Przestałem sypać pod winorośl w zeszłym roku. Na mojej suchej glinie średnio mi to działało. Zdecydowanie wolę podlewać i pryskać. Pryskałem Florovitem (+ siarczan magnezu) i lałem w rurki Biohumus z zadowalającym skutkiem, ale ta fota tłuściutkich liści na sadzonkach Felsa działa na wyobraźnię

.
Kristalon na oko ma bardzo fajny, kompletny miks makro i mikro, taki wręcz pod hydroponikę, co potwierdził Newrom.
DariuszNS napisał(a):
W większości tak, oni sami oprócz "kristalonów w barwach tęczy" mają taka uproszczoną linię:
kristalon vega, nazwa sugeruje rozwój wegetatywny, czyli przyrosty zielonego, on składem i zastosowaniem odpowiada mniej wiecej niebieskiemu
kristalon gena, - rozwój generatywny, czyli kwitnienie i owocowanie, on składem i zastosowaniem odpowiada mniej wiecej czerwonemu.
i do tego jest jeszcze zielony, zbalansowany wszystkiego po równo czyli uniwersalny i interwencyjny
Oho, myślę bomba, kupię sobie te dwa i gitara. Zacząłem grzebać i dogrzebałem się, że Vega i Gena to inaczej Super, czyli Kristalony przeznaczone dla posiadaczy.... Twardej wody
Opis z ulotki:
"KRISTALON to bogata seria nawozów wieloskładniko-wych z mikroelementami, do stosowania przede wszyst-kim w fertygacji i nawożeniu pozakorzeniowym gatunków sadowniczych, warzywnych i ozdobnych, uprawianych w glebie i podłożach organicznych, w polu i pod osłonami. KRISTALON Żółty polecany jest w okresach zwiększo-nego zapotrzebowania na fosfor (budowanie systemu korzeniowego, kwitnienie). W okresie wzrostu wegeta-tywnego można sięgnąć po KRISTALONY wysokoazoto-we: Fioletowy, Błękitny czy Niebieski. W drugiej połowie sezonu (wzrost i dojrzewanie owoców) wykorzystujemy KRISTALONY ze zwiększoną zawartością potasu: Biały, Czerwony, Pomarańczowy czy Brązowy. Dla gatunków kwaśnolubnych idealne będą KRISTALONY z wysoką za-wartością amonowej formy azotu: Fioletowy czy Błękitny.
Jeśli podłoże czy woda, której używamy, mają wysokie pH, dużą zawartość HCO3, Ca i Mg, najlepszym wyjściem będzie stosowanie nawozów zawierających fosfor w postaci lepiej przyswajalnej w takich warunkach, takich jak KRISTALON Super17-6-15 (Vega) lub KRISTALON Super12-12-36 (Gena)."
https://www.yara.pl/siteassets/produkty ... i2019.pdf/Tutaj jest jeszcze fajna tabelka na pierwszej stronie, porównująca składy wszystkich Kristalonów:
https://www.yara.pl/siteassets/broszury ... owych.pdf/Może na podstawie tej tabelki ktoś mądrzejszy wskaże najbardziej trafny zestaw dwóch, trzech Kristalonów pod winorośl