Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 04:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 22:11 
Ekspert
Ekspert

Folię przebijasz nadmiarowym sztobrem ( np takim bez kalusa) i w to miejsce wciskasz właściwy. Wał ziemny z folią to po zimnych ogrodnikach. Teraz to pod folią - szklarnią.

PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 22:21 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
Folię przebijasz nadmiarowym sztobrem ( np takim bez kalusa) i w to miejsce wciskasz właściwy. Wał ziemny z folią to po zimnych ogrodnikach. Teraz to pod folią - szklarnią.

Doprecyzowując, jeżeli nie ma szklarni / folii, to rozumiem że najlepiej na miejscu z czarną folią zrobić namiot z białej agrotkaniny, do okrycia na ew. majowych ogrodników?

PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 22:27 
Ekspert
Ekspert

Problem to nie tylko przymrozki ale zimna ziemia wał ma mieć 20 parę stopni żeby korzenie rosły.
Temp ziemi musi być jak temp w ukorzeniarce. Po 15 mają tak jest zazwyczaj.

PostNapisane: środa, 3 maja 2023, 22:58 
mistrz
mistrz

Dziś sprawdziłem sztukę Regenta, wytworzył się już całkiem niezły kalus.
Temp na ukorzeniarce to 25°C. W sobotę mija 3. tydzień w ukorzeniarce. Poradnik na winogrona.org wskazuje, by po 21 dniach, codziennie obniżać temp. o 2-3 °C w dół.

PostNapisane: czwartek, 11 maja 2023, 23:31 
mistrz
mistrz

Dziś rozpakowałem sztobry z ukorzeniarki, na której figurowała wartość 19'C. Wszystkie sztoberki z bdb kalusem, część z korzeniami (Regent, Cab Dorsa, Korai Bibor).
Grządka nagrzana do ok. 20'C.
Trochę ciasno wyszło bo sadziłem w rzędach co 20cm i w odstępie między sztobrami co 10cm. Niestety nie wszystko jest pod czarną folią ok. 1/3 materiału sadziłem obok na podwyższonej grządce, bez folii właśnie. Czekam na dalsze efekty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: piątek, 12 maja 2023, 14:02 
Ekspert
Ekspert

Andrzej_z_Wolki napisał(a):
"Producenci" róż też tak fikuśnie woskują czubki sztobra , który i tak usycha :D

Ale zanim uschnie ,to zabezpiecza przed wysychaniem dolną część sztobra :wink: :idea:

PostNapisane: piątek, 19 maja 2023, 20:56 
czeladnik
czeladnik

Pytanie laika chciałbym zadać.
Te sztobry na zafoliowanym wale, wyglądają jak bezpieczny seks Lesliego Nielsena w "Szklanką po łapkach"...
To kiedy można tę folię zdjąć? :think:

PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2023, 20:00 
Ekspert
Ekspert

To pokazał kolega bartnix, to mnie przekonało do budowy ukorzeniarki, bo moje dotychczasowe próby ukorzeniania w ziemi uniwersalnej z ukorzeniaczem do sadzonek zdrewniałych wypadły tak średnio, czyli skuteczność na poziomie 60%. Jednak mata grzewcza w ukorzeniarce robi swoją robotę, bo w samym perlicie już pojawiają się korzenie, a ja po kilku tygodniach trzymania sztobrów w ziemi uniwersalnej na parapecie mam w większości tylko kalus, choć pąki ruszyły w zielone przyrosty.
Obrazek

PostNapisane: sobota, 3 czerwca 2023, 12:51 
nowicjusz
nowicjusz

trzeba na karolyfer a nie na parapet. dziurkowana ucieta butelka plus podkladka. A wieksze ilosci to ukorzeniarka

PostNapisane: sobota, 3 czerwca 2023, 21:12 
mistrz
mistrz

lantan napisał(a):
To pokazał kolega bartnix, to mnie przekonało do budowy ukorzeniarki, bo moje dotychczasowe próby ukorzeniania w ziemi uniwersalnej z ukorzeniaczem do sadzonek zdrewniałych wypadły tak średnio, czyli skuteczność na poziomie 60%. Jednak mata grzewcza w ukorzeniarce robi swoją robotę, bo w samym perlicie już pojawiają się korzenie, a ja po kilku tygodniach trzymania sztobrów w ziemi uniwersalnej na parapecie mam w większości tylko kalus, choć pąki ruszyły w zielone przyrosty.
Obrazek

