Teraz jest czwartek, 5 czerwca 2025, 15:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 18:37 
Ekspert
Ekspert

To teraz wypada sadzonkę wsadzić do doniczki. A jeśli nie planowałeś sadzonki doniczkowej tylko wsadzenie do szkółki pod czarną folię lub nawet w miejsce docelowe? To niestety za wcześnie rozpocząłeś ukorzenianie, bo na zewnątrz jeszcze odpowiedniej temperatury nie ma. Też kiedyś biegałem z doniczkami a teraz wycwaniłem się i tegoroczne ukorzenianie dopiero rozpocząłem.

PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2021, 22:52 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
sajko71 napisał(a):
To teraz wypada sadzonkę wsadzić do doniczki. A jeśli nie planowałeś sadzonki doniczkowej tylko wsadzenie do szkółki pod czarną folię lub nawet w miejsce docelowe? To niestety za wcześnie rozpocząłeś ukorzenianie, bo na zewnątrz jeszcze odpowiedniej temperatury nie ma. Też kiedyś biegałem z doniczkami a teraz wycwaniłem się i tegoroczne ukorzenianie dopiero rozpocząłem.
W tej wąskiej butelce musi wytrzymać jeszcze ponad miesiąc. Nie mam miejsca na większe doniczki, tego wyszło 50szt.
Skoro uprawiają warzywa na matach z włókna mineralnego z płynnym nawozeniem, to na delikatnym nawożeniu florovitem powinny przeżyć.
Po korzeniach widzę, że po ukorzenianiu w ukorzeniarce warto do etapu doniczkowania zastosować matę grzewczą pod doniczki. Lubią to korzenie.

Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 07:57 
Ekspert
Ekspert

Nie wytrzyma miesiąc w perlicie. Ruszy zielone - a jak przesadzisz, to korzenie nie dostarczą składników i najpierw padnie zielone, później cała sadzonka.

Wyjmij z perlitu, przytnij korzenie, wsadź do ziemi - jak nie masz miejsca, to chocby kubki 200 ml - cokolwiek, byle to się dało później przesadzić do gruntu razem z bryłom korzeniową.

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 08:31 
czeladnik
czeladnik

Wysyp to co jest aktualnie i zastąp ziemią "uniwersalną" do kwiatów ( ewentualnie do sadzonek) ważne aby pH było powyżej 6. W takiej ziemi zwykle jest startowa dawka nawozu. A myślę, że niewielkie dawki florovitu nie powinny też być problemem.

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 10:07 
Kiper
Kiper

Jfire napisał(a):
Wysyp to co jest aktualnie i zastąp ziemią "uniwersalną" do kwiatów ( ewentualnie do sadzonek) ważne aby pH było powyżej 6. W takiej ziemi zwykle jest startowa dawka nawozu.

Warzywniacy narzekają na te ziemie kwiatowe, nigdy nie wiadomo ile i jakiego nawozu jest na start. Wolą odkwaszony torf i samemu przeliczać i dawkować płynny nawóz.
Pewnie za bardzo wchodzę w szczegóły ale potestuję podlewanie florovitem i pomarańczowym kristalonem.

P.s. tam jest 50% torf, reszta to perlit, keramzyt, dolomit.

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 11:23 
Ekspert
Ekspert

Ja polecam ziemię z Biedronki - w opakowaniach 20l. To jest jedna z lepszych ziem. Stosuję od kilku lat do wszystkiego. Dodaję perlitu, czasem ziemi z ogrodu. Problemów brak.

Nawóz - Biopon "Nawóz do roslin doniczkowych" - zawiera w miarę nieduże dawki NPK oraz mikroelementy. Całkiem kompletny nawóz, 10 pln za 1 litr koncentratu (na 100 l wody). Dobry do podlewania roslin. Z umiarem.

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 13:00 
czeladnik
czeladnik

Cytuj:
Warzywniacy narzekają na te ziemie kwiatowe, nigdy nie wiadomo ile i jakiego nawozu jest na start. Wolą odkwaszony torf i samemu przeliczać i dawkować płynny nawóz.

Stosuję od kilku lat podłoża kwiatowe lub warzywne np: Aura (kapusta, kalafior, brokuł :D ) pH 6-6,8 NPK 14-16-18, do doniczek i do sadzenia (zmieszane z glebą rodzimą) i kilkaset sadzonek póki co żyje.... Rozumiem, że nie wszystkie mają sprzyjający skład i będą się sprawdzać - ja sugerowałem się pH i jeżeli było poniżej 6 to dodawałem granulowanej kredy.

PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 13:10 
Kiper
Kiper

Na grupie fb Zbieramy nasiona testowali podłoża i polecają Hartmanna. Też tu kiedyś było polecane. Oczywiście ani Aury ani Hartmanna nigdzie nie mam w pobliżu :-/

PostNapisane: niedziela, 11 kwietnia 2021, 21:12 
czeladnik
czeladnik

piotr85 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
A po co tyle zachodu. Najlepsze są doniczki z czarnej folii.
Potwierdzam. 1000szt kosztuję 20zł. Lepsze od pet'a,puszki po piwie i wiele taniej od doniczki. Fajna sprawa. Mają dziurki z dołu-nie przelejesz,trzymają formę walca.Ja używam do sadzonek jeżyny,też jakieś drzewka były. Ja wsadzam w maju w folię.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

20zł to chyba 100 sztuk a nie 1000 ?

PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2021, 07:47 
Ekspert
Ekspert

teksanski napisał(a):
piotr85 napisał(a):
vanKlomp napisał(a):
A po co tyle zachodu. Najlepsze są doniczki z czarnej folii.
Potwierdzam. 1000szt kosztuję 20zł. Lepsze od pet'a,puszki po piwie i wiele taniej od doniczki. Fajna sprawa. Mają dziurki z dołu-nie przelejesz,trzymają formę walca.Ja używam do sadzonek jeżyny,też jakieś drzewka były. Ja wsadzam w maju w folię.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

20zł to chyba 100 sztuk a nie 1000 ?

Fakt. mój błąd.

PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2021, 20:52 
czeladnik
czeladnik

Zastanawiam się czy dobrym pomysłem byłoby wysadzenie sztobrów z ukorzeniarki do doniczek i trzymanie ich w szklarni np cały pierwszy rok ? Czy taka pielęgnacja wpłynie na ich lepszy wzrost niż gdy stają w pojemnikach pod gołym niebem ? Ma to sens ? Czy różnica w ich wzroście , jakości będzie znaczna ?

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2021, 09:01 
Ekspert
Ekspert

Pod osłoną na pewno bardziej je podgonisz. Ale trzymanie przez cały sezon w doniczkach ma tylko jedną zaletę: możesz je zasadzić lub sprzedać w dowolnym czasie. Najdorodniejsze sadzonki otrzymasz uprawiając je na wale od czarną folią.

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2021, 09:32 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
Ale trzymanie przez cały sezon w doniczkach ma tylko jedną zaletę: możesz je zasadzić lub sprzedać w dowolnym czasie.

Potwierdzam.

Wedle własnych spostrzeżeń z pryzmatu sezonu wegetatywnego mogę dodać jedynie, że pomimo iż są w tych doniczkach czasem dwa/trzy miesiące to spokojnie jeśli je się posadzi choćby w lipcu w miejsce docelowe to i tak idą jak petarda.
Ekstremalnie trzymam nieraz sadzonki 2 czy 3 lata nim się znajdzie dla jakieś odmiany miejsce i nic sobie z tego nie robią. Jeśli przetrwają zimę w tych doniczkach to startują po posadzeniu bezproblemowo.

PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2021, 09:47 
Ekspert
Ekspert

Kiedy mam sadzonki cennych odmian a nie mam jeszcze miejsca (czy decyzji) gdzie je posadzić to wsadzam je w donice/wiadra 15-40l i tam sobie rosną. I nawet po kilku latach można sobie takie sadzonki posadzić do gruntu i jeśli nie rozbije się bryły korzeniowej to można jeść owoce już w roku przesadzenia.

PostNapisane: piątek, 16 kwietnia 2021, 08:22 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
Kiedy mam sadzonki cennych odmian a nie mam jeszcze miejsca (czy decyzji) gdzie je posadzić to wsadzam je w donice/wiadra 15-40l i tam sobie rosną. I nawet po kilku latach można sobie takie sadzonki posadzić do gruntu i jeśli nie rozbije się bryły korzeniowej to można jeść owoce już w roku przesadzenia.

Kurcze zawsze myślałem że trzeba rozluźnić korzenie czyli "rozbić bryłę korzeniową" !? Więc jak żyć panie...???

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 208 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1