Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 01:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 16:45 
mistrz
mistrz

Mam do Koleżanek i Kolegów pytanie. Otóż niedawno moczyłem w wodzie, przed wsadzeniem do ukorzeniarki, sporą ilość sztobrów. Po kilkunastu godzinach dwa z nich poszły na dno. Przypomniałem sobie, że w zeszłym roku też kilkanaście z około trzystu patyków zatonęło. Czy to coś znaczy? Może ktoś ma swoje obserwacje?

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 17:43 
Kiper
Kiper

Z tego co wiem, to drewno tonie gdy w całości nasiaknie wodą. Te konkretne miały prawdopodobnie najbardziej porowatą strukturę i najszybciej wypiły ilość wody konieczną do zatonięcia - ale nie upieram się przy tym wyjaśnieniu....

PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 17:50 
Ekspert
Ekspert

Hihi przełożyłem pierwszy patyk (Swenson) do doniczki - miał już ładne 3-4cm "korzenie".
Teraz pewnie już będzie z górki...

R.S.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: środa, 27 marca 2019, 16:20 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):
Hihi przełożyłem pierwszy patyk (Swenson) do doniczki - miał już ładne 3-4cm "korzenie".
Teraz pewnie już będzie z górki...

R.S.

Z górki to będzie raczej dopiero wtedy, kiedy za rok na tym samym patyku zaczną nabrzmiewać nowe pąki...

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2019, 08:42 
Ekspert
Ekspert

Czy jest taka tendencja, że starsze patyki powiedzmy drewno z krzewu 3-4 letniego
dłużej się ukorzenia? Mam kilka takich - zależy mi na tym, żeby je rozmnożyć a tu
jak na razie nic. Inne sztoberki mniej lub bardziej już ukorzeniają się, a na 3-4 letnich
patykach na razie ani śladu...

R.S.

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2019, 09:26 
Kiper
Kiper

Stare drewno ukorzenia się trudniej - o ile w ogóle się uda...Dlatego do ukorzeniania używamy odcinków łozy a nie wieloletniego drewna

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2019, 09:32 
Ekspert
Ekspert

Nie miałem wyboru tylko stare drewno pozyskane przypadkiem...

R.S.

PostNapisane: czwartek, 28 marca 2019, 13:57 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):
Czy jest taka tendencja, że starsze patyki powiedzmy drewno z krzewu 3-4 letniego
dłużej się ukorzenia? Mam kilka takich - zależy mi na tym, żeby je rozmnożyć a tu
jak na razie nic. Inne sztoberki mniej lub bardziej już ukorzeniają się, a na 3-4 letnich
patykach na razie ani śladu...

R.S.

Jakieś dziesięć lat temu, nie mając jeszcze prawie żadnej wiedzy w temacie, ukorzeniałem (z konieczności) stare drewno z mojego ogromnego krzewu, wykarczowanego "do gołej ziemi". Było to, o ile pamiętam, na przełomie sierpnia i września. Z jedenastu grubych jak kciuk części starych pędów wsadzonych do wody, trzy wypuściły korzonki. Zielonego oczywiście nie. Owe "sztobry" wsadziłem jesienią do ziemi i zakopczykowałem. Z tych trzech pędów wiosną dwa wypuściły latorośle! Dziś jest to moja wspaniała Chrupka Złota, którą uprawiam, w sumie nieprzerwanie, już ponad trzydzieści lat.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 07:37 
Kiper
Kiper

Witajcie, w sobotę miną 3 tygodnie od startu ukorzeniania. Czy można wyciągać już sztobry - powinny być już korzonki? Nie mam tego jak sprawdzić, bo mam pęczki porobione i nie chciałbym ich wyciągać celem sprawdzenia... Dodam, że pąki nadal śpią :-) Teraz sztobry pójdą na miesiąc w doniczki na parapet, a później do ziemi w miejsca docelowe.

Czy może przetrzymać jeszcze z tydzień?

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 07:38 
Ekspert
Ekspert

Ja bym rozwinął delikatnie jeden i najwyżej zwinął z powrotem.
Czy jak przetrzymasz za długo to nie ma niebezpieczeństwa, że korzenie przerosną materiał?

Tu widzę zaletę ukorzeniania w butelkach - ja po prostu wyciągałem patyki,
który już miał jakiś korzonek to do doniczki, a reszta z powrotem do wody...

