Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 6 kwietnia 2019, 18:09 
mistrz
mistrz

Ja podlewam niewiele i dopiero jak ziemia w pudełku po mleku czy też w doniczce jest sucha. Do gruntu teraz moim zdaniem jest za wcześnie. Jak już masz w kartonikach to dobrze jest wstawić je do skrzynki z ziemią i umieścić je gdzieś do garażu do końca kwietnia lub w tych kartonikach bezpośrednio przenieść do foliaka. Daję do foliaka gdzieś w ciepłe miejsce robię rowek w ziemi, wstawiam do niego kartoniki ze sztobrami i obsypuję dół 5 cm warstwą ziemi. Bardzo dobrze się tam czują a korzonki szybciej i chętniej idą ku dołowi jak natura przykazała. Powodzenia

PostNapisane: sobota, 6 kwietnia 2019, 18:11 
Ekspert
Ekspert

Nauczyłem podlewać się w takim systemie. Jak widzę,że sadzonka traci turgor, czyli wierzchołek opada, zwisa, czy jak to nazwać, dopiero wtedy podlewam. Czyli jakieś powiedźmy co parę dni a mam wystawę południową. W ciągu dnia potrafi porządnie przygrzać.

PostNapisane: sobota, 6 kwietnia 2019, 20:45 
Kiper
Kiper

castleman napisał(a):
Jak często i ile wody wlewacie do sadzonek przesadzonych do doniczek (ja używam podziurawionych kartoników po mleku) do ziemi?

Ja robię tak:
mam naczynie do którego dość pasownie wchodzi pojemnik z sadzonką i do niego wlewam 50 ml wody, po czym umieszczam tam pojemnik i czekam, aż otworami w dnie "wypije" wodę z większego naczynia. Czyli podlewam "od dołu" ok 50 ml co 7-10 dni. Jak pojawi się kilka dużych liści i widać system korzeniowy [ukorzeniam w butelkach pet] to zaczynam podlewać w miarę potrzeb konkretnej sadzonki

PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2019, 18:15 
czeladnik
czeladnik

mihuu napisał(a):
No to u mnie będzie podobnie... Czyli na razie same kalusy bez korzonków... No i nie wiem czy jutro zajrzeć i sadzić w doniczki czy jednak poczekać

Ja miałem identyczne warunki do twoich. Z brzega rozkopałem i 50/50% kalus/korzonki i z ciekawości dalej i dalej ... że w końcu całą "rozpakowałem" ;)
Kalus na 100%, korzonki miały 1/4 na około 5cm max. (po 3 tygodniach) czyli mogły jeszcze tydzień posiedzieć.
Wsadziłem to wszystko do mniejszych, wysokich doniczek, wyczyściłem ukorzeniarkę i wpakowałem doniczki do środka (pąki śpią), mam na dnie grzałkę wylaną w wylewce betonowej wiec nadal grzeję. Termometr wbity w doniczke na wysokości kalusa - ustawione tak by nie przekraczało 18 st.C., czujnik pod doniczkami. Mam tylko 40 sadzonek na potrzeby własne (głównie jako kopie zapasowe oryginałów ;) więc prawie mi się wszystkie zmieściły. Wypadł mi Alden i Agat i zostały bez grzania - ale ich mi nie szkoda, zobaczymy czy sobie poradzą. Potrzymam tak ze 2-3 tygodnie i potem do dużych donic.
Załącznik:
ukorz800.jpg
ukorz800.jpg [ 249.87 KiB | Przeglądane 934 razy ]

PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2019, 19:14 
Ekspert
Ekspert

Piotr , niepotrzebnie grzejesz całość z doniczkami. Wystarczy jedna donica i wszystkie sztobry razem.
Oszczędzasz miejsce i energię. Temperatura 18*C trochę mało, powinno być ok 15-26 *C.

PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2019, 19:27 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć, szybkie pytanie.
Z 2-2,5 tygodnia temu wsadziłem kilka świeżych sztobrów pinot noir (po cięciu krzaka) do donicy z piachem (niestety nie miałem perlitu).
Trzymane w ciemnym pomieszczeniu ale temperatura 22 stopnie :/ Pąki niestety zaczęły się rozwijać. Bardziej to taki eksperyment bo nie miałem możliwości na normalne ukorzenianie. Sztobry cięte były na 3 oczka. Pytanie - obecnie zostawić po jednym zielonym a resztę wyłamać czy zostawić wszystko co wybije i po prostu czekać czy coś się utrzyma ? Posadzić do ziemi chciałbym ewentualnie po "Zośce".

