Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 20:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 00:45 
nowicjusz
nowicjusz

Dzień dobry
wiem, że jeszcze jest dużo czasu, ale w tym roku planuję zaczynać swoją przygodę z winoroślami i już troche w tej materii podziałałem. Zamierzam zacząć od początku, czyli od ukorzeniania. Mianowicie przeczytałem wątki o ukorzenianiu z lat poprzednich i skonstruowałem ukorzeniarkę. ostatnio robiłem u siebie remont więc wykorzystałem odpady czyli m.in profile metalowe, płyty osb, styropian 5, silikon, wkręty itp
jeszcze nie wiem ile będę ukorzeniał, a wewnętrzne wymiary to 76x50x25, więc postanowiłem wmontować (ruchomą wzdłuż dłuższego wymiaru) ściankę wewnętrzną. Jako odprowadzanie wody zastosowałem kilka rurek, które zamierzam zabezpieczyć gazą aby perlit tamtędy nie chciał się wyprowadzić. przednia ściana jest całkowicie wysuwana ku górze. Posiadam oczywiście kabel 9m 80W oraz termoregulator i dodatkowy termometr. ukorzeniarkę osadziłem na 4 nóżkach zrobionych ze styropianu 5cm. zakupiłem 125l perlitu, który wg moich obliczeń spokojnie powinien wystarczyć. całość projektu konstruowałem samodzielnie, głównie korzystając z porad znalezionych na tym forum, zatem jeżeli coś spartaczyłem na samym początku, to proszę mnie wyprowadzić na prostą. :D
Do tej pory zaopatrzyłem się w sztobry MF ale po przeczytaniu sporej części tego forum (wszystkiego sie ogarnąć nie da -prawie 170k postów :shock: ) pełen pokory zakładam, że w okolicach marca jeszcze coś od Was wysępię. :D
do maja zamierzam zbudować tunel foliowy o wymiarach 3,5mx10m (jakiś projekt machnę i będzie ok). areały które posiadam to ok 25 arów stok południowo-zachodni ph5-5,5.

ukorzeniarka prezentuje się następująco: (zdjęcia w warsztacie robiłem imadłem, więc proszę nie komentować jakości) :D

Załączniki:
Komentarz: różnica wysokości góra-dół 214-212 m npm
działka.jpg
działka.jpg [ 46.89 KiB | Przeglądane 10247 razy ]
Komentarz: przed montażem kabla
IMG_20160114_185137.jpg
IMG_20160114_185137.jpg [ 84.16 KiB | Przeglądane 10257 razy ]
Komentarz: wysuwana przednia ściana
IMG_20160114_181136.jpg
IMG_20160114_181136.jpg [ 91.85 KiB | Przeglądane 10257 razy ]

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 01:22 
Ekspert
Ekspert

jeżeli coś spartaczyłem na samym początku, to proszę mnie wyprowadzić na prostą. :D[/quote]
Według mnie dzień dobry to nie ta pora :lol:
Dodał bym jeszcze przywitanie w odpowiednim dziale ,udzielił bym się może trochę inaczej ,ale to dzień dobry mnie rozbawiło,powodzonka życzę,w razie potrzeby pytaj (ale większość odpowiedzi znajdziesz)mimo wszystko zawsze ktoś ci coś podpowie.
A ta przegroda ,ok doczytałem dobry pomysł,tylko kabel rozmierz i zrób dwa warianty całość,albo pół skrzynki (tak abyś mógł go przekładać)ale raczej ci nie będzie potrzebna. Ułóż kabel i z usyp 5cm namoczonego prelitu narysuj sobie linie wewnątrz,połuż czujnik i na tej samej wysokości ustaw termometr. Zasyp wilgotnym perlitem i sprawdz czy działa.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

Ostatnio edytowano niedziela, 17 stycznia 2016, 01:36 przez zajaczek83, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 01:32 
nowicjusz
nowicjusz

niecny plan zakłada czynności następujące:
dzielę ukorzeniarę na 2 części w stosunku 2:1 (50x50 oraz 25x50), pod większą częścią rozkładam kabel który posiadam, a w przypadku uzyskania kolejnych sztobrów dokupuję kabel 5m i robie wewnątrz mojej ukorzeniarki drugą niezależna od pierwszej. ale w jakim stosunku podzielę, i czy przede wszystkim będę dzielił zależy od ilości i od terminu pozyskania ewentualnych sztoberków. :D

