Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 01:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2015, 20:17 
Ekspert
Ekspert

Szukanie przyczyn w związku z mitycznymi "żyłami wodnymi" to już sobie darujcie w XXI wieku ;) albo poczytajcie: http://www.staff.amu.edu.pl/~pkisz/wywiad.htm http://www.racjonalista.pl/kk.php/t,2675

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 10:43 
Ekspert
Ekspert

Rutra napisał(a):
Może rzeczywiście jakaś żyła wodna, albo bóg wie co?

Albo co roku ten sam błąd. Najczęstszy to przelanie. Pąki się rozwijają, a stopki zamiast się ukorzeniać gniją. Podobnie zgniją korzenie w przelanych doniczkach. Kup perlit, podlewaj bardzo umiarkowanie, a czary miną :D Kiedyś zalecałem używanie suchego sosnowego patyczka do kontrolowania wilgotności podłoża. Teraz robię to za pomocą kawałka żywej łozy. Stopkę zarabiam prawie jak do ukorzeniania, ( trochę ostrzej, żeby można było łatwiej wsuwać w podłoże), zaznaczam na łozie wysokość do której mam wkładać i praktycznie co dziennie kontroluję. Ładnie na łozie widać jaki mam poziom wilgotności na dole, a dodatkowo mam na bieżąco informację jak reagują na ukorzenianie inne sztobry. To takie banalne, że aż sam się sobie dziwię, że dotąd na to nie wpadłem :).

PostNapisane: piątek, 6 marca 2015, 18:52 
mistrz
mistrz

Rutra na mojej działce mamy tyle żył wodnych że gdybym napisał to złapał byś się za głowę i spytał jąk ja żyje jeszcze. W domu mamy odpromiennik i jakoś żyjemy i wszystko pięknie rośnie.
Dodam że w tym roku pierwszy raz ukorzeniłem Marszałka :-D nakręciłm się czytając testy Kapitana i też zrobiłem test i się udało, na razie wszystko żyje :-)

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2015, 22:35 
mistrz
mistrz

Witajcie...
Może dla starych winoogrodników to normalka, ale jak dla mnie to trochę zbyt piękne by było możliwe u nas...
Zerknijcie na to:
https://www.youtube.com/watch?v=8oo3TL9TCIY
lub na to:
https://www.youtube.com/watch?v=PLlb7Lde8aE

Urwał gościu kawałek "zielonego", wsadził do ziemi w plastikowym kuflu :P i rośnie :shock:
A tu się człowiek pieści, cacka, podgrzewa, buduje ukorzeniarki, chucha, dmucha...żeby się ukorzeniło i rosło, a tam myk myk i korzenie.
Klimat taki czy odmiany? (pytanie retoryczne :D )

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2015, 23:39 
mistrz
mistrz

bialywoj napisał(a):

A tu się człowiek pieści, cacka, podgrzewa, buduje ukorzeniarki, chucha, dmucha...żeby się ukorzeniło i rosło, a tam myk myk i korzenie

Bo to nie chodzi o to aby złapać króliczka, ale by gonić go. :lol:
Ile to przyjemności jest z tym ukorzenianiem w naszym wydaniu, a to materiał odpowiedni na ukorzeniarkę dobrać, a to moc kabla grzewczego, a to jaki termometr, jakie podłoże. Potem testy tego wszystkiego, ustalanie optymalnego terminu uruchomienia i etc.
Tak se włożyć patyk do ziemi? Co to za przyjemność.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 08:44 
Ekspert
Ekspert

Od 12 lutego w ramach testowania urządzeń do ukorzeniania włożyłem do perlitui po kilkanaście sztobrów różnych odmian. Seneca, która trafiła do skrzyni w pierwszej kolejności, wytworzyła już pierwsze korzenie.
Obrazek
Uznałem, że dalsze przetrzymywanie tych sadzonek w jałowym perlicie nie będzie już dla nich korzystne. Docelowo mają trafić w doniczki lub do gruntu i pod namiot foliowy. Pora na takie przeniesienie, z uwagi na zbyt niskie temperatury, jest jeszcze przedwczesna. Byłem zmuszony wymyślić na jakiś czas, wyjście awaryjne. No i wymyśliłem. Przeniosłem do podgrzewanego podłoża ziemnego.
Obrazek
Donica z podgrzewanym podłożem stoi w zimnej szopie. W obawie o przemarznięcie nabrzmiałych już mocno pąków, postanowiłem coś wymyślić by je zabezpieczyć, szczególnie w nocy. Kilka kawałków styropianu, lampa i kolejny RT-2 załatwiły sprawę. Teraz już nie ma możliwości, żeby temperatura spadła poniżej 16 st.