Mój Stary Przyjaciel mawiał: "akademia zbędnych ruchów"

W maju średnio od 15-go do końca maja (w tym roku optimum-początek 20-go maja było) wybieramy TYLKO te sztobry których "wigor" jest najsilniejszy (widoczne silne przyrosty z pąka wierzchniego) i wtykamy na wał ziemny ściółkowany czarna folią ( jest już wtedy odpowiednio wygrzany).

Ot i cała zabawa :D

Przy 4-ch sztoberkach wtykanych w momencie gdy trudno ocenić ich "kondycję" może być 100% niepowodzenia.

A czemuż to "starzy wyjadacze" wyhamowują zapędy nowicjuszy? Wg mnie ot w tym cała zabawa, by samemu próbować. Obserwować i wyciągać wnioski.
Ukorzeniarkę popełniłem, ze względu na Regenta - mało miałem sztobrów. Co prawda za wcześnie by cokolwiek przesądzać, ale 100% tej odmianu ruszyło z zielonym na folii.
Markontnie jedynie radzi sobie mój materiał (z jesiennego cięcia), przypuszczam, że conajmniej 40% odpadnie.
Obaerwuje dalej.

PostNapisane: poniedziałek, 12 czerwca 2023, 20:03 
Ekspert
Ekspert

No nie jest tak źle, dziś te cztery sztoberki powędrowały do ziemi na miejsce stałe i miały takie fajne białe korzonki długości ok. 7cm. Ale i tak zamierzam budować profesjonalną ukorzeniarkę, bo w przyszłym roku będę miał dużo więcej sztoberków i chcę mieć pewność że się dobrze ukorzenią. Oczywiście efekty tej pracy przedstawię w formie zdjęć na tym forum.

PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2023, 19:54 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Andrzej, że przypomniałeś mi o tym wysuwanym jednym boku ukorzeniarki, bo bym zapomniał budując to pudło, a to bardzo ułatwia wyjmowanie sadzonek z kalusem. :D

PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2023, 09:18 
przedszkolak
przedszkolak

Nędza.
Próbowałem ukorzeniania po najmniejszej linii oporu - czarna folia bez ukorzeniarki. Zdecydowana większość nie ruszyła, chodź część patyków ma świeżo wykształcony żywy kalus. Trochę późno, chodź sztobry w folię wbijałem gdzieś w pierwszej połowie maja.
Góra nie daje oznak życia, ale jeszcze mam nadzieję, że pod woskiem są żywe pąki, które zdążą przekształcić się w jakąkolwiek latorośl przed końcem sezonu z jednoczesnym rozwojem korzeni.

Na szczęście odmiany na których bardzo mi zależało trafiły do ukorzeniarki. Tutaj efekty lepsze, chociaż też nie oszałamiające. Chyba w przyszłym roku muszę zacząć ukorzeniać w okolicach połowy maja i do gruntu wysadzać w czerwcu jak ziemia będzie dużo cieplejsza.

PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2023, 11:03 
Ekspert
Ekspert

Od kiedy ukorzeniam na czarnej folii nigdy nie bylo takiej nędzy. Pąki ruszyly w ponad 90% ale wypuscily 3-4 liście i stanęły w miejscu. Od polowy czerwca ruszyly żwawo ale tylko mieszańce. Mesjasz i Dorsa na których mi najbardziej zależy dale idą niemrawo. To niestety konsekwencja wyjatkowo zimnych nocy w maju i czerwcu. Chyba w tym roku będzie trudno o dobre sadzonki gołokorzeniowe.

PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2023, 23:50 
Ekspert
Ekspert

Malo tego że w 30st.C w ukorzeniarce to trzeba jeszcze ogrzewany foliowy namiot NAD pasem czarnej folii zastosować
w naszych warunkach ( w tym roku szczególnie)
?

W stopy mają mieć cieplo. To może kabel grzewczh w pryzmę włożyć? :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1