Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 00:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 17:32 
mistrz
mistrz

Zdjęc już nie ma znikły :( właśnie dziś zastanawiałem się nad moimi eksperymentalnymi sadzonkami. Jak się człowiek naczyta tak to później go nosi że szok. Podszedłem do tej próby raczej bez wiary ale zawsze coś było w słoiku. W styczniu po przeczytaniu Piotra wpisu poszedłem a ogród i przyciąłem sobie pierwsze z brzegu trzy patyki Marszałka trzy oczkowe. Wsadziłem do wody i na parapet ale po trzech tygodniach nic, ani korzenia ani tego kulasa o którym tak piszecie. Nie rezygnując z mojej pierwszej operacji korzenie :D wsadziłem to do doniczek z piaskiem. Ponieważ wszystko żywe ale ale jak w donicy to nie widac, postanowiłem wczoraj przesadzic je do ziemi i jakie było moje zaskoczenie jak ukazały mi się korzenie takie jak na waszych zdjęciach.
Martwi mnie tylko jedno to o czym piszesz Piotrze właśnie, góra jest już bardzo zielona, czy to ma szansę się utrzymac ? W pokoju będzie już chyba za ciepło i myślałem aby je przenieś do garażu nie ogrzewanego na parapet ale Piotr pisze o doświetlaniu w nocy i zgłupiałem. Znaczy że będzie za zimno ?
ps. Znikła mi kreska nad c :oops: mam awarie zasilacz a to jest syna sprzęt, nie ogarniam tego, przepraszam

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 18:11 
mistrz
mistrz

Thomasl napisał(a):
Martwi mnie tylko jedno to o czym piszesz Piotrze właśnie, góra jest już bardzo zielona, czy to ma szansę się utrzymac ? W pokoju będzie już chyba za ciepło i myślałem aby je przenieś do garażu nie ogrzewanego na parapet ale Piotr pisze o doświetlaniu w nocy i zgłupiałem. Znaczy że będzie za zimno ?

Jak są już korzonki to sadzonka ma szansę już normalnie rosnąć. Trzymanie w chłodzie ma chyba na celu opóźnienie startu pąków, ale jak już zielone ruszyło, to trzeba mu teraz zapewnić maksimum słońca (światła), więc ja bym teraz trzymał w pokojowej temperaturze na parapecie przy oknie od południowej strony. Jak korzonki będą rosnąć jak trzeba, to za 2 miesiące sadzonki powinny być gotowe do posadzenia.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 18:57 
Ekspert
Ekspert

Mam prośbę. Wszystko co pokazuję, robię albo z nudów, albo dla testowania urządzeń albo dla sprawdzenia co z tego wyjdzie. Raczej nie polecam tego do naśladowania,a jeżeli ktoś chce, to na własną odpowiedzialność.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 19:10 
Kiper
Kiper

To ja tak z nudów pokażę co wyrosło w wodzie po prawie dwóch miesiącach.

Załączniki:
DSC_0406.JPG
DSC_0406.JPG [ 134.21 KiB | Przeglądane 498 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 19:40 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Mam prośbę. Wszystko co pokazuję, robię albo z nudów, albo dla testowania urządzeń albo dla sprawdzenia co z tego wyjdzie. Raczej nie polecam tego do naśladowania,a jeżeli ktoś chce, to na własną odpowiedzialność.

Piotrze, pod każdym artykułem rób dopisek "Naśladujesz na własne ryzyko" :wink:
A tak poważnie to w zamierzchłych czasach jak dostałem sztobry jakiejś przerobówki od taty to ukorzeniły się przez zimę, wetknięte w doniczkę z ziemią w chłodnej piwnicy. Również wetknięte wiosną w ziemię. Ale oczywiście też nie polecam naśladowania.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Właściwe ukorzenianie rozpocznę pod koniec marca, do gruntu pod osłoną planuję przesadzać pod koniec kwietnia. Będę ukorzeniał wstępnie w samym perlicie, będę grzał stopki i nie będę podgrzewał ani doświetlał pąków. Ten sposób postępowania jest sprawdzony i można naśladować :wink:

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 20:33 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
Właściwe ukorzenianie rozpocznę pod koniec marca, do gruntu pod osłoną planuję przesadzać pod koniec kwietnia. Będę ukorzeniał wstępnie w samym perlicie, będę grzał stopki i nie będę podgrzewał ani doświetlał pąków. Ten sposób postępowania jest sprawdzony i można naśladować :wink:

Kapitanie będziesz sadził w tunelu czy na zewnątrz ?

