Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 03:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 11:10 
Ekspert
Ekspert

Jarku, jest to możliwe, ale mało prawdopodobne. Chwilowe zanurzenie zdrowego pąka w temperaturze 60-70*C nie jest dla niego szkodliwe.
Przyczyny szukaj raczej w złym stanie sztobrów.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 14:37 
Kiper
Kiper

Ale jeszcze się nie poddawaj. Jak ukorzeniałeś sztobry w chłodnym pomieszczeniu, to pąki niektórych odmian mają prawo być jeszcze niewystartowane.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 19:00 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
Ja swoje, a Ty nadal swoje. Powtórzę, nie chodzi o przemarzanie rdzenia, bo coś takiego zdarza się bardzo rzadko. Żeby przemarzł rdzeń, musi najpierw przemarznąć warstwa kory i drewna, która go osłania.

No tak zapomniałem że tu chodzi o gnicie. A co do porównywania sztobrów po wyciągnięciu z ukorzeniarki - po prostu sugeruje się tymi sztobrami które dostałem w marcu, widać że są w lepszym stanie.

Jarekb napisał(a):
Wosk rozpuszczalem w ten sposób że lałem wrzątek do słoja, wsypałem do niego wosk, mieszalem

Tak się właśnie zastanawiałem jak się robi taki wosk. Ale czy on na prawdę jest aż taki potrzebny? Jak wygląda późniejsze jego usuwanie z ukorzenionego sztobra?

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 19:20 
Ekspert
Ekspert

vasteq napisał(a):
Tak się właśnie zastanawiałem jak się robi taki wosk. Ale czy on na prawdę jest aż taki potrzebny? Jak wygląda późniejsze jego usuwanie z ukorzenionego sztobra?

Parafina plus trochę wazeliny. Ma zapobiegać wysychaniu sztobra. Nikt chyba później tego nie usuwa, samo odpadnie.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 19:34 
czeladnik
czeladnik

siekiernik napisał(a):
Ale jeszcze się nie poddawaj. Jak ukorzeniałeś sztobry w chłodnym pomieszczeniu, to pąki niektórych odmian mają prawo być jeszcze niewystartowane.

Tylko tam mam z 10 odmian (m.in. Regent, Solaris, LM, MF) z różnych źródeł. Sztobry znajdują się w pomieszczeniu w którym panuje 10stopni, temperatura ziemi w miejscu w którym zaczyna się dół patykow wynosi 26 stopni.

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 19:52 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
vasteq napisał(a):

Parafina plus trochę wazeliny. Ma zapobiegać wysychaniu sztobra. Nikt chyba później tego nie usuwa, samo odpadnie.

Woskowanie czy parafinowanie sztobrów w "naszych domowych" ukorzeniarkach , jest tak potrzebne jak psu buty, kiedy sztober jest zdrowy, odpowiedniej grubości , to nic go nie wysuszy jeśli trzymamy się znanych zasad ukorzeniania. Inna kwestia jeśli próbujemy "ukorzenić" patyczki grubości wkłady ( kiedyś takie były) do długopisu, to w takim przypadku nawet 5mm warstwa wosku nie pomoże żeby patyczek nie przesechł i , żeby było "pooooo mszy".

PostNapisane: niedziela, 7 maja 2017, 20:00 
mistrz
mistrz

Jestem podobnego zdania, co kolega wyżej. Próbowałem parafinowania sztobrów, ale chyba ma to więcej minusów niż plusów. Sztobry i tak nie są w stanie tak szybko wyschnąć zanim się ukorzenią. Natomiast roztapiająca się na słońcu parafina stanowi dla młodej sadzonki problem. Zdarzyło mi się, że roztopiona parafina wnikała w strukturę kory rosnącej już sadzonki, co ją moim zdaniem osłabiało. A nawet jeśli taka sytuacja nie miała miejsca, to po rozkruszeniu się parafiny stanowiła ona po prostu odpad zalegający w ziemi tuż przy sadzonce. Może zaparafinowane sztobry wyglądają "profesjonalnie", ale jest to moim zdaniem zbedny zabieg i po prostu strata czasu. :wink:

PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 13:42 
mistrz
mistrz

Witam. Czy Waszym zdaniem to choroba czy przemarznięty liść? Roślinki na noc chowam do chłodnego pomieszczenia a w dzień stoją na powietrzu.
Obrazek Obrazek

PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 15:03 
czeladnik
czeladnik

Część niezakalusowanych sztobrów wróciła do ukorzeniarki. A co począć z tymi co mają korzonki i z kalus? W taką pogodę raczej nie ma sensu ich wysadzać do gruntu. Nie mam ich też gdzie trzymać w ciepłym. Powsadzałem jedynie do PETów z ziemią i stoją w podgrzewanej ukorzeniarce. Rozumiem że młode korzonki muszą mieć powyżej 10st żeby nie zginęły?

PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 16:48 
czeladnik
czeladnik

Już od czwartku 11.05.2017 będzie do końca maja ponad 10 stopni. Wsadzaj do gruntu.

PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 18:07 
mistrz
mistrz

vasteq napisał(a):
Część niezakalusowanych sztobrów wróciła do ukorzeniarki. A co począć z tymi co mają korzonki i z kalus? W taką pogodę raczej nie ma sensu ich wysadzać do gruntu. Nie mam ich też gdzie trzymać w ciepłym. Powsadzałem jedynie do PETów z ziemią i stoją w podgrzewanej ukorzeniarce. Rozumiem że młode korzonki muszą mieć powyżej 10st żeby nie zginęły?

Ja na początku maja (1-3) wysadziłem 6 sadzonek, które były efektem styczniowej próby ukorzeniania i póki co mam wrażenie, że wszystko z nimi OK. Teraz jak były przymrozki to nakrywałem na noc folią. Korzenie były ładne w dniu sadzenia. Zmierzyłem przed chwilą temperaturę gleby przy korzeniu i było 9 stopni. Mam się liczyć z tym, że korzenie padły?
Obrazek

PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 10:42 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich, korzystając z pogody wystawiłem swoje sadzonki na dwór. Mam dwa pytania:
1. Czy muszę chować je na noc do domu czy mogą zostać?
2. Czy zamiast siatki cieniującej będę mógł użyć włókniny 17g?

PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 11:20 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Zmierzyłem przed chwilą temperaturę gleby przy korzeniu i było 9 stopni. Mam się liczyć z tym, że korzenie padły?

Nie, jeżeli część nadziemna żyje to podziemna tym bardziej

PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 11:31 
Kiper
Kiper

Radek18 napisał(a):
Jestem podobnego zdania, co kolega wyżej. Próbowałem parafinowania sztobrów, ale chyba ma to więcej minusów niż plusów. Sztobry i tak nie są w stanie tak szybko wyschnąć zanim się ukorzenią. Natomiast roztapiająca się na słońcu parafina stanowi dla młodej sadzonki problem. Zdarzyło mi się, że roztopiona parafina wnikała w strukturę kory rosnącej już sadzonki, co ją moim zdaniem osłabiało. A nawet jeśli taka sytuacja nie miała miejsca, to po rozkruszeniu się parafiny stanowiła ona po prostu odpad zalegający w ziemi tuż przy sadzonce. Może zaparafinowane sztobry wyglądają "profesjonalnie", ale jest to moim zdaniem zbedny zabieg i po prostu strata czasu. :wink:

Dobrze napisaleś, że twoim zdaniem.
Nie bojcie sie parafiny.
Parafina chroni góre sztobra przed wysychaniem. Szczególnie górny pączek. Szczegolnie wtedy gdy wsadzamy sztobry bezpośrednio na folię, bez ukorzeniarki.
Ja do parafinowania zaadoptowalem stary czajnik elektryczny. Z elektryki wywalilem wszystko oprócz grzalki.Pokrywke rączki, pokrywę czajnika, dół zasilający wszystko wyrzucilem. Na rączce przymocowalem tasmą termostat z boilera.
https://czesciagd.pl/domax-termostat-bo ... 49305.html
Sonda termostatu jest w czajniku i do termostatu zasilanie w szereg z grzalką czajnika. Łatwo mozna regulowac żądaną temperature.
Do czajnika wlewam pol litra wody i na to sypie parafinę. Czasem dodaję trochę oleju jadalnego. Wtedy parafina sie mniej kruszy. Czajniczek sobie pracuje i mam cały czas plynną parafinę. W miarę zużywania dosypuję parafinę, wody prawie nie ubywa. W miarę potrzeby oczywiście dolewamy też.
Sztober do czajnika i na stoł. Wczesniej dawalem jeszcze do zimnej wody ale to nie potrzebne.

PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 21:38 
czeladnik
czeladnik

Wsadzać już sztobry do ukorzenienia na folię czy jeszcze się wstrzymać?.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1