Teraz jest sobota, 16 sierpnia 2025, 03:43

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 22:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5947
Lokalizacja: dolnośląskie
Sztobry na dole i u góry trzeba odpowiednio i w odpowiednim miejscu przyciąć i zarobić. O wszystkim przeczytasz w linku powyżej. Jak przeczytasz i zdecydujesz jak i w czym ostatecznie chcesz ukorzeniać to coś podpowiemy.
W tej sytuacji lepsza by była metoda z grzaniem i w perlicie. Chodzi o czas, którego te sztobry mają coraz mniej. Jak przytniesz doły to duże przyrosty wyłam, niech ruszaja ponownie z pąków zapasowych.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 22:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2015, 10:13
Posty: 200
Lokalizacja: Głogów/Ruszowice 92 m.n.p.m
Dobrze tak zrobie jeszcze raz wielkie dzieki za rady

_________________
Pozdrawiam Jarek
http://winnicadeserowa.bloog.pl/
https://www.facebook.com/groups/1583625818595206/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 23:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): czwartek, 15 listopada 2012, 01:14
Posty: 1100
Lokalizacja: łódź
Luk napisał(a):
Stobry stały całą zimę w temp. ok. zera, gdy na dworze był mróz, a przy dodatnich temp. na dworze temp. powietrza była praktycznie taka sama (maksymalnie 1 st. C. więcej), ale gdy na kilka dni temp. podskoczyły do 15 st. i taką samą temp. miałem w tym pomieszczeniu to stwierdziłem, że to nie ma sensu czekanie i zacząłem ukorzeniać.
Mam do dyspozycji pomieszczenie o ok. 9 st. C. Tam sztobry stały na ładowarce od telefonu osłoniete styropianem w dolnej części. Wydawałoby się, że warunki super, ale ładowarka nagrzewa się tylko o parę stopni więcej, niż otoczenie i przez 2 tyg. kallusa brak. Przełożyłem do pomieszczenia, gdzie jest 16 st. C. i jak stoją sztoberki na kaloryferze w butelce plastikowej to mają 27 st. C. (niby ok. tyle, że kaloryfer nie zawsze jest ciepły). W kilka dni pąki wystartowały, są nabrzmiałe i odstają już 4 mm od łozy. Teraz przestawiłem patyki do pomieszczenia, gdzie jest ok. 12-13 st. C. na kaloryfer, który też nagrzewa sie cyklicznie.
Zastanawiam się, która z tych trzech opcji bedzie najlepsza.
Wcześniej wciskałem sztobry zawinięte w worku z piaskiem miedzy dwie pionowe rury od centralnego ogrzewania i było O.K. Ponad 30 st. C. na "korzonkach" i 20 st. C. na reszczie łozy (temp. pokojowa :D ) i wyszły sadzonki jak ta lala. Ale tej możliwości juz nie mam.

Martwi mnie cała sytuacja, bo mam też cenniejsze sztobry, których nie chciałbym zmarnować. Początkowo zakładałem, że jak będę miał około zera st. C dla łozy i kilka st. na "korzonkach" to będzie idealnie. Ale jak skoczyła tem do 9 st. dla łozy, a "na korzonkach nadal tylko o kilka st. więcej to spanikowałem trochę i wstawiłem na kaloryfer.

Bardzo proszę o sugestie.


A ja cię proszę przeczytaj pw ,chyba że już otrzymałeś jakieś wskazówki.

-- piątek, 27 marca 2015, 23:57 --

ajka napisał(a):
Wczoraj po południu doszła przesyłka ze sztobrami (trwało to 5 dni). Na sztoberkach pąki są już mocno włochate i napęczniałe.
Nie pierwszy raz ukorzeniam, ale będzie to pierwsze ukorzenianie z takimi pąkami. W związku z tym mam pytanie.
Czy uważacie, że dało by efekt oberwanie tych pąków, żeby dać czas na wytworzenie kallusa i korzonków. Liczę oczywiście na wybicie wtedy z pąków zapasowych. Czy zostawić tak jak jest, ale tu obawiam się, że te pąki za szybko się rozwiną a dół nie nadąży.

Pisałem ostatnio o podobnym zajściu tylko że oprócz sztobrów miałem też sadzonki,ale tę część posta usunąłem. Teraz widzę że by się przydała.
Kuba (Olmek) ma rację,można je jakiś czas hibernować,zatrzymają wzrost,ale na jak długo niewiem,pewnie jak już ruszyły to powolutku będą się rozwijać,ale ukorzeniarka przyśpieszy rozwój na dole. Moje się zatrzymały,a część sztobrów w ukorzeniarce już siedzi.

_________________
Pozdrawiam Przemek.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 08:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2015, 10:13
Posty: 200
Lokalizacja: Głogów/Ruszowice 92 m.n.p.m
A jeszcze mam taka sugestie tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł jak bym do woreczka wsypal torf odkwaszony zamoczyl te moje sztoberki w korzonku AB zawiazal woreczki i dal w cieple miejsce? Co koledzy myślicie o tym pomysle?