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 20:51 
Ekspert
Ekspert

w tunelu

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 20:56 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Jasiu przeczytaj jeszcze raz.
"do gruntu pod osłoną planuję przesadzić pod koniec kwietnia"

Przemek w gruncie pod osłoną, nie musi oznaczać, że w tunelu. Może być np tunelik :).

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 22:10 
mistrz
mistrz

jaszczur napisał(a):
Jak są już korzonki to sadzonka ma szansę już normalnie rosnąć. Trzymanie w chłodzie ma chyba na celu opóźnienie startu pąków, ale jak już zielone ruszyło, to trzeba mu teraz zapewnić maksimum słońca (światła), więc ja bym teraz trzymał w pokojowej temperaturze na parapecie przy oknie od południowej strony. Jak korzonki będą rosnąć jak trzeba, to za 2 miesiące sadzonki powinny być gotowe do posadzenia.

Uspokoiłeś mnie, zostają w pokoju na parapecie, w razie W dostaną bambusy :-)
Kapitanie zapewniam Cię że my też robimy to z nudów ( w sumie mogę ręczyć tylko za siebie :-D. )
sztobry które chciałbym ożywić mam zakopane głęboko w ogrodzie i czekają kiedy wjadę po nie fadromą ;-) a będzie to też pod koniec marca, z tą różnicą że ja nie będę budował takiego cuda jak wy a wykorzystam grzałkę akwariową i chyba trociny bo jak pytam u mnie o perlit to robią gały :-o
Nie ukrywam że troszkę mnie zaniepokoiła temp. 17 stopni na dworze.

PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 09:33 
Ekspert
Ekspert

Perlit możesz kupić przez internet na ogólnie znanym portalu aukcyjnym i nie tylko.
Mam przekonanie że grzałka akwariowa w trocinach będzie grzała bardzo miejscowo, na pewno rozkład będzie inny niż w krążącej wodzie. Masz jeszcze czas, zrób próbę i pomierz temperaturę.

PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 10:02 
mistrz
mistrz

Grzesiu nie wiem czy Cię zrozumiałem ale grzałka będzie w wodzie a w niej pojemnik ze sztobrami w trcinach.

PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 10:08 
Ekspert
Ekspert

U mnie perlit jest w każdym nawet najmniejszym sklepie ogrodniczym. Na tym znanym portalu :lol: masz duży wybór.

PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 11:14 
nowicjusz
nowicjusz

Jeśli można wtrącić 3 grosze odnośnie grzałki akwariowej. Jako, że jestem nowy w temacie winorośli postanowiłem poeksperymentować z ukorzenianiem przy pomocy grzałki. Moim zdaniem nie jest to najlepszy pomysł. Przede wszystkim, jak napisał ktoś wcześniej temperatura nie rozkłada się równomiernie - przy grzałce mamy za gorąco a na skraju ukorzeniarki jeszcze za zimno. Poza tym i tak należy zaopatrzyć się w regulator temperatury, gdyż tym z grzałki ciężko jest ustawić wymaganą temp. Podsumowując, skuteczność ukorzeniania była u mnie mniejsza niż 30 %. Na szczęście do eksperymentu użyłem jakiejś odmiany płotowej :), więc strat nie poniosłem.
Nauczony doświadczeniem wczoraj ukończyłem budowę ukorzeniarki z kablem grzewczym i termoregulatorem i niecierpliwie oczekuję końca marca. (zrobiło się wypracowanie :) ).
Pozdrawiam, Wojtek

PostNapisane: środa, 11 marca 2015, 12:51 
nowicjusz
nowicjusz

Pytanko. Sztobry to całe wykąpać w topsinie czy tylko końcówki?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1