Teraz jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 06:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2023, 21:52 
mistrz
mistrz

To ja powiem jak u mnie wyglądało, choć doświadczenie mam na razie nieliczne
Ukorzeniałem patyki w ukorzeniarce jak do tej pory 3 razy.
2020 - start 6.04 przesadzenie do doniczek 29.04
2021 - start 03.04 przesadzenie 21.04
2022 - start 10.04 przesadzenie 04.05
2 pierwsze lata (2020 i 21) ukorzeniarka stała w mieszkaniu w bloku. W 2022 zostawiłem na działce, w nieogrzewanym domu żeby pąki wybiły trochę później. Dodatkowo kilka patyków wbiłem w ziemię do połowy przez czarną folię żeby mieć porównanie.
Wnioski: w pierwszym roku ukorzenianie wyszło najlepiej ale wyciągniete sadzonki miały już dłuższe korzonki i zaczynały się plątać i trzeba było uwważać przy przesadzaniu do doniczek żeby ich nie połamać, ale ładnie się przyjęły jak były wyrośnięte. W kolejnych latach przesadzałem z mniejszymi korzeniami a nawet z samym kallusem, żeby łatwiej to szło. I tak było, ale sadzonki wolniej ruszały. Pierwsze dwa lata trzymałem przez chwilę sadzonki na parapecie w mieszkaniu a jak sie zrobilo cieplej wystawiłem na balkon (czarne doniczki nagrzewając sie na słońcu grzały ziemię w nich). Na 4 pietrze przymrozków się nie obawiałem. Wszystko ładnie rosło ale balkon mam na wschód więc w drugim tygodniu wywiozłem na działkę i postawiłem tak żeby miały więcej słońca ale też trochę cienia zeby się nie popaliły ("aklimatyzacja" do słońca). W 2022 od razu poszły na dwór. Jak było zagrożenie przymrozkiem chowałem na noc do domku narzędziowego. Stoją w takim miejscu że raczej przymrozek tam nie zagląda. Do ziemi wsadzałem takie sadzonki z doniczek pod koniec maja lub później. Może ze 3 sadzonki przez te lata uschły, ale reszta się ładnie poprzyjmowała (mam czarny ugór), choć po wsadzeniu zazwyczaj na 2 tygodnie stopują i wydaje się że nie rosną. Ale potem szybko zaczynały rosnąć. Dla porównania to co wsadziłem na czarną folię w 2022 poszło duuużo słabiej. Sadzonki są dużo mniejsze i kilka padło (ale ich nie podlewałem przy suszy), a odmiany były te same.
To moje spostrzeżenia: ukorzeniarka sprawdziła mi się dobrze choć wymaga to dużo więcej zachodu niż wysadzenie na folię. Ale akurat jak się ma trochę chęci, mieszka na miejscu (ja tak nie mam), sadzonek nie jest mega dużo (u mnie było ok 60-70) i żona toleruje ten bałagan to można się bawić. Jak bym miał to robić komercyjnie, to za dużo zachodu, ale na własne potrzeby jest akurat. Jak będę poszerzał kiedyś nasadzenia to dalej z ukorzeniarką. Ale mam wrażenie że jest to trochę dyskusja nad wyższoscią świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiejnocy. Można tak, a można inaczej. Każdy musi sprawdzić samemu co mu lepiej gra ;)

PostNapisane: piątek, 3 lutego 2023, 00:15 
mistrz
mistrz

Moja natura co i raz wykazuje, że przy pewnych działaniach mam wątpliwości.
Obecnie taka wątpliwość dotyczy słuszności wykonywania ukorzeniarki, wszak to jakiś koszt + robocizna (koszty robocizny rosną) - projekt dokończę, aczkolwiek sama ukorzeniarka wydaje mi się pewnym przerostem formy nad treścią. Przecież - tak jak piszecie - mogę wsadzić 2 lub 3 raza więcej patyków w grunt i te 12 powinno się ładnie przyjąć.

PostNapisane: piątek, 3 lutego 2023, 08:31 
Ekspert
Ekspert

Ja ukorzeniarki nie używam już od kilku lat. Nie mam parcia na ilość. :mrgreen:
Te kilkanaście sztuk ukorzeniam w doniczkach na parapecie. Rezultat mnie zadowala.

PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2023, 21:28 
przedszkolak
przedszkolak

Forumowicze jak tam idzie ukorzenianie? Ja włożyłem swoje kilka sztuk w mokrą szmatę pod koniec marca. Na tą chwilę pojawil się kalus na większości. Czy to odpowiednia pora na taki rozwój czy za wcześnie wystartowałem?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2023, 09:06 
Ekspert
Ekspert

Kilka sztuk to nie problem, włożysz w doniczki i możesz trzymać w domu jak kwiaty na parapecie. Przy większej ilości to problem, na dworze trzymać nie można, bo zimno, w domu gdzie to postawić.

PostNapisane: sobota, 15 kwietnia 2023, 19:33 
mistrz
mistrz

promach napisał(a):
Forumowicze jak tam idzie ukorzenianie? Ja włożyłem swoje kilka sztuk w mokrą szmatę pod koniec marca. Na tą chwilę pojawil się kalus na większości. Czy to odpowiednia pora na taki rozwój czy za wcześnie wystartowałem?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Jeśli będziesz wsadzać do gruntu to takie wcześniejsze ukorzenianie ma swoje plusy i minusy.
Na minus na pewno to że ewentualne przymrozki będziesz musiał zabezpieczyć, a na plus to że przez dłuższy
sezon tych sadzonek lepiej urosną i zdrewnieją.

PostNapisane: czwartek, 27 kwietnia 2023, 18:12 
przedszkolak
przedszkolak

Heja, jak co roku robie sadzonki, część sztobrów miałem przechowanych po zimowym cieciu, a kilka z wiosennych. Na razie rozwijają sie prawidłowo, ale w przeszłości róźnie z tym bywało..
Dla tego wrzucam tu link, który znalzłem wczoraj na necie, o ratowaniu sztobrów, które maja rozwijające się pąki, ale korzenie nie wystartowały..pozdro.M.
https://www.youtube.com/watch?v=f-Dgm56ipPc

PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2023, 00:02 
mistrz
mistrz

Ukorzeniarkę uruchomiłem 14/04, na starcie 28°C.
26/04 temp. zmniejszona na 25°C.
Kiedy obniżać temp. w cyklach co dzień?
Dodam, że mam trochę Regenta.

PostNapisane: sobota, 29 kwietnia 2023, 09:21 
Ekspert
Ekspert

Dopiero wyciągam patyki z lodówki. Po 2-3 tygodniach pójdą na wał ziemny, na czarną folię.

PostNapisane: poniedziałek, 1 maja 2023, 19:17 
mistrz
mistrz

Dzisiaj skończyłem ukorzenianie i sztoberki poszły do gruntu jak co rok 1 maja.
Przymrozków się nie boję bo pąki jeszcze nie ruszyły choć co rusz z rana jest na minusie.
Z 90 ukorzenianych odmian największy kalus i korzonki miały Pektoral, Dubowski różowy, Krasa Balok, Prima Ukrainy.

PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 14:26 
nowicjusz
nowicjusz

Proszę o informację, czy to normalne. Mam kilka sztobrów w doniczkach, na których nie ma żadnych listków. Myślałem już, że one są do wywalenia. Jakie było moje zdziwienie, jak popatrzyłem od spodu, a tam korzenie grube dosłownie jak u kocura ogon. Najdziwniejsze, że na tych sztobrach wcale nie zanosi by coś tam miało wypuścić. Jak rozumiem, na razie trzeba cierpliwie czekać?

PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 15:06 
Ekspert
Ekspert

No to w zasadzie powinny jakoś te oczka się już obudzić.
Powinno być widoczne czy w ogóle są jakieś oczka żywe.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 17:56 
nowicjusz
nowicjusz

Inne sztobry z tego rzutu wypuściły już ponad 50 cm. Oczka są zawoskowane więc ciężko określić czy są żywe. Na moje raczej są martwe.

PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 19:37 
nowicjusz
nowicjusz

Nic ciekawego, typowy pastuch tzn Marszałek. Ten typ tak po prostu ma.

PostNapisane: wtorek, 2 maja 2023, 22:04 
mistrz
mistrz

Prozaiczne pytanie - jak prawidłowo wsadzać sztoberki z kalusem na czarną folię? :) Jak rozumiem, otwór w folii musi być większy by nie uszkodzić kalusa?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1