Teraz jest środa, 30 lipca 2025, 17:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 7 maja 2010, 23:32 
mistrz
mistrz

O szparagach na forum pisze się głównie w kontekście kopczyków wiosną, mnie natomiast pojawiły sie przy ukorzenianiu.

Ukorzeniarka jest dokładnie według projektu DarkaRz z tą różnicą, że nad kablem nie położyłem folii (to mój pierwszy błąd, gdyż te cienkie korzonki zaplotły się pod kabel i przy wyciąganiu sporo ich się urywa)

Drugi bład (chyba) jest taki, że na dno dałem piasek a górą ziemię ogrodniczą (choć ubogą). Ziemia sięgała momentami połowy sztobrów (ciasno było w ukorzeniarce i ponieważ nie lałem wody po srodku

Ukorzeniarka cały czas (juz ponad 3 tygodnie) stoi w kanale w garażu, czyli jest ciemno i chłodno.
Patyki przygotowałem w ten sposób, ze najpierw namoczyłem je w Topsinie (2h) następnie odświeżyłem dolne cięcie, usunąłem pąki oprócz dwóch najwyższych a na koniec dolne końce zanurzyłem na 30 minut w ukorzeniaczu (sztobry były wtedy już przeschnięte nieco od topsinu)

Dziś wyjąłem przednią ścianę żeby wybrać tych 140 patyków a moim oczom ukazała sie spora ilość szparagów:

Poniżej w zbliżeniu 3 typowe patyki jakie teraz posiadam. Większość ma większe korzonki niż te 3 okazy:

edit mod: Zdjęcia będą jak je w końcu MAF zmniejszy

Co mogę teraz z nimi zrobić żeby je odratować?
Jakie błędy popełniłem?
Mam jeszcze 150 patyków i tę chciałbym ukorzenić sprawniej

Bardzo proszę o szybkie (ale przede wszystkim rzeczowe ;) rady bo chce jak najszybciej działać. 15 maja tuż tuż...

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 06:55 
Ekspert
Ekspert

Po pierwsze MAF popraw wielkość fotek na 500 pix :evil:

A teraz rzeczowo ;)
W kanale chybaj est temperatura powyżej 10 stopni. Poszukaj innego miejsca, a jeśli już patyki puszczają pędy to musi być światło.
Nie usunąłeś dolnych oczek.
Nie woskujesz - wosk opóźnia start.
Nie stosujesz perlitu - perlit świetnie izoluje i niepotrzebnie nie ogrzewa wyższych partii.
W akie temp. ukorzeniasz? Czy zaczynasz od 28-30 a potem zjeżdżasz do 20, czy też cały czas trzymasz wysoką?

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 08:05 
czeladnik
czeladnik

Witam.
Również ukorzeniałem w podobnej ukorzeniarce , tylko zamiast kabla grzejnego ,poduszka elektryczna sterowana termoregulatorem .
Sztobry grzały się w samym piasku, bez ukorzeniacza i wosku, wszystkie puściły najpierw kalus.Miałem ścianki ukorzeniarki z pozimem piasku i zimne powietrze mogło chłodzić górną częsć sztobrów .Ty zrobiłeś ciepły mikroklimat pąkom, które zaczeły się rozwijać .Jak napisał Misza przydałaby się izolacja między sztobry (perlit ,granulowany styropian).Moja ukorzeniarka stała w garażu, temperatura wyższa jak w kanale.
Sztobry w petach pod ścianą południową wyglądają tak:
Obrazek
Przy przesadzaniu sztobrów do petów był kalus lub zaczątek korzeni.

wieja

Ostatnio edytowano sobota, 8 maja 2010, 08:23 przez wieja, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 08:18 
Ekspert
Ekspert

