Teraz jest środa, 7 maja 2025, 12:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 kwietnia 2020, 14:01 
mistrz
mistrz

sulima napisał(a):
pjetrof napisał(a):
na noc chyba profilaktycznie wyłączę

Jak już raz włączysz to nie wyłączaj, ustaw termometr doglebowy na takiej samej wysokości co ten od RT2 i w podobnym położeniu tzn nie wiem co masz do podgrzewania np jeśli druty to termometr od RT2 jak ustawisz nad drutem to tak samo termometr doglebowy, ukorzenianie to nie jest jakaś kosmiczna technologia nawet jak temperatura z jakiegoś powodu wzrośnie Ci znacznie od zalecanej na jakiś czas to nic się nie stanie, znam to z doświadczenia, kontroluj temperaturę dodatkowym termometrem i koryguj na ustawieniach RT2, faktem jest że temperatura na zewnątrz powinna być niższa, zawoskowane masz końcówki? te na górze oczywiście, jak nie to zawoskuj a jak nie masz wosku szkółkarskiego to rozpuść świeczkę i zawoskuj tym, żeby opóźnić wzrost części zielonej

Wszystko mam tak zrobione. Termometr na tej samej głębokości co czujka. Końcówki zaparafinowane świeczką. Jako humoreskę powiem, że jeden sztober mam zaparafinowany z obu stron :wink: - robiłem to późno w nocy i w zmęczeniu już nie zauważyłem, że to nie ten koniec. Ale z ciekawości zostawiłem nawet takiego, żeby zobaczyć, czy cokolwiek się stanie.
RT-2 na razie działa dobrze. Odczyty z niego i z termometra są zbieżne. Tylko na początku mała wtopa była, bo nie pomyślałem o jednej rzeczy. RT ustawiłem na 25C, a jak go wyłączyłem na noc i sprawdziłem termometrem przed spaniem, to pokazał 30C. Dobrze, że jednak na noc wyłączyłem bo grzało by się jeszcze mocniej. To przez bezwład perlitu - dałem czujkę około 5cm nad dnem i zanim temperatura doszła do niej to nisko zrobiło się już więcej i mimo wyłączenia temperatura dalej rosła. Ale rano było 28 więc się już wszystko wyrównało i chyba działa dobrze.
Jedynie czujnik wilgotności (jest w termometrze) pokazuje że jest sucho. Nie wiem czy mam lać więcej w ten perlit żeby pływał? Chyba powinien być tylko wilgotny a nie mokry. Myślę, że tak zostawię, bo tak też sugerował Kapitan w swoim filmiku, żeby dać ile wchłonie.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2025, 13:48 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć, czy ktoś przeprowadzał testy wpływu temperatury przy stopkach na ukorzenianie ? przeszukałem dostępne informacje i wynika, że optymalna temperatura to 25-30 stopni, jednak to dość szeroki zakres i szukam odpowiedzi na to pytanie a nie mam warunków do przeprowadzenia sam takiego testu,

pozdrawiam Tomek

PostNapisane: piątek, 21 marca 2025, 18:32 
Ekspert
Ekspert

Podejdź do tego z większym luzem, bo wiele parametrów ma znaczenie (cechy odmianowe, grubość i jakość łozy, wilgotność, podłoże, światło lub brak itd) Tak, że taki test jest w naszych warunkach praktycznie nie do przeprowadzenia, bo nigdy nie wiadomo jaki wpływ miały też inne czynniki. Stąd szeroki zakres temperatur. Warto zacząć od wyższej, żeby pobudzić sztobry, potem można zejść a na końcu schodzić bardziej, żeby zahartować sadzonki przed wsadzeniem w miejsce docelowe. Oczywiście ogólne obserwacje można mieć, ale zmiennych będzie dużo.

PostNapisane: piątek, 21 marca 2025, 18:35 
mistrz
mistrz

Temperatura gleby latem dobija u nas do 21stC. Ale to są już praktycznie najdalej na północ wysunięte obszary winnic. W krajach śródziemnomorskich będzie to o 2 do 5 więcej. I to określa optymalne warunki rozwoju rośliny. Trzymałbym się tych 25.

PostNapisane: niedziela, 30 marca 2025, 09:43 
Kiper
Kiper

Jak tam u Was sytuacja w tym sezonie?
Ja już "nowalijki" mam...

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek
share speed

PostNapisane: niedziela, 30 marca 2025, 17:53 
mistrz
mistrz

Bardzo ładnie Ci poszły i zielonego niewiele. U mnie zielonego dozo a korzenie dopiero puszczają. Ale u mnie nie było takiej temperatury jak pisaliśmy, więc ukorzenianie idzie wolniej.

PostNapisane: niedziela, 30 marca 2025, 18:55 
Kiper
Kiper

Ja do tematu uprawy winorośli od kilku ładnych lat staram się podchodzić pragmatycznie - na każdym etapie. 8)

PostNapisane: niedziela, 30 marca 2025, 19:44 
mistrz
mistrz

Ja dopiero za tydzień wkładam do ukorzeniarki a może i później.

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2025, 07:52 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Jak tam u Was sytuacja w tym sezonie?
Ja już "nowalijki" mam...

U mnie już miesiąc po kwitnieniu. Wprawdzie to tylko ukorzenianie testowe i szkoda było wyrzucić, ale sezon w pełni :lol:

Załączniki:
3 lutego 2025 kwitnienie.jpg
3 lutego 2025 kwitnienie.jpg [ 71 KiB | Przeglądane 2109 razy ]
3 lutego 2025.jpg
3 lutego 2025.jpg [ 78.69 KiB | Przeglądane 2109 razy ]
31 marca 2025.jpg
31 marca 2025.jpg [ 72.02 KiB | Przeglądane 2109 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2025, 08:59 
mistrz
mistrz

Do Dionizos. Rozumiem, że ten kwiatek na sztoberku to taki test i zabawa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21

Strefa czasowa: UTC + 1