Teraz jest sobota, 31 maja 2025, 11:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2020, 23:03 
czeladnik
czeladnik

Straszliwa cisza w temacie. Coś ktoś kiedyś wspominał, ale by wilka z lasu nie wywoływać zaprzestał. Czy plany ukorzeniania w tym roku zostały ograniczone do minimum?
Moje zamiary są następujace; większość sztobtow do ukorzeniarki, pojedyncze do pet-ów, kilkanaście czeka na czarną folie.

Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 06:13 
Ekspert
Ekspert

Moje sztobry w tym roku eksperymentalnie przebwają w lodówce. Pobrane końcem lutego. Temperatura +4*C. Wszystkie pąki całkiem zamknięte, nic nie rusza. Poczekają jeszcze 2 tygodnie. Jak się ociepli, to idą prosto do gruntu, na agrowłóknine. Bez ukorzeniarki...

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 06:31 
czeladnik
czeladnik

Tak jak pisałeś boją się odzywać ;) , ale myślę że już akcja ukorzeniania na dobre trwa, szczególnie u tych którzy po ukorzenieniu doniczkują. Ja zaczynam 3 tydzień, ale ukorzeniam w temp. bliskiej warunkom zewnętrznym czyli w garażu (oczywiście w ukorzeniarce), mogę więc spokojnie do 4 tyg. przeciągnąć. Po świętach w doniczki i do szklarni.
Rok temu w identycznych warunkach po 3 tyg. miałem głównie kalus i sporadyczne korzenie. Pąki pękły dopiero po 5 tygodniu. Przyjęcia zaskakująco wysokie, bo odpadło tylko kilka cherlawych patyków, które były wsadzone z ciekawości.

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 07:02 
Kiper
Kiper

Marzec 2020:
ObrazekObrazek

...po dwóch tygodniach:
Obrazek

Nierówno się ukorzeniają i trzeba uważać aby nie przeoczyć rozwoju korzonków.
Obrazek

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 16:32 
Kiper
Kiper

U mnie już od niedzieli pracuje ukorzeniarka :-)

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 19:06 
Ekspert
Ekspert

No i co robicie z tymi teraz (lub za chwilę) zakulusowanymi sztobrami? Macie ogrzewane szklarnie, niekończące się parapety? Czy może wsadzicie w zimną glebę (chyba na zmarnowanie lub zatrzymanie rozwoju)? Czy może będziecie przesadzać do doniczek i codziennie wynosić na słońce i wnosić do pomieszczenia na noc?

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 19:35 
Kiper
Kiper

Sławek jedyne co robię to - uwaga - nie panikuję! (jak w przypadku tej innej grypy która teraz szaleje w telewizorach)
Moje sztobry czekają na parapecie w butelce z wodą do czasu aż zrobi się cieplej.
Zasadniczo wysadzam je do moich doniczek na początku kwietnia tj. koło 10 kwietnia (gdy mam trochę czasu wolnego).

I jakoś co roku nie brakuje mi sadzonek... - na wymiane 8) .
ObrazekObrazek

PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2020, 20:09 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Moje sztobry w tym roku eksperymentalnie przebwają w lodówce. Pobrane końcem lutego. Temperatura +4*C. Wszystkie pąki całkiem zamknięte, nic nie rusza. Poczekają jeszcze 2 tygodnie. Jak się ociepli, to idą prosto do gruntu, na agrowłóknine. Bez ukorzeniarki...

U mnie tak całą zeszłą zimę leżały sztobry z paczki którą wysłałem do chętnego na darmowe sztobry, poleżała tydzień czy dwa na poczcie, wróciły do mnie i powędrowały do lodówki.
Wiosną komuś je dałem i twierdził że ukorzeniło się prawie 100% (AFAIR Marquette, NN/Gronkowiec i coś jeszcze).
Lodówka ma tylko jedną wadę, generuje konflikty ;-) W tym roku zająłem dwie szuflady "na warzywa", ale jak dostałem zrazy na przedwiośniu to i tak musiałem odpalić lodówkę turystyczną...

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2020, 07:01 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
Czy może będziecie przesadzać do doniczek i codziennie wynosić na słońce i wnosić do pomieszczenia na noc?

Dokładnie tak robię 8) - ale mam 50 szt. a nie 500 ;) Po pokazaniu się zielonego opalają się po parę godzin dziennie.
Gdy już jest bez nocnych minusów doniczki zakopuję w szklarni (nieocieplanej), w maju na docelowe miejsce - szklarnię zwalniam dla pomidorów.