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 03:21 
nowicjusz
nowicjusz

Zajączek 83: Zwracasz uwagę koledze, że wita się zwrotem "dzień dobry" w czasie nocy, ponadto czepiasz się wszystkich nowych forumowiczów gdy zapomną się przywitać a sam nie przestrzegasz regulaminu forum: punkt 1 podpunkt 5 mówi, że korzystając z forum używamy reguł gramatycznych, interpunkcyjnych i ORTOGRAFICZNYCH. Twoje słowa: dodał bym, udzielił bym, połuż, z usyp oraz wiele innych z pozostałych twoich wątków pozostawiają wiele do życzenia i też większość z nas śmieszą. To chyba pora, aby ktoś wreszcie Tobie zwrócił uwagę. Pozdrawiam Cię serdecznie. Tomek

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 08:08 
Ekspert
Ekspert

voinarovski napisał(a):
dzielę ukorzeniarę na 2 części w stosunku 2:1 (50x50 oraz 25x50), pod większą częścią rozkładam kabel który posiadam, a w przypadku uzyskania kolejnych sztobrów dokupuję kabel 5m i robie wewnątrz mojej ukorzeniarki drugą niezależna od pierwszej. ale w jakim stosunku podzielę, i czy przede wszystkim będę dzielił zależy od ilości i od terminu pozyskania ewentualnych sztoberków. :D

A gdzie masz tą działkę i zamierzasz uprawiać winorośl?

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 09:24 
mistrz
mistrz

Witaj. Wydaje mi się że na zdjęciu Twojej działki około 15-20m od zachodniej strony rosną wysokie drzewa. Jeśli rzeczywiście tak jest to będą zacieniać winnicę więc bardzo poważnie rozważ ich wycięcie. Życzę powodzenia.

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 09:29 
Ekspert
Ekspert

Ukorzeniarka jest za niska. Jednak skoro już jest to jej nie przerabiaj. Przy wysokości 25 cm będzie nieco łatwiej ją napełniać. Jeżeli zostały Ci jeszcze płyty osb to zrób zdejmowaną nakładkę o wysokości co najmniej 10 cm. Moja rada (pewnie nie koniecznie wszyscy się z nią zgodzą) jest taka, żeby zostawiać na sztobrach tylko jeden najwyższy pąk i umieszczać je jak najgłębiej w podłożu i dlatego proponuję podwyższenie ukorzeniarki. Ja na podobnej konstrukcji stosuję zdejmowany namiocik foliowy, na stelażu, który ułatwia regulowanie temperatury i wilgotności powietrza nad sztobrami.
Tu http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... minut.html jeszcze bez nakładki.

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 10:35 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan napisał(a):
Jednak
ZbyszekTW napisał(a):
voinarovski napisał(a):

A gdzie masz tą działkę i zamierzasz uprawiać winorośl?

między Tarnowem a Dębicą. ok 210 mnpm

jarekkk napisał(a):
Witaj. Wydaje mi się że na zdjęciu Twojej działki około 15-20m od zachodniej strony rosną wysokie drzewa. Jeśli rzeczywiście tak jest to będą zacieniać winnicę więc bardzo poważnie rozważ ich wycięcie. Życzę powodzenia.

z tymi drzewami to jest tak: faktycznie są, ale jest i minus i plus (tzn pocieszenie)

minus jest taki, że są one nie na mojej działce, zatem mam ograniczony wpływ na nie, natomiast plus to jest dość głęgoki wąwóz. Raz że umieszczony już delikatnie poniżej mojej działeczki, a dwa drzewa rosną na jego dnie, w związku z tym nad ziemię wystają nie wiele i nie powinny zacieniać. Dodatkowo w najbliższej przyszłości ma sie tam budować drogę gminną i przypuszczam że ich los (tych drzew rzecz jasna) jest już przesądzony.

