Teraz jest piątek, 23 maja 2025, 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 maja 2020, 06:02 
czeladnik
czeladnik

Nie ma co się martwić o zielone. Z zeszłym roku zaczęły mi pękać pąki w 4 tyg. a zielone było dopiero w 5 tyg. W tym roku jest podobnie, też w nieogrzewanym garażu ale trochę wcześniej zaczynałem bo w połowie marca. Teraz po 7 tygodniach są raptem takie:
Załącznik:
ukorz.jpg
ukorz.jpg [ 196.35 KiB | Przeglądane 1015 razy ]

Niższa temperatura znacznie spowalnia rozwój pąków, ale z punktu widzenia ukorzenienia to lepiej niż szybki start ze słabymi korzeniami.

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 06:08 
przedszkolak
przedszkolak

Sam już nie wiem .... jutro minie praktycznie trzy tygodnie a sytuacja wygląda tak że sztorby (Svenson Red, Solaris, Rondo) śpią totalnie, nic się nie dzieje. Odkopałem wczoraj dwa sztorby Rondo i nie wiedzę aby tworzył się korzeń. Sztorby kupiłem od właściciela winnicy z okolic. Cięte jesienią, leżakowały w ziemi, namaczałem, raniłem korzeń, był ukorzeniacz. Jedynie co to nie ogarnąłem parafiny. Kupiłem parafinę ogrodniczą, rozrobiłem ale nic cholery nie chciało się to lepić po zanurzeniu. Tak więc sztorby są bez zabezpieczenia.

A jako ciekawostkę dodam że oprócz wymienionych sztorbów, w ukorzeniarce są też sztorby, które sam ciąłem praktycznie przed samym rozpczęciem ukorzeniania z krzaka u znajomego (nawet nie wiem jaka to odmiana), one już na krzewie puszczały pąki i te sztorby są zielone.

Dodam jeszcze że pomieszczenie, w którym stoi ukorzeniarka, służy mi jako amatorska stolarnia, czasem coś tnę, strugam, jakiś pył i kurz z drewna iglastego jest w pomieszczeniu. Wczoraj wyczytałem że trociny iglaste niekoniecznie są dobre dla winorośli ?!?

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 06:21 
przedszkolak
przedszkolak

Jak już oglądałeś patyki to mogłeś troszkę skrócić stopki, zobaczyć czy są zielone a może przegrzane i zbrązowiały? Wyjmij z dwa patyki, daj do butelki z wodą i do ciepłego pomieszczenia, zobaczysz czy chociaż pąki żyją...

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 06:29 
przedszkolak
przedszkolak

papa82 napisał(a):
Jak już oglądałeś patyki to mogłeś troszkę skrócić stopki, zobaczyć czy są zielone a może przegrzane i zbrązowiały? Wyjmij z dwa patyki, daj do butelki z wodą i do ciepłego pomieszczenia, zobaczysz czy chociaż pąki żyją...

Właśnie te dwa wydają się brązowe, i jakieś takie mocno wilgotne. Może z wodą przesadziłem !? Włożyłem je do doniczki z ziemią, wcześniej zanurzając ponownie w ukorzeniaczu.

A dodam jeszcze że w sąsiednim pomieszczeniu (trochę cieplejszym), mam na oknie kilka doniczek, gdzie testowo, włożyłem kilka sztorbór to doniczek (wcześniej moczenie, ukorzeniacz) i te pąki puściły. Doniczki stoją na oknie z dostepem do światła słonecznego.

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 07:22 
Ekspert
Ekspert

filar napisał(a):
Właśnie te dwa wydają się brązowe, i jakieś takie mocno wilgotne. Może z wodą przesadziłem !?

Sam sobie odpowiedziałeś. Z wodą ostrożnie. Sztobry podczas ukorzeniania bardzo łatwo przelać. Niecierpliwość i nadgorliwość jest niekorzystną,ale niestety częstą cechą początkujących winiarzy. Nie martw się. Na błędach się człowiek uczy. Następnym razem pójdzie lepiej.
Jak radzą koledzy, wyciągnij sztobry i tnij po kawałeczki,dopóki nie zobaczysz zielonego środka sztobra. Jeśli zostało jakieś oczko, jest szansa,że uratujesz obecne. Jeśli suche albo brązowe, raczej w tym ukorzenianiu nie pozyskasz sadzonek.

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 09:01 
przedszkolak
przedszkolak

piotr85 napisał(a):
Sam sobie odpowiedziałeś. Z wodą ostrożnie. Sztobry podczas ukorzeniania bardzo łatwo przelać. Niecierpliwość i nadgorliwość jest niekorzystną,ale niestety częstą cechą początkujących winiarzy. Nie martw się. Na błędach się człowiek uczy. Następnym razem pójdzie lepiej.
Jak radzą koledzy, wyciągnij sztobry i tnij po kawałeczki,dopóki nie zobaczysz zielonego środka sztobra. Jeśli zostało jakieś oczko, jest szansa,że uratujesz obecne. Jeśli suche albo brązowe, raczej w tym ukorzenianiu nie pozyskasz sadzonek.

to tak jeśli można w ramach podsumowania, czy dobrze zrozumiałem.