_________________
Pozdrawiam Jarek
http://winnicadeserowa.bloog.pl/
https://www.facebook.com/groups/1583625818595206/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 14:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Witam. Wróciłem z ogrodu i mam dosyć, usiadłem i chce mi się płakać....
Chciałem dziś wykopać i zamoczyć moje cenne sztobry od Zdzisia, Marquette, Muscaris, Solaris i kilka deserowych aby jutro zacząć ukorzenianie.
To co znalazłem to tylko jedna etykietka, nie ma nic. Z siedemdziesięciu patyków nie ma nic ani jednego patyka, wszystko zostało wyniesione jedną norą. Co to za szkodnik bo przecież kret patykami chyba się nie żywi.
Dla wiadomości wszystkich, to jest okropne doświadczenie i nie życzę nikomu, lepiej było by gdybym trzymał je w piwnicy.
W takiej sytuacji przepraszam moich życzliwych kolegów którym obiecałem relację z mojej przygody ale z przyczyn nie zależnych od mnie jej nie będzie..
Na pierwszym zdjęciu widać tą jedną dziurę którą wszystko wyjechało w paczkach po wiązane, drugie pokazuję po podkopaniu dalej korytarza.

Obrazek

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 15:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5515
Lokalizacja: Łódź i okolice
To na przyszłość jak masz takiego sublokatora to jak dołujesz sztobry owiń je w metalową albo plastikową siatką. Gryzonie jej nie sforsują.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 16:06 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 24 marca 2015, 14:24
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Witam na forum.

W przyszłym tygodniu mam dostać sztobry. Niestety dzisiaj w okolicznych sklepach znalazłem tylko Bros nawoz wspomagający ukorzenianie do zdrewnialych. Polecanego ukorzeniacza nie ma. Zastosować to czy lepiej bez niczego sprobowac?
Ukorzeniał będę sposobem z głównej strony, w butelkach pet, na parapecie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 16:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5515
Lokalizacja: Łódź i okolice
Kup na allegro. Jeszcze jest.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 18:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Bardzo dobrze spełnia swoją funkcję ukorzeniacz do sadzonek półzdrewniałych "BROS" (puder w czerwonym pojemniku), powinien być dostępny w sklepach ogrodniczych, kupiłem go w pierwszym lepszym. Przez firmę Bros jest tylko konfekcjonowany, producentem jest holenderski Rhizopon. Zawiera 0,4% IBA, czyli identyczne stężenie jak w dawnym "KORZONKU" do sadzonek zdrewniałych.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 18:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5515
Lokalizacja: Łódź i okolice
To dziwne. :shock: Holendrzy mogą produkować a Polakom się zabrania.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 18:20 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2008, 01:00
Posty: 204
Lokalizacja: Rybnik/Kamieñ
Jak rozumieć .."po ucięciu wyżej" ? Ile jest zapasu nad najwyższym pąkiem?

góry nie ruszam (górny pąk), zapasu około 1 cm - drugi koniec bo nie miał kalusa, ciąłem aż do zdrowego zielonego i do ukorzeniacza tylko że środek pusty i brązowy ( nie wszystkie tak miały ). Poza tym zawsze zostawiam jeszcze drugi pąk dla bezpieczeństwa.
Na przykład tego roku pobierałem sztobry bezpośrednio z krzewu, zakopczykowane, - korzenie wytworzyły się bardzo szybko.
Zrobię parę fotek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 19:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 24 marca 2015, 14:24
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Ja mam do zdrewniałych brosa w czerwonym pojemniku, to może jednak się nada. W skladzie nie ma iba wymienionego. W instrukcji jest żeby wsypać na dno dołka, nic o moczeniu sztobra.
Zamówie ten AB chyba dla pewności.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 20:26 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2015, 10:13
Posty: 200
Lokalizacja: Głogów/Ruszowice 92 m.n.p.m
Witam serdecznie.
Mam pytanie na ktore znają może koledzy odpowiedz wsadzilem kilka sztobrów do szmatki pluciennej przed tym zamoczylem je w korzonku AB owinelem woreczkiem i dałem w cieple miejsce. Chciałbym wiedzieć po jakim czasie mogę się spodziewać jakiegoś efektu?

_________________
Pozdrawiam Jarek
http://winnicadeserowa.bloog.pl/
https://www.facebook.com/groups/1583625818595206/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 21:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Jeśli chcesz obserwować wytwarzanie korzeni, to odpuść te szmatki, zasadź do uciętego peta wypełnionego mieszanką piasku i torfu. Jak któryś patyk puści korzenie to zobaczysz je jak dojdą do ścianki. Trzeba skaleczyć korę na dolnym węźle i obsypać to miejsce ukorzeniaczem.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2015, 23:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
milix1 napisał(a):
Ja mam do zdrewniałych brosa w czerwonym pojemniku, to może jednak się nada. W skladzie nie ma iba wymienionego. W instrukcji jest żeby wsypać na dno dołka, nic o moczeniu sztobra.
Zamówie ten AB chyba dla pewności.


W takim razie ten Twój "ukorzeniacz", to jakaś lipa, nawóz wspomagający lub coś w tym rodzaju. Ten, który poleciłem jest prawdziwym ukorzeniaczem, w opakowaniu jest 20g. IBA, to kwas 4-(3-indolilo)masłowy.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], DotNetDotCom.org [Bot], Google [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO