Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 18:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 12:50 
mistrz
mistrz

Ja ukorzeniam w perlicie frakcja 1-6mm, zaczynam ukorzenianie w połowie kwietnia, w ukorzeniarce na dnie kabel
grzewczy przesypane warstwą zmoczonego perlitu na to układam sztobry i zasypuję zmoczonym perlitem oczywiście
regulator temperatury i pilnowanie wilgotności.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 14:56 
przedszkolak
przedszkolak

A ja z kolei od jakiegoś czasu przestałem bawić się w ukorzeniarkę (przewód grzewczy, termostat, termometr, perlit i t.d.).
Od 3 sezonów robię tak:
- w połowie kwietnia usypuję taki wał ziemny (1×3×0,3 m) i nakrywam czarną agrotkaniną (z nacietymi na krzyż otworami 5x5cm). Na takim stanowisku zmieszczę ok. 3x15=45 szt. sztobrów),
- na początku maja (ziemia pod filią na ogółu już się nieźle podgrzeje) wsadzam (wtykam w otwory w ziemię przy użyciu metalowego pręta) uprzednio przygotowane (zadołowane pod północną ścianą budynku) sztobry.
Ważne żeby sztobry (3 pąkowe) były odpowiednio zagłębione w ziemi (u mnie wystaje ponad folię ok. 5 cm sztobra z najwyższym pąkiem).
Ewentualne przymrozki okołozośkowe nie szkodzą nasadzeniom bo w tym okresie na ogół są tylko mniej lub bardziej nabrzmiałe pąki (ew. zawsze można to czymś przykryć (kartony, folia bąbelkow).
Takie ukorzenianie to spokojnie ok. 90 % przyjęć (wysadzam na stanowiska docelowe na jesieni).

Pozdrawiam serdecznie Andrzej

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 15:15 
mistrz
mistrz

A ja 4 dni temu czytając o szczepieniu natrafiłem na metodę ukorzeniania w trocinach i stoi sobie 3 sztobry naszczepione .A w połowie lutego pójdzie kilka na własnym korzeniu a co.Parapetów ci u mnie dostatek. :lol: a dwie sztuki trzeba rozmnożyć bo smaczne.
Emeryt nie musi emeryt może jak napisał kiedyś jakiś emeryt.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 16:40 
przedszkolak
przedszkolak

Ja ukorzeniam bardzo podobnie jak kolega"kartop" .Jedynie zamiast agrotkaniny stosuję czarną folię i nie nacinam jej tylko robię otwór w folii metalowym prętem i wciskam tam sztobra. Kiedyś też bawiłem się ukorzeniarką ale nie wiele to przyspiesza przyrost sadzonek a na czarnej foli o wiele prościej i mniej pracy.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 18:29 
mistrz
mistrz

Ja sztobry trzymam w zimnej piwnicy w piasku, więc mam je na oku.
Ukorzeniarkę odpalam, jak pąki zaczynają nabrzmiewać, czasem to początek kwietnia, czasem koniec.
Trzymam do wytworzenia kalusa i takie wbijam w czarną folię na wale ziemi.
Uważam, że frakcja perlitu powinna być możliwie jak najgrubsza, drobny jest mniej napowietrzony, łatwiej o zalanie korzeni, plęśń.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 19:08 
mistrz
mistrz

A powiedzcie proszę, bo są różne szkoły - kiedy sadzić w docelowe miejsce?
Sztobry zadołowane w styczniu.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 20:36 
Ekspert
Ekspert

Jak piszesz o sadzeniu w miejsce docelowe to rozumiem, że piszesz o sadzonkach a nie o sztobrach.
Sadzonki teoretycznie możesz sadzić właściwie cały rok, oprócz czasu kiedy nie da się wykopać dołka z powodu mrozu. Jesienią, w zimie i wczesną wiosną sadzisz sadzonki "uśpione", więc im to raczej obojętne kiedy, byle perfidnie nie zmarzły. Natomiast sadząc w sezonie uważamy, żeby sadzonce w czasie wegetacji (że tak powiem) "nie odrywać" korzeni od gleby. Stąd wtedy sadzi się głównie sadzonki doniczkowe bez rozbijania bryły korzeniowej.
Jeśli po ukorzenianiu wsadzisz sztobry z kalusem do doniczki to lepiej jak jej korzeń przerośnie doniczki, bo wtedy w czasie sadzenia bryła korzeniowa się nie rozpadnie.
Natomiast jak sztobra po ukorzeniarce wsadzisz na czarna folię to możesz go wykopać jako ładną, zdrewniałą sadzonkę dopiero jesienią po zakończonej wegetacji. Taka sadzonka jest zazwyczaj silniejsza, struktura korzenia jest inna niż tej z doniczki i ma mniej stresu w dostosowaniu się do nowego miejsca, bo od jesieni będzie sadzona już w uśpieniu . Sadzenie jesienne jest raczej korzystniejsze i łatwiejsze dla winiarza. Można też takie sadzonki zadołować i posadzić dopiero wczesną wiosną przed rozpoczęciem wegetacji.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 21:06 
Ekspert
Ekspert

