Teraz jest sobota, 24 maja 2025, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 22:07 
mistrz
mistrz

filar napisał(a):
Zauważyłem też że te, które nie puściły korzenia, były wsadzone bardzo głęboko, praktycznie na wysokości przewodów od grzałki, czasem nawet głębiej, może to był problem ????

Ja też dopiero pierwsze ukorzenianie mam za sobą (sadzonki siedzą w doniczkach na parapecie i czekają na przejście ogrodników), ale to Twoje zdanie zwróciło moją uwagę. A jaką miałeś temperaturę w tym miejscu? I czy mierzona termometrem? Ja regulowałem za pomocą RT-2, ale to co on pokazywał było inne niż wskazania termometru. Jak miałem ustawione 25 to mi termometr pokazywał 29-30. Po pierwszych 3 dniach załapałem jak tym kręcić, żeby uzyskiwać mniej więcej oczekiwaną temperaturę. Skoro nie wiesz co to może przegrzałeś stopki sztobrów, skoro te wyżej nad kablem (czyli pewnie z ciut niższą temperaturą) puściły?

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 20:43 
Kiper
Kiper

pjetrof napisał(a):
filar napisał(a):
Zauważyłem też że te, które nie puściły korzenia, były wsadzone bardzo głęboko, praktycznie na wysokości przewodów od grzałki, czasem nawet głębiej, może to był problem ????

Ja też dopiero pierwsze ukorzenianie mam za sobą (sadzonki siedzą w doniczkach na parapecie i czekają na przejście ogrodników), ale to Twoje zdanie zwróciło moją uwagę. A jaką miałeś temperaturę w tym miejscu? I czy mierzona termometrem? Ja regulowałem za pomocą RT-2, ale to co on pokazywał było inne niż wskazania termometru. Jak miałem ustawione 25 to mi termometr pokazywał 29-30. Po pierwszych 3 dniach załapałem jak tym kręcić, żeby uzyskiwać mniej więcej oczekiwaną temperaturę. Skoro nie wiesz co to może przegrzałeś stopki sztobrów, skoro te wyżej nad kablem (czyli pewnie z ciut niższą temperaturą) puściły?

#pjetrof dobrze pisze.
Zależy jak działał u ciebie układ regulacji. Jak czujnik miałeś wsadzony wyżej niż stopki sztobrów to mogłeś im zafundować przy samym kablu ponad 60C, nigdy tego nie ćwiczyłem ale podejrzewam że dobrze im to nie zrobiło. Nie wiem też jak można wsadzić sztobry głębiej niż przewód grzewczy, chyba że użyłeś jakiejś grzałki ??? (bo tak piszesz).
Temperaturę należy kontrolować zawsze dodatkowym termometrem i mierzyć tam gdzie są stopki sztobrów. W tym też miejscu powinien być czujnik do regulatora. Jak czujnik i pomiar są na różnych wysokościach będziesz miał różnicę nawet kilku stopni, a przy samym kablu zawsze jest dużo więcej.
Cytuj:
Czy możliwe jest że same sztorby były do bani ? tak jaki pisałem sprzedawca powiedział że były cięte jesienią i przez zimę były zakopane.

Jak pisałeś sam ciąłeś i kaleczyłeś sztobry to jeśli byłyby do bani powinieneś coś zobaczyć przy ich przygotowaniu, jak były zielone to nie ma siły albo pąki albo kalus by się pokazał.

PostNapisane: sobota, 9 maja 2020, 21:19 
nowicjusz
nowicjusz

HURRRAAA :D , muszę sę pochwalić bo pierwszy raz udało mi się ukorzenić sztobry: Einset, Solaris i Bianca, po 6 startowało a ukorzeniło sie po 4 sztuki, więc jak dla mnie sukces. Prawie 2 miesiące siedziały w butelkach, dzis je rozsadziłem do głębokich doniczek, korzonki białe, długie i niektóre dośc grube... szkoda, że nie zrobiłem zdjęć. DOjrzejąc jeszcze miesiąc w szklarni i na pole!
A więc pierwsze koty za płoty :D :D :D

PostNapisane: wtorek, 12 maja 2020, 05:57 
przedszkolak
przedszkolak

pjetrof napisał(a):

Też używam RT-2 ale bez dodatkowego termometru. Te które puściły, faktycznie były wsadzone wyżej, a druga sprawa pochodziły z innego źródła. Pięknie się ukorzeniły, wczoraj je przesadzałem do butelko-doniczek. A tak swoją droga, ile powinny rosnąć w tych doniczkach ? Czekać do jesieni z posadzeniem, czy można wcześniej ?

PostNapisane: wtorek, 12 maja 2020, 08:39 
czeladnik
czeladnik

Jak mają swoją miejscówkę to od razu w docelowe miejsce. Korzenie będą miały więcej swobody. Oczywiście po uspokojeniu zawirowań pogodowych. Temp. ziemi im więcej tym lepiej, szczególnie jak stały w domu.
Ja sadzę z własnego ukorzeniania po 15 maja, ale przetrzymuję w szklarni do tego momentu więc maja mniejszy szok temperaturowy, bo w nocy jest tam tylko kilka stopni na plusie..

PostNapisane: wtorek, 12 maja 2020, 11:01 
Kiper
Kiper

filar napisał(a):
wczoraj je przesadzałem do butelko-doniczek. A tak swoją droga, ile powinny rosnąć w tych doniczkach ? Czekać do jesieni z posadzeniem, czy można wcześniej ?

Jak zobaczysz przez ścianki butelki , że ziemia ładnie przerosła korzonkami to sadź, jakby trafiło na upały to odpowiednio podlewaj, no i przed wysadzeniem zahartuj tj przyzwyczaj stopniowo do słońca i wahań temperatur, bo takie "rozpieszczone" prosto z domu mogą nie przeżyć

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2020, 12:47 
Ekspert
Ekspert

Czas zerknąć "za lodówkę"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2020, 14:36 
Ekspert
Ekspert

Ja też zajrzałem na parapet. :wink:

Załączniki:
GBUSnfuGcJxZCvB-b6y-LgAp0TxXr7_zSEnFaDlEz0p-fWfJse5vro0svQR2xx77dl00I94c0TjRs10ODKRw-sbj8G9LZnyUAheOhsfqc4ETDs_a1mgzqZQAOn9cAnSSFSa0fna--X0mEbpog9FSq_YVfNKIBc5l2alK578R4U-fyHSej2sOzBYyatjLpPzFc5031kDVg6XwKvATB.jpg
GBUSnfuGcJxZCvB-b6y-LgAp0TxXr7_zSEnFaDlEz0p-fWfJse5vro0svQR2xx77dl00I94c0TjRs10ODKRw-sbj8G9LZnyUAheOhsfqc4ETDs_a1mgzqZQAOn9cAnSSFSa0fna--X0mEbpog9FSq_YVfNKIBc5l2alK578R4U-fyHSej2sOzBYyatjLpPzFc5031kDVg6XwKvATB.jpg [ 106.88 KiB | Przeglądane 957 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2020, 17:45 
nowicjusz
nowicjusz

VanKlomp jaką osiągasz skuteczność?

Z mojego pierwszego ukorzeniania sztobrów w ziemi mam 14 z 50. Ale... to sztobry z pierwszoroczniaków.

W przyszłym roku bedę ukorzeniał 100-200 szt potrzebuję wyższej skuteczności. A kompletnie nie znam sie budowie ukorzeniarki i kabelkach i elektronice.ObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: poniedziałek, 18 maja 2020, 18:40 
Ekspert
Ekspert

Moja skuteczność to ok 95%. W tym roku nie używałem ukorzeniarki bo mało ukorzeniałem. Wystarczyły mi doniczki foliowe.
Zbudowanie ukorzeniarki to żaden problem. Tu masz wszystko opisane krok po kroku:
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... a%C5%82ych

PostNapisane: sobota, 23 maja 2020, 19:37 
Kiper
Kiper

Ukorzenianie w toku, petite pearl po prawej - najbardziej wyrywna z wybijaniem zielonego. Pąki ruszyły w lodówce :crazy:
Po lewej dublanski (do potwierdzenia, bo zakup z biedry)

Załączniki:
IMG_20200523_142808_resize_14.jpg
IMG_20200523_142808_resize_14.jpg [ 45.83 KiB | Przeglądane 795 razy ]

PostNapisane: czwartek, 4 czerwca 2020, 11:26 
czeladnik
czeladnik

Wyjąłem ze szmatki i teraz pytanie: Czy wsadzić do ziemi, do wody, do perlitu albo...?

Załączniki:
20200604_120857.jpg
20200604_120857.jpg [ 111.16 KiB | Przeglądane 669 razy ]

PostNapisane: czwartek, 4 czerwca 2020, 11:55 
Ekspert
Ekspert

Wsadź do doniczki z ziemią lub ewentualnie w miejsce docelowe, ale wtedy jest ryzyko, bo gleba raczej jeszcze nie nagrzana.

PostNapisane: czwartek, 4 czerwca 2020, 12:08 
czeladnik
czeladnik

Do doniczki 2-3l z lekkim podłożem ogrodniczym/może być jakieś uniwersalne/. Tą sadzonkę trzeba najpierw przystosować do warunków zewnętrznych /temperatura,nasłonecznienie warunki glebowe/.Nie przesadzaj z podlewaniem.Potrzymaj ją przez przez kilka dni w warunkach temperaturowych podobnych do tych w jakich była dotychczas i stopniowo przyzwyczajaj na zewnątrz do promieni słonecznych.Po 3-4 tygodniach jak będziesz widział ,że sadzonka ruszyła na dobre ze wzrostem to przesadz do gruntu po uprzednim rozlużnieniu korzeni.Pozdrawiam.Piotr.

PostNapisane: środa, 10 czerwca 2020, 15:59 
Ekspert
Ekspert

Moje tegoroczne ukorzenianieObrazek

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1