Teraz jest środa, 7 maja 2025, 21:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 11 maja 2016, 16:59 
Ekspert
Ekspert

Zostaw jak jest. No chyba, że z doniczek nie ma odpływu.

PostNapisane: czwartek, 12 maja 2016, 13:49 
Ekspert
Ekspert

mechan napisał(a):
Do produkcji styropianu używa się polistyrenu, otrzymywanego w wyniku polimeryzacji styrenu, oraz pentanu, który jest gazem spieniającym polistyren.
Oba produkty, zarówno styren jak i pentan są mocno toksyczne. Nie znam badań, które potwierdzałyby toksyczność samego styropianu, ale wiem, że są takowe prowadzone, a jednym z padających na styropian podejrzeń jest rakotwórczość. Ponieważ styropian jest produktem stosunkowo młodym, sądzę, że kwestią czasu jest, gdy szkodliwość styropianu zostanie potwierdzona, chociaż producenci robią co mogą, aby wykazać, że jest obojętny dla zdrowia i środowiska, bo jest to po prostu wielki biznes.
Dlatego dom mam ocieplony wełną mineralną, co do której nie wątpliwości, że jest produktem całkowicie naturalnym.
Jak sam piszesz, nie ma dowodów, że styropian jest szkodliwy (nie ma też chemicznych przesłanek które by na to wskazywały), więc nie ma o co kopi łamać. Styropian w glebie bardzo wolno się rozkłada (o ile w ogóle się rozłoży) - pytanie czy produkty rozkładu mogą być szkodliwe - jest czysto akademickie i tu się można kłócić, ale ze względu na skalę czasową nie ma o co.

Natomiast są badania na temat szkodliwości włókien o bardzo małej średnicy (np. kruszejący pod wpływem warunków atmosferycznych Azbest). Miejmy świadomość, że to ten rozmiar włókien czyni materiał szkodliwym. Na szczęście pilnuje się aby włókna szklane nigdy nie miały poniżej 1 mikrometra - bo już taki rozmiar umożliwia przemieszcza się materiału w tkankach szkodząc im.

Wełna mineralna jest produkowana głównie z piasku kwarcowego ale i z lepiszcza, które jest trujące. Zdanie, że to produkt całkowicie naturalny jest fałszywe (i zapewne chroni wielki biznes wełniano-mineralny względem wielkiego biznesu styropionowego :D).

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 09:54 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Tak, też jest to dobre, ale... na krótką metę. Po roku w takiej glinie nie będzie śladu dodanego torfu.
W ogóle mam na myśli ciężkie gliniaste gleby. ( na duzym obszarze, nie w wymiarze doniczki czy małej grządki)

W sposób trwały może je rozluźnić tylko coś, co zachowuje swoją strukturę,
nie poddaje się działaniu humifikacji i nie łączy się w sposób ścisły z gliną.

Dlatego styropian jest takim idealnym dodatkiem.

Kiedy w Szczecinie była jeszcze papiernia, pozostawała jako odpad kora sosnowa. Moim głównym wkładem w uprawę działki rodziców było pokrycie jej grubą warstwą kory i przekopanie. To była rewolucja. Po oborniku dwa lata trzymało, a po uderzeniowej dawce kory z dolomitem uzupełnionej umiarkowanym podlewaniem w susze zmiana się utrwaliła. Piach plażowy zamienił się w średniej klasy ziemię rolną. W przypadku ziemi gliniastej jest lepiej bo próchnica w glinie rozkłada się dłużej, zwłaszcza zwilżana w okresie suszy.
Zapewne każdy syntetyczny dodatek okaże się w przyszłości szkodliwy, zapaprać sobie glebę zawsze można, a co potem? będziecie przesiewać?

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 10:43 
Ekspert
Ekspert

Jak pisałem wcześniej w tym roku eksperymentuję z różnymi sposobami ukorzeniania. Przy ukorzenianiu w samej wodzie zauważyłem, że na części sztobrów, korzenie pojawiały się nad lustrem wody i były nieraz dłuższe niż te w wodzie. Więc przyszła mi taka myśl, aby spróbować takiej metody pośredniej między ukorzenianiem w wodzie, a na "szafie". Mianowicie na dno pojemnika dać kilka warstw namoczonych w wodzie ręczników papierowych i na nich ustawić sztobry tak, aby tylko dołem dotykały tych mokrych ręczników, co zapewniło by nie zasychanie sztobra, a te rysy na stopce z których mają wyrastać korzenie, miały by wilgoć z parowania wody z ręczników. Na razie to tylko teoria, ale sprawdzę ją w praktyce i o efektach napiszę.

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 12:24 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
....
Zapewne każdy syntetyczny dodatek okaże się w przyszłości szkodliwy, zapaprać sobie glebę zawsze można, a co potem? będziecie przesiewać?