@bartnix Ze sztobrów robisz sadzonki i je dopiero sadzisz w docelowe miejsce. Sztobrów nie sadzi się w docelowe miejsce, bo i tak trzeba je po ukorzenieniu wykopać i posadzić głębiej.
Wiosną sadzisz sztobry w wał ziemny przykryty czarną folią. Ja wykopuje sztobry z początkiem maja i od razu z pominięciem ukorzeniarki na wał ziemny.
Jesienią, po pierwszym przymrozku, wykopujesz szkółkę i dołujesz do wiosny albo od razu sadzisz w miejsce docelowe sypiąc nad sadadzonką kopiec.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 21:09 
mistrz
mistrz

sajko, suszi - teraz nie ma już wątpliwości. Dzięki za wytłumaczenie.

PostNapisane: sobota, 28 stycznia 2023, 21:30 
mistrz
mistrz

Po co dołować i wykopywać sztobry jak można powtykać zaraz po cięciu ?
Od kilku lat robię to w grudniu. Wtykam równo z powierzchnią pulchnej, próchniczej ziemi, w kwietniu nakrywam czarną folią. Prościej nie da rady.
Przestałem się pieścić ze sztobrami po tym, jak ukorzeniały mi się pięciocentymetrowe zrębki w ściółce między kamczatkami.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2023, 18:29 
Ekspert
Ekspert

@Wroniarz Jednak prawidłowa produkcja sadzonki odbywa się w wale ziemnym, bo w wale jest wyższa temperatura (wystaje on ponad okolice i nagrzewa się), przez to korzenie sztobra tworzą się na jego końcówce która jest tuż pod powierzchnią ziemi (przed usypaniem wału). Dopiero w miejscu docelowym sadzimy na odpowiednią głębokość. Dlatego wał tworzy się dopiero na wiosnę, w zimę istnieje możliwość jego przemarznięcia (nie jest chroniony od boków). Sztobry zimujące pod powierzchnią ziemi są zabezpieczone przed mrozem i mają opóźniony start.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2023, 21:30 
mistrz
mistrz

Moje piaski szybko się nagrzewają. Po starcie pąków robię wokół małe niecki i rzadziej wtedy podlewam
Przed nadejściem większych mrozów przykrywam ścinkami świerka. Przetrwały nawet atak Bestii ze Wschodu (-24 stopnie 24 stycznia 2021).
Skuteczność ukorzeniania jest bliska 100 %, z tym że słabsze zostawiam na drugi rok.
Problem mam tylko z wykopywaniem głęboko ukorzenionych sadzonek. Z wału byłoby łatwiej.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2023, 08:01 
przedszkolak
przedszkolak

Nurtuje mnie taka "rozkmina" od kilku dni.

Zacząć ukorzenienie powiedzmy na początku marca w ukorzeniarce, po 2-3 tygodniach do doniczek. Doniczki w nocy na werandzie, w dzień jeśli jest słońce, przyzwoita pogoda i słońce na zewnątrz. Pod koniec maja lub początek czerwca przesadzenie z doniczek na winnice w miejsce docelowe.

Zakładam że prosto z ukorzeniarki w miejsce docelowe to nie ma sensu z uwagi na konieczność głębokiego posadzenia, czyli gorsza gleba, niższa temperatura.

Czy to co opisałem wyżej, ma sens ? Zdaję sobie sprawę że to dużo więcej pracy, chodzi bardziej o "zyskanie na czasie", z drugiej strony w winoogrodnictwie cierpliwość jest cnotą :)

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2023, 08:27 
Ekspert
Ekspert

Wszystko zależy od ilości. Chcesz posadzić kilka to może warto pobiegać z doniczkami. Przy kilkudziesięciu za dużo roboty z wynoszeniem czy przesadzaniem.

PostNapisane: czwartek, 2 lutego 2023, 08:53 
Ekspert
Ekspert

filar napisał(a):
Zacząć ukorzenienie powiedzmy na początku marca w ukorzeniarce, po 2-3 tygodniach do doniczek. Doniczki w nocy na werandzie, w dzień jeśli jest słońce, przyzwoita pogoda i słońce na zewnątrz. Pod koniec maja lub początek czerwca przesadzenie z doniczek na winnice w miejsce docelowe.

Przy niestabilnej temperaturze podłoża świeżo ukorzenione patyki nie chcą rosnąć. Jeśli to normalna otwarta weranda to w marcu i kwietniu dzienna amplituda to nawet ponad 20st. Musiałbyś ustabilizować temperę podłoża (podgrzewać). Nie wiem czy warto...
Najlepsze sadzonki doniczkowe wychodzą jeśli są trzymane w domu, ewentualnie w ogrzewanej szklarni. W innym przypadku lepsze sadzonki, przy10-cio krotnie mniejszym nakładzie, otrzymasz przy pędzeniu w gruncie na redlinach okrytych czarną folią.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1