Już setki razy napisano na tym forum o tym, że z początkiem rozwoju pąków na sztobrach ukorzeniarka powinna zostać przeniesiona w miejsce do którego dociera światło. Najlepiej gdy jest to światło dzienne. Teraz czeka Cię trudny i kłopotliwy proces "przyzwyczajania" roślin do światła. Takie 20 cm szparagi to wg mnie tylko i wyłącznie do wyłamania.
Dla tych, którzy jeszcze poszukują najwłaściwszego miejsca na przyszłe ukorzenianie przedstawiam pod rozwagę mój "patent". Już trzeci rok z rzędu (a drugi przy użyciu przedstawionej poniżej ukorzeniarki) ukorzeniam począwszy od pierwszych dni kwietnia w takich warunkach
Obrazek
Lokalizacja ukorzeniarki, zastosowana czarna zasłona i namiocik nad skrzynią zapewniają mi możliwość pełnej kontroli nad warunkami świetlnymi i termicznymi nad sztobrami. Nie stosując woskowania w ubiegłym roku przez okres 3 tygodni, a w tym prze 2 tygodnie wstępnego ukorzeniania żaden pąk się nie rozwinął (na ok 1 tyś sztobrów, ponad 40 odmian :P ) W ciągu dnia najczęściej namiocik był zdjęty ze skrzyni a czarna zasłona częściowo odsłonięta by światło dzienne oświetlało całość, jednak nigdy promienia słoneczne nie ogrzewały sztobrów (półcień). Na noc namiocik zakładałem na skrzynię i zamykałem zasłonę. Uważam ze to głównie dzięki zimnym nocom udało się utrzymać pąki w stanie uśpienia tak długo. Betonowa płyta grzewcza na dnie skrzyni, perlit i termoregulator zapewniały przez cały czas zadaną temperaturę na poziomie stopek sztobrów. Ja wykorzystałem starą szopę, której chyba z tego powodu dotąd nie rozwaliłem. Uważam jednak że można to robić gdziekolwiek na świżym powietrzu byle by zapewnić od góry osłonę przed nadmiernym nasłonecznieniem. Grzanie od dołu i namiocik w wystarczający sposób zabezpieczają sztobry przed okresowymi spadkami temperatur, które zresztą przy uśpionych pąkach nie są groźne. Do ukorzeniarki Darka ( od której zresztą też zaczynałem) również można bez problemu dorobić jakiś namiocik. Dodatkową zaletą tego namiociku foliowego jest utrzymywanie podwyższonego stopnia wilgotności powierza nad sztobrami, a tym samym sztobry nie wysychają.

Ostatnio edytowano sobota, 8 maja 2010, 09:30 przez kapitan, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 08:22 
Ekspert
Ekspert

Mi też się wydaje że to sprawa nie stosowania perlitu bo u mnie trafiło się kilka dolnych oczek i miały najwyżej 2cm.
http://space99.bloog.pl/id,5683453,titl ... index.html

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 08:30 
mistrz
mistrz

ja proponuję wynieść je na powietrze i już nie wnosić do pomieszczenia,w wypadku słonecznej pogody należy je zacieniować przez kilka pierwszych dni,..

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 08:54 
mistrz
mistrz

prawdę mówiąc nie wiem jak :oops:

Nie usunąłeś dolnych oczek.

Niektóre sztobry miały po 4 oczka to usunąłem 2 dolne. W tych co miały 3 oczka usunąłem jedno. Miałem zostawić po jednym oczku?

Nie woskujesz - wosk opóźnia start.

Na to już za późno niestety. Za rok powalczę woskiem

Nie stosujesz perlitu - perlit świetnie izoluje i niepotrzebnie nie ogrzewa wyższych partii.

W drugiej partii zmieszam perlit z piaskiem, tylko ile tego podłoża dać? Jeśli sztober ma 35cm to na jaką wysokość ma dochodzić perlit i piasek?
Jak widzicie, sztobry dochodzą do górnej krawędzi ukorzeniarki. Może lepiej ją skrócić o jakieś 20cm? Wtedy tak jak pisze Wieja górne części sztobrów będą sie wentylować

W jakiej temp. ukorzeniasz? Czy zaczynasz od 28-30 a potem zjeżdżasz do 20, czy też cały czas trzymasz wysoką?

Zacząłem od 30 i schodziłem do 24. Chyba przegrzałem je trochę

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 19:38 
mistrz
mistrz

Czy możecie mi coś podpowiedzieć do powyższego? Czas mija a ja muszę działać i chcę eliminować błędy

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 19:57 
Ekspert
Ekspert

MAF napisał(a):
Czy możecie mi coś podpowiedzieć do powyższego? Czas mija a ja muszę działać i chcę eliminować błędy

Zwróciłeś w ogóle uwagę na to co napisałem wcześniej?