Oni jeszcze nie, ale ich wnuki i prawnuki pewnie będą kląć i przesiewać :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 13:17 
Ekspert
Ekspert

Do malkontentów styropianowych, to się nazywa dzielenie włosa na czworo i wyszukiwanie problemów.

Sorry za off topic, już więcej nic na ten temat nie powiem.

Lantan, dobrze kombinujesz. Na rosyjskiej stronie jest takie ukorzenianie w słoikach na wacikach :)
https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 13:39 
Ekspert
Ekspert

lantan napisał(a):
Jak pisałem wcześniej w tym roku eksperymentuję z różnymi sposobami ukorzeniania. Przy ukorzenianiu w samej wodzie zauważyłem, że na części sztobrów, korzenie pojawiały się nad lustrem wody i były nieraz dłuższe niż te w wodzie. Więc przyszła mi taka myśl, aby spróbować takiej metody pośredniej między ukorzenianiem w wodzie, a na "szafie". Mianowicie na dno pojemnika dać kilka warstw namoczonych w wodzie ręczników papierowych i na nich ustawić sztobry tak, aby tylko dołem dotykały tych mokrych ręczników, co zapewniło by nie zasychanie sztobra, a te rysy na stopce z których mają wyrastać korzenie, miały by wilgoć z parowania wody z ręczników. Na razie to tylko teoria, ale sprawdzę ją w praktyce i o efektach napiszę.

Powoli, powoli i dojdziesz do tego :) http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... odzie.html

Radzę jednak spróbować tak http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... w-bez.html W tej metodzie zero wysiłku umysłowego, tylko schemat. Wczoraj syn mojego bratanka (12 lat) przyniósł do przesadzenia, po miesiącu ukorzeniania, 10 sztobrów, które mu wczeniej dałem. Każdy był z innej odmiany. Wszystkie pięknie ukorzenione. Jedyne co robił to uzupełniał do odpowiedniego poziomu wodę w podstawce pod petem.

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Piotrze, czyli trochę "wyważałem już otwarte drzwi", ale dojście samemu do czegoś też cieszy. Tej rosyjskiej strony, co pokazała Joasia nie znałem, ale sam pomyślałem o tym podłożu z ręczników papierowych, a nie z waty, bo można uzyskać zupełnie płaskie podłoże, a w zamyśle tego sposobu ukorzeniania, chodzi o to, aby tylko dół sztobra(czyli sam przekrój łozy) stykał się z wodą, a stopka z nacięciami była ponad mokrym podłożem. Wtedy z tych nacięć startują piękne korzonki bez kalusa i dzieje się to o kilka dni szybciej jak w tradycyjnej metodzie ukorzeniania. Ale jedna uwaga dla tych, co będą ukorzeniać w samej wodzie. Nawet jak będą już pięciocentymetrowe korzonki, to można je ostrożnie przesadzić do doniczek z ziemią, ale zbytnio nie uciskać podłoża, aby ich nie wyłamać(sprawdzone na 4 sztukach Izy). Ale lepiej wyjąć z wody wcześniej jak korzenie mają 1 do 1,5cm i wtedy można się nie cackać z ich posadzeniem do doniczek z ziemią. Druga sprawa, to zbyt długie trzymanie tych ukorzenionych szobrów w wodzie, powoduje zagniwanie nawet tych okazałych 5cm korzeni i robią się szaro-brązowe. To na podstawie jednej sztuki Izy ukorzenianej w wodzie, o której zapomniałem i miała już pół na pół białe i brązowe korzenie(ok. 5cm). Ale postanowiłem ją ratować tak dla eksperymentu i oberwałem te brązowe i wsadziłem do doniczki z ziemią ogrodniczą. Najpierw rosła normalnie, czyli zielony przyrost na górze z najwyższego pąka miał 15cm długości i zielone listki, ale po kilku dniach zaczęły żółknąć dolne listki i wtedy postanowiłem sprawdzić co dzieje się na dole i wyjąłem z doniczki sadzonkę i okazało się, że te najdłuższe korzenie zagniwały, a w innych miejscach wyrosły nowe, krótsze tak na 1cm, białe zdrowe korzenie. Więc posadziłem znowu do doniczki z ziemią ogrodniczą i będę czekał na to, co się dalej stanie z tą sadzonką, bo i tak już ją poświęciłem na eksperyment. Trzecia sprawa, to efekt przypadkowej obserwacji przy posadzeniu sztobra Arocznego, który pozwolił mi zrozumieć dlaczego woskowanie góry sztobra, czyli w moim przypadku ok. 2cm nad najwyższym pąkiem jest korzystne przy ukorzenianiu. Otóż w tym roku nie woskowałem żadnych sztobrów, ani tych ukorzenianych w wodzie, ani tych ukorzenianych w ziemi ogrodniczej z mieszanką perlitu. Kiedy górę sztobra Arocznego zakraplałem wodą, to pił ją jak smok. Po kilku kroplach wody podanych na górę sztobra, stawał się on zielony w przekroju, a nie żółto-brązowy, jak w innych przypadkach. Więc nasuwa się prosty i logiczny wniosek, że dobrze jest też zabezpieczyć samą górę sztobra woskiem przed wysychaniem, nawet pomijając pokrycie woskiem pąków, bo to ma większe znaczenie przy sadzonkach szczepionych. Trochę się rozpisałem, ale chciałbym pomóc koleżankom i kolegom z forum, którzy próbują ukorzeniać sztoberki, aby nie powielali moich błędów. Pozdrawiam lantan.

