Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 01:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 11:19 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 11:35
Posty: 421
Lokalizacja: Mazowsze
Wczoraj po południu doszła przesyłka ze sztobrami (trwało to 5 dni). Na sztoberkach pąki są już mocno włochate i napęczniałe.
Nie pierwszy raz ukorzeniam, ale będzie to pierwsze ukorzenianie z takimi pąkami. W związku z tym mam pytanie.
Czy uważacie, że dało by efekt oberwanie tych pąków, żeby dać czas na wytworzenie kallusa i korzonków. Liczę oczywiście na wybicie wtedy z pąków zapasowych. Czy zostawić tak jak jest, ale tu obawiam się, że te pąki za szybko się rozwiną a dół nie nadąży.

_________________
Pozdrawiam. Aśka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 11:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Absolutnie NIE
Sztober nie wytworzy nowych paków tak szybko - prędzej uschnie.
Ukorzeniaj tak jak jest - tylko nie trzymaj w ciemności bo wyrosną szparagi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 11:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Jeżeli postawisz ukorzeniarkę w chłodnym miejscu, to pąki wyhamują z rozwojem, a po 2 tygodniach będą już korzonki. Zdarzało mi się ukorzeniać sztobry w bardziej zaawansowanym stadium i wszystko było OK, tak więc na razie nic nie obrywaj.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 11:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
Canin napisał(a):
Absolutnie NIE
Sztober nie wytworzy nowych paków tak szybko - prędzej uschnie.

Nie sądzę. Jakoś od lutego bawię się z trzema sztobrami V-25/20. Ukorzeniam je w wodzie. Dla dwóch wyłamałem latorośle z paków głównych. Jeden ruszył z pąka zapasowego dość szybko, drugi długo się zastanawiał ale tez ruszył. Zauważyłem że start pąka zapasowego uzależniony jest od sytuacji na korzeniach. Sztober, który zaczął puszczać korzenie ruszył szybciej z pąka zapasowego. Niezależnie od tego co napisałem nie polecam wyłamywania pąków. Potwierdzam to co napisał Kuba. Przyłóż 28 st na korzeniach.

_________________
****


Ostatnio edytowano piątek, 27 marca 2015, 11:55 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 11:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 16 września 2013, 02:11
Posty: 372
Lokalizacja: Wrocław/ogród-powiat nyski
Kilka sztobrów będę podpędzał na prowizorycznej "ukorzeniarce" metodą jak tu: uprawa/ukorzeniarka-new-age-t9004.html?hilit=dekoder
Mam pytanie: czy ktoś próbował z podłożem w postaci kulek z pokruszonego styropianu, czy lepiej użyć piasku?
Nie chce mi się szukać perlitu bo potrzebuję tylko ok 0,2 l.


Załączniki:
2015-03-27 11.22.32 (180x240).jpg
2015-03-27 11.22.32 (180x240).jpg [ 43.6 KiB | Przeglądane 515 razy ]

_________________
Pozdr Jarek
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 12:16 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 1 grudnia 2013, 11:35
Posty: 421
Lokalizacja: Mazowsze
Podobną sytuację jak Piotr miałam na Elfie. Też wyłamałam jeden pąk (testowo) i puścił z zapasowego, ale on ma tendencję do wybijania z 2, a czasem nawet i z 3 pąków. Stąd moje pytanie.
Tu jednak nie chcę ryzykować utraty sztobrów.
Dlatego zrobię tak, jak radzicie.
Dzięki za szybką reakcję :D .

_________________
Pozdrawiam. Aśka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 12:52 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2008, 01:00
Posty: 204
Lokalizacja: Rybnik/Kamieñ
Dostałem od naszego kolegi sztoberki tylko po dwóch tygodniach żadnej reakcji, a po ucięciu wyżej jest pusty rdzeń, brązowy i kruszący się. Powiedzcie mi czym może być to spowodowane? sztobry są grube.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 17:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2866
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Wygląda na to, że sztoberki były uschnięte :( . Pęd w przekroju ma być zielony.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 21:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
daniels napisał(a):
Dostałem od naszego kolegi sztoberki tylko po dwóch tygodniach żadnej reakcji, a po ucięciu wyżej jest pusty rdzeń, brązowy i kruszący się. Powiedzcie mi czym może być to spowodowane? sztobry są grube.


