Panie Kapitanie, trochę Pan przesadził. Nie jestem trolem, zaczynam zakładać małą hobbistyczną winnice. Czytam to forum od dłuższego czasu, a dopiero od nie dawna zadaje pytania, nikogo nie wyśmiewam, z nikim się nie sprzeczam, staram się pisać poprawnie, podpisuję się pod wpisami. Czytam również forum rosyjskie i ukraińskie oraz literaturę papierową. Jestem skrupulatnym człowiek i jak się za coś biorę, to chcę to zrobić dobrze. A w przypadku winorośli, prosty błąd, to rok opóźnienia albo strata rośliny. Dlatego zadaje takie proste pytania, ale tutaj takie jeszcze nie padły albo je przegapiłem. Uważam, że forum to skarbnica wiedzy i miejsce wymiany doświadczeń i pomocy innym. Problemu gryzoni nie brałem pod uwagę przy wyborze agrotechniki i dlatego dopytywałem, a wiem że miałem ryjówki i myszy, chociaż ostatnio ich nie zauważam co nie znaczy, że nie wrócą jeżeli im stworze dogodne warunki do bytowania. Dlatego dopytywałem o moment kiedy krzewy są najbardziej zagrożone. Wiem co robią gryzonie w zimie w sadach, często widziałem po zimie obgryzioną korę dookoła pnia. Co oznacza śmierć dla drzewa. Teraz już wiem, że w zimie mogą obgryzać a w lecie kopać nory w korzeniach. O rozstawie sztorbów przy ukorzenianiu również nikt nie napisał, a to jest istotne. Bo jeżeli posadzimy za gęsto to się zagłuszą i będą konkurować o składniki pokarmowe oraz o słonce. A druga sprawa że w zbytnim zagęszczeniu może być mała cyrkulacja powietrza co może potęgować choroby. O sadzeniu sadzonek gołokorzeniowych jest napisane wiele, a o ukorzenianiu sztorbów na folii bardzo mało. Dlatego pytałem o doświadczenia osób, które mogą nam podpowiedzieć. Pytałem oficjalnie, żeby został po tym ślad. Może się komuś jeszcze przyda ta informacja w przyszłości. W wiadomości prywatnej zapytałem Pana o, to czy uprawia Pan winorośl w gruncie, czy tylko w szklarki bądź w foliaku i w jaki sposób Pan sobie radzi z chwastami. Na zdjęciach, które Pan zamieszcza są winorośle pod osłoną, dlatego dopytywałem o doświadczenie w uprawie gruntowej. A zapytałem Pana o to, ponieważ widzę, że ma Pan bardzo duże doświadczenie a ja się dopiero uczę. Tak, jak student profesora. Przepraszam, za to uzewnętrznienie, ale zostałem publicznie posądzony o trolowanie, więc publicznie odpowiadam i motywuję swoje pytania.
Pozdrawiam Rafał.
|