Sztobry były trzy oczkowe ... wyciągam więc to co jest, tnę od spodu do momentu aż będzie zielona część łodygi, ma to znaczenie czy to wyjdzie na pąku czy nie ?

Jak będzie zielone to do ukorzeniacza i wkładam znowu do ukorzniarki ? Rozumiem że namaczanie w wodzie już odpuścić ?

Ten perlit, który mam w ukorzniarce, przemieszać z suchym perlitem ?

a te dziwne sztorby, których nie potrafię nazwać, a które wypuściły zielone, mogę już dać do doniczek ? czy lepiej bezpośrednio do ziemi ? Chcę je posadzić na stałe jesienią.

Mam w planie posadzenie 600 krzaków, myślałem że część sadzonek, przygotuje sam :)

I jeszcze pytanie, czy jeśli uda mi się jeszcze teraz kupić gdzieś sztorby, to można je próbować ukorzeniać czy jest już za późno ? W sensie, czy maj to już nie za późny okres, na takie prace ?

PostNapisane: środa, 6 maja 2020, 13:47 
Ekspert
Ekspert

filar napisał(a):

Sztobry były trzy oczkowe ... wyciągam więc to co jest, tnę od spodu do momentu aż będzie zielona część łodygi, ma to znaczenie czy to wyjdzie na pąku czy nie ?

Jak będzie zielone to do ukorzeniacza i wkładam znowu do ukorzniarki ? Rozumiem że namaczanie w wodzie już odpuścić ?

Ten perlit, który mam w ukorzniarce, przemieszać z suchym perlitem ?

a te dziwne sztorby, których nie potrafię nazwać, a które wypuściły zielone, mogę już dać do doniczek ? czy lepiej bezpośrednio do ziemi ? Chcę je posadzić na stałe jesienią.

I jeszcze pytanie, czy jeśli uda mi się jeszcze teraz kupić gdzieś sztorby, to można je próbować ukorzeniać czy jest już za późno ? W sensie, czy maj to już nie za późny okres, na takie prace ?

A} Dokładnie tak. Odcinasz martwą część,zdrową pozostawiasz do dalszego ukorzeniania. Może się zdarzyć,choć mało prawdopodobne, że będziesz miał 1 oczko. Z tego też można zrobić sadzonkę,ale rok czy dwa w plecy. Bez namaczania. Ma znaczenie,czy brązowe jest w pąku czy nie. Jeśli przed -nie ma problemu, jeśli brązowe kończy się w pąku, pąk pradopodobnie martwy
B} perlit w ukorzeniarce- sprawdź jak sytuacja się ma na dnie. Odkop do dna, oceń,czy widać wodę, czy tylko perlit. Jeśli nadmiar wody,dodać suchego przemieszać, ponownie sprawdzić.
C} sztobry z wypuszczonym zielonym. Sprawdzić stopki-jest kallus-do doniczki, nie ma kallusa,do ukorzeniarki.

Jeśli jest zielone pryskałem drobnokropelkowo, zamiast zalewać wodą.

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2020, 20:56 
przedszkolak
przedszkolak

Ja w tym roku pierwszy raz w zyciu ukorzeniałem bo miałem z ciecia na jesieni 26 sztobrów gołuboka który jako jedyny uwielbia moją suchą glebe :) ..
Miałem sobie zrobic ukorzeniarke z kablem i regulatorem ale..jak zwykle czasu zabrakło..więc sztobry
zakopałem w listopadzie w ogródku na około 40 cm... 3 tyg. temu je wykopałem i wrzuciłem do wiadra z wodą na pare godzin...potem wiadoma procedura..końcówki zamoczone w roztopionym wosku..sztobry wsadziłęm do wiadra budowlanego do bardzo ubogiej ziemi..własciwie to sam piach jest i podlałem..wiadro włożyłem w..sypialni pod stół..także temp. musiała oscylować wokół 17-22C. pąki zaczeły przebijać sie po około tygodniu ,po dwóch są już listki i teraz leci 3 tydzień...przez ten czas podlałem tylko raz tak na czuja bo piasek był w sumie juz suchy...wybiły wszystkie sztobry co do sztuki. Nie wiem jak wygląda dół bo jeszcze nie ruszam..tak myśle ze za tydzień sprawdze..ale góra wygląda bosko.. :D

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2020, 21:12 
Kiper
Kiper

No i to jest główny problem ukorzeniania w ciepłym pomieszczeniu. Zielone już rośnie, a korzeni ciągle brak.
To już pewniejsza jest czarna folia na kopcu i powtykane w nią sztobry. Bo słońce nagrzewa ziemię mocno, a chłód nocy osłabia chęć pąków do przedwczesnego wzrostu.

