Krystek napisał(a):
lantan napisał(a):
Jak widać, sposobów ukorzeniania jest trochę i dobrze,że każdy próbuje i testuje nowe metody. Mnie chodzi po głowie taki pomysł, aby sztoberki zamiast umieszczać w samej wodzie, umieścić na podkładzie np. z nawilżonej wodą wacie, ligninie, ręcznikach papierowych itp. Czyli stopki sztobra stykają się z tym nawilżonym podłożem, które co jakiś czas nawadniamy. Dla większej efektywności procesu ukorzeniania można by dodać do tego podłoża z waty, np. ziarenka piasku, lub perlitu. Myślę, że ta metoda byłby alternatywą dla ukorzeniania w szmacie. Co o tym sądzicie.?
Moim zdaniem najlepszą formą tego typu ukorzeniania (oczywiście mam na myśli sposób nawadniania sztobra) jest sposób z Pet'em i perlitem zaprezentowanym przez Kapitana np tu :
https://www.youtube.com/watch?v=jebEsJ842-g , oczywiście jeśli komuś nie odpowiada Pet to można by zastosować cokolwiek innego, aby tylko zachować zasadę dostarczania wilgoci do sztobra/stopki ... odpowiedniej ilości wilgoci

Przyłączam się do kolegi. Próbowałem nawet z hydrożelem, perlitem+hydrożelem, podłoże+perlit+hydrożel. Najlepiej jednak wydzodzi ja wcześniej napisane. I najmniej zachodu. Tak samo ze szmatką. Najprościej,najłatwiej. Z watą jest tak,że trzeba regularnie podlewać, bo lubi wysychać, ale nie przelać. Kolejną sprawą jest pleśnienie podłoża. Szmata mi tych parę razy, które próbowałem, nigdy nie zapleśniała.