Teraz jest środa, 7 maja 2025, 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 10:10 
Ekspert
Ekspert

@voinarovski, takie uwagi: 1. MF wyjątkowo łatwo ukorzenić, nawet sztobry wrzucone do szklanki z wodą czasem oprócz wybicia pąków idą też w korzeń. 2. Do testów wybrałeś "liche" sztobry - żeby się coś dowiedzieć trzeba wybrać typowe, po co Ci wiedza o lichych. 3. Do testów wybrałbym 2 odmiany, pierwsza która ukorzenia się typowo np. Solaris i drugą która ukorzenia się trudniej np. Regent. 3. Testy zrobione tak wcześnie są bez sensu z dwóch powodów. Po pierwsze sztobry za 2 miesiące będą w innym stanie, a po drugie warunki otoczenia też będą inne np. wilgotność powietrza. Dodatkowo jeszcze istnieje ryzyko zapaprania jakimiś grzybkami ukorzeniarki.

Róbmy testy tak aby dostać końcowy udany produkt, wtedy będą pomocne w dwójnasób.

PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 14:41 
nowicjusz
nowicjusz

Nawet nie pomyślałem o kilku rzeczach, o których piszecie. W sumie to oczywiste że teraz są inne warunki itd a nie szkoda mi było tych sztobrow więc je wykorzystałem nie wiedząc że więcej szkód (np zapapranie perlitu) mogę narobic niż pożytku. Jedyny plus to taki że czegos się dowiedzialem i teraz nie tylko wiem że nie powinienem ukorzeniac w styczniu ale co ważniejsze wiem dlaczego.
Dzięki za odpowiedzi i za wskazówki. Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 20:04 
nowicjusz
nowicjusz

A ja w tym roku chce pierwszy raz spróbować ukorzenić własne stobry i do tego chciałbym wykorzystać plastikowy termos do wody pitnej Obawiam się tylko czy on nie jest za wysoki .Ma na dnie kranik do odprowadzania nadmiaru wody w perlicie .Na dno chce położyć mate grzewcza 25 W ( taka do terrarium ) A wszystko będzie sterowane Termoregulatorem używanym w akwariach .Mam pytanie --czytając posty na tym forum nadal nie wiem kiedy rozpocząć ukorzenianie .Jedni mówią ze najlepiej jest rozpocząć 23 Marca a inni twierdzą że najlepszym terminem jest pierwsza dekada Kwietnia Jak sadzicie który termin jest najlepszy .. Pozdrawiam Piotr..

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Najlepszy termin tylko dla kogo? Jeżeli masz tunel foliowy, możesz zaczynać wcześniej. Jeżeli nie to raczej w kwietniu , tak aby dać na czarną folię.

PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 21:46 
nowicjusz
nowicjusz

Czego to ludzie nie wymyślą by utrudnić sobie życie a przecież wystarczy w marcu lub kwietniu rozciągnąć na ziemi kawałek czarnej folii może być to zwykły worek na śmieci, ważne by nie przepuszczał światła. Zrobić nacięcia co ok 20 cm i powciskać w nie sztobry i to wszystko. Jesienią masz przyrosty od 1-1,5 m w zależności od jakości sztobra i odmiany. Nigdy nie woskowałem, ukorzeniacz stosowałem lecz nie zauważyłem różnicy pomiędzy sadzonkami potraktowanymi ukorzeniaczem jak i tymi bez niego. Winorośl jest rośliną bardzo łatwo ukorzeniającą się a im więcej kombinujesz tym gorszy efekt końcowy.

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 14:34 
Ekspert
Ekspert

jaro691 napisał(a):
Czego to ludzie nie wymyślą by utrudnić sobie życie a przecież wystarczy w marcu lub kwietniu rozciągnąć na ziemi kawałek czarnej folii ...

Zależy jaka odmiana. Niektóre ukorzeniają się łatwo (im większy mieszaniec tym łatwiej). Nawet z ukorzeniarka nie będziesz mieć 100% ukorzenienia.

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 19:55 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
jaro691 napisał(a):
Czego to ludzie nie wymyślą by utrudnić sobie życie a przecież wystarczy w marcu lub kwietniu rozciągnąć na ziemi kawałek czarnej folii ... Zrobić nacięcia co ok 20 cm i powciskać w nie sztobry i to wszystko.
Zależy jaka odmiana. ...
Tak wcześnie wciśnięty sztobr do ziemi w polskim ogródku, jakiej by nie był odmiany, to mimo czarnej foli nic z tego nie będzie. Ziemia musi mieć 20 stopni na końcu sztobra, dopiero wtedy korzonki pójdą.

