Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 56  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 20:41 
nowicjusz
nowicjusz

GrapesEater napisał(a):
KonradB napisał(a):
Zastanawia mnie do czego tam jeszcze jest ten ekran termiczny, przecież styropian chyba już wystarczająco "odbija" ciepło?

Ekran termiczny ma za zadanie odbijać ciepło i kierować go do góry. Osobiście uznałem, że zamiast takich ekranów lepiej kabel grzewczy przymocować do siatki z dość dużymi oczkami po to, by podczas wylewania wylewki podnieść całość (kabel z siatką) do góry gdzieś do wysokości nieco powyżej połowy wysokości wylewki. Siatka po to, by kabel nie przesuwał się na boki podczas przemieszczania w gęstej wylewce. Uznałem, że jest to lepsze rozwiązanie ze względu na to, iż po załączeniu zasilania kabla góra wylewki szybciej się nagrzeje. Myślę, że to skróci czas dogrzewania po spadku temperatury wychwyconym przez czujnik temperatury.
Patrząc na zdjęcia ukorzeniarki, mam zastrzeżenia do prowadzenia kabla. Producent zaleca, by promień zaginania kabli nie był zbyt mały (zalecają ok. 5cm). Na zdjęciu widać, że kabel załamuje się promieniem poniżej 0,5 cm - grubość drutu (?) użytego jako mocowanie kabla.

Chodzi o to , że nie będzie prawidłowo działał ???

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 20:45 
Kiper
Kiper

Zacytowałeś całość, więc nie wiem do której części mojej wypowiedzi się odniosłeś.
Jeżeli chodzi o promień zaginania kabla, chodzi raczej o to, by się nie przepalił. Poczytaj instrukcję, tam powinno być napisane.

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 20:56 
mistrz
mistrz

Hmm i tak na spód daje się styropian, myślę, że wystarczająco "odbija" ciepło, u mnie w ukorzeniarce płyta szybko i równo się nagrzewa. Ja mam 1.5/2 cm "wylewkę" na spód styropian 5'tka a boki coś koło 2 cm.
A kabel Krzysztof faktycznie trochę mały promień zagięcia, może się grzać.
Nagrałem mały video-poradnik ukorzeniania dla początkujących :wink:
http://youtu.be/t_Jtfi4b93g

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:04 
nowicjusz
nowicjusz

GrapesEater napisał(a):
Jeżeli chodzi o promień zaginania kabla, chodzi raczej o to, by się nie przepalił. Poczytaj instrukcję, tam powinno być napisane.

http://allegro.pl/kabel-grzewczy-grzejn ... 39055.html

Tu jest odpowiedz....

-- niedziela, 9 lutego 2014, 22:04 --

KonradB napisał(a):

Kolego przy pokazywaniu jak robi się sadzonki zapomniałeś powiedzieć o woskowaniu to też jest bardzo ważna sprawa ;)

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:08 
Ekspert
Ekspert

No nie wiem? Nie jest to kabel do stosowania w wylewkach. Może lepiej odpuść sobie wylewanie płyty?

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:09 
Kiper
Kiper

[quote="Krzysztof500"]

http://allegro.pl/kabel-grzewczy-grzejn ... 39055.html

Tu jest odpowiedz....
/quote]
Tam nie ma odpowiedzi. Odpowiedź jest w instrukcji obsługi załączonej do przewodu. Tak się składa, że kupowałem podobny przewód u tego samego sprzedawcy.

Natura ludzka ma to do siebie, że instrukcja obsługi jest ostatnia rzeczą, do której sięgamy. Ktoś mądry napisał: "Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję. "

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:10 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan napisał(a):
No nie wiem? Nie jest to kabel do stosowania w wylewkach. Może lepiej odpuść sobie wylewanie płyty?

W tamtym roku pokazywałem i ktoś powiedział że może być pod wylewkę to teraz już zgłupiałem ;/

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:10 
Kiper
Kiper

Krzysztof500 napisał(a):
Kolego przy pokazywaniu jak robi się sadzonki zapomniałeś powiedzieć o woskowaniu to też jest bardzo ważna sprawa ;)

Nie tyle bardzo ważna, co przydatna. Ale nie niezbędna - spokojnie można poradzić sobie bez woskowania.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:14 
mistrz
mistrz

Jak się okazuje... niekoniecznie. Nie użyłem ani grama wosku a skuteczność ukorzeniania sięgnęła ponad 90%. Za to widać różnicę między sztobrami wygrzanymi w ukorzeniarce (po prawej na zdjęciach) a tymi tylko zanurzonymi w ukorzeniaczu i wetkniętymi w glebę (Cascada, po lewej), zdjęć późniejszych nie mam, ale Cascade ukorzeniła się w ok 40/50% tylko ruszyła znaacznie później i sadzonki były mierne, poszły na ognisko.

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:16 
Ekspert
Ekspert

Z opisu na aukcji wynika, że jest to kabel do terraium. Napisałeś wcześniej, że trochę się wzorujesz się na moich rozwiązaniach, więc się odzywam. Ja zastosowałem kabel przeznaczony do zalewania betonem. :roll:

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:28 
Kiper
Kiper

Używam tego samego rodzaju kabla. Zalałem go zaprawą klejową do ogrzewania podłogowego, a więc nie betonem. Ukorzeniarka używana jest od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Służy do ukorzeniania, ale także jako inkubator dla pieczarek. Teraz w mojej ukorzeniarce stoi doniczka z orzechem włoskim właśnie zaszczepionym. Szczepienie orzecha wymaga stałej temperatury ok. 20 °C, więc moja ukorzeniarka pracuje na okrągło. Ma dodatkowo założony mały namiocik z folii. Na pewno nie zdąży ostygnąć, bo zaraz po orzechu pójdą sztobry winorośli.

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:38 
Ekspert
Ekspert

KonradB napisał(a):

Warto do przedstawionego materiału jako potencjonalnego instruktarzu ukorzeniania dodać komentarz:

Usuwanie środkowego pąka na sztobrze na tym etapie ukorzeniania może skutkować,że przy nie otwarciu pąka górnego możemy stracić sadzonkę.

Szczególnie jest to bolesne jeżeli dotyczy odmiany na której nam bardzo zależy. Pąk środkowy lub latorośl możemy usunąć póżniej,kiedy mamy pewność żywotności pąka górnego.

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 21:51 
Ekspert
Ekspert

Przyznaję rację Jankowi nie usuwajcie środkowych oczek, mimo tego fajny filmik.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 22:17 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):

Usuwanie środkowego pąka na sztobrze na tym etapie ukorzeniania może skutkować,że przy nie otwarciu pąka górnego możemy stracić sadzonkę.

Szczególnie jest to bolesne jeżeli dotyczy odmiany na której nam bardzo zależy. Pąk środkowy lub latorośl możemy usunąć póżniej,kiedy mamy pewność żywotności pąka górnego.

Niby racja, tylko jest pewne "ale", które zaobserwowałem. Wydaje mnie się, że sztobry mające więcej oczek "idą po najkrótszej linii oporu" i często kończy się tym, że wybija i rozwija się najniższy z pozostawionych pąków a reszta sztobra jest odrzucana.

PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 22:19 
Kiper
Kiper

Odbija najniższy, bo ma najcieplej. Ciepło z podgrzewanego podłoża unosi się do góry, jednak na poziomie najwyższych pąków jest nieco chłodniej niż na poziomie pąków tuż nad podłożem lub nawet zasypanych podłożem, kiedy warstwa podłoża w ukorzeniarce jest gruba, a sztobry różnej długości i o różnym rozstawie oczek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 832 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 56  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1