R.S.

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 07:39 
Kiper
Kiper

Ale ja to trzymam w perlicie w ukorzeniarce... Wyciągnięcie do góry może uszkodzić ewentualne powstałe korzonki...

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 08:51 
czeladnik
czeladnik

Mam tak samo, też 3 tydzień i paki śpią (zaleta ukorzeniania w garażu). U mnie jest przednia ścianka wyjmowana, wiec w sobotę te z brzegu sprawdzę i podejmę decyzję. Perlit lekko wilgotny więc nie powinien się wysypać. Generalnie chcę przetrzymać jeszcze na 4 tydzień w celu hartowania (stopniowego obniżania temperatury do kilkunastu st.)
Jeśli będą spore korzenie to niestety rozbieranie całości. Zamierzam trzymać w doniczkach, ale w chłodzie ~15stC. z dala od kaloryfera ;)

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 12:46 
mistrz
mistrz

ASan napisał(a):
Mam tak samo, też 3 tydzień i paki śpią (zaleta ukorzeniania w garażu). U mnie jest przednia ścianka wyjmowana, wiec w sobotę te z brzegu sprawdzę i podejmę decyzję. Perlit lekko wilgotny więc nie powinien się wysypać. Generalnie chcę przetrzymać jeszcze na 4 tydzień w celu hartowania (stopniowego obniżania temperatury do kilkunastu st.)
Jeśli będą spore korzenie to niestety rozbieranie całości. Zamierzam trzymać w doniczkach, ale w chłodzie ~15stC. z dala od kaloryfera ;)

Mam w ukorzeniarce rozkręcane ścianki. Za pierwszym razem otworzyłem jedną z nich, aby stwierdzić, że... nie warto! Najbliższe sztobry dały się wyjąć bez trudu (ale nie wszystkie!), dalsze już nie. Niektóre miały korzonki centymetrowej długości, inne dłuższe. Ale były też takie, które zdążyły przerosnąć już prawie całą ukorzeniarkę, a ich korzonki szukały wyjścia w szparach pomiędzy ściankami a dnem. Stwierdziłem, że trzeba by rozkręcić wszystko i "zburzyć" cały perlit. Zastosowałem więc inny sposób. Najpierw "test" ukorzenienia. Otóż ciągnąc z minimalną siłą za patyk można wyczuć, czy trzyma się on w perlicie. Jeśli się nie trzyma, to znaczy, że się nie ukorzenił lub ma tylko słaby kallus. Idzie na bok, na koniec operacji wróci do perlitu. Natomiast jeśli się trzyma, podważam go delikatnie patyczkiem. Z reguły wychodzi, pokazując piękne, białe korzonki. Jeśli jednak, mimo podważania i ciągnięcia nie chce wyjść, po prostu go zostawiam i biorę następnego. Te najmocniej ukorzenione sztobry wyjmuję na końcu, traktując je już bardziej "łopatologicznie". Kiedy to robię, mam już jednak w ukorzeniarce luz - większość sztobrów jest wyjęta. Przy całej operacji część korzonków oczywiście się złamie, nie należy się tym jednak zbytnio przejmować. Przy rozkręceniu ścianki korzonki łamały się również, w ilości raczej nie mniejszej niż przy podważaniu i wyjmowaniu do góry. Trzeba było również podważać z boku niektóre sztobry - perlit, powiązany siecią korzonków, wcale nie chce się tak łatwo osypywać, tworząc w niektórych miejscach monolit.
Oczywiście przy tym sposobie trzeba najpierw "wyczuć" podłoże i działać bardzo delikatnie.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 19:39 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Szanowni,
Czy tego typu sadzonki, mające już liczne korzonki to lepiej wsadzić w maju w miejsce docelowe (głęboko) czy lepiej w osobne miejsce płytko pod rozciętą czarną folię i na jesień dopiero w miejsce docelowe?

Zastanawiam się, bo jak w docelowe to zostało już mi tylko kilka tygodni na wybranie miejsca dla danej odmiany ;-)Obrazek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 19:53 
Ekspert
Ekspert

A po co chcesz dwa razy sadzić? :shock:
Sadzonki z doniczek najlepiej sadzić po ogrodnikach. Na jesieni sadzi się sadzonki z czarnej folii.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 310 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1