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 21:06 
nowicjusz
nowicjusz

Zawsze wkładam patyki do ziemi w marcu jak tylko ziemia rozmarznie, zrobi się przyjemnie ciepło i zawsze coś z tego jest. Nigdzie nie napisałem, że korzenie pojawiły się w kwietniu. Zimą patyki przetrzymuję zakopane w ziemi i na zbyt długo przechowywanych w ten sposób sztobrach często pojawiają różnego rodzaju grzybki i pleśnie. Zjawisko to nie występuje u sztobrów posadzonkowanych wczesną wiosną. Czarna folia ma za zadanie utrzymanie większej wilgotności podłoża przez zmniejszenie parowania. Nie wydaje mi się by miała znaczący wpływ na temperaturę gleby pod nią.

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 21:19 
czeladnik
czeladnik

jaro691 napisał(a):
Zawsze wkładam patyki do ziemi w marcu jak tylko ziemia rozmarznie, zrobi się przyjemnie ciepło i zawsze coś z tego jest. Nigdzie nie napisałem, że korzenie pojawiły się w kwietniu. Zimą patyki przetrzymuję zakopane w ziemi i na zbyt długo przechowywanych w ten sposób sztobrach często pojawiają różnego rodzaju grzybki i pleśnie. Zjawisko to nie występuje u sztobrów posadzonkowanych wczesną wiosną. Czarna folia ma za zadanie utrzymanie większej wilgotności podłoża przez zmniejszenie parowania. Nie wydaje mi się by miała znaczący wpływ na temperaturę gleby pod nią.

Oj ma. To dlatego maluje się pnie drzew owocowych na biało (by się nie nagrzewały nadto). Tu odwrotnie, dajesz czarną folię żeby nagrzewać glebę.

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 22:04 
Ekspert
Ekspert

tomul napisał(a):
jaro691 napisał(a):

Oj ma. To dlatego maluje się pnie drzew owocowych na biało (by się nie nagrzewały nadto). Tu odwrotnie, dajesz czarną folię żeby nagrzewać glebę.

Jaro691 jak ci się wydaje że nie ma wpływu na temp. możesz to sprawdzić wetknij termometr pod folję i drugi gdzieś dalej w glebę przekonasz się. Nawiązując do tego między innymi w tym celu rozkładam agro. w rzędach.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 22:36 
czeladnik
czeladnik

jaro691 napisał(a):
Czego to ludzie nie wymyślą by utrudnić sobie życie a przecież wystarczy w marcu lub kwietniu rozciągnąć na ziemi kawałek czarnej folii może być to zwykły worek na śmieci, ważne by nie przepuszczał światła...

Można jeszcze prościej, powtykać sztobry bezpośrednio w miejce docelowe - odejdzie nam przesadzanie. Najlepiej po kilka sztobrów w dołek, aby zwiększyć prawdopodobieństwo ukorzenienia. Docelowo w lecie pozostawiamy najładniejszy egzemplarz z tych rosnących, bo zapewne rośnie kilka w dołku. Jeśli mamy sztobrów "na pęczki" to OK. Ale w większości przypadków ukorzeniania są to ilości ograniczone i lepiej się do tego przyłożyć, aby mieć satysfakcję z własnej sadzonki.
Każdy robi jak mu wygodniej.

PostNapisane: sobota, 6 lutego 2016, 23:27 
Ekspert
Ekspert

Rutra napisał(a):
Dzisiaj też odpaliłem moją ukorzeniarkę, na razie chodzi bez sztobrów. Na razie testy po zimie, czy wszystko dobrze działa. Po zeszłorocznych błędach, mam nadzieję, że będzie więcej sukcesów, ale kto nic nie robi ten się nie myli. Może w niedzielę włoże pierwsze sztobry, jak tylko temperatuta się w ukorzeniarce ustabilizuje.