kapitan napisał(a):
Ukorzeniarka jest za niska. Jednak skoro już jest to jej nie przerabiaj. Przy wysokości 25 cm będzie nieco łatwiej ją napełniać. Jeżeli zostały Ci jeszcze płyty osb to zrób zdejmowaną nakładkę o wysokości co najmniej 10 cm. Moja rada (pewnie nie koniecznie wszyscy się z nią zgodzą) jest taka, żeby zostawiać na sztobrach tylko jeden najwyższy pąk i umieszczać je jak najgłębiej w podłożu i dlatego proponuję podwyższenie ukorzeniarki. Ja na podobnej konstrukcji stosuję zdejmowany namiocik foliowy, na stelażu, który ułatwia regulowanie temperatury i wilgotności powietrza nad sztobrami.
Tu http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... minut.html jeszcze bez nakładki.

otóż płyt mam jeszcze sporo. Sugerujesz więc, żeby zrobić swoistą "obrączkę" z płyt i styropianu montowaną w górnej części ukorzeniarki czyniąc ją w ten sposób wyższą? co do tego 1 pąka to właśnie już czytałem sporo Twoich postów na ten temat i tak właśnie zamierzam robić. nad namiocikiem foliowym też myślałem... Reasumując:powinienem zmierzyć średnią długość moich wyższych sztoberków (tj od stopki do najwyższego pąka i zmontować nakładkę tak szeroką (wysoką) aby perlit, który tam zapakuję sięgał pod najwyższy (wtedy już jedyny) pąk?

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 10:56 
Ekspert
Ekspert

voinarovski napisał(a):
Sugerujesz więc, żeby zrobić swoistą "obrączkę" z płyt i styropianu montowaną w górnej części ukorzeniarki czyniąc ją w ten sposób wyższą? co do tego 1 pąka to właśnie już czytałem sporo Twoich postów na ten temat i tak właśnie zamierzam robić. nad namiocikiem foliowym też myślałem... Reasumując:powinienem zmierzyć średnią długość moich wyższych sztoberków (tj od stopki do najwyższego pąka i zmontować nakładkę tak szeroką (wysoką) aby perlit, który tam zapakuję sięgał pod najwyższy (wtedy już jedyny) pąk?

Wszystko się zgadza. Styropian na tej opasce możesz sobie odpuścić bo w tej części ukorzeniarki izolacja termiczna ma mniejsze znaczenie. Jak zrobisz mniejszą opaskę to namiocik możesz wstawiać na nią, a opierać na skrzyni. Proponuję jako podłoża użyć agroperlit. Im grubszy dostaniesz, tym lepiej. Nie używaj do napełniania suchego perlitu, szczególnie jak nie był wcześniej używany. Wsyp taki perlit do jakiegoś naczynia, zalej letnia wodą tak żeby woda pojawiła się równo z górą perlitu i zostaw do czasu aż perlit przestanie "pić" wodę. Jak poziom wody opadnie uzupełniaj. Po nasączeniu odlej nadmiar wody i takim perlitem napełniaj. Nie ubijaj, szczególnie spodniej warstwy. Będzie trudniej ale sądzę, że warto :). Proponuję też dać więcej niż 5 cm nad dnem. Ja w tym roku dam 10 cm. Po napełnieniu nie podlewaj i nie rób tego co najmniej przez tydzień.

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 11:25 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan napisał(a):
Wszystko się zgadza. Styropian na tej opasce możesz sobie odpuścić bo w tej części ukorzeniarki izolacja termiczna ma mniejsze znaczenie. Jak zrobisz mniejszą opaskę to namiocik możesz wstawiać na nią, a opierać na skrzyni. Proponuję jako podłoża użyć agroperlit. Im grubszy dostaniesz, tym lepiej. Nie używaj do napełniania suchego perlitu, szczególnie jak nie był wcześniej używany. Wsyp taki perlit do jakiegoś naczynia, zalej letnia wodą tak żeby woda pojawiła się równo z górą perlitu i zostaw do czasu aż perlit przestanie "pić" wodę. Jak poziom wody opadnie uzupełniaj. Po nasączeniu odlej nadmiar wody i takim perlitem napełniaj. Nie ubijaj, szczególnie spodniej warstwy. Będzie trudniej ale sądzę, że warto :). Proponuję też dać więcej niż 5 cm nad dnem. Ja w tym roku dam 10 cm. Po napełnieniu nie podlewaj i nie rób tego co najmniej przez tydzień.

dzięki za rady. jutro po pracy może jak sie uda znaleźć czas - coś pokombinuję i podrzucę fotkę.
zastanawiam się też nad tym, czy nie przeprowadzić takiego ukorzeniania próbnego (traktowanego jako test ukorzeniarki) na kilku sztobrach już w tym tygodniu. mógłbym wtedy skonfrontować z Wami i skorygować ewentualne błędy przed właściwym ukorzenianiem marcowym. z tego co czytałem takie postępowanie ma sens tylko wtedy kiedy mam gdzie trzymać ukorzenione sadzonki - otóż mam taki pokój. Siostra mieszka w Niemczech i przyjeżdża tylko na święta Bożego Narodzenia. doświetlony pokój mam do dyspozycji. Jest sens przeprowadzać takie "badanie" czy nie zawrac sobie głowy?

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 12:08 
Ekspert
Ekspert

Takie postępowanie ma sens z innego powodu, a mianowicie jak teraz popełnisz błąd i wyciągniesz właściwe wnioski, to nie powinieneś go popełnić przy ukorzenianiu głównej partii sztobrów. Teraz skoncentruj się na urządzeniu, a próbne ukorzenianie zrób na 3 tyg przed właściwym.

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 14:46 
Kiper
Kiper

Można i tak.
https://www.youtube.com/watch?v=cGo9lqCNDlg

Episode 5a - 5d

PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 15:07 
mistrz
mistrz

voinarovski napisał(a):
Do tej pory zaopatrzyłem się w sztobry MF ale po przeczytaniu sporej części tego forum (wszystkiego sie ogarnąć nie da -prawie 170k postów :shock: ) pełen pokory zakładam, że w okolicach marca jeszcze coś od Was wysępię. :D
do maja zamierzam zbudować tunel foliowy o wymiarach 3,5mx10m (jakiś projekt machnę i będzie ok). areały które posiadam to ok 25 arów stok południowo-zachodni ph5-5,5.

A co zamierzasz uprawiać w tym tunelu, bo Marszałka F. to chyba nie?

PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2016, 20:04 
nowicjusz
nowicjusz

jaszczur napisał(a):
voinarovski napisał(a):

A co zamierzasz uprawiać w tym tunelu, bo Marszałka F. to chyba nie?

w tym roku tunel tylko dla nowo ukorzenionych sadzonek
mam nadzieję, że takowe się pojawią. zastanawiam się czy wysadzać je na folie, czy do doniczek, ale to jest temat na maja więc narazie o tym mocno nie myślę. w nast latach prawdopodobnie wykorzystam tunel do innych celów jak się nauczę podstaw

-- poniedziałek, 18 stycznia 2016, 20:04 --

a oto i gotowa przeróbka

25 cm styropian i nieizolowana (za radą Kapitana) nakładka która dodaje 32 czyli w sumie wysoka na niecałe 60.
namiot prawdopodobnie będzie bardzo niski z racji sporej wysokości nakładki.

ok?

Załączniki:
IMG_20160118_192745.jpg
IMG_20160118_192745.jpg [ 104.04 KiB | Przeglądane 9632 razy ]
IMG_20160118_192358.jpg
IMG_20160118_192358.jpg [ 96.29 KiB | Przeglądane 9632 razy ]

PostNapisane: środa, 20 stycznia 2016, 12:52 
przedszkolak
przedszkolak

Witam!
W tym roku dzięki uprzejmości jednego kolegi z forum, wszedłem w posiadanie sztobrów do ukorzenienia. Teraz przymierzam sie do budowy ukorzeniarki, mam 2 styropianowe lodówki turystyczen, o wymiarach 73cmx33 h 16cm, i 24x45 h 16cm czy takie lodówki się nadadzą? I jeżeli tak to jaką długość przewodu grzewczego byście polecili. Patyków do ukorzenienia mam ponad 100.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1