Dzień dobry
wiem, że jeszcze jest dużo czasu, ale w tym roku planuję zaczynać swoją przygodę z winoroślami i już troche w tej materii podziałałem. Zamierzam zacząć od początku, czyli od ukorzeniania. Mianowicie przeczytałem wątki o ukorzenianiu z lat poprzednich i skonstruowałem ukorzeniarkę. ostatnio robiłem u siebie remont więc wykorzystałem odpady czyli m.in profile metalowe, płyty osb, styropian 5, silikon, wkręty itp
jeszcze nie wiem ile będę ukorzeniał, a wewnętrzne wymiary to 76x50x25, więc postanowiłem wmontować (ruchomą wzdłuż dłuższego wymiaru) ściankę wewnętrzną. Jako odprowadzanie wody zastosowałem kilka rurek, które zamierzam zabezpieczyć gazą aby perlit tamtędy nie chciał się wyprowadzić. przednia ściana jest całkowicie wysuwana ku górze. Posiadam oczywiście kabel 9m 80W oraz termoregulator i dodatkowy termometr. ukorzeniarkę osadziłem na 4 nóżkach zrobionych ze styropianu 5cm. zakupiłem 125l perlitu, który wg moich obliczeń spokojnie powinien wystarczyć. całość projektu konstruowałem samodzielnie, głównie korzystając z porad znalezionych na tym forum, zatem
jeżeli coś spartaczyłem na samym początku, to proszę mnie wyprowadzić na prostą. 
Do tej pory zaopatrzyłem się w sztobry MF ale po przeczytaniu sporej części tego forum (wszystkiego sie ogarnąć nie da -prawie 170k postów

) pełen pokory zakładam, że w okolicach marca jeszcze coś od Was wysępię.
do maja zamierzam zbudować tunel foliowy o wymiarach 3,5mx10m (jakiś projekt machnę i będzie ok). areały które posiadam to ok 25 arów stok południowo-zachodni ph5-5,5.
ukorzeniarka prezentuje się następująco: (zdjęcia w warsztacie robiłem imadłem, więc proszę nie komentować jakości)