Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 20:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2015, 17:29 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
jaszczur napisał(a):
Dlaczego produkty z auksynami nagle zniknęły ze sklepów (i oferty producentów)?

Polskich producentów! Podobno PIORiN zasłania się dyrektywami UE ale holenderska firma dalej sprzedaje.

Jeżeli masz na myśli tę informację: post160623.html#p160623 , to chyba jest nieaktualna (dotyczyła oferty zeszłorocznej). Firma Bros ma aktualnie w ofercie już tylko nawozy do ukorzeniania (bez auksyn) o których pisałem http://www.bros.pl/?q=pl/bros/bros-ukorzeniacze .

PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2015, 17:47 
mistrz
mistrz

To klient który sprzedaje ten stary ukorzeniacz karierę zrobi, bo wydaje się że jedyny pozostał. Widzę że ludziska hurtowo już zakupy robią u niego.
Ja też zakupiłem opakowanie tego specyfiku, :D tylko ciekawe jak z trwałością. Rok produkcji na opakowaniu 2013.

PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2015, 17:55 
Ekspert
Ekspert

Minimalny termin przydatności 3 lata.

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 10:32 
Ekspert
Ekspert

Chcę spróbować w tym roku ukorzeniania na czarnej folii. Aby nie robić wału ziemnego z czarną folia postanowiłem powtykać ukalusowane Sztobry w czarne worki wypełnione odkwaszonym torfem (takie kupione w Castoramie). Co wy na to?

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 11:39 
Ekspert
Ekspert

Sam torf to raczej za mało składników odżywczych na cały sezon, może wymieszaj to z normalnym podłożem.
Będziesz musiał też pilnować wilgotności i opanować nerwy przy rozplątywaniu korzeni jesienią. Na normalnym wale będą mogły rosnąć w głąb ziemi, tu po kilku centymetrach trafią na folię.

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 12:17 
Ekspert
Ekspert

Czyli kiepski pomysł

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Dobry dla kilku sadzonek jeśli worek stoi pionowo. Przy większej ilości lepszy wał ziemny.

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 13:01 
Ekspert
Ekspert

Sztobrów około 100, wiec zrobię wał. Dzięki

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:06 
Kiper
Kiper

Nie rezygnuj, nie poddawaj się tak łatwo, poeksperymentuj trochę i zrób też próbę w workach (chyba nikt jeszcze tego na tym forum nie prezentował) potem przedstawisz nam rezultaty.
Myślę, że w leżących workach jakieś 4-10 sztobrów. (można spróbować też znacznie więcej wszak na pasach z folii praktykuje się rozstaw ok 5cm)
Wilgotności wcale nie musisz kontrolować , wystarczy , że jest odpowiednia na początku.
Ba, nawet SZCZEPIENIE można przeprowadzić w takim worku, sam popatrz, nie wspominając wręcz o uprawach innych niż winorośl w rękawach z folii.
Na fotce moje próby szczepienia tą metodą , jak widać korzonki bardzo obfite. Calość była stratyfikowana ok. 28 st. C. W przypadku sadzonek własnokorzeniowych taka temperatura nie jest wymagana . Myślę , że trzeba by sadzonki przetrzymać do jesieni aż korzenie nie będą podatne na uszkodzenia mechaniczne,

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

Ostatnio edytowano niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:52 przez Andrzej_z_Wolki, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Gdzieś na forum powinien być link do ruskiego filmu o takim ukorzenianiu. Pakowali do worków z torfem całe wiązki sztobrów, zamykali i na regał w jakiejś wygrzewalni. Jak wyciągali to na tych sztobrach było wszystko...i korzenie i szparagi. Jak pamiętam to nawet tych szparagów nie wyłamywali, tylko do wosku i w grunt. Chyba jakieś gazety kładli z góry :)

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:44 
Kiper
Kiper

Cześć "mój kapitanie "
(sztobry od Ciebie rosły najsilniej bez względu na odmianę, wyróżniały się wigorem spośród wszystkich jakie wsadziłem chyba 3 lata temu napisz mi na pw albo i tu dlaczego?)
Spróbuj odszukać ten link wszystkim się przyda.

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 00:42 
Ekspert
Ekspert

Zodiak napisał(a):
Sztobrów około 100, wiec zrobię wał. Dzięki

Mirek jak nie chce ci się szpadlem machać powiedz szwagrowi czy sąsiadowi niech ci przejedzie redłem(takim od ziemniaków) ze dwa razy w tym samym miejscu. Na około 5 m. będziesz miał dwie redliny na 100 sztobrów zostanie tylko folję położyć.

Piotrze to był chyba angielski film,ale wystarczy odszukać wertują poprzedni temat o ukorzenianiu.

-- niedziela, 12 kwietnia 2015, 22:37 --

uprawa/ukorzenianie-2014-t8843-15.html
Post Krzysztofa (donald1209)
Czy o tym Piotrze mówiłeś?

-- poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 00:42 --

McGr3gor napisał(a):
Właśnie jestem po wysadzeniu sztobrów do doniczek. I mam mieszane uczucia. Trochę się niepokoiłem bo po 4 tygodniach w ukorzeniarce sztobry siedziały cicho nie zdradzając oznak życia ... poza Aladdinem który wybił z czego tylko mógł w tym także z pąków zapasowych tak że musiałem mu poobrywać szparagi. Byłem przekonany że pod perlitem jest równie fajnie a tu tymczasem zaskoczenie. 9 pozostałych odmian które nawet nie rozwełniły pąków miało ładne korzonki a Aladdin lipa i słabo to widzę.

Obrazek
To co zielone to 6 sztobrów Aladdina. Reszta śpi.

Obrazek
A tak wyglądała reszta po wyjęciu.

Mam pytanko.
Po niespełna 3 tygodniach na np. Arkadji,NN, i kilku innych miałem podobne wyniki,natomiast gałachd i j.n.nic jakiś tam zaczątek dopiero.
Jak wam się Gałachad ukorzenia? Dodam że patyczki marniutkie max 4/5mm. grubości i zapewnienia kolegi że zdrewniałe.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 07:10 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):

uprawa/ukorzenianie-2014-t8843-15.html
Post Krzysztofa (donald1209)
Czy o tym Piotrze mówiłeś?

Tak, to jest to. Andrzeju, co do sztobrów to nie mam pojęcia, przypadek.

PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 13:08 
nowicjusz
nowicjusz

Ad ukorzeniacza w proszku, jest jeszcze tutaj - http://www.kwiateo.pl/himal-podkorzen-a ... puder.html , kupiłem . Pozdr

PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 14:37 
Ekspert
Ekspert

Laki! Ale to nie jest ukorzeniacz AB tylko Podkorzeń. To nie to samo! Podkorzeń jest bez porównania gorszy i jest dostępny w każdym sklepie ogrodniczym. Nie musiałeś płacić za wysyłkę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1