Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 11:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 13:35 
przedszkolak
przedszkolak

Teraz z ukorzeniania, w piątek będzie 3 tydzień, kontrolnie sprawdzałem 1-2 sztuki i były korzonki. Jeśli chodzi o przymrozki to będę się martwił później, pytanie czy taka różnica temperatur z ukorzeniarki do gruntu i chłodne dni (na pewno przyhamują wzrost) ale czy nie wykończą ich.

Miałem jeszcze pomysł, żeby zamiast w doniczki to w skrzynki 2 takie duże plastikowe z dziurami powsadzać, nie trzeba były by się bawić w sadzenie a potem wysadzanie z każdej doniczki, a w razie przymrozków można skrzynkę wnieść do pomieszczenia.

Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 14:20 
mistrz
mistrz

Ja bym teraz posadził każdy patyk osobno - do pojemników z ziemią - min, 0.5 l (doniczki, PET, jednorazowe kubki do napojów) pojemniki do skrzynki i można wystawiać na zewnątrz w ciepłe dni. A pod koniec maja można wysadzać w docelowe miejsce - razem z cała bryłą z doniczki.

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 16:24 
czeladnik
czeladnik

Ukorzeniam ok 50 sztobrów z własnego zbioru. Ukorzenianie rozpocząłem w wielki czwartek, czyli za 3 dni będzie 3 tygodnie.
Niestety (a może i stety.. o czym niżej...) przestawiając narzędzia w komórce niechcący strąciłem ukorzeniarkę, co prawda z niskiej wysokości, ale ok 1/5 perlitu wraz ze sztobrami wysypało mi się, a pozostałe były na tyle pokrzywione, że musiałem zainstalować je od nowa.
Nie wiem jak to wpłynie na wyrośnięte korzonki... zobaczymy...
Przy okazji okazało się, że przy samym dnie było sucho jak pieprz, sytuacja dość dziwna, bo stopki sztobrów prawie zupełnie suche, ale już jakieś 1-2 cm powyżej wyraźnie widać było na sztobrach, że są mokre. W każdym razie, gdybym ukorzeniarki nie strącił prawdopodobnie sztobry by wyschły... a przecież podlewałem je... w ciągu tych 18 dni ukorzeniania podlewane były 2 razy i to bardzo intensywnie (przelałem przez ukorzeniarkę 5 litrową konewkę z letnią wodą). Chyba za bardzo posłuchałem forumowych rad, żeby podlewać perlit bardzo rzadko...

Poniżej zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/61789d2379a8416c
http://www.fotosik.pl/zdjecie/271d6295d468f031

-- poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 16:24 --

Mała poprawka... ukorzenianie rozpocząłem w wielki piątek, w wielki czwartek sztobry dopiero robiłem, czyli ścinałem z krzaków.
W ub roku ciąłem rok wcześniej jesienią i sztobry przechowywałem przez zimę zakopane, ale efekty były mizerne, ukorzenienie poniżej 30%, w dodatku te, co się ukorzeniły schrzaniłem przez zbyt szybkie przesadzenie i niestety do tego roku nie ostała się żadna sadzonka.

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 16:30 
przedszkolak
przedszkolak

Może miałeś małą warstwę perlitu od dołu? Ja dolałem 1 raz obficie po pierwszym tygodniu, teraz po kolejnym tygodniu sprawdzałem i mają mokro i nie podlewałem na ten tydzień (nie ma mnie na miejscu).

Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 17:05 
czeladnik
czeladnik

skibka10 napisał(a):
Może miałeś małą warstwę perlitu od dołu? Ja dolałem 1 raz obficie po pierwszym tygodniu, teraz po kolejnym tygodniu sprawdzałem i mają mokro i nie podlewałem na ten tydzień (nie ma mnie na miejscu).

Też się zastanawiam, czy może stopki nie były zbyt blisko kabli grzejnych na dnie ukorzeniarki, ale chyba nie powinno to mieć wielkiego znaczenia pod warunkiem, że temperatura przy stopkach jest zachowana, czyli czujnik temperatury jest położony na wysokości stopek sztobrów, a tak było... chyba, że się mylę i należy zostawić kilka cm przerwy między dnem a stopkami?
Inna sprawa, że moja ukorzeniarka jest dość płytka, perlit ma całkowitą głębokość ok 12 cm, tylko, że chodziło mi o to, żeby pąk powyżej stopki (którego nie wycinałem) nie był zanurzony w perlicie. W kilku przypadkach to się nie udało, tzn środkowy pąk był w perlicie i też przy okazji wysypania okazało się, że te pąki, które były w perlicie zaczęły puszczać szparagi.

