Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 03:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 14:59 
przedszkolak
przedszkolak

"Przesadzam do doniczek te które puściły korzenie i koło początku czerwca do ziemi."
A co robisz z tymi które, nie wypuściły korzonków i mają sam kalus i "bez śladów na korzenie ?

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 17:10 
czeladnik
czeladnik

henar napisał(a):
"Przesadzam do doniczek te które puściły korzenie i koło początku czerwca do ziemi."
A co robisz z tymi które, nie wypuściły korzonków i mają sam kalus i "bez śladów na korzenie ?

dobre pytanie, a co powinieniem ?

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 17:21 
Kiper
Kiper

robertkru napisał(a):
1. Sztobry moczone są w letniej wodzie przez 24h (czy ta woda powina być letnia przez 24h ? np 28 stopni ?),
2. Sztobry moczę przez około 30minut w 1% roztworze Topsinu,
3. Przycinam dolną część na 1cm pod oczkiem, górną parę cm nad oczkiem. Środkowe oczko wycinam,
4. Woskuję górną częśc łozy w wosku (parafina + wazelina techniczna), temperatura <70stopni,
5. Wkładam dolną część sztobra do ukorzeniacza (Korzonek D w moim przypadku),
6. Wkładam sztobr do nagrzanej ziemi w ukorzeniaczu (28 stopni) na głebokość do środkowego oczka,
7. Całość zostawiam w ukorzeniaczu na 3tygodnie, co jakiś czas zwilżając ziemię wodą,
8. Przesadzam do doniczek te które puściły korzenie i koło początku czerwca do ziemi.

Woda powinna być przede wszystkim mokra przez 24h ;)
dodaj sobie 4a. Pokaleczyć dolną część sztobra, jak poszukaj w necie
6. Sztobry wkładasz na jednakową głębokość by ich stópki znajdowały się w takiej samej temperaturze (środkowe oczko nie ma tu nic do rzeczy)
8. do doniczek przesadzasz wszystko co rokuje nadzieje że będzie rosło, często po 3 tygodniach nie masz korzeni tylko kalus (ja trzymam w ukorzeniarce 4 tygodnie a i tak nie wszystkie mają korzonki), jak wygląda kalus znajdziesz w necie (nie ma korzonków)
Lepiej pisać "ukorzeniarka" niż "ukorzeniacz" bo ukorzeniacz to preparat wspomagający ukorzenianie.

Powodzenia :)
Ja wysadzam do doniczek już jutro

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 18:24 
przedszkolak
przedszkolak

Dwa tygodnie temu kilka sztobrów winorośli poddałem ukorzenianiu metodą Puzenko ("na szafę").
Przyciąłem sztobry na 3 oczka. Około 2 mm. pod dolnym oczkiem cięcia dokonałem. Zrobiłem po kilka bruzd - co jest widoczne na załączonym zdjęciu. Następnie zmoczyłem ciepłą wodą spod kranu kawałek szmatki, w którą przygotowane sztobry odpowiednio ułożyłem i zwinąłem. Owinąłem workiem foliowym dolną część sztobrów zawiniętych w mokrym materiale. Całość włożyłem do reklamówki i położyłem na szafie. Po 2,5 tygodniach dokonałem sprawdzenia. Rozwinąłem materiał i okazało się, że wszystkie sztobry wypuściły piękny kalus - jak na załączonym obrazku. Poczekam jeszcze kilka dni na pojawienie się korzonków i do doniczki do ziemi. Nadmieniam również, że nie dokonywałem wcześniejszego moczenia sztobrów i nie stosowałem ukorzeniaczy. Było to ukorzenianie tak na próbę tą metodą i okazało się udane.

Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 94.73 KiB | Przeglądane 1167 razy ]

Bogusław

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 18:34 
Ekspert
Ekspert

Jak widać też jest skuteczna ta metoda i też muszę jej spróbować. Nie wiem tylko dlaczego te sztobry muszą być na szafie, a nie na przykład na podłodze.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 18:46 
Kiper
Kiper

lantan napisał(a):
Nie wiem tylko dlaczego te sztobry muszą być na szafie, a nie na przykład na podłodze.

Pod sufitem jest cieplej niż na podłodze. Nie muszą być na szafie, byle wysoko. Ciepłe powietrze ma mniejszą gęstość od zimnego, więc unosi się do góry - czysta fizyka, zero czarów czy zabobonów.

PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2016, 21:05 
Ekspert
Ekspert

yureq napisał(a):
Do ukorzeniania sztobrow raczej nie potrzeba żadnego nawozu. To co ze sztobra wychodzi jest zgromadzone w samym patyku. Im sztobry zdrowsze i odpowiednie tym pewniejsze ukorzenianie.
Ukorzenia się przecież w samej wodzie, torfie, piasku itd.

