? propos czarnej folii pod osłoną.
w skrócie: piewrszą ukorzeniarke nastawiłem ok miesiąc temu drugą 2 tyg później. w ukorzeniarkach patyki spędziły po 12-14 dni. potem na czarną folię pod zieloną folią

i tak: część 1. pracuje nad korzonkami już 2 tygodnie, część druga dwa dni. nie ukrywam, że lepiej rokują te, które na folie trafiły 2 tyg temu, ponieważ po wyjęciu z ukorzeniarki wyglądały tak:

część 2 natomiast popełniłem bardzo prosty błąd. położyłem kabel bezpośrednio na styropianie. Kabel przetopił styropian i opadł na dno ukorzeniarki a patyki zostały na wysokości 15cm nad kablem.jakby tego było mało akurat w okolicach czujnika nie przetopiło styropianu przez co na skrawku ukorzeniarki warunki były ok. Efekt jest taki, że 90% sztobrów wygląda tak:

może pod folią coś ruszy, bo w sumie cały czas stały w wilgotnym perlicie i niektóre pąki nabrzmiały, a 3ci raz już mi sie nie chce ukorzeniarki odpalać

jako ciekawostke dodam, że wszystkie moje patyki zarówno z 1 jak i 2 tury zimą były przechowywane na 2 sposoby:
1.pobrane późną jesienią po pierwszych przymrozkach spały w zimnej piwnicy pocięte na 1-1,5 metrowe odcinki. przed ukorzenianiem odciąłem 2 skrajne oczka i dopiero "porcjowałem" (na ogól z 1 patyka wychodziło 2-3 sztobry)
2.pobrane wiosną przez niespełna tydzień leżały po północnej stronie budynku polewane wodą regularnie co 8 godzin./pobrane wiosna z krzaka bezpośrednio po kilkunastogodzinnej kąpieli zapakowane do mnożarki.
jeśli chodzi o sam kalus to generalnie lepiej wykształcony odnotowałem na tych, które spały w piwnicy, natomiast pąki bardziej nabrzmiałe na patykach, które pobrałem wiosną(co wydaje się zrozumiałe-na krzaku miewały już temperatury ok 20st a w piwnicy mierzyłem pare razy zawsze w zakresie 5-7)
jaki będzie finalny efekt ukorzeniania, pewno okaże się w lipcu, kiedy to co miało wystartować - wystartuje, a to co nie miało korzeni zdechnie. oczywiście postaram się w miare możliwości podzielić obserwacjami

aha. zapomniałem o dość ważnej sprawie: solaris, sb, aurora, jutrzenka, regent, cortis, kantor, LM, monarch, rondo.
najładniejsze korzenie po 2 tyg w perlicie pojawiły się na jutrzence(fot), natomiast największy% kalusu wykształciły ku mojemu zaskoczeniu regenty.