Jak rozumieć .."po ucięciu wyżej" ? Ile jest zapasu nad najwyższym pąkiem? Sztobry ucięte z niewielkim zapasam przechowywane w mokrym srodowisku mają tendencje do zagniwania rdzenia i to dość głęboko. Taki rdzeń jest ciemny, wodnisty, rozwarstwia się, a w czasie ukorzeniania zanika. Drewno wokoło takiego rdzenia też jest zmienione. Pozornie zielone ale kruche, przy cięciu sekatorem stawia niewielki opór. Już kiedyś pisałem, że o wiele bezpieczniej jest przechowywać łozę w długich odcinkach. Właśnie jestem na etapie cięcia sztobrów do ukorzeniania i obserwuję to co opisałem powyżej. Prewencyjnie z każdej łozy odcinam ok 10 i więcej cm z obydwu stron. Poświęć jeden i tnij od góry i od dołu ku środkowi po kawałeczku i sprawdzaj.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 21:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2015, 10:13
Posty: 200
Lokalizacja: Głogów/Ruszowice 92 m.n.p.m
Witam serdecznie kolegów i koleżanki jestem nowy na forum jak i w hodowli winogron dostałem od znajomego kilka sztobrów które mają już pąki a nawet liście i nie wiem jaki sposób ukorzeniania był by dobry a nie mam ukorzeniarki
Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje

_________________
Pozdrawiam Jarek
http://winnicadeserowa.bloog.pl/
https://www.facebook.com/groups/1583625818595206/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
jarekszulc1991ca napisał(a):
Witam serdecznie kolegów i koleżanki jestem nowy na forum jak i w hodowli winogron dostałem od znajomego kilka sztobrów które mają już pąki a nawet liście i nie wiem jaki sposób ukorzeniania był by dobry a nie mam ukorzeniarki
Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje

Ze mają pąki to dobrze, ale że liście to już nie bardzo.
Jak nie masz ukorzeniarki to pojemniczek z wodą lub doniczka z ziemią i trzymaj w ciepłym miejscu.
Jakieś szanse że się ukorzeni są. Z podkreśleniem na "jakieś".

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 21:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
jarekszulc1991ca napisał(a):
Witam serdecznie kolegów i koleżanki jestem nowy na forum jak i w hodowli winogron dostałem od znajomego kilka sztobrów które mają już pąki a nawet liście i nie wiem jaki sposób ukorzeniania był by dobry a nie mam ukorzeniarki
Prosze o odpowiedz i z gory dziekuje


Witaj kolego. To gdzie ten kolega trzymał te sztobry, na piecu? Powyłamuj duże przyrosty, małe możesz zostawić i zrób coś takiego
Obrazek

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 21:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2015, 10:13
Posty: 200
Lokalizacja: Głogów/Ruszowice 92 m.n.p.m
Dziękuję za podpowiedzi dostałem je z pakami trzymam je w słoiku z wodą na oknie a ze nie mam doświadczenia na ten temat to cieszylem sie ze az listki puszczaja ale widze ze teraz niepotrzebnie sie cieszylem :(

_________________
Pozdrawiam Jarek
http://winnicadeserowa.bloog.pl/
https://www.facebook.com/groups/1583625818595206/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 21:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5945
Lokalizacja: dolnośląskie
jarekszulc1991ca napisał(a):
Dziękuję za podpowiedzi dostałem je z pakami trzymam je w słoiku z wodą na oknie a ze nie mam doświadczenia na ten temat to cieszylem sie ze az listki puszczaja ale widze ze teraz niepotrzebnie sie cieszylem :(

Skoro trzymałeś w tym słoiku, to nie wyłamuj nic. Myślę, że jakiś proces ukorzeniania tam następuje? Sprawdź czy nie ma kalusu w okolicy dolnego cięcia.
Poczytaj sobie może to: http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... gu_30.html Mam nadzieję, że trochę Ci się rozjaśni o ukorzenianiu

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2015, 22:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 26 marca 2015, 10:13
Posty: 200
Lokalizacja: Głogów/Ruszowice 92 m.n.p.m
Właśnie nic tam nie ma ani kalusa ani korzonkow dlatego zaniepokojony jestem i chcialem zasiegnac porady ekspertow

_________________
Pozdrawiam Jarek
http://winnicadeserowa.bloog.pl/
https://www.facebook.com/groups/1583625818595206/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO