczego dałeś ten popiół.

PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 12:38 
Ekspert
Ekspert

Ja też dawałem popiół, ale o tym już sporo było napisane. I trochę końskiego "leżakowanego" obornika i żadnych innych nawozów.
Właściwie to w miejscu szkółki wypalam jesienią liście, gałęzie i rozrzucam popiół.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 01:00 
Ekspert
Ekspert

beny napisał(a):
Ja w tym roku zabawiłem się również w ukorzenianie na czarnej folii.
Wiosną uzyskałem 22 sztobry (30-40 centymetrowe, 3-oczkowe) z łóz Leona Milot, który przetrwał ostatnią zimę bez szwanku (podwójny Guyot na podwójnym pniu, BEZ OKRYWANIA :shock: )
Zawoskowałem górne pąki.
Przekopałem rządek o długości kilku metrów mieszając go z zakupionym odkwaszonym torfem i dodając popiołu z drewna liściastego (pozostałość po paleniu w kominku zimą). Glebę mam piaszczystą!
Usypałem wał ok 20cm wysoki, przykryłem czarną folią "budowlaną" i wykonałem środkiem wgłębienie celem zbierania się wody (za radą któregoś z kolegów z forum we wcześniejszych postach)
Ponakłuwałem folię nożem, powtykałem sztobry pod kątem 45' (które w dolnej części ponacinałem i umazałem w ukorzeniaczu) i podlałem. Powyżej folii wystawały tylko górne pąki (kilka cm) Nie UKORZENIAŁEM!
Sztoberki puściły listki.
Podlewałem raz na 2 - 4 tygodnie - 10l wody (1 wiaderko) do wgłębienia w czarnej folii - woda wsączała się pod wał w miejscach przekłucia - tu gdzie były sztobry.
Wczoraj wykopałem 20 ładnych sadzonek - tylko 2 szt nie wypuściły korzonków. Korzenie wyszły na całej długości zakopanego sztobra - nie tylko na "stopce". Pozostawiłem korzenie na stopce, pozostałe powycinałem, a następnie sadzonki umieściłem w dole na głębokości 50 cm i je zasypałem.
Wiosną będę wsadzał w miejsca docelowe.

Generalną zasadą wykonanej pracy jest efekt końcowy,w tym przypadku ilość procentowa ukorzenionych sztobrów. Efekt uzyskany przez ciebie jest zadawaląjący. Moim skromnym zdaniem co do efektywności ukorzenienia nie ma znaczenia kąt umieszczenia sztobrów w foli,dobry pomysł to jest zrobienie zagłębienia pomiędzy dwoma rzędami sztobrów ponieważ woda deszczowa naturalnie nawadnia jak i dorywcze podlewanie jest efektywne bez innych zabiegów z dodatkowym nacinaniem i odkrywaniem foli w razie suszy.Błędem jest jednak tak głębokie osadzenie sztobrów do linii foli aby nad folię wystawały tylko górne pąki.Cała filozofia zastosowania czarnej foli opiera się na absorpcji ciepła i przekazania tego ciepła do strefy górnej powierzchni gleby,a więc czym głębiej będzie stopka sztobra tym mniej będzie miała ciepła i rozwój systemu korzeniowego będzie mniej intensywny a przecież w tej fazie rozwoju najbardziej nam zależy na tej części rośliny.

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 07:31 
czeladnik
czeladnik

jano napisał(a):
Cała filozofia zastosowania czarnej foli opiera się na absorpcji ciepła i przekazania tego ciepła do strefy górnej powierzchni gleby,a więc czym głębiej będzie stopka sztobra tym mniej będzie miała ciepła i rozwój systemu korzeniowego będzie mniej intensywny a przecież w tej fazie rozwoju najbardziej nam zależy na tej części rośliny.

Dlatego umieszczał sztobry pod kątem :)

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 08:48 
Ekspert
Ekspert

beny napisał(a):
Nie UKORZENIAŁEM!
(...)
Korzenie wyszły na całej długości zakopanego sztobra - nie tylko na "stopce".

Gdybyś wstępnie zakalusował to korzenie by wyszły głównie ze stopki.
Ale to nie duży problem i możesz być zadowolony :)

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 20:53 
Kiper
Kiper

To się też pochwalę
Moje ukorzeniania w odwróconych czarnych,plast.doniczkach były też super zadowalające prawie 100% tylko tyle że podlać
od czasu do czasu musiałem bo pojemniki były 3l.za małe.Najlepiej się ukorzeniły te odmiany z których storby dostałem
bardzo późno ucięte to były z początkiem maja,obojętnie czy poszły do ziemi pod folię czy do odwróconych doniczek,dlatego te odmiany które będę dalej rozmnażał poczekam do czasu krótko przed rozbiciem oczek.Jak się uda to opiszę.
georg

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 22:17 
mistrz
mistrz

Witam
Pod koniec kwietnia zostało mi kilkadziesiąt sztobrów różnych odmian, ukorzeniarka miała już 2 wsad, i nie miałem zamiaru więcej już grzać , więc nadwyżkę po uprzednim przygotowaniu patyków powkładałem w rzędy na czarnej foli. Było sucho, więc trochę podlewałem na początku, później w lipcu, już nic, efekty okazały się nadspodziewane, oczywiście straty są, niektóre patyki odpadły, lub pod koniec Sierpnia okazały się tak słabe, że wyrwałem, bo nie rokowały przeżycia zimy. Stan najsilniejszych sadzonek był lepszy niż te z ukorzeniania z ukorzeniarki ( dobrze rozbudowane korzenie) Zauważyłem że, dużo zielonych pędów rusza z niższych paków, później te wyższe ( chyba efekt ciepła bijącego z foli), dolne po pokazaniu się górnych obrywałem. Sadzonki pod stroiszem z sosny bedą zimować, zobaczę co przeżyję na wiosnę .

pozdrawiam

tnowak

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1