-- So maja 14, 2016 5:17 am --

Przepraszam, ale nie Joanna pokazała tę rosyjską stronę, tylko Jola, ale to na "J", dlatego mi się pomyliło.

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 20:40 
Ekspert
Ekspert

Lantan, nic nie szkodzi :). Ciekawe z tymi woskowanymi i nie woskowanymi sztobrami.
To wobec tego dobrze byłoby zraszać delikatnie takie nie zawoskowane sztobry.
Pamiętam, że jak ukorzeniałam pierwszy raz, to właśnie tak robiłam.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Jolu, dzięki, że się nie obraziłaś za moją pomyłkę, ale wiesz ja, tak kombinuję w tych sposobach ukorzeniania, że już mi się pofikało, co do tego, kto napisał dany post. A co do tego zraszania góry sztobrów nie zawoskowanych, to moim zdaniem syzyfowa praca, więc lepiej zawoskować górę i mieć spokój z wysychaniem od góry. Taki mój ostatni patent na ten wosk, co da radę, bez kupowania tych drogich ogrodniczych wosków do szczepień, to kolorowe świeczki zapachowe, w moim przypadku, akurat żółte z dodatkiem wazeliny technicznej, którą kupiłem na alle drogo i jest super powłoka woskowa do zabezpieczenia sztobrów przed wysychaniem. Taniej i skuteczniej, niż przy tych profesjonalnych woskach, które są drogie. W tym roku ukorzeniałem bez tej powłoki woskowej i tak mam dobre osiągi, ale na przyszłość zamierzam stosować ten sposób woskowania. Pozdrawiam lantan.

PostNapisane: piątek, 13 maja 2016, 21:54 
mistrz
mistrz

Ja woskowałem zanurzając w roztopionym wkładzie do zniczy.
Koszt zabezpieczenia 120 sztobrów poniżej 1 zł, a wosk jak na razie trzyma się nad wyraz dobrze :thumbup:

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2016, 09:40 
czeladnik
czeladnik

Mam trochę ziemi wykopanej spod świerków, chciałbym jej użyć do ukorzenionych sadzonek. Odczyn ph będzie raczej poniżej obojętnego, co najlepiej i w jakiej ilości dodać na 100l ziemi. Mam gips budowlany, kredę może będę mógł kupić w malarskim, dolomit raczej ciężko dostępny.

PostNapisane: czwartek, 19 maja 2016, 00:55 
Ekspert
Ekspert

Ukorzeniać łozę można na kilka sposobów i przy zastosowaniu różnych podłoży.
Na tym etapie powoływania do nowego życia winorośli nie należy przykładać zbyt przesadnej roli
do ph ziemi,ale jak w każdym przypadku przesada i skrajności szkodzą.

@Marton,jeśli masz dobrą ziemię spod świerków to można ją zastosować,ewentualnie dodaj ziemi ogrodniczej i trochę piasku.
Ps. Jeśli starałeś się przeczytać cały wątek to z pewnością odpowiedż na twoje pytania są zawarte w wypowiedziach kolegów.

PostNapisane: niedziela, 22 maja 2016, 14:35 
mistrz
mistrz

Chciałbym pokazać moje pierwsze próby ukorzeniania :)Niestety nie miałem czasu zbudować mnożarki...

https://goo.gl/photos/D5g3xHvichQPCx457

https://goo.gl/photos/5ho7U3g4Cz3tGkLa8

Myślę aby je wetknąć w czarną folię aby miały lepiej i cieplej bo pogoda ładna ma być.

Kilka najmniej chętne do życia trafiły do wody.

https://goo.gl/photos/mZy6oidNDuS4CTNH9

Ostatnio edytowano niedziela, 22 maja 2016, 20:47 przez Basti, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 22 maja 2016, 19:00 
mistrz
mistrz

@Basti zdjęcia nie działają :crazy:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1