Zgadzam się z Tobą w tym że na początku nawozu nie potrzeba, jednak jak tylko korzenie zaczynają ssać, to już potrzeba. Jest też różnica między torfem i perlitem.

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 19:17 
Ekspert
Ekspert

Uff, to się dzisiaj namachałem, bo zrobiłem ponad 40 sadzonek ze sztobrów deserówek, które umieszczałem w mieszance ziemi uniwersalnej z perlitem. Choć kupiłem cały zapas perlitu, jaki mieli w centrum ogrodniczym w Brzozowie, to i tak mi go zabrakło, więc kolejne sztoberki umieszczałem w mieszance ziemi i trocin. Ciekawe jakie będą efekty takiego podłoża, ale to już czas pokaże.

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 19:48 
czeladnik
czeladnik

lantan napisał(a):
Uff, to się dzisiaj namachałem, bo zrobiłem ponad 40 sadzonek ze sztobrów deserówek, które umieszczałem w mieszance ziemi uniwersalnej z perlitem. Choć kupiłem cały zapas perlitu, jaki mieli w centrum ogrodniczym w Brzozowie, to i tak mi go zabrakło, więc kolejne sztoberki umieszczałem w mieszance ziemi i trocin. Ciekawe jakie będą efekty takiego podłoża, ale to już czas pokaże.

Jednocze się z tobą!
Właśnie skończyłem wsadzanie do ukorzeniarki sztobrów. wyszło mi 170szt.

Obrazek

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 19:56 
Kiper
Kiper

W tym roku z uwagi na większą liczbę sztobrów testowałem 3 metody ukorzeniania:
1. Ukorzeniarka z perlitem (4 tygodnie)
2. PET przy kominku z ziemią ogrodową (3 tygodnie)
3. PET na parapecie z trocinami (3 tygodnie)

Metoda 1: 100% ukorzenionych sztobrów, po 4 tygodniach w chłodnym garażu ładne duże korzenie do 5cm długości, większość pąków już rozwinięta.
Metoda 2: 100% ukorzenionych, po 3 tygodniach 2/3 ma korzenie 1/3 ładny kalus, u góry duże zielone z kilkoma listkami i nawet kilkoma kwiatostanami (już usunięte).
Metoda 3: widać że tu idzie najwolniej, więc jeszcze czekam: pąki częściowo już zielone ale na dole jeszcze chyba słabo, jednak nieco mało ciepła, bo parapet nieogrzewany

Podsumowując
Tegoroczne ukorzenianie nadzwyczaj pomyślnie (chyba sprawiły to dobrej jakości sztobry i dbałość o niepodlewanie). Myślałem że przy kominku w zwykłej ziemi będzie kiepsko a okazało się równie skuteczne.
Generalnie widzę że potrzeba ciepła i mało wody a rodzaj podłoża nie ma większego znaczenia (jedynie lepiej lub gorzej odprowadza wilgoć).

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 20:59 
Kiper
Kiper

Jak co roku, tradycyjnie ukorzeniam w ukorzeniarce zasypanej perlitem. Sztobry poszły do ukorzeniarki 25 marca. 7 kwietnia wyjąłem odmiany A-1704 i NN od Zdzicha, które miały korzenie 2 - 3 cm. Poszły na razie do doniczek. Reszta nadal się ukorzenia. Sztobrów łącznie nie jest dużo, symboliczna ilość. Ukorzeniam w zasadzie dla 2 odmian, których sztobry pozyskałem na jesieni.

PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2016, 22:41 
Ekspert
Ekspert

Jak zwykle przy ukorzenianiu sztobrów, robię eksperymenty, i tak trzy sztobry A1704 i trzy Ludmiły, dałem do słoika z wodą z poziomem wody, tak na dwa centymetry od dna słoika i jest nieźle, bo już pojawił się kalus na stopkach sztobrów i na parapecie, już się rozwijają pąki. Tylko trzeba poczekać na rozwój korzeni i będzie dobrze.

PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2016, 10:45 
mistrz
mistrz

Czy takie sztobry można wysadzić do doniczek, czy powinny wrócić do ukorzeniarki?

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2016, 12:02 
Ekspert
Ekspert

Jak już wyciągnąłeś to do doniczek. Wszystkie oprócz drugiego z lewej na którym nie widzę kalusu.

PostNapisane: niedziela, 10 kwietnia 2016, 12:34 
mistrz
mistrz

Dziękuję za odpowiedź.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1