PostNapisane: czwartek, 7 maja 2020, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Ukorzenianie w wilgotnej szmacie za lodówką w kuchni też nie obudziło pąków przed ruszeniem korzeni. Tak jest przynajmniej u mnie. Po 2 tygodniach patyki poszły w mieszankę perlitu z ziemią i do PET-ów. Korzenie całkiem dobrze się miewają, a zielone dopiero się rozwija. Na dzień lądują na balkonie południowym.

Dla kilkudziesięciu patyków szkoda zabawy z ukorzeniarką. IMO

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
(przypomniałem sobie że Dziadek ostrzegał o ruszających pąkach petite perl,

Petite Pearl w perlicie nad lodówkową chłodnicą

Obrazek

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 08:00 
przedszkolak
przedszkolak

piotr85 napisał(a):
A} Dokładnie tak. Odcinasz martwą część,zdrową pozostawiasz do dalszego ukorzeniania. Może się zdarzyć,choć mało prawdopodobne, że będziesz miał 1 oczko. Z tego też można zrobić sadzonkę,ale rok czy dwa w plecy. Bez namaczania. Ma znaczenie,czy brązowe jest w pąku czy nie. Jeśli przed -nie ma problemu, jeśli brązowe kończy się w pąku, pąk pradopodobnie martwy
B} perlit w ukorzeniarce- sprawdź jak sytuacja się ma na dnie. Odkop do dna, oceń,czy widać wodę, czy tylko perlit. Jeśli nadmiar wody,dodać suchego przemieszać, ponownie sprawdzić.
C} sztobry z wypuszczonym zielonym. Sprawdzić stopki-jest kallus-do doniczki, nie ma kallusa,do ukorzeniarki.

Jeśli jest zielone pryskałem drobnokropelkowo, zamiast zalewać wodą.

tak jeszcze ponudzę, jak to świeżak

wyciągnąłem wczoraj sztorby z ukorzniarki, było tego ponad 150 sztuk, wszystkie od tego samego dostawcy.
Na żadnym ani korzenia ani kallusa. Większość miała 4 węzły, wiec było z czego ciąć. Przyciąłem, obrobiłem zmieniłem lekko perlit i wróciły do urządzenia.

Zastanawia mnie to że sztorby, które sam ciąłem na wiosnę u dwóch znajomych, one były że tak powiem w drugiej połowie ukorzeniarki, praktycznie wszystkie się ukorzeniły, puściły zielone. Wczoraj powsadzałem je do doniczek, więc chyba jednak problemem nie byłą zbyt duża wilgoć ?!? Skoro w tym samym pudle jedne wschodzą inne nie .... szukam gdzie był błąd.

Zauważyłem też że te, które nie puściły korzenia, były wsadzone bardzo głęboko, praktycznie na wysokości przewodów od grzałki, czasem nawet głębiej, może to był problem ????

Czy możliwe jest że same sztorby były do bani ? tak jaki pisałem sprzedawca powiedział że były cięte jesienią i przez zimę były zakopane.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 09:26 
Kiper
Kiper

Winorośl trudno zniechęcić do ukorzenienia. Daj im czas i nie wyjmuj codziennie żeby sprawdzić czy już mają korzenie ;)
Wypowiedzi userów zdają się potwierdzać tezę że sztobry z wiosennego cięcia szybciej ukorzeniają.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 09:47 
przedszkolak
przedszkolak

Zawsze tnę sztobry jesienią i mam wysoki procent umorzenia,na 150 sztobrów jak nic nie puściło,to błąd jest gdzie indziej,to jest prawie niemożliwe.

PostNapisane: piątek, 8 maja 2020, 11:45 
Kiper
Kiper

Nie chodzi o procent ukorzeniania, tylko o to że łozy cięte na przedwiośniu szybko ruszają. A tym z jesieni dłużej schodzi.
W zeszłym roku ludzie o tym pisali (możliwe że w wątku ukorzenianie 2019).
U mnie część patyków po dość długim pobycie w ukorzeniarce nie miało korzeni, a kallus jeśli był to maluteńki.
Jak minęło ryzyko przymrozków wsadziłem wszystkie sztobry na wał przykryty folią i prawie wszystko się ukorzeniło.
W tym roku planowałem użyć wyłącznie folii, ale życie zmusiło do innego działania :)
Ja bym spokojnie poczekał jeszcze trochę, chyba że pąki ugotowane w wosku czy coś podobnego się stało.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1