A i odkryłem że Wostorg w nieogrzewanej szklarni pod przykryciem z ziemi ma zielone, więc tam grunt mam ciepły. Rośnie tam na stałe 3 krzaczki.

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2020, 07:45 
mistrz
mistrz

W tym roku po raz pierwszy rozmnażam winorośle, a konkretnie Einset . To tak z racji tego,że rosnie mi on w niewłaściwym miejscu od 25 lat i muszę go stamtąd usunąć. Zastosowałem metodę na szafie , w sumie z 7 sztobrów pobranych w lutym i trzymanych w lodówce o grubości 3-4 mm (cienizna) 4 po 20 dniach na szafie wypuściło kalus , a 2 nawet korzenie. Poszły do doniczek (30 marca) i na parapet od południowo-wschodniej strony. Z tych 6 cztery wypuszczają liście, jeden się zastanawia (lekko nabrzmiały pak) a jeden (najcieńszy z nich ) stoi. I tak mam nadwyżkę bo potrzebna mi jest jedna sadzonka. Po ewentualnym urośnięciu , tak do kilkunastu cm, pajdo do prowizorycznego zrażniaka, gdzie rozmnażam zaszczepione odmiany drzew owocowych (w tym roku akurat około 55 odmian jabłoni, grusz i czereśni w sumie 124 zaszczepione podkładki). :) Zrażniak jest prowizoryczną konstrukcją zbijaną co roku dla sadzonek, które (wysadzam około 20 kwietnia do ziemi) okrywam agrowłókniną przeciwmrozową do około 20 maja na czas nocnych spadków temperatury. W ramach eksperymentu z winoroślą wsadziłem też dodatkowe 3 cienkie sztobry przedwczoraj w nowe miejsce docelowe (ziemia okryta agrowłókniną) gdzie ma iść ten Einset po przycięciu stopek i porysowaniu końcówek i zanurzeniu w ukorzeniaczu. Całość okryłem kapturem z agrowłókniny przeciwmrozwej i podlałem, Zobaczymy czy to tam wystartuje... . :?:

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2020, 11:09 
nowicjusz
nowicjusz

Mam pytanie. Jak długo trzymać w ukorzeniarce sztobry? Zrobiłem ukorzeniarkę 16 marca i trzymam sztobry już 3 tygodnie. Dziś wyjąłem na sprawdzenie 1 pęczek i wszystkie miały kalus, bez korzenia. Wsadziłem je w doniczki z ziemią i perlitem. Reszta cenniejszych odmian jeszcze nie ruszana, w fazie pękających pąków.
Czy jest jakiś limit trzymania w ukorzeniarce i czy kalus bez korzenia warto doniczkować czy czekać na korzenie?

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2020, 13:29 
mistrz
mistrz

Zainspirowany filmem o przygotowaniu sadzonek https://www.youtube.com/watch?v=gPu4WmIpqcA 16 sierpnia 2018 po skróceniu do 1,5 metra jednorocznych wybujałych do 3,5-5 metrów sadzonek powtykałem w ziemie pozyskane sztobry (Nero Nadieżdy Azos, Pieśni i Prima) blisko betonowego murka ogrodzeniowego zakopanego na 25cm. W maju i czerwcu 2019 u większości pokazały się liście i przyrosty. Niestety w dwóch innych szpalerach bez murka większość uschła.

W listopadzie 2019 po wstępnym przycięciu dwulatków pozyskane grubsze sztobry obrobiłem bardziej fachowo (wg Kapitana) i wetknąłem tylko przy murku. Na razie pąki lekko nabrzmiały (podobnie do jak u ich matek). W Warszawie (po kilku mroźnych nocach) temperatura gleby na głębokości -10 i -50cm spadła z ponad 7 do 5,3 i 5,7 Co.

Jako świeżak ośmielę się poradzić mającym mało czasu na ukorzenianie sadzenie sztobrów jesienią przy murkach betonowych.

Załączniki:
Nero1VII19.jpg
Nero1VII19.jpg [ 118.79 KiB | Przeglądane 2588 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2020, 16:05 
mistrz
mistrz

Jak nic murek robi tu za grzejnik.... . :wink:

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2020, 09:23 
Kiper
Kiper

HenrykWalezy: 3-4 tygodnie powinno się trzymać w ukorzeniarce. W zeszłym roku po 4 tyg miałem u niektórych sztobrów 20cm korzonki...

PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2020, 08:36 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za odpowiedź. Wczoraj zacząłem sprawdzać i mniej więcej połowa sztobrów miała mocny kalus i nieliczne korzonki i te przełożyłem do doniczek z ziemią i perlitem. Resztę zostawiłem do dalszego ukorzeniania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1