Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 18:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 15:08 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za szybką reakcję :) . Pozostał tylko zakup perlitu i oczekiwanie do wiosny. Mam sztobry z 2 odmian no name, więc jeśli nawet nie wyjdzie to nie będzie bolalo.

pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 17:26 
Ekspert
Ekspert

wojtekj23 napisał(a):
Mam sztobry z 2 odmian no name, więc jeśli nawet nie wyjdzie to nie będzie bolalo.
Jak są sztobry, których strata "nie będzie bolała" i jeszcze to patyki z NN, to może lepiej poszukać sztobrów wybitniejszych odmian, których nieudane ukorzenianie zaboli :D :wink: No chyba, że to ukorzenianie "ćwiczebne". :D Forumowicze mają tyle super odmian, że nie warto bawić się w przypadkowe nasadzenia, które za kilka lat będziesz chciał wykopać.

PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 20:51 
Ekspert
Ekspert

Moja ukorzeniarka to po prostu bańka 5 litrowa po wodzie z perlitem w środku, po zabliźnieniu daję do doniczek z ziemią.
Z kolei mój Ojciec stosuje czarne plastikowe donice z piaskiem i kompostem wystawione na wiosenne słońce, zero chemii, oczywiście czasem podleje. Wkłada w doniczki po kilka patyków z wyciętymi dolnymi oczkami i podrapaną korą na dolnym węźle . Uzysk niski, ale działa.
Patyki bierze z cięcia na przedwiośniu lub przechowane wprost na ziemi pod deską.

PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 21:42 
mistrz
mistrz

A ja w zeszłym roku wydałem kilka groszy na kabel grzewczy i sterownik RT-2.\ i ukorzeniarka gotowa.

Sama budowa prosta jak konstrukcja cepa: wiadro 25l, na dnie styropian 5cm, na styropianie ułożony kabel grzewczy(przyszpilony do styropianu kawałkami zgiętego w U drutu, całość zalana ok 2 cm wylewki betonowej, sterownik zamocowany do boku wiadra taśmą izolacyjną i gotowe.

Stwierdziłem że płacąc za sztobry jakieś tam pieniądze lepiej przyłożyć się do ich ukorzeniania.

W zeszłym roku wypadło mi około 20 patyków z pierwszej partii (nie wytworzyły kalusa i korzeni) bo nie miałem jeszcze ukorzeniarki.
Następna partia już z ukorzeniarki prawie 100% korzeni lub przynajmniej kallusa.

Więc jeśli ktoś zamierza co jakiś czas ukorzenić kilkadziesiąt patyków to raczej potrzebny sprzęt.

PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2015, 22:13 
mistrz
mistrz

wojtekj23 napisał(a):
Dziękuję za szybką reakcję :) . Pozostał tylko zakup perlitu i oczekiwanie do wiosny. Mam sztobry z 2 odmian no name, więc jeśli nawet nie wyjdzie to nie będzie bolalo.

Ja Ci proponuje przejechać się do Lublina i dostać trochę sztobrów ciekawszych odmian niż NN. Jakąś listę zamieściłem poszukiwana-poszukiwany/sztobry-oddam-t8618.html sporo jeszcze z tego mam.

PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 09:34 
czeladnik
czeladnik

march napisał(a):
wojtekj23 napisał(a):

Ja Ci proponuje przejechać się do Lublina i dostać trochę sztobrów ciekawszych odmian niż NN. Jakąś listę zamieściłem poszukiwana-poszukiwany/sztobry-oddam-t8618.html sporo jeszcze z tego mam.

To, że ma NN nie znaczy, że to nieciekawa odmiana. Może być bardzo ciekawa, tylko on nie wie co to jest.

PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 09:47 
nowicjusz
nowicjusz

Krzaki z których pobierałem sztobry były zaniedbane, choć już miały kilka lat ale nie owocowały jeszcze. Nazw odmian nie pamiętam, gdyż kupione były w myśl zasady: a nóż coś z tego wyrośnie :D . Od jesieni ubiegłego roku mam już inne podejście i skrzętnie notuję co gdzie posadzę :) .

PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 10:50 
Kiper
Kiper

Odmiany beznasienne każą długo czekać na owocowanie

PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 21:26 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
Odmiany beznasienne każą długo czekać na owocowanie

W ostatnim sezonie na dopiero zasadzonym Kiszmisz Zaporoski zawiązała się kiść. Zauważyłem ją już jako dojrzałą, bo inaczej bym usunął. Ładne atrakcyjne grono smak typowy dla różowych, nie pęka jak rodzicielska Wiktoria.
Brak owoców to raczej efekt obcopylności lub majowych przymrozków.

PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2015, 22:13 
przedszkolak
przedszkolak

wojtekj23 napisał(a):
Witam, co myślicie o wykorzystaniu grzałki akwariowej w ukorzeniarce sztobrów? Pozostała mi taka po przygodzie z akwarystyką i pomyślałem, że gdyby umieścić ją na dnie plastikowego wiaderka poziomo (wprowadzając przez otwór w pobliżu dna wiadra)...
Grzałka ta jest o tyle ciekawa, że jest idealnie odizolowana (szklana obudowa) i posiada dość precyzyjny termoregulator. Jest tylko pytanie, czy rozkład temperatur będzie sprzyjał ukorzenianiu.

pozdrawiam, Wojtek

Moja ukorzeniarka z wykorzystaniem grzałki akwariowej i termostatu RT-2 jest jeszcze prostsza - to nic więcej jak dwa wiaderka plastikowe, jedno włożone w drugie, gdzie w wewnętrznym mam sztobry w trocinach i pływa ono w kąpieli wodnej w większym wiadrze. Ponieważ mam słabą grzałkę, całość postawiona na kawałku styropianu w chłodnym garażu. Mi działało, sztobry ruszyły i było OK. W tym roku powtórzę proces :).

Pozdrawiam,
Zygmunt.

PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 08:28 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, chyba skłonię się do rozwiązania mojego przedmówcy. Mam tylko 2 pytania:
1. Lepsze do ukorzeniania będą trociny czy perlit?
2. Czy do kąpieli przed ukorzenianiem jako środka grzybobójczego można wykorzystać miedzian?

Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 11:48 
nowicjusz
nowicjusz

@RoyBatty:
Myślę o czymś podobnym.
Zastanawiam się czy w takim rozwiązaniu jest potrzebny RT-2? Wg mnie temperatura jest kontrolowana przez grzałkę akwariową. Czy RT-2 to jest tylko dodatkowa asekuracja czy ma jeszcze jakąś dodatkową funkcję?

@wojtekj23:
Zamiast miedzianu lepszy Topsin.

PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 12:18 
nowicjusz
nowicjusz

Według mnie regulator w grzałce powinien wystarczyć. Przez ponad trzy lata hodowałem rybki, grzałka była ciągle włączona i nigdy nie było problemu. Wydaje mi się, że rybki na pewno nie są mniej wrażliwe na wahania temperatury niż ukorzeniane rośliny. Oczywiście stosując regulator dodatkowo się zabezpieczamy.

Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Ukorzenianie w wersji oszczędnościowej można oprzeć na sprzęcie, który akurat posiadamy. Ja np. nie posiadam żadnego regulatora temperatury i w ukorzenianiu używam dawniej kupiony wyłącznik czasowy, który ustawiam na podstawie bieżącej obserwacji temperatury (np. w cyklu 5 minut załączenia i 10 min wyłączenie itp.). Dobre ustawienie parametrów oczywiście na początku jest dość uciążliwe i wymaga obserwacji, ale jest do opanowania i temperatura w perlicie ma tylko minimalne zmiany. Ważne, żeby w pomieszczeniu nie wzrosła nagle temperatura, bo wtedy nasze ustawienia trzeba zmienić.

PostNapisane: środa, 21 stycznia 2015, 15:17 
nowicjusz
nowicjusz

Ja nie stosuję grzałek, ponieważ to zawsze jest miejsce potencjalnej awarii. Poza tym ja akurat mam inne możliwości z uwagi na masową produkcję tuj. W marcu tnę sztobry na dwa pąki. Od dołu nacinam nożem korę z czterech stron wzdłuż sztobra na długości ostatnich 2-3cm. Górę woskuję (puszka po fasoli z połamanymi kawałkami świec umieszczona na dwóch cegłach, a pod spodem podgrzewacz). Tak przygotowane sadzonki wkładam do ukorzeniacza AB i do ziemi. Mam nieogrzewany tunel foliowy do robienia sadzonek z tuj i przy okazji w tym samym miejscu lądują winorośle. Sadzonki trzymam w tunelu przez cały rok, bo tu jest automatyczne podlewanie i dobra ziemia. Przez ostatnie dwa lata rozmnażałem chrupkę różową i rezultatem jest 100% przyjęć. Po roku wykopałem rośliny i miały pęk korzeni o długości 40-50 cm, także musiałem je przycinać, aby dało się wykopać. W tym roku sprawdzę, czy inne odmiany też tak łatwo się ukorzenią w tunelu i dam znać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1