Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 09:16 
mistrz
mistrz

Jezeli ukorzeniarka jest "nie szczelna" to nadmiar wody odplynie. Ponadto dlatego robi sie 10cm "poduche"by ewentualny nadmiar w niej sie zatrzymal. U mnie stopki sa 13-14cm ponad dolna plyta poniewaz cala ukorzeniarka stoi na 8cm plycie warstwowej"obornickiej" ktora stanowi zarowno spod ukorzeniarki jak i blat stolu. Kiedy przewalem suchy perlit wlalem ok 30litrow wody konewka. Woda wylewala sie wartkim strumieniem. Co zalapal perlit to zalapal. Reszte odplynelo. Nie ma zadnego zastoiska wody. Natomiast polewanie zimna woda bardzo wychladza grzalki i caly nastaw, co moze byc grozniejsze dla stopek, ktore potrzebuja stalej temp 28-30stC i nie koniecznie beda sie dobrze czuly przelewane co 2-3 dni zimna 4-5stC woda (bo tyle ma woda z kranu). Patyczki do szaszlykow moga sie nadac do sprawdzenia. Kosztuja z 10zl. Jeden bedzie na dlugo a reszte wykorzysta sie latem ;)

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 10:49 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Nie mam niestety wykałaczki - urwę gdzieś może jakiś kijek i przetestuję...

Było wcześniej... test patyczkowy. U mnie to był najmniej przydatny sztober działał za wskaźnik.

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 12:28 
Kiper
Kiper

Zawsze można przecież przelać wodą o temperaturze 30 stopni :lolno:

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 17:05 
mistrz
mistrz

Mozna ;) Rzecz w tym, ze jezeli perlit jest raz na poczatku dobrze nasiakniety, nie ma potrzeby co 2 dni latac i podlewac. Za to co 2 dni warto sprawdzic czy perlit jest nadal wilgotny. Najlepiej byloby podlewac woda o temp zblizonej do akurat ustawionej.

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 17:30 
Kiper
Kiper

No ja chyba zawaliłem z moczeniem perlitu i teraz będę musiał latać i podlewać :-) Ale spód ukorzeniarki celowo mam zrobiony dziurawy jak sito więc gnicia się nie obawiam, bo nadmiar wody zaraz wyleci podejrzewam :-) A szkoda byłoby zasuszyć sztobry...

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 19:28 
Kiper
Kiper

mihuu napisał(a):
Ale spód ukorzeniarki celowo mam zrobiony dziurawy jak sito więc gnicia się nie obawiam, bo nadmiar wody zaraz wyleci podejrzewam :-)

Osobiście właśnie jedyne czego się obawiam przy ukorzenianiu to gnicia. Przez okres 4 tygodni polewam zazwyczaj tylko raz, góra dwa.

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 19:47 
mistrz
mistrz

Skad ten pomysl? Perlit nasiaka w kilka-kilkanascie sekund. Moczylem na spod w duzym pojemniku. W kilkanascie sekund spil wode, dolalem znow i trzeci raz. Pozniej juz nie siaknie wiecej, a w kazdym raznie nie jakas znaczaca ilosc. Stad na filmie Kapitana, zalewa on kilkakrotnie po troche, zeby woda nie splywala poprostu i nie moczyla niepotrzebnie podloza. Nawet jezeli powierzchniowo wydaje sie prawie suchy to zaloze sie, ze jak wezmiesz na palec papier toalet i wcisniesz na glebokosc palca papier zlapie wilgoc. Wlasnie tyle ma byc tej wilgoci. Nie ma plywac ale byc w wilgotnym i cieplym srodowisku. ''Przedobrzenie jest gorsze od faszyzmu'' ;)

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 19:51 
Ekspert
Ekspert

To ja jeszcze raz zapytam - po jakim czasie pojawiają się pierwsze korzonki?
Trzymam w wodzie (same końcówki) patyki około dziesięć dni i jak na razie
zapowiadają się pierwsze listki, korzonków żadnych. Nie wiem czy się martwić? :)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 20:36 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):
zapowiadają się pierwsze listki, korzonków żadnych. Nie wiem czy się martwić? :)

R.S.

Twoje pytanie jest z tych, co to na które nie da sie odpowiedzieć. Jest jak pytanie kiedy bedzie "prawdziwa wiosna" ( nie kalendarzowa) i kiedy zakwitną grusze ????. Jeżeli co do zasady odpowiesz na 100 różnych czynników i zalezności, to może bedziesz w stanie odpowiedzieć na powyższe w tym i Twoje pytanie, inaczej to pytanie staje sie infantylne.

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 21:04 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):

R.S.

Woda/woda nie jest najlepszym srodowiskiem do tworzenia kallusa. Srodowisko cieple i wilgotne z dostepem powietrza. Jak z dostepem powietrza pod woda wiadomo. Stad takie dobre rezultaty ''na szmacie'' na szafie czy lodowce. Czy powinienes sie martwic? To zalezy jak bardzo potrzebujesz tych sadzonek :). Rozpoczecie ukorzeniania w wodzie w tym okresie, gdzie nie widac kallusa, za to startuja paki, to dopiero poczatek utrudnien. Zrobilem podobny test. Jakies 2 tygodnie temu ucialem z krzaka przy pracy jakies patyki winorosli. Nalalem wody do butelki (tak ze 2 cm) i postawilem na szafce w szatni. Listki sa (2-3 i kwiatostany), rany na stopkach sie powoli zablizniaja ale jeszcze klasycznego kallusa nie widac, a korzeni tym bardziej). Tyle tylko, ze mi to lotto. Natomiast to co jest w ukorzeniarce, to 80% moich cennych zdobyczy i tu nie ma miejsca na kompromisy. Wszystko ksiazkowo jak koledzy opisywali.

PostNapisane: wtorek, 19 marca 2019, 23:13 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Brak korzeni problem, za dużo korzeni też problem. Okazuje się, że winorośl ma tak ekspansywne korzenie, że korzenie trzy tygodniowych sztobrów przeciskają się pod cylinderkami (doniczki foliowe bez dna) do sąsiadów, a tu 2 miesiące do zimnej Zośki...Obrazek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 20 marca 2019, 07:05 
Ekspert
Ekspert

maiki95 napisał(a):
...
Woda/woda nie jest najlepszym srodowiskiem do tworzenia kallusa. Srodowisko cieple i wilgotne z dostepem powietrza. ...

U mnie to tylko 1-2cm wody na dnie. Sugerowałem się sposobem ukorzeniania zza Buga.
No ale tam wszystko inne, to i może winorośl rośnie czarodziejska ;)
Doczytałem, że wstępne ukorzenianie 2-3 tygodnie, więc luzuje nerw i czekam spokojnie.
Myślę, że będzie dobrze. A jakby nie to będę szukał sadzonek :)

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 20 marca 2019, 10:58 
czeladnik
czeladnik

Czy już teraz jest dobry czas na uruchomienie ukorzeniarki ?

PostNapisane: środa, 20 marca 2019, 11:03 
mistrz
mistrz

Zalezy co dalej planujesz ze sztobrami. Jezeli do doniczek na parapet lub do tunelu to ok, a jezeli do gruntu to jeszcze ze dwa tygodnie.

PostNapisane: środa, 20 marca 2019, 12:59 
Ekspert
Ekspert

prohomovitis napisał(a):
RolnikSam napisał(a):

R.S.

Twoje pytanie jest z tych, co to na które nie da sie odpowiedzieć. Jest jak pytanie kiedy bedzie "prawdziwa wiosna" ( nie kalendarzowa) i kiedy zakwitną grusze ????. Jeżeli co do zasady odpowiesz na 100 różnych czynników i zalezności, to może bedziesz w stanie odpowiedzieć na powyższe w tym i Twoje pytanie, inaczej to pytanie staje sie infantylne.

Oj nie zgodzę się. Da się odpowiedzieć,że za wcześnie szukać po 10 dniach korzeni :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1