Jak widzicie, sztobry dochodzą do górnej krawędzi ukorzeniarki. Może lepiej ją skrócić o jakieś 20cm? Wtedy tak jak pisze Wieja górne części sztobrów będą sie wentylować
Ja właśnie stosuję taką niską ukorzeniarkę ale nie po to by sztobry miały lepszą wentylację. Po prostu doszedłem do wniosku, że w sytuacji gdy pozostawiam dwa górne pąki to nie ma sensu. Tak wysoka ukorzeniarka jest potrzebna tylko w przypadku gdy pozostawia się jeden górny pąk na długim sztobrze lub do stratyfikacji szczepień z jednoczesnym ukorzenianiem., po to by umieścić w podłożu prawie cała długość sztobrów. Skoncentruj się w swoich poczynaniach na dwóch sprawach:
1. Na dole ma być gorąco
2. W okół pąków jak najchłodniej.
Moje rady są takie:
1. Obetnij pudło.
2. Ustaw ukorzeniarkę na dworze w zacienionym miejscu, takim by deszcz jej nie zalał.
3. Zrób nad nią osłonę na noc (coś na wzór mojego namiociku)
4. Zastosuj perlit- tylko perlit.
5. Nasącz perlit wodą przy starcie a następnie podlewaj umiarkowanie nie częściej jak raz na 7 dni.

Z uwagi na późny termin pąki zaczną się rozwijać na pewno. Nie przejmuj się tym i od samego początku przyzwyczajaj je do światła. W żadnym wypadku nie ukorzeniaj w tym kanale.

http://winnica.bloog.pl/foto,11007247,g ... .html#next tak wyglądały sztobry w mojej skrzyni.

Ostatnio edytowano sobota, 8 maja 2010, 20:29 przez kapitan, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: sobota, 8 maja 2010, 20:11 
Ekspert
Ekspert

MAF napisał(a):

prawdę mówiąc nie wiem jak :oops:

Żartujesz? Musisz je zmniejszyć tam gdzie je powiesiłeś. Potem jak je podlinkujesz to już będzie ok. Zmieniać rozmiar potrafi prawie każdy program graficzny.

Piasek jest do bani, jeśli już to zastosuj trociny.

Sztobry mają być takie długie jak potrzebujesz, zazwyczaj ok. 35-40 cm wystarcza.

Jak sztobry są dobrej jakości to wystarcza 1 oczko.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 10:50 
Kiper
Kiper

Powyciągałem część ukorzenionych sadzonek z ukorzeniarki i włożyłem do słoików z wodą. Sadzenie do gruntu zaczynam po 15 maja. Jak długo można przetrzymywać mocno ukorzenione sadzonki wraz z przyrostami w wodzie?

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 12:44 
Ekspert
Ekspert

blk napisał(a):
Powyciągałem część ukorzenionych sadzonek z ukorzeniarki i włożyłem do słoików z wodą. Sadzenie do gruntu zaczynam po 15 maja. Jak długo można przetrzymywać mocno ukorzenione sadzonki wraz z przyrostami w wodzie?

Dopóki nie padną :mrgreen: . Według mnie nie powinno się stosować takich praktyk. Chyba już lepiej było je pozostawić w ukorzeniarce.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 12:48 
mistrz
mistrz

blk napisał(a):

Ja bym ukorzenione sadzonki wsadził do doniczek z ziemią, a do gruntu to gdzieś w końcu maja
albo w czerwcu. Najpierw trzeba dobrze zahartować takie szparagowe sadzonki.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 12:54 
Ekspert
Ekspert

czeslaw napisał(a):
blk napisał(a):

Ja bym ukorzenione sadzonki wsadził do doniczek z ziemią, a do gruntu to gdzieś w końcu maja
albo w czerwcu.

...i to jest właściwe rozwiązanie. Pozwolić sadzonkom ukorzenić się w doniczkach i wysadzić w miejsce docelowe razem z bryłą korzeniową. W okresie prowadzenia w doniczkach sadzonki należy hartować i przyzwyczajać do sinego nasłonecznienia.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2010, 21:35 
Kiper
Kiper

MAF napisał(a):

Ukorzeniarka cały czas (juz ponad 3 tygodnie) stoi w kanale w garażu, czyli jest ciemno i chłodno.
Patyki przygotowałem w ten sposób, ze najpierw namoczyłem je w Topsinie (2h) następnie odświeżyłem dolne cięcie, usunąłem pąki oprócz dwóch najwyższych a na koniec dolne końce zanurzyłem na 30 minut w ukorzeniaczu (sztobry były wtedy już przeschnięte nieco od .

W ukorzeniaczu to trzeba tylko zanurzyć, otrzepać nadmiar ukorzeniacza bo żle to wpływa na patyk i w perlit.Nie trzeba trzymać 30min. w ukorzeniaczu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1