Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 17:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 19:24 
Kiper
Kiper

Nie mam ukorzeniarki, bo jest mi niepotrzebna, ale z ciekawości ukorzeniłem kilkanaście sztobrów.
Metoda w szmacie bardzo skuteczna (100%)
Metoda w wodzie na trzy patyki korzenie puścił 1. I puścił te korzenie pod powierzchnią wody, a nie jak jest to często opisywane "na styku wody i powietrza".

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 19:59 
Kiper
Kiper

Raaf napisał(a):
Nie mam ukorzeniarki, bo jest mi niepotrzebna, ale z ciekawości ukorzeniłem kilkanaście sztobrów.
Metoda w szmacie bardzo skuteczna (100%) ...

:clap: najprostszy sposób i najskuteczniejszy pod warunkiem niewielkiej liczby patyków.

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 20:36 
Kiper
Kiper

Moja ukorzeniarka trochę mnie w tym roku zaskoczyła. W ubiegłym ją testowałem i na 100 sztobrów ukorzeniło się tylko 20. Reszta nawet nie wytworzyła kalusa. Nie wiem co było nie tak ale w tym roku się zawziąłem i postanowiłem zrobić wszystko idealnie by sytuacja się nie powtórzyła. Monitoring podpowierzchniowy, nadpowierzchniowy, zimny garaż, po 2,5 tygodniu bez oznak życia na pąkach przeniosłem do domu. Gdy już pojawiły się jakieś oznaki życia postanowiłem dzisiaj ją rozgrzebać. No i niestety tragedia. Na 104 sztobry nie ukorzenił się jeden lichutki sztoberek, który był wsadzony ot tak sobie a nuż puści ;)
Niestety nie byłem na to przygotowany i wysadzałem to do późnej nocy a jeszcze korzenie to prawdziwe miotły.
Coraz bardziej wierzę że będzie to dobry rok :)

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 22:37 
Ekspert
Ekspert

Jak widać, sposobów ukorzeniania jest trochę i dobrze,że każdy próbuje i testuje nowe metody. Mnie chodzi po głowie taki pomysł, aby sztoberki zamiast umieszczać w samej wodzie, umieścić na podkładzie np. z nawilżonej wodą wacie, ligninie, ręcznikach papierowych itp. Czyli stopki sztobra stykają się z tym nawilżonym podłożem, które co jakiś czas nawadniamy. Dla większej efektywności procesu ukorzeniania można by dodać do tego podłoża z waty, np. ziarenka piasku, lub perlitu. Myślę, że ta metoda byłby alternatywą dla ukorzeniania w szmacie. Co o tym sądzicie.?

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 23:11 
mistrz
mistrz

lantan napisał(a):
Jak widać, sposobów ukorzeniania jest trochę i dobrze,że każdy próbuje i testuje nowe metody. Mnie chodzi po głowie taki pomysł, aby sztoberki zamiast umieszczać w samej wodzie, umieścić na podkładzie np. z nawilżonej wodą wacie, ligninie, ręcznikach papierowych itp. Czyli stopki sztobra stykają się z tym nawilżonym podłożem, które co jakiś czas nawadniamy. Dla większej efektywności procesu ukorzeniania można by dodać do tego podłoża z waty, np. ziarenka piasku, lub perlitu. Myślę, że ta metoda byłby alternatywą dla ukorzeniania w szmacie. Co o tym sądzicie.?

Moim zdaniem najlepszą formą tego typu ukorzeniania (oczywiście mam na myśli sposób nawadniania sztobra) jest sposób z Pet'em i perlitem zaprezentowanym przez Kapitana np tu : https://www.youtube.com/watch?v=jebEsJ842-g , oczywiście jeśli komuś nie odpowiada Pet to można by zastosować cokolwiek innego, aby tylko zachować zasadę dostarczania wilgoci do sztobra/stopki ... odpowiedniej ilości wilgoci :)

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 07:04 
Ekspert
Ekspert

Krystek napisał(a):
lantan napisał(a):

Moim zdaniem najlepszą formą tego typu ukorzeniania (oczywiście mam na myśli sposób nawadniania sztobra) jest sposób z Pet'em i perlitem zaprezentowanym przez Kapitana np tu : https://www.youtube.com/watch?v=jebEsJ842-g , oczywiście jeśli komuś nie odpowiada Pet to można by zastosować cokolwiek innego, aby tylko zachować zasadę dostarczania wilgoci do sztobra/stopki ... odpowiedniej ilości wilgoci :)

Przyłączam się do kolegi. Próbowałem nawet z hydrożelem, perlitem+hydrożelem, podłoże+perlit+hydrożel. Najlepiej jednak wydzodzi ja wcześniej napisane. I najmniej zachodu. Tak samo ze szmatką. Najprościej,najłatwiej. Z watą jest tak,że trzeba regularnie podlewać, bo lubi wysychać, ale nie przelać. Kolejną sprawą jest pleśnienie podłoża. Szmata mi tych parę razy, które próbowałem, nigdy nie zapleśniała.

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 07:23 
Kiper
Kiper

McGr3gor napisał(a):
Niestety nie byłem na to przygotowany i wysadzałem to do późnej nocy a jeszcze korzenie to prawdziwe miotły.
Coraz bardziej wierzę że będzie to dobry rok :)

Ja biegałem wczoraj do nocy i nakładałem na młodziaki osłony z butelek, pojemników i wiader. W nocy u mnie było -2. Na szczęście sztobry dopiero od tygodnia w ukorzeniarce. Górne pąki na razie bez zmian. Cały wsad z ukorzeniarki planuję wysadzić do gruntu. Mam nadzieję, że w końcu pogoda się ustabilizuje.

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 14:36 
Kiper
Kiper

GrapesEater napisał(a):
Cały wsad z ukorzeniarki planuję wysadzić do gruntu. Mam nadzieję, że w końcu pogoda się ustabilizuje.

Wiem że tak jest najlepiej ale mam swój sprawdzony harmonogram działania i zaczynam ukorzeniać stosunkowo wcześnie a to z powodu grzania w kaloryferach ;). Po wysadzeniu do doniczek grzeję je jeszcze przez miesiąc na kaloryferach w całym domu i skutkuje to dobrym rozwojem zarówno korzeni jak i liści a jak w połowie maja wysadzam do gruntu to na jesień mam już ładne przyrosty.
Ten miesiąc wcześniej w moim siedlisku robi różnice. Liche nasadzenia mają problem z przetrwaniem zimy bo ciężko okryć je gliną a dodatkowo na wiosnę trochę grunt podmaka i siedzą w błocie.
To mogą przetrwać tylko zdrowe twardziele ;)

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 20:49 
Kiper
Kiper

Ja dzisiaj odpakowałem "szmatkę". Kalus wytworzyły 4 z 5 sztobrów. Ktoś wcześniej pisał o pleśni, nic takiego mi się nie zdarzyło. Sztobry V25/20
Obrazek

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 22:04 
czeladnik
czeladnik

Mam pytanie: czy po odkryciu jedoroczniaków mieliście taką sytuację że płakały z miejsc cięcia z poprzedniego roku przed samym przykryciem ziemią?
I drugie: jak dlugo może płakać drewno ok. 1 cm średnica, cięte jak już soki ruszyły?
Przycinałem NN u rodziców i ciągle płacze, gluty wiszą...
Macie jakieś sprawdzone sposoby na zakorkowanie tego?

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 22:12 
Ekspert
Ekspert

Tomek77 napisał(a):
Zaspawać lub zabetonować :Yahoo!: tylko nie wiem po co... :wink:

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 22:15 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
Tomek77 napisał(a):
Zaspawać lub zabetonować :Yahoo!: tylko nie wiem po co... :wink:

Tylko czy przeżyje próbę ognia???

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 22:21 
Ekspert
Ekspert

Widział ktoś płacz po przycięciu lub wyłamaniu czegoś tam na krzewie latem kiedy wegetacja jest w pełni? Krzew płacze tylko wtedy kiedy go na to stać. Gdy tylko zapotrzebowanie na składniki pokarmowe z ziemi wzrośnie przestanie i będzie oszczędzał każdą kropelkę soku z "dobrem", które niesie..

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 22:26 
mistrz
mistrz

Tomek77 napisał(a):
Tylko czy przeżyje próbę ognia???

Nie jestem ekspertem, ale czy ktoś Ci powiedział/napisał, że mógłby nie przeżyć? :wink:
Z tego co czytam na forum, to nie powinieneś się martwić "płaczem" :thumbup: . No chyba, że z jednoroczniakami jest inaczej, ale wątpię

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 23:30 
mistrz
mistrz

Na pewnym filmie o przycinaniu Pan mówił, że krzew może się "wypłakać na śmierć"....wczoraj przypadkiem gdzieś widziałem jak lało się z przyciętego konara o średnicy ok 5 cm(wyglądało na stary krzew)...pewnie z litrę soku przez dobę by złapał..jak nie więcej..

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1