Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2016, 02:20 
Ekspert
Ekspert

I z tym się zgadzam.
W ubiegłym roku miałem pełną ukorzeniarke jak posalem wyżej i nie dalo rady jej mokrym napełnić wiec spytałem suchy do tego dokupiony w hurtowni nowy. I lałem wodę tak żeby przeleciał madmiar dołem i to też wystarczyło,tylko drobnica z nowego perlitu poszła na dół.
Ale nie poszło po mojej myśli (nowa skrzynka,nowa ukorzeniarka) odposcilem dwa ważne niuanse i efekty było odrazu widać. Wymiary 60/50 a miejscami nawet kalusa nie było. Gdzie przy mojej pierwszej ukorzeniarce przy tych samych bodajże wymiarach wszystko wszedzie równo kalusowało.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 20 grudnia 2016, 20:45 
mistrz
mistrz

jasiu83 napisał(a):
Ja z racji małych ilości sztobrów wsypuje już namoczony i więcej nie podlewam.

A jaka metodą "badasz" jaki jest poziom wilgotności w stopkach sztobrów, czyli właśnie tam gdzie jest to najważniejsze, nie na dnie ukorzeniarki czy pod powierzchnią ?

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 00:17 
Ekspert
Ekspert

Pytanie nie do mnie ,ale moze pokusze się.
Minimalna warstw perlitu jaką stosuję to 15cm czasem wiecej ,ale min. do połowy sztobra. Sypiac namoczony perlit po dniu lub wiecej masz dopiero idealne warunki (jak już nadmiar wody spłynie ). Jak bedzie krzywo ukorzeniarka stała bądź odpływ sie zamuli wtedy jest problem,jeśli nie to przez okres dwochr tygodni warstwa 15centymetrów nie pozwoli na to żeby przy stopkach było za sucho. Zamiast patyka do szaszłyków ja używam kilku sztobrów dodatkowo wyłożonych i i sprawdzam tylko na początku powiedzmy po tygodniu czy nie są zbyt mokre. Tak miałem w ubieglym roku i po tygodniu okazało sie że drenaż sie zapychał .
Trudniej jest zapanować nad wilgotnością kiedy suchym się zasypuje (większą ilość sztobrów) wtedy przelewam tak zeby dolem sie polało i pewie tym samym część ukorzeniacza na stopkach tracę,al talej tak samo kilka patyków dodaktowych mam wyłożonych.

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 10:38 
Ekspert
Ekspert

Ukorzeniam sztobry we wiązkach po 5-7 szt i nie mam najmniejszego problemu w napełnianiu ukorzeniarki wilgotnym perlitem. Usypuję "podkład" pod stopki, następnie w jeden koniec ukorzeniarki wsypuję odpowiednio dużo mokrego perlitu a od drugiego końca ustawiam wiązki pojedynczymi rzędami. Po ustawieniu rzędu zasypuję przestrzenie między nimi z boku, a nie z góry. Mokry perlit trzyma się dość dobrze i daje się wysoko uformować miedzy wiązkami ... i tak po kolei do końca ukorzeniarki. Resztę uzupełniam z góry czasami suchym, czasami mokrym (bez znaczenia) i spłukuję opryskiwaczem. Nie przeceniałbym roli tych obecnie dostępnych ukorzeniaczy. W ubiegłym roku nie stosowałem wcale a skuteczność była prawie 100 procentowa.
https://goo.gl/photos/9D5aKUUW5pshXqP8A

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 21:43 
czeladnik
czeladnik

To ile mogę ukorzenić sztobrów w ukorzeniarce 40x60cm?

PostNapisane: czwartek, 22 grudnia 2016, 22:22 
Ekspert
Ekspert

Na luzie kilkaset.

