Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 20:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 11:37 
Ekspert
Ekspert

Sztoberki nie są po to, żeby co chwilę je wyciągać i wkładać z powrotem. Daj im trochę spokoju. Jeżeli ukorzenianie rozpocząłeś kilka dni temu a większość z nas ukorzenia 3-4 tygodnie a dopiero potem przesadza to też miej może więcej cierpliwości. :) Kontroluj temperaturę, utrzymuj delikatną wilgotność a powinno być ok.

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 12:07 
mistrz
mistrz

Dobrze dzięki za rade
pozdrawiam

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 15:30 
Kiper
Kiper

Czy jest różnica jak się pobierze sztobry z latorośli owocujących a jakie są z latorośli nie owocujących ?
Czy to ma jakiekolwiek znaczenie w ukorzenianiu, oraz dalszym wzroście ?
Oraz czy ma jakieś znaczenie z którego miejsca na łozie wyrastają przyszłe sztobry?

PostNapisane: niedziela, 5 kwietnia 2015, 16:58 
Ekspert
Ekspert

Jerzy1957 napisał(a):
Czy jest różnica jak się pobierze sztobry z latorośli owocujących a jakie są z latorośli nie owocujących ?
Czy to ma jakiekolwiek znaczenie w ukorzenianiu, oraz dalszym wzroście ?

Jeśli bierzesz sam dla siebie to niewielkie, bo nie płacisz za patyki, najwyżej nie wszystkie się ukorzenią. Grona silnie hamują wzrost latorośli i pobierają mnóstwo produktów asymilacji.
Moim zdaniem większym grzechem przeciw sztobrom jest przenawożenie azotem i zły stan sanitarny.

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 09:03 
przedszkolak
przedszkolak

Ilu winoogrodników tyle metod ukorzeniania. Moje sztobry są jeszcze zakopane, wykopie je pod koniec kwietnia. Koło 1-2 maja wsadzam je do ukorzeniarki tam są tylko przez 14- 15 dni aby puściły tylko kallus i aby nie było korzeni, albo były jak najmniejsze. Następnie wysadzam je na czarną folię. Przy wciskaniu w podłoże nic się nie pourywa (korzonki) Jest już po zimnej Zośce i raczej nic im nie grozi. Ta metoda sprawdza się u mnie od dobrych kilku lat. 99% ukorzenionych sztobrów. To jest oczywiście mój sposób na ukorzenianie.
Pozdrawiam Antek

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 09:53 
Ekspert
Ekspert

Metoda skuteczna niewątpliwie, jednak ukorzenianie parapetowe od wiosennego przesilenia pozwala doświadczyć wiosnę w czasie marcowych "anomalii". Pierwsza metoda skuteczniejsza, druga przyjemniejsza :)

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 19:21 
przedszkolak
przedszkolak

Dzięki uprzejmości jednego z kolegów (dzięki Michał) otrzymałem sztobry odmian deserowych.
Chciałbym mieć i takie stąd moje próby ich ukorzeniania.
Metoda prosta: wiadro z wodą, obcięta butelka PET 5l po wodzie z ziemią kompostową wymieszaną z piaskiem - a w niej sztobry, grzałka akwariowa 25W z termostatem, termometr.
Mam nadzieję, że się uda.
Poniżej zdjęcie - 8 dzień ukorzeniania.

Załączniki:
DSC_0480.JPG
DSC_0480.JPG [ 79.6 KiB | Przeglądane 618 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 21:02 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Metoda skuteczna niewątpliwie, jednak ukorzenianie parapetowe od wiosennego przesilenia pozwala doświadczyć wiosnę w czasie marcowych "anomalii". Pierwsza metoda skuteczniejsza, druga przyjemniejsza :)

Przyjemniejsza jak masz kilka lub nieco więcej sadzonek,ale jak masz większą ilość to zaczyna się problem
z miejscem,z doświetleniem i z aprobatą osób niezainteresowanych tym tematem. :wink:

grzegorz 78.metoda ukorzeniania w wodzie jest już znana i stosowana i nawet nie trzeba innych dodatków jak ziemia kompostowa kiedy stopka sztobra jest zanurzona w wodzie.
Kilka lat temu kolega @Bajtek propagował tę metodę ukorzeniania. :thumbup:
Szkoda,że już nie udziela się na naszym forum. :eh:

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 21:59 
Ekspert
Ekspert

Zgadam się. Kusi mnie by w tym roku pójść na łatwiznę i posadzić zakalusowane w nagrzaną ziemię z osłonięciem od wiatru.