Obrazek

Niech już będzie ta wiosna. :)

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 10:20 
Ekspert
Ekspert

Wolałbym wiosnę o czasie i bez przymrozków niż wczesną z przymrozkami, jaka była ostatnio.
krzysiekm42 napisał(a):
bialywoj napisał(a):

A tu się człowiek pieści, cacka, podgrzewa, buduje ukorzeniarki, chucha, dmucha...żeby się ukorzeniło i rosło, a tam myk myk i korzenie

Bo to nie chodzi o to aby złapać króliczka, ale by gonić go. :lol:
Ile to przyjemności jest z tym ukorzenianiem w naszym wydaniu, a to materiał odpowiedni na ukorzeniarkę dobrać, a to moc kabla grzewczego, a to jaki termometr, jakie podłoże. Potem testy tego wszystkiego, ustalanie optymalnego terminu uruchomienia i etc.
Tak se włożyć patyk do ziemi? Co to za przyjemność.

Otake wiosne możemy się postarać. W ukorzeniarce i na parapetach :D
A co do patyka w ziemię i już, to da radę tyle że w czarną donicę wystawioną na słońce, w donicy kompost z piaskiem, patyki dołem pokaleczone, po kilka w donicę. Mój ojciec to stosuje z powodzeniem. Zasada podobna do wału pod czarną folią.
Jest to jednak mniej satysfakcjonujący sposób, nie przepowiada wiosny.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 10:26 
mistrz
mistrz

Podziwiam Kapitanie, za tyle zachodu ze sztobrami - nowincjuszy to zachęci :D
To już wolę parapet w domu.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 11:25 
Ekspert
Ekspert

Jak masz wszystko pod ręką, to takie konstrukcje są kwestią kilkunastu minut. W moim przypadku parapety to zawsze kłopoty ... z żoną :). Szopy to moje królestwo. W ciągu dna pąki mają od 12 do 15 st, baz doświetlania i osłony. W nocy 16 pod osłona i dodatkowe doświetlenie.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 11:37 
mistrz
mistrz

Kapitanie, a jakiego typu tam jest oświetlenie? Światło jest całą dobę?

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 12:03 
Ekspert
Ekspert

jaszczur napisał(a):

kapitan napisał(a):
W ciągu dnia pąki mają od 12 do 15 st, baz doświetlania i osłony.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 12:33 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan napisał(a):
Jak masz wszystko pod ręką, to takie konstrukcje są kwestią kilkunastu minut. W moim przypadku parapety to zawsze kłopoty ... z żoną :). Szopy to moje królestwo. W ciągu dna pąki mają od 12 do 15 st, baz doświetlania i osłony. W nocy 16 pod osłona i dodatkowe doświetlenie.

mam rozumieć, że 16 stopni to odpowiednia temperatura, bo tyle mam właśnie w nie ogrzewanej piwnicy. Czy po prostu szukać jakiegoś chłodniejszego miejsca.?

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 12:35 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
jaszczur napisał(a):

kapitan napisał(a):
W ciągu dnia pąki mają od 12 do 15 st, baz doświetlania i osłony.

To, że za dnia nie ma potrzeby doświetlania, to się domyślam. Chodziło mi o to czy są potem doświetlane przez całą noc, czy tylko kilka godzin? I jaki to rodzaj (żarówka/świetlówka) i moc lampy?

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 14:00 
mistrz
mistrz

Widać ze zdjęć i jest w opisie, że lampa halogenowa jest podłączona do termoregulatora, także służy do podnoszenia temperatury do zadanej na regulatorze, 50 W spokojnie by wystarczyła.

PostNapisane: wtorek, 10 marca 2015, 17:25 
Ekspert
Ekspert

16 st C to dolny zakres RT-2 więc niżej nie mogę ustawić. Doświetlenie to tylko przy okazji, lampa robi głównie za element grzejny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 549 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1