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 10:07 
mistrz
mistrz

Pierwszą ukorzeniarkę ocieplałem, bawiłem się, cackałem się z nią. A druga i trzecia to najprostsze z możliwych: kastra budowlana, na dnie styropian budowlany 5cm, na to kabel grzewczy, czujnik regulatora, czujnik dodatkowego termometru, moczę wcześniej perlit....i układam tak:
Obrazek

a efekt był taki:
Obrazek

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 10:49 
mistrz
mistrz

bialywoj napisał(a):
Pierwszą ukorzeniarkę ocieplałem, bawiłem się, cackałem się z nią. A druga i trzecia to najprostsze z możliwych: kastra budowlana, na dnie styropian budowlany 5cm, na to kabel grzewczy, czujnik regulatora, czujnik dodatkowego termometru, moczę wcześniej perlit....i układam tak:
Obrazek

a efekt był taki:
Obrazek

Moim skromnym zdaniem ( pod ogledzinach zdjęia) chyba było zbyt wilgotno i zbyt ciepło, ale moge się mylic .

PostNapisane: piątek, 23 grudnia 2016, 11:30 
nowicjusz
nowicjusz

Koledzy, przepraszam bo być może troszkę zaśmiecam. Ukorzeniłem to co potrzebowałem. Sprzedam albo zamienię moją ukorzeniarkę.
https://www.olx.pl/oferta/ukorzeniarka- ... jpi2K.html
Dla Forumowych rabat :-). pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 25 grudnia 2016, 02:48 
Ekspert
Ekspert

sprzet-do-wina/
Lepiej było tu wrzucić.
Poza tym u nas na forum wskazane byloby opisać co z czego jak i dlaczego tak a nie inaczej niż oferować od sprzedaży gotowy produkt.
Wybrałeś do tego celu dobry portal i tego się trzymaj .

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 13:23 
czeladnik
czeladnik

Zastanawiam się czy w tego typu ukorzeniarkach można ukorzeniać z powodzeniem rośliny zimozielone takie jak np. Jałowce , Tuje , Cyprysiki , Ostrokrzewy , Bukszpany , Trzmieliny ?
Może ktoś ma wiedzę na ten temat ?

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 14:01 
przedszkolak
przedszkolak

Witam,
Zbliża się kolejny okres ukorzeniania sztobrów winorośli.
Przeglądając kilka nowych filmów na YouTube nt winorośli natknąłem się na następujący z za wschodniej granicy:
https://www.youtube.com/watch?v=2YTuiU6AZ2M
Pokazane są tam rezultaty ukorzeniania przy wykorzystaniu ukorzeniacza Clonex gel.
Dostępny jest on na kilku aukcjach Allegro. Może warto spróbować? A może ktoś z forumowiczów już stosował ten ukorzeniacz do winorośli?
Jeśli wierzyć efektom pokazanym na tym filmie - to warto byłoby chyba rozważyć jego stosowanie.

Bogusław

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 20:08 
czeladnik
czeladnik

witam

miał już ktoś ukorzenione odwrotnie sztobry? czy jest szansa że coś z tego będzie? zauważyłem że pąk ruszył, ale nie zaglądałem do doniczki jak sytuacja z kalusem ewentualnie korzonkami...

pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 20:13 
czeladnik
czeladnik

nie, "górny" pąk obrał kierunek w dół - kilka patyków ma też pąki ale ruszyły w górę - ten wyjątkowy w dół

PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2017, 20:48 
przedszkolak
przedszkolak

Ciekawy temat. Gdzie jest góra a gdzie dół sztobra. Jeśli na sztobrze znajdują się pąki to nie ma problemu z ustaleniem, gdzie jest góra a gdzie dół (tzw. poduszeczka jest zawsze pod pąkiem, czyli od dołu sztobra). Niemniej zastanowiła mnie sprawa szczepienia na podkładkach. Podczas ich przygotowywania usuwane są ("frezowane") wszystkie pąki z podkładki. Zatem ustalenie gdzie jest góra a gdzie dół podkładki wg mnie jest utrudnione. Zatem z której strony następują szczepienia na podkładkach? Klasycznie - od góry, czy też mogą być i od dołu? A może nie ma to znaczenia. Jak sądzicie.

Bogusław

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1