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 22:49 
Ekspert
Ekspert

To nie jest łatwizna,ale sprawdzony sposób na skuteczne ukorzenienie.

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 22:59 
czeladnik
czeladnik

sajko71 napisał(a):
Jak się sprawuje Suzi? Możesz coś więcej napisać? Moją sadzonkę popchnąłem dalej, patyki mam, ale nie umiem się zdecydować czy chcę ją uprawiać (bo mam mało miejsca).

Kiepska odmiana.
Wsadź lepiej coś ciekawszego.
Gronka mało atrakcyjne, owoc nierówny i dość drobny, późno i nierówno dojrzewa, smak nijaki.

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 23:04 
Ekspert
Ekspert

ok. dzięki za opinię, więc Suzy już u mnie nie ma szans, bo raczej nie inwestuję w niepewne z powodu braku miejsca.

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 20:30 
mistrz
mistrz

grzegorz78 napisał(a):
Metoda prosta: wiadro z wodą, obcięta butelka PET 5l po wodzie z ziemią kompostową wymieszaną z piaskiem - a w niej sztobry, grzałka akwariowa 25W z termostatem, termometr.

Grzesiu ja w podobny sposób grzeje jak Ty, grzałka 50w. i perlit. Moje wiadro stoi w piwnicy i uważam że w otwartym wiadrze jest zbyt duża strata ciepła, dlatego wycięte mam wieko ze styropianu z otworem na butelkę pet. Myślę że grzałka ma więcej czasu na odpoczynek.

Pamiętam jak pisaliście że raz na tydzień zwilżacie perli. Jaką ilością wody aby nie przedobrzyć na taką butelkę 5 litrów która jest pełna perlitu.
Moje sadzonki ze stycznia, na które szczerze to nie liczyłem, jeszcze żyją i wygląda na to że mają się dobrze. Zastanawiam się czy takie młode też zabezpieczacie jakimś opryskiem, czy raczej jak są w domu to są bezpieczne ?

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 21:06 
Ekspert
Ekspert

Każda nawet najdziwniejsza metoda jest dobra, byleby dało się sterować temperaturą podłoża. Wadą tej metody jest konieczność zastosowania hermetycznego pojemnika, a dla niewprawnej osoby, to prosta droga do przelania. Kabel do terarium 15 max 25 Wat na dnie takiego peta i regulator, zamiast grzałki, wiadra i wody załatwia sprawę. Przy zastosowaniu kabla robimy dziury w dnie peta i problem przelania przestaje istnieć.
Thomasl napisał(a):

Pamiętam jak pisaliście że raz na tydzień zwilżacie perli. Jaką ilością wody aby nie przedobrzyć na taką butelkę 5 litrów która jest pełna perlitu.

Tomek bardzo trudno jednoznacznie powiedzieć ile i jak często masz podlewać. Nie wiadomo jak uwodniłeś perlit przy starcie i jak szybko w Twoich warunkach wysycha. Z perlitem to jest tak że na wierzchu wysycha dość szybko, a na dole bardzo długo jest mokry. W takim hermetycznym pojemniku utrzymanie równomiernej wilgotności perlitu jest niezmiernie trudne. Można próbować to robić spryskiwaczem po wierzchu. Ocenę wilgotności trzeba robić poprzez wyjęcie peta z wiadra, osuszenie i ocenę rosy na wewnętrznych ścianach peta. Jak jest rosa na ścianach to znaczy że perlit paruje, a to znaczy że jest wilgotny. Jak rosa schodzi coraz niżej, trzeba działać.

PostNapisane: środa, 8 kwietnia 2015, 21:34 
mistrz
mistrz

Piotrze bardzo dziękuję.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1