Z odpaleniem i sprawdzeniem czy wszystko działa(głownie regulator) utrzymuje temp,nie przegrzewa to bardzo dobry pomysł(miałem przypadek że po zimie padł mi regulator i grzał,aż para z perlitu leciała. Tylko że wtedy pierwsza tura już była w środku). Ale wkładanie za tydzień już nie,to trochę za wczas,dojdą ci inne problemy zajęty parapet,no to może nie problem ,ale podlewanie niektórzy mają z tym najwięcej problemów.
Na takie wczesne wybryki otworzyłem wątek o naświetlaniu i zgodnie z zamysłem powinny już się naświetlać,a dopiero co małą ukorzeniarkę wczoraj zrobiłem :(
Według mnie są dwa terminy pierwszy Koniec marca 3 tygodnie ukorzeniarka i delikatnie do doniczek(tylko te co mam zamiar sadzić bezpośrednio) i jakięś 3 tyg. na parapecie.
Drugi termin po 20 kwietnia 2 tygodnie grzania i tydzieć hartowania (zmniejszam temp co dzień po 3 stopnie do min) i te na wcześniej przygotowaną czarną folię trafiają.

-- sobota, 6 lutego 2016, 23:27 --

jureki napisał(a):
jaro691 napisał(a):
Czego to ludzie nie wymyślą by utrudnić sobie życie a przecież wystarczy w marcu lub kwietniu rozciągnąć na ziemi kawałek czarnej folii może być to zwykły worek na śmieci, ważne by nie przepuszczał światła...

. Ale w większości przypadków ukorzeniania są to ilości ograniczone i lepiej się do tego przyłożyć, aby mieć satysfakcję z własnej sadzonki.
Każdy robi jak mu wygodniej.

Dobrze napisane.
Ilości ograniczone np. 2szt odmiany na której ci zależy i zapłaciłeś nie mało.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 01:27 
nowicjusz
nowicjusz

Jak do tej pory nie spotkałem odmiany, która nie ukorzeniła się metodą na czarną folię. Ukorzenia się każdy żywy patyk. Jeśli posiadasz tak cenne odmiany to moim zdaniem poprzez ukorzenianie w opisany przez Ciebie sposób, szansa uzyskania silnej sadzonki jest znikoma. Zaczynając grzać w pod koniec marca musisz liczyć się z ty , że w połowie kwietnia będziesz miał korzenie. Istnieje prawdopobieństwo, że ruszy również zielone. Masz zamiar trzymać do Ogrodników, czyli jeszcze przez miesiąc na parapecie tu osłabisz sadzonki z powodu braku światła krótki dzień i oświetlenie tylko z jednej strony. Zbijając temp. prawie o 10 w ciągu 3 dni jestem niemal pewien, że sadzonki nabawią się szoku i kolejny raz je osłabisz. Takie skoki temp. to dobry sposób na pozbycie się korzeni. Musisz w końcu posadzić sadzonki do gruntu bo cały czas męczą się na parapecie. Jeśli zrobisz to po minięciu ryzyka wystąpienia przymrozków czyli ok 10 maja to znowu jest niekożystne dla sadzonek bo z 20 stopni jakie panują zazwyczaj w domu sadzisz do ziemi o temperaturze zaledwie kilku stopni. Podobnie z zielonym słabe niedoświetlone i nieprzyzwyczajone do nocnych spadkow temp. rośliny zapewne zaregują długotrwałym zatrzymaniem wzrostu na zaistniałą sytuację.

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 02:10 
Ekspert
Ekspert

To dlaczego sugerujesz(wydaje ci się) że czarna folia nie ma wpływu na temp gleby,t w jakim celu ukorzeniasz na niej,bo grzybki się nie pokazują?.
Na resztę odpowiem już jutro to znaczy za dnia(zweryfikuję zdjęcia odnlśnie dat)..
Podoba mi się to bo wymienimy swoje poglądy na luzie bez ubliżenia jednak można :thumbup:

PostNapisane: niedziela, 7 lutego 2016, 08:46 
nowicjusz
nowicjusz

Ukorzeniam na czarnej folii pozostałości po oczku wodnym. Jest dość gruba i sztywnawa, nie przepuszcza promieni światła tak że ziemia pod nią jest przez cały czas jakby w cieniu. Latem oczywiście nagrzewa się strasznie, lecz nie przylega szczelnie do ziemi- zawsze pomiędzy jest jakaś mniejsza lub większa poduszka powietrza zapobiegająca oddawaniu ciepła. Zapewniam , że ziemia wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych ma wyższą temperaturę od tej pod folią. Tak jak pisałem już wcześniej czarna folia minimalizuje odparowanie wody z ziemi, sztobry pod nią mają zawsze optymalnie warunki. Nie ma możliwości by przeschły jak i ucierpiały w skutek zalania wodą.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1