Teraz jest środa, 7 maja 2025, 17:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 14:58 
czeladnik
czeladnik

Witam ja mam ukorzeniac korzonek D w płynie, czy jet dobry mariusz

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 09:48 
Ekspert
Ekspert

Mariusz to jest jakieś pomylenie pojęć. Korzonek D to nie jest ukorzeniacz. To jest normalny nawóz i mikroskładnikami, który teoretycznie ma wspomagać rozrost korzeni już ukorzenionych sadzonek. Czyli jest do d.... :thumbdown:
I nie ma nic wspólnego ze sprzedawanym kiedyś ukorzeniaczem korzonek.

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 20:04 
czeladnik
czeladnik

Witam serdecznie,

Po zeszłorocznym niepowodzeniu w ukorzenianiu na chyba zbyt ciepłym parapecie (na kilkanaście sztobrów przetrwała tylko 1 sadzonka) w ub. tygodniu wykonałem prowizoryczną ukorzeniarkę ok 30x45 cm z wkładem na spodzie z maty grzewczej do ogrzewania podłogowego. Ukorzeniarkę wstawiłem do nieogrzewanej komórki przy garażu.
A dylemat mam następujący: czy temperatura otoczenia ok 6-7 stopni nie jest zbyt niska? Na spodzie butelek z perlitem temperatura wynosi ok. 34 stopni, ale jak dziś odkopałem jedną z butelek, aby sprawdzić rozkład temperatury wewnątrz, to wychodzi, że przy stopce sztobra, ok 2-3 cm od spodu temperatura może być ok 26 stopni, im bardziej w górę temperatura maleje, aż do ok. 12 stopni na wierzchu. Temperaturę mierzę termometrem na podczerwień, więc sądzę, że jest miarodajna.
Jak myślicie, czy powyższe warunki dają nadzieję, na pomyślne ukorzenienie, czy coś powinienem poprawić?
Ukorzeniam ok. 40 sztobrów, głównie z własnych łoz przyciętych jesienią i przechowanych przez zimę w ziemi, kilka też dostałem od znajomego z ponad 30-letniej winorośli o nieznanej odmianie ale bardzo smacznych, niedużych fioletowych jagodach - te były przycięte ok tydzień temu z długiej zeszłorocznej łozy. W planie mam obsadzenie winoroślami, jeśli się ukorzenią całego domu i części ogrodzenia :-)

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Bardzo dobre warunki, na wyższą temperaturę w okolicy pąków przyjdzie czas jak już będą korzonki.

PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2015, 20:13 
Ekspert
Ekspert

Jeśli z własnych krzewów, to czy nie łatwiej porobić odkłady?
Zwykły jeśli z tegorocznego pędu-latorośli, a chiński jeśli z łozy.

PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 00:16 
Ekspert
Ekspert

Z tego co rozumię masz matę grzewczą dodatkowo butelki z perlitem (pewnie w nich sztobry)a gdzie czujnik temperatury przy stopkach,bądz jaki kolwiek termometr. Ja wyjmując tremometr z ukorzeniarki po 3 sekundach mam ze 3-4 stopnie mniej niż w środku. Niewiem może taką matę ja masz ustawiasz na daną temperaturę?

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 07:26 
czeladnik
czeladnik

Czujnik temperatury od maty grzewczej mam na spodzie wpleciony pomiędzy kable grzejne maty, ale regulator z którym połączony jest czujnik niestety nie reguluje temperatury wg stopni C, ma tylko poziomy 1, 2, ..... 7. Wada takiego rozwiązania jest taka, że niezależnie od temperatury na zewnątrz mata grzeje tak samo. W przypadku, gdy na zewnątrz jest bardzo zimno i temperatura w komórce spada (wczorajszej nocy na zewnątrz nad ranem było -10 stopni), mata grzewcza na ten spadek nie reaguje jeśli nie zrobię tego ręcznie (otoczenie zabiera jej więcej ciepła i mniej oddaje sztobrom). W przypadku natomiast, gdy robi się ciepło i temperatura w komórce rośnie istnieje niebezpieczeństwo przegrzania sztobrów, dlatego kontroluję temperaturę kilka razy dziennie termometrem na podczerwień. Ale mata pozostała mi sprzed kilku lat, gdy robiłem łazienkę na poddaszu i chciałem tam zrobić podłogówkę - teraz za to jest jak znalazł.
Nie wspomnę, że rodzinka się ze mnie nabija :D , ale na szczęście sztobry w komórce nikomu nie przeszkadzają, przyjmuję to ze spokojem. :)

PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 08:04 
Kiper
Kiper

Za dwadzieścia pare zl. tak sie męczysz?
Kup termoregulator i po problemie.
http://www.darewit.pl/sklep/index.php?p ... emperatury
http://allegro.pl/rt-2-termoregulator-t ... 95345.html

PostNapisane: wtorek, 24 marca 2015, 10:06 
czeladnik
czeladnik

Bardzo dziękuję, nie wiedziałem, że regulator jest taki tani, właśnie go zamówiłem.

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 16:51 
czeladnik
czeladnik

Witam,

Mam pytanie w związku z tegoroczną zimą (jej brakiem) sztobry mi się rozhartowały i zaraz po włożeniu do ukorzeniarki po 4 dniach pąki wystartowały a nawet kallusa ani śladu) Ma ktos pomysł jak spowolnić pąki?

pozdrawiam

Ł

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 17:00 
mistrz
mistrz

To gdzie ty miałeś te sztobry że się rozhartowały ?

Najlepiej do jakiegoś zimnego miejsca np. piwnica ale na tym etapie jak pąki już startują to nie wiem czy to pomoże ?

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 18:11 
Ekspert
Ekspert

A jaką masz temp. pomieszczenia w którym ukorzeniarka stoi?
Najlepiej wynieś gdzieś gdzie masz poniżej 10 stopni.

PostNapisane: środa, 25 marca 2015, 19:09 
Ekspert
Ekspert

Tylko skąd takie pomieszczenie?
Jest jednak technologiczne wyjście z tej sytuacji, ogniwo peltiera.
Lodówka turystyczna z takim ogniwem chłodzi z jednej strony do około 5 C a z drugiej grzeje.

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 18:15 
Ekspert
Ekspert

To fakt,może nie każdy ma. W mojej komórce w mieście na tą chwilę mam 6 stopni,na działce mam drugą tylko w niej jest chłodniej :D

PostNapisane: czwartek, 26 marca 2015, 22:02 
czeladnik
czeladnik

Stobry stały całą zimę w temp. ok. zera, gdy na dworze był mróz, a przy dodatnich temp. na dworze temp. powietrza była praktycznie taka sama (maksymalnie 1 st. C. więcej), ale gdy na kilka dni temp. podskoczyły do 15 st. i taką samą temp. miałem w tym pomieszczeniu to stwierdziłem, że to nie ma sensu czekanie i zacząłem ukorzeniać.
Mam do dyspozycji pomieszczenie o ok. 9 st. C. Tam sztobry stały na ładowarce od telefonu osłoniete styropianem w dolnej części. Wydawałoby się, że warunki super, ale ładowarka nagrzewa się tylko o parę stopni więcej, niż otoczenie i przez 2 tyg. kallusa brak. Przełożyłem do pomieszczenia, gdzie jest 16 st. C. i jak stoją sztoberki na kaloryferze w butelce plastikowej to mają 27 st. C. (niby ok. tyle, że kaloryfer nie zawsze jest ciepły). W kilka dni pąki wystartowały, są nabrzmiałe i odstają już 4 mm od łozy. Teraz przestawiłem patyki do pomieszczenia, gdzie jest ok. 12-13 st. C. na kaloryfer, który też nagrzewa sie cyklicznie.
Zastanawiam się, która z tych trzech opcji bedzie najlepsza.
Wcześniej wciskałem sztobry zawinięte w worku z piaskiem miedzy dwie pionowe rury od centralnego ogrzewania i było O.K. Ponad 30 st. C. na "korzonkach" i 20 st. C. na reszczie łozy (temp. pokojowa :D ) i wyszły sadzonki jak ta lala. Ale tej możliwości juz nie mam.

Martwi mnie cała sytuacja, bo mam też cenniejsze sztobry, których nie chciałbym zmarnować. Początkowo zakładałem, że jak będę miał około zera st. C dla łozy i kilka st. na "korzonkach" to będzie idealnie. Ale jak skoczyła tem do 9 st. dla łozy, a "na korzonkach nadal tylko o kilka st. więcej to spanikowałem trochę i wstawiłem na kaloryfer.

Bardzo proszę o sugestie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1