Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 06:36 
czeladnik
czeladnik

Cytuj:
Można nie moczyć sztobrów przed ukorzenianiem, to też daje pąkom więcej czasu.

No ale pąki pobudza temperatura. Wiec moczyć, ale jak najniższą. Problem że zimna z kranu to ponad 10st. trzeba by przetrzymać na podwórku. Rok temu próbowałem mała partię ukorzenić i zrobiłem wszystkie możliwe błędy. Trzymałem w lodówce nofrost (wyciąga wilgoć), nie moczyłem, nie zaprawiałem chemią i dałem w mokry torf z nadzieją że coś się ukorzeni. I ukorzenił się grzyb ;)

W tym roku robię ściśle wg. instrukcji 100l. perlitu czeka na sobotę, w piątek wrzucam patyki do zimnej wody (zakopane w kupie piachu -60cm), w garażu mam około 5stC. Ukorzeniarka ma dno jak sito, musi się udać, a jak nie to przejdę na parapet ;)

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 16:44 
Kiper
Kiper

A jeszcze w kwestii ukorzeniania. Buduje właśnie swoją pierwszą ukorzeniarkę. Mam kabel 50W i celuję w rozmiar około 40x40cm - może ciut więcej - dla mojego kabla będzie to chyba wielkość optymalna. Ile sztobrów zmieści się w takim pudle 40x40cm - tak orientacyjnie?

PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 16:48 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
A jeszcze w kwestii ukorzeniania. Buduje właśnie swoją pierwszą ukorzeniarkę. Mam kabel 50W i celuję w rozmiar około 40x40cm - może ciut więcej - dla mojego kabla będzie to chyba wielkość optymalna. Ile sztobrów zmieści się w takim pudle 40x40cm - tak orientacyjnie?

Pakowane w pęczki po 5sztuk- 200 może 300 :lol: zgaduję

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 09:46 
przedszkolak
przedszkolak

Witam wszystkich
Z racji tego że pierwszy raz będę ukorzeniał w ukorzeniarce w perlicie mam pytanie:
Czy używać ukorzeniacza tak jak w przypadku wkładania sztobrów bezpośrednio do doniczek?
Proszę o odpowiedz być może na moje tendencyjne pytanie
pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 10:04 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):

Kilka postów wcześniej pokazywałem skrzynię o wymiarach ok 50x90. Jeżeli kabel ma długość 5,7 mb (tak mają typowe 50w do terarium) to jest wystarczający na taka powierzchnię. Do takiego pudła wchodzi ok 700 szt.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 17:12 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
... pokazywałem skrzynię o wymiarach ok 50x90 ... Do takiego pudła wchodzi ok 700 szt.

Hehe, taka ilość to dla mnie na razie kosmos :D Pewnie będę miał około 200 - czy jeżeli zatem zrobię mniejszą skrzynkę ale dam na kabel 5cm perlitu, to nie muszę obawiać się o przegrzanie?

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 22:14 
Ekspert
Ekspert

Konieczne jest zastosowanie regulatora temperatury. Jeżeli nie masz doświadczenia, a wnioskuje że nie masz, to nie oszczędzaj i daj 10 cm perlitu pod stopki, albo inny drenaż pod perlit na sam spód ukorzeniarki.

PostNapisane: wtorek, 12 marca 2019, 22:19 
Kiper
Kiper

No będzie to moje użycie ukorzeniarki :-) Regulator oczywiście mam i dodatkowy termometr elektroniczny dla kontroli też. Planuję 2 cm perlitu na dno, na to kabel grzewczy i na nim jeszcze 5 cm perlitu.

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 20:54 
nowicjusz
nowicjusz

Trochę się wtrącę, ale nie chcę zakładać nowego wątku. Otóż chciałem zapytać czy mogę zacząć już ukorzeniać czy może poczekać jeszcze tydzień. Sztobry mam zadołowane, a docelowo po kallusowaniu w ukorzeniarce miałyby trafić na czarną folię , a w nocy przez 3 tygodnie zapowiadają mróz.

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 22:46 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
No będzie to moje użycie ukorzeniarki :-) Regulator oczywiście mam i dodatkowy termometr elektroniczny dla kontroli też. Planuję 2 cm perlitu na dno, na to kabel grzewczy i na nim jeszcze 5 cm perlitu.

Lepiej dosyp perlitu nieco więcej,dłużej zachowasz odpowiednią wilgotność . :idea:

Raffi napisał(a):
Trochę się wtrącę, ale nie chcę zakładać nowego wątku. Otóż chciałem zapytać czy mogę zacząć już ukorzeniać czy może poczekać jeszcze tydzień. Sztobry mam zadołowane, a docelowo po kallusowaniu w ukorzeniarce miałyby trafić na czarną folię , a w nocy przez 3 tygodnie zapowiadają mróz.

Jeśli masz zakallusowane sztobry włożyć bezpośrednio pod czarną folię to zacznij ukorzeniać najwcześniej w połowie kwietnia. :idea:

PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 23:03 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Jeśli masz zakallusowane sztobry włożyć bezpośrednio pod czarną folię to zacznij ukorzeniać najwcześniej w połowie kwietnia. :idea:

A póki co okładaj przez miesiąc lodem :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 14 marca 2019, 00:34 
przedszkolak
przedszkolak

Raffi napisał(a):

nigdy nie otrzymasz jednoznacznej odpowiedzi, jeśli przegladniesz wątki w temacie ukorzeniania to zauważysz ,iz niektórzy ukorzeniaja nawet w lutym, potem doniczki wykorzystują itd gdzie indziej przeczytasz,że nie ukorzeniaj wczesniej niz w kwietniu,poniewaz po wysadzeniu do gruntu przejdzie przymrozek i wytnie wszystko, zeszły sezon pokazal,ze ci nadgorliwi wygrali i w okolicy 20 marca wysadzajac do gruntu ich sadzonki w jesieni mogly przekroczyc 2m przyrostu, nie wspomnę o 2017 ktory weryfikowal wszystko i sytuacja była odwrotna

PostNapisane: czwartek, 14 marca 2019, 12:57 
czeladnik
czeladnik

czyli wyciagając średnią z 2017/2018 ten weekend jest optymalny do początku ukorzeniania, w razie przymrozków 6 kwietnia, można przetrzymać w ukorzeniarce jeszcze z tydzień czyli do 13.04. bo jak Darek Rz. pisze:
Cytuj:
ukorzenianie prowadzimy przez 21-28 dni w zależności od temperatury pomieszczenia,

ja zapobiegawczo by mieć ten zapas tygodnia ukorzeniam w garażu ;)

PostNapisane: czwartek, 14 marca 2019, 13:43 
mistrz
mistrz

Zawsze jak bedzie miala byc awaria (nocne przymrozki mozna pobiec do pierwszego lepszego sklepu, kupic niedyzy tunel, postawic w godzine i z 2-3 znicze do srodka. Nie bedzie duzych mrozow. A tunel zatrzyma polowe nawet bez swieczek. Chyba, ze ktos sadzi kilkaset sztuk. Na filmach sadza, po 10cm z dwoch stron kopcow naprzemian, wiec na 3 m wlezie tego od ciula.. Jakby cos? Bezpieczniej jest do doniczek, bo mozna je stloczyc w tunelu i szybciej wysadzic do gruntu w docelowe miejsce, ale to juz wieksza inwestycja, bo i tunel i doniczki musza byc od poczatku.

PostNapisane: czwartek, 14 marca 2019, 15:35 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Myślę że zacznę ukorzenianie pod koniec następnego tygodnia, a gdyby potem zdarzył się jakiś przymrozek to okryję agrowłókniną 50g.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1