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 17:19 
przedszkolak
przedszkolak

Wiesz ja się nie znam, ukorzeniam pierwszy raz, ale w instrukcjach do ukorzeniania było napisane żeby była warstwa 5cm perlitu płyty do stópek, ja mam z 2cm więcej. A co do puszczającego pąka to ja po prostu środowy wyciąłem i po problemie.

Paweł

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 17:23 
czeladnik
czeladnik

skibka10 napisał(a):
Teraz z ukorzeniania, w piątek będzie 3 tydzień, kontrolnie sprawdzałem 1-2 sztuki i były korzonki. Jeśli chodzi o przymrozki to będę się martwił później, pytanie czy taka różnica temperatur z ukorzeniarki do gruntu i chłodne dni (na pewno przyhamują wzrost) ale czy nie wykończą ich.

Miałem jeszcze pomysł, żeby zamiast w doniczki to w skrzynki 2 takie duże plastikowe z dziurami powsadzać, nie trzeba były by się bawić w sadzenie a potem wysadzanie z każdej doniczki, a w razie przymrozków można skrzynkę wnieść do pomieszczenia.

Ja bym się z przesadzaniem nie spieszył... czytam oczywiście, że większość forumowiczów zaleca przesadzanie do doniczek już po 3 tygodniach, ale moje doświadczenia są zgoła odmienne... w zeszłym roku zarżnąłem piękne szobry z korzonkami właśnie przez zbyt szybkie przesadzenie. Jeśli z 28 stopni ukorzeniony sztobr trafia np do temperatury 5-15 stopni jak jest teraz na zewnątrz, to może przeżyć szok.
Sam nie wiem... może niech się wypowie ktoś mądrzejszy jaka powinna być optymalna temperatura ziemi do której trafia świeżo ukorzeniony sztobr, żeby nie przeżył szoku i nie padł?

PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2016, 17:38 
przedszkolak
przedszkolak

Pierwszy tydzień 28, drugi tydzień 25-26 i teraz zostawiłem na 24. Pod koniec tygodnia zacznę zmniejszać stopniowo temperaturę np do 18 stopni i wysadzę za waszą radą do doniczek i do temperatury pokojowej. Szoku nie powinno być.

Paweł

PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 10:03 
czeladnik
czeladnik

Wczoraj uruchomiłem ukorzeniarkę ze sztobrami, niestety przez głupi błąd temperatura przez noc skoczyła do 50C przy stopkach, czy taka temperatura zniweczy ukorzenienie sztobrów?.

PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 12:55 
przedszkolak
przedszkolak

Wydaje się, że jeśli było dostatecznie "mokro" i sztobry ( stopki) nie pozasychały, to może to (50 stopni C) być bez znaczenia. ( wyjąć 1 sztukę i sprawdzić "organoleptycznie"). Wynika z tego , że niekiedy dobrze jest przelać ukorzeniarke :D

PostNapisane: wtorek, 12 kwietnia 2016, 15:16 
czeladnik
czeladnik

Wyschnąć nie zdążyły, wczoraj namoczonym perlitem sztobry zostały zasypane. Mam nadzieje ze nic złego się nie stało, za tydzień sprawdzę w jakiej kondycji jest stopka.

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 08:28 
nowicjusz
nowicjusz

Witam.Mam pytanie.Ukorzeniałam sztobry bezpośrednio w petach w ziemi ogrodniczej,usunęłam wszystkie pąki oprócz górnego.Dwa puściły ładne korzenie co widać przez pety,ale zaschło górne oczko(nie było woskowane).Czy jest szansa,że sztaber wypuści jeszcze zielone?Pozdrawiam Bożena

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 14:50 
Ekspert
Ekspert

Trzeba zawsze zostawiać 2 górne oczka i wyłamywać dopiero jak puszczą. W tym wypadku raczej nie ma na co liczyć.

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 17:42 
nowicjusz
nowicjusz

Też tak właśnie myślałam.Niestety każdy uczy się na swoich błędach,ale za to już na drugi raz będę wiedziała.Dzięki za odpowiedż. Pozdrawiam Bożena

PostNapisane: sobota, 16 kwietnia 2016, 19:35 
przedszkolak
przedszkolak

Jeśli nie masz żadnego pąka, z którego wyrosłaby latorośl, możesz spróbować zaszczepić (jeśli są korzonki na sztobrze) - może zraz się przyjmie, próbuj a może się uda. Zdobędziesz kolejne doświadczenie. Powodzenia.

Bogusław

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1