Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 20:39 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
A jakby ukorzenić wstępnie sztobry w perlicie i wtedy np. pod koniec kwietnia, z gołym młodym korzeniem posadzić od razu na miejsce docelowe?

Macie jakieś doświadczenia/obserwacje w tym temacie?

Zbyszek szkoda kombinacji i ryzyka. Najlepsze efekty są jak już pisałem, ukorzeniarka, doniczki i na przełomie czerwiec lipiec na miejsce stałe.

PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 21:17 
czeladnik
czeladnik

czy wam też zdarza się że ze sztobrów pąki startują z zawiązkami gron? u mnie w 3 z 4 widać coś jakby malutkie grono - jeżeli to grona to usunąć teraz czy poczekać aż będą większe?

PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 21:46 
Kiper
Kiper

To normalne bo sztobry są pobierane najczęściej z dorosłego krzewu i tym samym z łozy, która mogłaby owocować. Zawiązki kwiatów należy usunąć. Jako ciekawostkę dodam, że na czarnej folii zdarzyło mi się pozostawić przez nieuwagę jakieś kwiatki i miałem całkiem przyzwoite grona na sadzonkach. Ale lepiej tego nie robić.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 21:52 
czeladnik
czeladnik

ale usunąć teraz jak są malutkie czy jeszcze poczekać - latorośle mają ok. 3 cm długości - usunięcie gronek nie będzie miało wpływu na ich kondycję?

PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 22:04 
Kiper
Kiper

Jak już bym delikatnie uszczyknął ale jak zrobisz to trochę później jak podrosną latorośle to też będzie dobrze.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 12:30 
czeladnik
czeladnik

Mam zamiar podjąć się w tym roku zrobieniu ukorzeniarki w pudłach styropianowych + kabel grzewczy i termostat. Czyli tak jak gdzieś tu na forum opisane. Mam sztobry ciekawych odmian, niektórych tylko po jednym więc musi to być 100% ukorzenienie. W ubiegłym roku zrobiłem to inaczej bez ukorzeniarki, jakoś w maju, pojemniki po butelkach mineralki 1.5L, ukorzeniacz jakiś z ogrodniczego do półzdrewniałych (a powinien być do zdrewniałych, przecież?) i do chłodnej piwnicy. Udało mi się nawet nawet, kilka się nie przyjęło na łącznie 12 sztobrów. Był to Solaris.
Pytania mam takie:

* od ilu st. na dworze należy zacząć, 10+? Bo rozumiem że ukorzeniarkę trzymam na dworze, czy jednak dalej w piwnicy?

* Czy ziemię do pudełka styropianowego wsypać luzem i w to wkopać sztobry czy jednak każdy sztobr do jakiejś doniczki (bądź znowu butelki po mineralce 1.5L) i obsypać ziemią?

* czy ten mój ukorzeniacz się nadaje czy jednak kupić jakiś lepszy, specjalny?

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 15:18 
mistrz
mistrz

Ukorzenianie bez ukorzeniarki w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu to kiepski sposób; z podgrzewanymi stopkami już ma sens (podgrzewamy stopki i trzymamy całość w chłodnym dopóki nie wyjdą pąki - wtedy trzeba już zapewnić jak najwięcej światła słon.).
Ukorzeniacz do półzdrewniałych (oznaczenie AB).
Zamiast ziemi lepiej na pierwszy etap w perlicie, patyki mogą być nawet związane w pęczek - do osobnych doniczek przesadzany dopiero jak pojawią się korzonki wtedy już najczęściej jest na górze pąk i stawiamy taką doniczkę na słonecznym parapecie.

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 18:50 
Ekspert
Ekspert

jawormcz11 napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
A jakby ukorzenić wstępnie sztobry w perlicie i wtedy np. pod koniec kwietnia, z gołym młodym korzeniem posadzić od razu na miejsce docelowe?

Macie jakieś doświadczenia/obserwacje w tym temacie?

Zbyszek szkoda kombinacji i ryzyka. Najlepsze efekty są jak już pisałem, ukorzeniarka, doniczki i na przełomie czerwiec lipiec na miejsce stałe.

Doniczki trenowałem, ale się zastanawiam jak to uprościć. Po prostu, kalus lub młode korzonki i od razu na miejsce docelowe...

PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 23:00 
Ekspert
Ekspert

W takiej sytuacji zakalusowaną stopke trzeba umieścić na głębokości ok 30 cm. Jeżeli zasypiesz równo z gruntem to będzie za zimno, jak w misie, którą okryjesz dodatkowo czarną folią to powinno być ok.

PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 07:53 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Wtedy musisz sadzić w dołkach zasypanych gdzieś do połowy, aby później korzeń znalazł się na odpowiedniej głębokości. Dołki po to aby na starcie korzeniom było ciepło i rozwijały się ze "stopki" sztobra. W dołek dawałem jeszcze czarną folię.
Problem może być w mokrym roku jak w dołkach będzie stała woda.

Może zbyt dobrze nie widać, ale rosną i powinny w tym roku owocować post152856.html#p152856

PostNapisane: piątek, 24 lutego 2017, 09:47 
czeladnik
czeladnik

Znalazłem podełko styropianowe o wymiarach wewnętrznych 27x43 i głębokości 17 cm - tylko że pewnie za płytkie jest? Grubość styropianu 2 cm ale obłożyłbym jeszcze dodatkowo jakąś pianką bo nie wiem czy uda mi się załatwić kawałki styropianu. A jeśli wymiary pudełka są ok to jak policzyć ile tego kabla grzewczego potrzeba dać?

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 18:03 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć, zrobiłem ukorzeniarkę ze styropianu. Mam jedno pytanie - czy w dnie zrobić jakieś otwory, aby nadmiar wody odpływał, czy nie ma potrzeby? Będę ukorzeniać w perlicie.

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 18:35 
Ekspert
Ekspert

Nadmiar wody z ukorzeniarki musi mieć gdzie odpłynąć i radzę bardzo ostrożnie z podlewaniem. Ja w tym roku zrezygnowałem z ukorzeniania w ukorzeniarce na rzecz ukorzeniania parapetowego (ziemia z ogrodu 50%, perlit 50%). W przezroczystych doniczkach ukorzeniam po 20 szt. Dziś wyciągnąłem pierwszą taką wiązkę (próbne ukorzenianie, takie z kaprysu) i rozsadziłem pojedynczo do doniczek foliowych. Zdecydowana większość ma już kilku centymetrowe korzonki, kilka wróciło do dalszego ukorzeniania. Tylko jeden wypadł z przesuszonym pąkiem. Skuteczność wystarczająca, więc szkoda prądu na ukorzeniarkę ;)

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 20:27 
Kiper
Kiper

sajko71 napisał(a):
Skuteczność wystarczająca, więc szkoda prądu na ukorzeniarkę ;)

A ja wręcz przeciwnie. Już naszykowałem się do sezonu. Nówka nie śmigana :)

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 20:36 
nowicjusz
nowicjusz

Mam może głupie pytanie, ale czy można ukorzeniać sztobry pobrane teraz a nie na jesień?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1