PostNapisane: niedziela, 7 kwietnia 2019, 19:40 
Ekspert
Ekspert

No, teraz to musisz je traktować jak sadzonka, skoro są już listki. Po pierwsze do światła, ciepła, zwłaszcza od spodu, niczego na razie nie wyłamuj.
Gdy tak przeżyją w doniczkach do połowy czerwca, dopiero możesz je przesadzać. Mogą stać na dworze gdy jest ciepło.

PostNapisane: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 05:36 
czeladnik
czeladnik

jawormcz11 napisał(a):
Piotr , niepotrzebnie grzejesz całość z doniczkami. Wystarczy jedna donica i wszystkie sztobry razem.
Oszczędzasz miejsce i energię. Temperatura 18*C trochę mało, powinno być ok 15-26 *C.

No właśnie się bałem że jak razem zostaną to za 2 tygodnie ich nie rozplączę. A temperaturę wziąłem poprawkę na Rt2, warunki trochę gorsze niż w perlicie (mniejsza stabilność), poza tym po 3 tygodniach to mogą już się przyzwyczajać do niższych. Całość zakryta pokrywą ze styropianu - pąki śpią, ale jak się obudzą to myślę że wrzucę całą ukorzeniarkę do szklarni, to grzałka będzie pracować tylko w nocy i plus że mogę na noc górny styropian na całość przykrywać (do czasu gdy nie wyjdą poza ukorzeniarkę ;)
Na razie to traktuję wszystko jako doświadczenie - nie mam skarbów wiec mogę traktować wszystko na luzie.
Jedno wiem że w takich warunkach polowo/garażowych (niska temp. zewnętrzna) spokojnie 4 tygodnie można trzymać w perlicie, obserwacje kolegów z podobnymi warunkami to potwierdzają.

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2019, 14:48 
nowicjusz
nowicjusz

Witam , w tym roku dzięki informacji z tego forum pierwszy raz ukorzeniam sztobry .Przeczytałem wszystkie wątki o ukorzenianiu i skonstruowałem ukorzeniarkę według instrukcji z forum .Bardzo dziękuję wszystkim za tak cenne i praktyczne informację z których mogłem skorzystać .
Moje sztobry już prawie 1,5 tyg. w ukorzeniarce i te pozyskane na wiosnę są już w fazie wełnianego pąka natomiast pozyskane na jesień posiadają jeszcze pąki uśpione .
Moje pytanie dotyczy tego czy już muszę odkrywać ukorzeniarkę i zapewnić dostęp światła skoro na części sztobrów wełniany pąk ?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam ,
Paweł .

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2019, 17:24 
Kiper
Kiper

Światła potrzebuje zielone więc spokojnie :-)

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2019, 08:14 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Cześć, padły dwie sadzonki z kilkudziesięciu. Odmiana "nn od Gronkowca", czy to wygląda na zwykle przesuszenie w rogu skrzynki czy coś poważniejszego zaraźliwego? Sadzonki stały na balkonie, mrozu nie było.ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2019, 08:20 
Kiper
Kiper

Wsadź do innej skrzynki/doniczki, moze wystartuje z zapasowych.

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2019, 08:24 
Kiper
Kiper

fels napisał(a):
Cześć, padły dwie sadzonki z kilkudziesięciu. Odmiana "nn od Gronkowca", czy to wygląda na zwykle przesuszenie w rogu skrzynki czy coś poważniejszego zaraźliwego? Sadzonki stały na balkonie, mrozu nie było.ObrazekObrazek

Jesteś pewien, że nie było mrozu? Bo wyglądają jakby zmarzły.

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2019, 08:33 
czeladnik
czeladnik

Co taki ładny kalus zrobiło ?;)
Dodam że to nie winorośl.

Obrazek

Ostatnio edytowano środa, 10 kwietnia 2019, 09:02 przez teksanski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: środa, 10 kwietnia 2019, 08:49 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Raaf napisał(a):
fels napisał(a):
Cześć, padły dwie sadzonki z kilkudziesięciu....

Jesteś pewien, że nie było mrozu? Bo wyglądają jakby zmarzły.

Wnosiłem do mieszkania na noc gdy miał być mróz. Pozostałe ładne z tej odmiany, mróz by pewnie wszystkie załatwił.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1